Αποστολέας Θέμα: HMS Shropshire (Aoshima 1/700 conversion)  (Αναγνώστηκε 525 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
HMS Shropshire (Aoshima 1/700 conversion)
« στις: Μαΐου 02, 2025, 08:17:54 μμ »
County υπ' αριθμόν 9 (and counting)

To Shropshire ήταν το τέταρτο πλοίο της (υπό)κλάσης London και μπήκε σε υπηρεσία το 1929. 'Ελαβε μέρος σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις τόσο στον Ισπανικό Εμφύλιο, όσο και κατά την επίθεση της Ιταλίας στην Αιθιοπία, εκκενώνοντας αμάχους. Με την έναρξη του Πολέμου, συνέχισε τις περιπολίες του αναζητώντας γερμανικά επιδρομικά και αιχμαλώτισε το επιδρομικό Adolf Leonhard και αργότερα το γαλλικό φορτηγό (του Βισύ) Ville de Strasburg. Συνόδευσε τα αεροπλανοφόρα που παρέδωσαν τα πρώτα Hurricanes στην ΕΣΣΔ. Υποστήριξε την επίθεση του Νοτιοαφρικανικού Στρατού στην Αβησσυνία και τη Σομαλία, όπου βομβάρδισε το Μογκαντίσου και βύθισε το ιταλικό πλοίο εφοδιασμού Pensilvania. Τον Σεπτέμβριο του 1942, παραχωρήθηκε στο Αυστραλιανό Ναυτικό, σε αντικατάσταση του Canberra που είχε βυθιστεί στην Γκουανταλκανάλ και έκτοτε ονομαζόταν HMAS Shropshire(4). Με το RAN (Royal Australian Navy), πήρε μέρος σε μια σειρά από επιχειρήσεις εναντίον κατεχόμενων από τους Ιάπωνες νησιών υποστηρίζοντας αποβάσεις (Ακρωτήριο Γκλόστερ, Νήσοι Ναυαρχείου, Νέα Γουινέα, κλπ.). Παρέμεινε σε αυστραλιανή υπηρεσία μέχρι το 1949, οπότε και επεστράφη στο Αγγλικό Ναυτικό, λίγο πριν πωληθεί για διάλυση.

Όταν παραχωρήθηκε στο RAN, υπήρχε η σκέψη να μετονομαστεί σε HMAS Canberra II, αλλά καθώς λίγο πριν είχαν βυθιστεί τα HMS Amphion  και HMS Phaethon, τα οποία είχαν επίσης δοθεί στην Αυστραλία και είχαν μετονομαστεί σε HMAS Sidney και HMAS Perth αντίστοιχα, η μετονομασία πλοίου θεωρήθηκε κακοτυχία. Επιπλέον, εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ καθέλκυσαν ένα καταδρομικό που ονόμασαν επίσης Canberra (CA 70, κλάσης Baltimore), ενώ συγχρόνως, υπήρξαν πολύ έντονες διαμαρτυρίες από το αγγλικό πλήρωμα του πλοίου κατά της αλλαγής ονόματος. Έτσι το Shropshire διατήρησε το αρχικό όνομά του, χωρίς αυτό να έχει κάποια σχέση με την Αυστραλία.

Βάση (και) γι αυτό είναι το κιτ του Norfolk της Aoshima. Όταν έφτιαχνα το Sussex είχα προνοήσει και έβγαλα αντίγραφα ρητίνης τη γέφυρα και το κατάστρωμα των πυροβόλων των 4" και έτσι η μετασκευή ήταν μάλλον απλή. Την παραλλαγή αυτή την είχε όταν ακόμα υπηρετούσε με το Βασιλικό Ναυτικό (όταν παραχωρήθηκε στην Αυστραλία, βάφτηκε μονόχρωμο μπλε).

Ελπίζω να σας αρέσει.... Τα σχόλια, όπως πάντα καλοδεχούμενα!!!! ::salut::

[/URL]

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος nikosmadakis

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χανιά
  • model addict
Απ: HMS Shropshire (Aoshima 1/700 conversion)
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 02, 2025, 09:27:42 μμ »
Ακάθεκτος!!
24 ώρες δεν φτάνουν...

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 03, 2025, 09:43:52 πμ »
Εννοείται!!!! Σκοπός μου είναι να τα φτιάξω και τα 13, τώρα που είδα πως μπορώ να κάνω μερικές μετασκευές. Ήδη έχω στο... ναυπηγείο ακόμα δύο (Cornwall και Cumberland), έχω αγοράσει το κιτ που (σκοπεύω) να γίνει το Devoshire, ενώ περιμένω να μου έρθει και 3D μοντέλο του London.

Αν τα πράγματα πάνε φυσιολογικά, και είμαστε καλά, θα τα έχω όλα έτοιμα στην Έκθεση, τον Οκτώβρη.... Stay tuned!!!!! ::salut::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 03, 2025, 03:34:00 μμ »
Παρα πολυ ωραιο και αυτο! ::thumbleft::
Ευλογη απορια που με προβληματησε πριν 2 βδομαδες που χρειαστηκε να μεταφερω ολα τα πραγματα μου απο το παλιο στο νεο σπιτι.Που τα βαζεις τοσα πλοια?? :mrgreen:

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 03, 2025, 05:27:42 μμ »
Ευχαριστώ Στάθη!!!
Για την απορία σου: Απλά ήμουν τυχερός: πριν μερικά χρόνια, έκλεισε ένα φαρμακείο που υπήρχε δίπλα στο σπίτι μου. Μετά από συνεννόηση, βούτηξα τις βιτρίνες του....

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 05, 2025, 01:27:26 μμ »
Ακόμα μία εξαιρετική μετατροπή από τον Δημήτρη , η οποία επιπλέον φερει ένα ιστορικά και μοντελιστικά σημαντικό όνομα:
Στο Shropshire ξεκίνησε η Βιομηχανική Επανάσταση, χτυπά η καρδιά της IPMS (Τelford γάρ) και επιπλέον είναι η έδρα του πολυμοντελοκαταστατήματος KingKit :!: :!:
Καλά κάνανε που δεν θέλανε να αλλαχθεί το όνομα  ::salut:: ::salut::

Tags: