Αποστολέας Θέμα: Ρόδα-καλύπτρα και κοπάνα!  (Αναγνώστηκε 5914 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Sostrym

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • modelclub.gr
Ρόδα-καλύπτρα και κοπάνα!
« στις: Φεβρουαρίου 07, 2007, 11:11:48 πμ »
(εντάξει, προσπάθησα να βάλω έναν χιουμοριστικό τίτλο αλλά ψιλοαπέτυχα ...)

Έχω κάνει φύλλο και φτερό όλο το forum και πραγματικά πολλές από τις απορίες που είχα γύρω από τον μοντελισμό έχουν λυθεί!.  Προσπαθώ να επιστρέψω ενεργά στον χώρο, αλλά έχω ακόμα 2-3 "σκοτεινα" θέματα που προσπαθώ να διελευκάνω... ("μοντελάρω" σύγχρονα αεροσκάφη σε 1/72)

1). Ρόδες. Τις μισώ. Τις σιχαίνομαι. Παλιά σχεδόν όλα τα μοντέλα που έφτιaχνα ήταν ... εν πτήσει μόνιμα. Ο λόγος φυσικά το ότι δεν μπορούσα να βάψω καλά τις ρόδες. Το ερώτημα απλό. Πως (στο καλό) βάφεις το λάστιχο, χωρίς να πέσει στο εσωτερίκο "άσπρο"? (η αλλουμίνιο εννίοτε). Υπάρχει κάνα κόλπο, ή πολύ απλά με το πινελάκι και πολλή προσοχή? (που μάλλον δεν την έχω και τόσο?...)

2)Καλύπτρες.... Οι ίδιες δυσκολίες περίπου. Κάποτε είχα χρησιμοποιήσει μασκολ και (αφου δεν λιποθύμησα από την μυρωδιά του ) κάτι πήγα να κάνω χωρίς ικανοποιητικό αποτέλεσμα... (γενικα χρειάζομαι κάποια συμβουλή μασκαρίσματος γιατί ξεκινάω να βάφω με αερογράφο...)

3) πιλοτήριο. Έχω δει σε φωτος εδώ τα παιδιά να κάνουν "παπάδες" . Να φαίνονται τα στικς βαμένα, μέχρι να ξεχωρίζουν και οι πίνακες οργάνων.... Ερώτημα απλό και σαφές... Πώς?!!?

Αυτά τα ολίγα παιδιά. Ξέρω ότι ακούγονται Noobistika , αλλά ξέρω ότι όλοι κάποτε είχαν αυτές τις απορίες.... Ευχαριστώ :)

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Απ: Ρόδα-καλύπτρα και κοπάνα!
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 07, 2007, 11:44:47 πμ »
1). Ρόδες. Τις μισώ. Τις σιχαίνομαι. Παλιά σχεδόν όλα τα μοντέλα που έφτιaχνα ήταν ... εν πτήσει μόνιμα. Ο λόγος φυσικά το ότι δεν μπορούσα να βάψω καλά τις ρόδες. Το ερώτημα απλό. Πως (στο καλό) βάφεις το λάστιχο, χωρίς να πέσει στο εσωτερίκο "άσπρο"? (η αλλουμίνιο εννίοτε). Υπάρχει κάνα κόλπο, ή πολύ απλά με το πινελάκι και πολλή προσοχή? (που μάλλον δεν την έχω και τόσο?...)

Και εγώ! Και μιλάμε για βαθύ μίσος που σε σπρώχνει στη σκοτεινή πλευρά  :) Η αντιμετώπιση τελικά είναι απλή. Παίρνω ένα κομματάκι blue tack, το κάνω μπαλίτσα, το ακουμπάω στο κέντρο του τροχού και στη συνέχεια το πιέζω προς τα κάτω. Το blue tack λόγω της πίεσης απλώνει στην επιφάνεια της ζάντας κυκλικά, όσο πιο πολύ πιέζω τόσο πιο πολύ απλώνει καλύπτοντας τη ζάντα. Ρυθμίζοντας την πίεση καλύπτω τη ζάντα όσο θέλω. Αν το παρακάνω ή σε κάποιο μόνο σημείο το blue tack έχει σκεπάσει και λάστιχο, το τραβάω προς τα πίσω με μία οδοντογλυφίδα. Το κόλπο δουλεύει καλά στην 1/72.

