1). Ρόδες. Τις μισώ. Τις σιχαίνομαι. Παλιά σχεδόν όλα τα μοντέλα που έφτιaχνα ήταν ... εν πτήσει μόνιμα. Ο λόγος φυσικά το ότι δεν μπορούσα να βάψω καλά τις ρόδες. Το ερώτημα απλό. Πως (στο καλό) βάφεις το λάστιχο, χωρίς να πέσει στο εσωτερίκο "άσπρο"? (η αλλουμίνιο εννίοτε). Υπάρχει κάνα κόλπο, ή πολύ απλά με το πινελάκι και πολλή προσοχή? (που μάλλον δεν την έχω και τόσο?...)
Και εγώ! Και μιλάμε για βαθύ μίσος που σε σπρώχνει στη σκοτεινή πλευρά

Η αντιμετώπιση τελικά είναι απλή. Παίρνω ένα κομματάκι blue tack, το κάνω μπαλίτσα, το ακουμπάω στο κέντρο του τροχού και στη συνέχεια το πιέζω προς τα κάτω. Το blue tack λόγω της πίεσης απλώνει στην επιφάνεια της ζάντας κυκλικά, όσο πιο πολύ πιέζω τόσο πιο πολύ απλώνει καλύπτοντας τη ζάντα. Ρυθμίζοντας την πίεση καλύπτω τη ζάντα όσο θέλω. Αν το παρακάνω ή σε κάποιο μόνο σημείο το blue tack έχει σκεπάσει και λάστιχο, το τραβάω προς τα πίσω με μία οδοντογλυφίδα. Το κόλπο δουλεύει καλά στην 1/72.
2)Καλύπτρες.... Οι ίδιες δυσκολίες περίπου. Κάποτε είχα χρησιμοποιήσει μασκολ και (αφου δεν λιποθύμησα από την μυρωδιά του ) κάτι πήγα να κάνω χωρίς ικανοποιητικό αποτέλεσμα... (γενικα χρειάζομαι κάποια συμβουλή μασκαρίσματος γιατί ξεκινάω να βάφω με αερογράφο...)
Κόψε Tamiya masking tape σε λουρίδες του 1mm και μήκους το πολύ 5-6cm, με τη βοήθεια κάποιου μεταλικού χάρακα. Πέρνα τες πάνω στην καλύπτρα και με ένα ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ κοπίδι κόβε οτι δεν χρειάζετε. Γέμισε τα κενά με maskol παίρνοντας βαθιές ανάσες

Είναι κάπως χρονοβόρο αλλά η τεχνική αυτή δεν θα σε προδώσει. Κόλλα την καλύπτρα στο μοντέλο και πρωτού βάψεις την παραλλαγή, πέρνα την καλύπτρα με το χρώμα του cockpit. Ετσι λόγω της διαφάνειας θα φαίνετε το μέσα μέρος σαν να είναι βαμμένο και αυτό με το χρώμα του cockpit

Κοίτα και το αποτέλεσμα σε ένα Ju87 με "περίπλοκη" καλύπτρα.
3) πιλοτήριο. Έχω δει σε φωτος εδώ τα παιδιά να κάνουν "παπάδες" . Να φαίνονται τα στικς βαμένα, μέχρι να ξεχωρίζουν και οι πίνακες οργάνων.... Ερώτημα απλό και σαφές... Πώς?!!?
Για πολύ ψιλοδουλειά εγώ βάζω ελάχιστο χρώμα στη μύτη μιας οδοντογλυφίδας. Δεν μπορώ να πω οτι έχω τα αποτελέσματα που βλέπω συνήθως στο internet, αλλά το παλεύω

Αυτά τα ολίγα παιδιά. Ξέρω ότι ακούγονται Noobistika , αλλά ξέρω ότι όλοι κάποτε είχαν αυτές τις απορίες.... Ευχαριστώ 
Εγώ τις ίδιες απορίες έχω ακόμα!