Αποστολέας Θέμα: Αναπαράστηση εδάφους  (Αναγνώστηκε 4411 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Greg Filos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: THESSALONIKI
Αναπαράστηση εδάφους
« στις: Μαρτίου 13, 2007, 05:01:46 μμ »
Καλησπέρα σε όλους,

Και μετά τα τυπικά στο ζουμi:

Για την αναπαράστηση εδάφους (εκτος απο το μπλε roof mate που πρέπει να πάρεις όλη την σανίδα) δοκίμασα να απλώσω γύψο.. όσες φόρες το έκανα τόσες φορές ράγισε.. Τι κάνω λάθος? Η ποιότητα του γλυψου? Αν ναι τι γύψο να πάρω.

Επίσης υπάρχει κάποιο άλλο υλικό που μπορώ να χρησιμοποιήσω για τον σκοπό αυτό?

Thanks guys.

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
Απ: Αναπαράστηση εδάφους
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 13, 2007, 05:08:30 μμ »
ΝΑΙ!!!! Δοκίμασε πηλό DAS ή Jobi.
Τους βρίσκεις σε Praktiker, Carrefour, Jumbo bebe (άντε πάλι διαφήμιση με έβαλες να κάνω) και βγαίνουν σε διάφορα χρώματα από λευκό μέχρι teracotta που για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι τέλειο. Είναι και φτηνοί (γύρω στα 2 ευρώ το μισόκιλο).  Είναι σαν πλαστελίνη, δεν θέλει ούτε ψήσιμο, ούτε τίποτα, τον πλάθεις και τον απλώνεις σε λεπτά φύλλα διαμορφώνοντας όπως γουστάρεις. Πιστεύω να ήμουν κατατοπιστικός  :wink:

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 13, 2007, 05:08:49 μμ »
μεγάλο θέμα άνοιξες.
θα προσπαθήσω να απαντήσω πολύ επιγραμματικά.
το φελιζόλ (απλό ή μόνωσης) είναι ο φορέας του εδάφους.
την ίδια δουλειά κάνει και μια ξύλινη βάση.
το ανάγλυφο το κάνουμε με τσαλακωμένα χαρτιά (εφημερίδες) ή κομμάτια φελιζόλ.
τα διαμορφώνουμε με μαχαιράκι και από πάνω μπαίνει το υπόστρωμα του εδάφους.
το υπόστρωμα είτε από γάζα για κατάγματα (με γύψο), είτε μείγμα γύψου, τριμμένου φελιζόλ, χωματος, χρώματος αγιογραφίας, ξεστριμμένου σπάγκου και ατλακόλ (+ νερό)
στη συνέχεια μπαίνει το έδαφος (χώμα, χορταράκι, γκαζόν).
μετά τα υπόλοιπα, φυτά, δένδρα κλπ.
καλή επιτυχία.
Σ.Σ.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 13, 2007, 05:19:37 μμ »
Τα μετά τα ξέρω... Το υπόστρωμα πάντα με ζόριζε..Θυμάμαι οταν ήμουν λύκειο (16 Χρονάκια πάνε :shock:) ακόμη που είχα πάρει την σειρά του Verlinden - Verlindens' Way που έβαζε διαρκώς Styrofoam. Βρε τι ειναι το Stryrofoam..Μέχρι και τον μακαρίτη τον Τζίκο (καλα ναναι εκει που ειναι-είχε το πρώτο μουσείο-μαγαζί με φιγούρες στην Στοα Χρυσικοπούλου στην Θεσ/νικη) είχα ρωτησει.. κανείς...

DAS λοιπόν... Αντε να ιδούμe..

Ευχαριστώ κύριοι.. Και αν υπάρχει κανα μερακλης εδω ας μας δείξει step by step μια αναπαράσταση εδάφους... Μόνο οι αρματάδες postaroun διαρκως  :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 13, 2007, 05:23:22 μμ »
θα προσπαθήσω να απαντήσω πολύ επιγραμματικά.

Εκλιπαρώ γονυπετής. Γράφτε κάτι με λεπτομέρειες και αν γίνετε και με φωτογραφίες. Και ότι πληροφορίες θέλετε μετά μου ζητάτε. C++, .ΝΕΤ 2005, SQL Server 2005, ASP.NET, ότι θέλετε, μέχρι και assembly! Αλλά δώστε πληροφορίες πως φτιάχνετε αυτά τα super διοράματα γιατί θα το πάθω το εγκεφαλικό και θα με  ::brancard:: και θα σας βγουν τα χέρια!
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος di_oramatistis