2)Καλύπτρες.... Οι ίδιες δυσκολίες περίπου. Κάποτε είχα χρησιμοποιήσει μασκολ και (αφου δεν λιποθύμησα από την μυρωδιά του ) κάτι πήγα να κάνω χωρίς ικανοποιητικό αποτέλεσμα... (γενικα χρειάζομαι κάποια συμβουλή μασκαρίσματος γιατί ξεκινάω να βάφω με αερογράφο...)

Κόψε Tamiya masking tape σε λουρίδες του 1mm και μήκους το πολύ 5-6cm, με τη βοήθεια κάποιου μεταλικού χάρακα. Πέρνα τες πάνω στην καλύπτρα και με ένα ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ κοπίδι κόβε οτι δεν χρειάζετε. Γέμισε τα κενά με maskol παίρνοντας βαθιές ανάσες  :) Είναι κάπως χρονοβόρο αλλά η τεχνική αυτή δεν θα σε προδώσει. Κόλλα την καλύπτρα στο μοντέλο και πρωτού βάψεις την παραλλαγή, πέρνα την καλύπτρα με το χρώμα του cockpit. Ετσι λόγω της διαφάνειας θα φαίνετε το μέσα μέρος σαν να είναι βαμμένο και αυτό με το χρώμα του cockpit  :wink: Κοίτα και το αποτέλεσμα σε ένα Ju87 με "περίπλοκη" καλύπτρα.

3) πιλοτήριο. Έχω δει σε φωτος εδώ τα παιδιά να κάνουν "παπάδες" . Να φαίνονται τα στικς βαμένα, μέχρι να ξεχωρίζουν και οι πίνακες οργάνων.... Ερώτημα απλό και σαφές... Πώς?!!?

Για πολύ ψιλοδουλειά εγώ βάζω ελάχιστο χρώμα στη μύτη μιας οδοντογλυφίδας. Δεν μπορώ να πω οτι έχω τα αποτελέσματα που βλέπω συνήθως στο internet, αλλά το παλεύω  :wink:

Αυτά τα ολίγα παιδιά. Ξέρω ότι ακούγονται Noobistika , αλλά ξέρω ότι όλοι κάποτε είχαν αυτές τις απορίες.... Ευχαριστώ :)

Εγώ τις ίδιες απορίες έχω ακόμα!  :)
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 07, 2007, 12:20:05 μμ »
Και ένα άλλο κόλπο (μη τεχνικό αλλά δουλεύει...)
Ξεκίνα το μοντέλο βάφοντας τις ρόδες! Έτσι στο τέλος της κύριας κατασκευής απλώς τις κολλάς και είσαι έτοιμος (αντί να σου περισσέψει άλλο ένα σχεδόν έτοιμο μοντέλο στην ντουλάπα!)
Θέλει λίγο πειθαρχία αλλά ...όταν τελειώσεις το κυρίως μοντέλο θα ευγνωμονείς τον καλό μοντελιστικό εαυτό σου.

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 07, 2007, 01:40:54 μμ »
Εγώ πάλι στην 1/48 μετράω με έναν χάρακα από αυτούς με τους κύκλους
συγκεκριμένων διαμέτρων και μετά αφού βρω την σωστή κόβω μάσκες και
τις βάζω στις "ζάντες".Μετά με τον αερογράφο και είναι τις περισσότερες φορές
τέλειες.Βέβαια πρέπει να προσέξεις ώστε να μην πιέσεις πολύ ην μάσκα γιατί παίζει
να δημιουργήσει κενά.

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 07, 2007, 02:06:17 μμ »
Για τις ρόδες συνήθως, αραιώνω το tire black ακρυλικό μου, ώστε με μια και μόνο ακουμπισιά του 000 πινέλου κοντά στη ζάντα, να τρέξει αμέσως γύρω από αυτή, εξαιτίας του φαινομένου των τριχοειδών αγγείων, και να μη χρειαστεί να πλησιάσω το πινέλο εκεί... Η συνέχεια για την υπόλοιπη ρόδα είναι εύκολη... Εννοείται πώς πρώτα έχω βάψει τη ζάντα...

Στην καλύπτρα, ακολουθώ τη διαδικασία που περιέγραψε ο φίλος gkontog, αλλά δεν είχα σκεφθεί να ακολουθήσω το κόλπο που κάνει για την εσωτερική πλευρά... Είναι σίγουρα πολύ καλή η λύση αυτή για να βάψεις μια καλύπτρα...

Θα συμφωνήσω και για τους πίνακες, όπου όταν συνήθως υπάρχει άλλο χρώμα στα πάνελ, από τα πλαίσια, κάνω πάλι wash, για να βάψω ενδιάμεσα... Προϋπόθεση να έχει στεγνώσει καλά το πρώτο χρώμα...

Αποσυνδεδεμένος LIVERPOOL

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απ: Απ: Ρόδα-καλύπτρα και κοπάνα!
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 07, 2007, 11:29:12 μμ »
...............................

.....................................  Παίρνω ένα κομματάκι blue tack, το κάνω μπαλίτσα, το ακουμπάω στο κέντρο του τροχού και στη συνέχεια το πιέζω προς τα κάτω. Το blue tack λόγω της πίεσης απλώνει στην επιφάνεια της ζάντας κυκλικά, όσο πιο πολύ πιέζω τόσο πιο πολύ απλώνει καλύπτοντας τη ζάντα. Ρυθμίζοντας την πίεση καλύπτω τη ζάντα όσο θέλω. Αν το παρακάνω ή σε κάποιο μόνο σημείο το blue tack έχει σκεπάσει και λάστιχο, το τραβάω προς τα πίσω με μία οδοντογλυφίδα. Το κόλπο δουλεύει καλά στην 1/72.
......................................

Αυτό δεν το σκέφτηκα ποτέ  :wink:  "Γηράσκω αεί διδασκόμενος" έλεγαν οι Αρχαίοι πρόγονοί μας  :!:

Εγώ χρησιμοποιώ στένσιλ με κύκλους. Αφού πρώτα βάψω τα ελαστικά με tire black, την επόμενη μέρα, αφού στεγνώσει καλά, βάζω μέσα στον κύκλο με την ανάλογη διάμετρο την ζάντα ψεκάζοντας παντά κάθετα προς το στένσιλ στο εσωτερικό του κύκλου. Με λίγη προσοχή όλα γίνονται τέλεια. Αν ξεφύγει λίγο τότε με πινέλο ελαφρώς διορθώνω. Ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος Rambo

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΠΑΤΡΑ
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 08, 2007, 12:11:35 πμ »
3.
μια λυση για το κοκπιτ και τα οργανα ειναι αφου βαψεις το βασικό χρώμα ειναι να πάρεις
μολύβια χρωματιστά, κάρβουνα δηλαδη οχι τα απλα χρωματιστά μολυβια που ειχαμε στο δημοτικό!
και να ζωγραφίσεις με το αναλογο χρώμα, λευκό, κιτρινο κτλπ τα όργανα, μετα με ενα πινελο ή
φυσώντας δυνατά σκουπίζεις την σκονη που μένει και ετοιμος, γρήγορη και τέλεια αποοδοση ειδικά στην 1/72
Δυστηχώς δουλευει μονο σε ανάγλυφα οργανα :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Εγω στην 1/48 χρησιμοποιω λεπτες βελόνες για τα όργανα στη θέση του πινέλου 8)
the devil lies in the details