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 14, 2007, 10:19:36 πμ »
Αλό! Ο γυψος πρεπει να μπει σε λεπτη στρωση αλλιως ραγιζει.Εγω κολλαω φελιζολ με το παχος που θελω στη βαση το διαμορφωνω καταλληλα στο σχημα που θελω και μετα ριχνω γυψο καλλιτεχνιας στον οποιο εχω ριξει σκονες αγιογραφιας.Ετσι και να σπασει κανα κομματακι  δεν φαινεται ασπρο.Τωρα αμα θες να ριξεις απευθειας γυψο στη βαση πρεπει να "οπλισεις"τη βαση κοινως να τη χαραξεις, να βαλεις καρφακια και να κολλησεις καμια απλωμενη γαζα ωστε να πιασει ο γυψος. Επισης αμα δουλεψεις απευθειας στη βαση πρεπει να βαλεις πηχακια γυρω γυρω ωστε να μην εχεις υπερχειλιση.Το καλυτερο  παντως ειναι το φελιζολ.Και πιανει ο γυψος και δινει υψος άρα φτιαχνεις οτι εδαφος θες, και η βαση ειναι ελαφρυτερη. Φαντασου βουνο φτιαγμενο 100% απο γυψο.Θα θελεις ενα λοχο ...μοντελιστων γι  ::Help2:: τη μεταφορα.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 14, 2007, 11:14:09 πμ »

ΟΚ. Αντε κ το κάναμε αυτό με τον Γυψο. Οταν όμως βάζω πετραδακια κτλ και κανω Dry brushing τοτε ασπριζει πάλι.. Θέλει κανά βερνίκι μήπως?

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 14, 2007, 12:28:32 μμ »
Ωχ...πονεμένη ιστορία!
Απλά πρέπει να προσέξετε, το υλικό για υπόστρωμα,(οικοδομικό φελιζόλ,εφημερίδες,βρεγμένα χαρτιά) αν είναι ελαφρύτερο απ την επικάλυψη,σίγουρα μετά με τα πρώτο χέρι γύψου,αυτός θα ραγίσει!Αν όμως το περάσετε ένα λεπτό χέρι,στεγνώσει και αποβάλλει την υγρασία του καλά,και περάσετε ένα δύο χέρια ακόμη,δεν θα υπάρχει πρόβλημα!Ακόμη καλύτερα αν χρησιμοποιήσετε σκληρό υλικό σαν πρώτο στρώμα,(λευκό τσιμέντο) ή αναμίξετε τον γύψο με αρκετή ατλακολ ή/και γάζα.
Μια πολύ καλή και δοκιμασμένη λύση είναι η χρήση έτοιμης γυψόγαζας.
Είναι φύλλα γάζας σε ρολό που έχουν σκόνη γύψου και χρησιμοποιούνται σε αρκετές εφαρμογές.Η κυριότερη είναι όταν σπάμε κάτι και πρέπει ο γιατρός να μας κρατήσει ακίνητο το σημείο!!!
Απλά κόβετε σε λουρίδες και περνάτε την βάση σας.
Σε συγκεκριμένα σημεία και όπου θέλετε να ενώσετε δύο κομμάτια,βρέχετε ελαφρά.
Η γυψόγαζα έχει το πλεονέκτημα να παρέχει υψηλή αντοχή με λίγο πάχος και βάρος.
Τέλος,μια λύση που έχω χρησιμοποιήσει πάλι,ιδιαίτερα σε διοράματα με ανισόπεδα σημεία,είναι το κόψιμο οριζόντιων και κάθετων τομών με χονδρό χαρτόνι,και γέμισμα με εφημερίδες στα κενά.
Στην συνέχεια με το ύφασμα μιας παλιάς φανέλλας και κυανοακρυλική κόλλα,ξεκινάω και κολλάω με "πονταρισιές" στις ακμές των τομών το ύφασμα,τεντώνω ή όχι αναλόγως την μορφή που θέλω και κολλάω το ύφασμα στις διπλανές ακμές και συνεχίζω ώσπου να καλύψω την επιφάνεια.
Εχουμε λοιπόν μια κατασκευή με το ύφασμα απλωμένο πάνω στις χάρτινες τομές με τρόπο που εμείς θέλουμε για να αναπαραστήσουμε την μορφοποίηση του εδάφους.
Με ένα φαρδύ πινέλο και χρήση πολυεστέρα,περνάμε ένα στρώμα.
Ο πολυεστέρας περνάει απ τις ίνες του υφάσματος και δημιουργεί μια ιδιαίτερα ανθεκτική επιφάνεια.
Ο συγκεκριμένος τρόπος είναι ιδανικός και για αναπαράσταση θάλασσας,αφού κόψουμε από χαρτόνι τις τομές μιας π.χ. φουρτουνιασμένης θάλασσας.
Με την χρήση πολυεστέρα πάλι με καφέ χώμα σε σμάλτο ανανεμειγμένο, και ένα λεπτό στρώμα στην τελική επιφάνεια της βάσης μας,(είτε από γύψο είτε από πολυεστέρα) και με ψιλό χώμα,πετραδάκια και γρασίδι,μπορούμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε μια συγκολητική επιφάνεια όπου δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκολήσει χώμα ή πετραδάκια κατά το drybrush...
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 14, 2007, 12:47:56 μμ »
Ευχαριστώ πολύ  ::icon_thumright::

Tags: ÅÄÁÖÏÓ