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 08, 2007, 09:24:43 πμ »
Εγω στην 1/48 χρησιμοποιω λεπτες βελόνες για τα όργανα στη θέση του πινέλου 8)

Και εγώ χρησιμοποιώ βελόνες για τα cockpits στην 1/72. Ξέρετε, αυτές τις λεπτές, ινσουλίνης, με διάφορα σκευάσματα... βελτίωσης της διάθεσης  :)

Αποσυνδεδεμένος Farao Mike

• Modelclub.gr
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Εξαρχεια
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 08, 2007, 08:43:47 μμ »
Για τους τροχους μπορεις να ξεκινησεις αναποδα.Δηλ να ψεκασεις πρωτα το λαστιχο και αφου στεγνωσει καλα να το μασκαρεις με μασκολ με τον τροπο που περιγραφει ο melpas1013 και στη συνεχεια να ψεκασεις την ζαντα.
Για το κοκπιτ θα πρεπει αναλογα το κοκπιτ παντα να παιξεις με πολλες τεχνικες αλλα μια καλη αρχη παντα ειναι τι στεγνο πινελο (κυριως για αναγλυφους πινακες οργανων αλλα μπορει να λειτουργησει και σε χαραγμενους αν και εκει ειναι καλυτερα ενα wash)

Αποσυνδεδεμένος balstaf87

• Σταφύλης Χρυσοβαλάντης, MD
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Pasadena, CA
  • Bird of Prey
    • Αρχάριος μοντελιστής
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 08, 2007, 09:44:14 μμ »
Προσωπικά, για τις ρόδες βάφω πρώτα με μαύρο τα ελάστικά με το ψιλό πινέλο και αφού στεγνώσει καλά περνάω τη ζάντα πάλι με το ψιλό πινέλο και με πολύ προσοχή. τώρα αν "βγεί"κατά λάθος λίγο χρώμα, αφού στεγνώσει το περνάω με μαύρο και τέλος.Απλά με αυτό τον τρόπο ίσως παίρνει λίγο περισσότερη ώρα από ότι πιθανόν με άλλον.

Όσο για τον πίνακα οργάνων: Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδώσεις στην 1/72 λεπτομέρειες στο κόκπιτ και είναι αρκετά δύσκολο. ʼπλα το περνάω ένα χρώμα(ανάλογα) και τίποτα άλλο. Αν και έχω συναντήσει μοντέλα όπου σχεδόν όλο το cockpit ήταν σε decal. ΤΑ πράγματ αλλάζουν σε μεγαλύτερες κλίμακες.

Αποσυνδεδεμένος Δημητρης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κερατσινι
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 09, 2007, 07:51:19 μμ »
Επειδή και εμένα με εκνεύριζαν οι συγκεκριμένες εργασίες  :evil: :evil: και επειδή ο διαθέσιμος χρόνος που έχω για Μοντελάρισμα είναι ελάχιστος (παντρεμένος με δύο παιδιά) η λύση που έχω επιλέξει είναι οι έτοιμες μάσκες της Eduard. Όσο για τους πίνακες οργάνων μια καλή λύση είναι τα pre-painted photo etched της Eduard. Δες:
http://www.eduard.cz/./

Τα προϊόντα της εταιρείας έρχονται στην Ελλάδα σε πολύ λογικές τιμές από το γνωστό Μοντελάδικο της Αργυρούπολης :wink:.     
Πρώην Hartman

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ερμούπολη
  • YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 10, 2007, 12:53:30 πμ »
μιας και μιλάτε για καλύπτρες (το παραπάνω κολπάκι θα δοκιμαστεί) τις βάφετε απο τη μέσα μεριά?
"Μη φοβάσαι το μοντέλο. Εσύ είσαι αυτός που κρατάει το κοπίδι..."

• Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/24
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 10, 2007, 06:54:33 πμ »
Εγώ ναι...

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 10, 2007, 08:45:20 πμ »
μη μου πεις ότι μασκάρεις κι όλας ???  :shock:

• Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/24
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 10, 2007, 08:54:34 πμ »

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουαρίου 10, 2007, 09:01:44 πμ »
Α ρε melpa πρωί πρωί!  :shock: :shock:
Να σε ρωτήσω κάτι; Τι ώρα κοιμάσαι και τι ώρα ξυπνάς ρε παιδί μου; Βλέπω κάτι ώρες στα post...

• Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/24
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουαρίου 10, 2007, 09:13:22 πμ »
έχω εξεταστική...

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #17 στις: Φεβρουαρίου 10, 2007, 09:15:49 πμ »
έχω εξεταστική...

Ουπς! Καλή επιτυχία!

Αποσυνδεδεμένος Sostrym

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • modelclub.gr
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουαρίου 11, 2007, 12:26:31 πμ »
Λοιπόν, η καταστροφή του Saab-37 Viggen που φτιάχνω τώρα συνεχίζεται..... Με την τεχνική του Melpa κατάφερα και έβαψα τις ρόδες , με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Δοκίμασα και με το blue tag που είπε ο ... εντελώς συνονόματος (!) gkontο , αλλά δεν τα πολυκατάφερα (το Viggen έχει το άτιμο 2 ρόδες μπροστά και 4 πίσω, οπότε ήταν αρκετές...) . Την καλύπτρα τώρα θα δοκιμάσω να την βάψω που θα περάσω το πάνω χρώμα με τον αερογράφο (το πρώτο μου θα είναι...ερε γέλια...). Εκεί θα δοκιμάσω την στρατηγική το gkonto, αν και δεν έχω βρει ακόμα ταινία μασκαρίσματος(κανένα μοντελιστικό μαγαζί δεν είχε σήμερα !!) . Τέλος , για το κοκπιτ, δοκίμασα λίγο απ'όλα. Στεγνό πινέλο, καρφίτσες , οδοντογλυφίδες κτλ... μέτριο αποτέλεσμα , αλλα υπάρχει δικαιολογία ότι το κιτ από μόνο του δεν είχε καμία ιδιαίτερη λεπτομέρεια στο σημείο εκείνο....

Ευχαριστώ guys, αν έχει κανείς καμία ιδεά παραπάνω καλοδεχούμενη!!....

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Μαΐου 18, 2007, 10:25:04 πμ »
Επανέρχομαι στο θέμα της καλύπτρας μιας και βλέπω ότι πολλοί (αν όχι όλοι εκτός από 'μενα) κολλάτε με κάποιο τρόπο ΟΛΑ τα μέρη της καλύπτρας στο αεροσκάφος προκειμένου να βαφτεί, παρόλο που μετά θα μείνει ανοικτή (η καλύπτρα).

Πως την κολλάτε λοιπόν έτσι ώστε να 'ξεκολλήσει' αναίμακτα  :?:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #20 στις: Μαΐου 18, 2007, 10:26:46 πμ »
Επανέρχομαι στο θέμα της καλύπτρας μιας και βλέπω ότι πολλοί (αν όχι όλοι εκτός από 'μενα) κολλάτε με κάποιο τρόπο ΟΛΑ τα μέρη της καλύπτρας στο αεροσκάφος προκειμένου να βαφτεί, παρόλο που μετά θα μείνει ανοικτή (η καλύπτρα).

Πως την κολλάτε λοιπόν έτσι ώστε να 'ξεκολλήσει' αναίμακτα  :?:
Tο κομμάτι που θα ανοίγει στερεώνεται με λίγο blue tack  :wink:

Αποσυνδεδεμένος LIVERPOOL

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
« Απάντηση #21 στις: Μαΐου 18, 2007, 10:32:54 πμ »
Ή ακόμα και με μασκόλ.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *