Αποστολέας Θέμα: Tamiya Republic P-47D Thunderbolt "Razorback", 1:72  (Αναγνώστηκε 335 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος john_bar

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
    • LinkedIn
Tamiya Republic P-47D Thunderbolt "Razorback", 1:72
« στις: Ιανουαρίου 14, 2025, 10:48:46 μμ »
Καλησπέρα! Με μεγάλες παύσεις ενδιάμεσα κατάφερα να το τελειώσω  :D. Republic P-47D της Tamiya λοιπόν, στην 1:72.

Λίγα λόγια για το κιτ:

- Εύκολο στην συναρμολόγηση με γενικά πολύ καλή συναρμογή (λίγο προσοχή στο fuselage)
- Απλές ξεκάθαρες οδηγίες
- Η ποιότητα των decals μου φάνηκε μέτρια (αλλά μην το παίρνετε τοις μετρητοίς, δεν έχω εμπειρία από αρκετά μοντέλα για να κρίνω με ασφάλεια)

Το βάψιμο έγινε με την προηγούμενη σειρά ακρυλικών χρωμάτων της Ammo Mig (όχι τα ΑΤΟΜ), και χρησιμοποιήθηκαν 5 διαφορετικά χρώματα.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισα και με παίδεψε (και δεν διορθώθηκε πλήρως) ήταν ότι όταν έβαλα gloss varnish για να περάσω τις χαλκομανίες (και ενώ είχε κάτσει για στέγνωμα 7+ μέρες) με το που έπεσε πάνω του setter/softer, αυτό ξηλώθηκε εντελώς όπου ήρθε σε επαφή μαζί τους  :?. Δεν χάλασε καθόλου το κάτω στρώμα χρώματος, μόνο το βερνίκι έπαθε μεγάλη ζημιά.

Ψάχνοντάς το σε διάφορα forum, είδα ότι και άλλοι το έπαθαν αυτό με το συγκεκριμένο βερνίκι που έβαλα (Ammo Mig Lucky Varnish Gloss). Σε ξένο forum κάποιος ανέφερε ότι επικοινώνησε με την Ammo Mig για αυτό το θέμα και ανέφερε ότι η απάντηση που έλαβε είναι ότι το συγκεκριμένο βερνίκι δεν είναι για weathering/decals, αλλά κάνει μόνο για τελικό φινίρισμα/στρώσιμο… Anyway κρίμα, γιατί με παίδεψε και ήθελα να το χρησιμοποιήσω και για άλλες δουλείες αν ήταν πιο ανθεκτικό (π.χ. να το περάσω πάνω από κάτι αυτοκόλλητα σε κύπελλακια που έχει η κόρη μου για προστασία, κτλ.).

Οπότε με τα όποια λαθάκια του και προβλήματα, μια χαρά μου φαίνεται και το έχω βάλει για την ώρα στην δουλειά στο γραφείο για ντεκόρ.

Αποσυνδεδεμένος The Saint

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κορυδαλλός
  • modelclub.gr
Απ: Tamiya Republic P-47D Thunderbolt "Razorback", 1:72
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 16, 2025, 10:59:34 πμ »
Πολύ όμορφο το αποτέλεσμά σου. Με πινέλο ή αερογράφο έβαψες; Κρίμα για τη ζημιά με το βερνίκι, ήταν ατυχία.
"...ούτως εξ ιστορίας αναιρεθείσης της αληθείας το καταλειπόμενον αυτής ανωφελές γίνεται διήγημα".
Πολύβιος, Ιστορίαι 1.14.4-7

Αποσυνδεδεμένος Wild Bill

• KEEP MODELLING
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΠΑΤΡΑ
  • Αντε γεια!!!!!
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 17, 2025, 02:45:12 μμ »
Πάρα πολύ ωραίο αποτέλεσμα Γιάννη!  ::thumbleft::

Μου αρέσουν πολύ τα φωτίσματα που έχεις κάνει στο olive drab και οι φθορες γενικότερα  ::thumbleft::
Η βάση είναι επίσης πολύ όμορφη!

Αν μου επιτρέπεις, με όλο το θάρρος, δύο παρατηρήσεις/προτάσεις, καθώς ανέφερες οτι δεν έχεις φτιάξει πολλά μοντέλα:

-Να ψωνίζεις ΜΟΝΟ καλά κιτ :!:
Μην ψωνίζεις μέτρια κιτ και σε καμία περίπτωση μην ασχολείσαι με χρέπια. Ένα καλό καλούπι θα σε βοηθήσει να το ολοκληρώσεις ταχύτερα χωρίς βάσανα οπότε θα μπορείς να "παράγεις πσότητα", πράγμα πολύ χρήσιμο στην αρχή!!!
Σκέψου πόσο περισσότερο θα σε ενοχλούσε το ατύχημα με το βερνίκι, αν είχες περάσει 6+ μήνες πάνω στο μοντέλο πριν το ατύχημα.

-Χωρίς να είναι κάτι και τόσο δα σημαντικό, προσπάθησε να "ολοκληρώνεις" σιγά σιγά κάποια (κυρίως κατασκευαστικά) skills.
Είναι το μοντέλο σωστά μονταρισμένο?
Έχει σωστή στάση όταν στέκεται?
Είναι το μοντέλο συμμετρικό στα "επικίνδυνα" σημεία (σκέλη προσγείωσης, πηδάλια ανόδου-καθόδου, εξωτερικά φορτία κτλ) ?
Έχω "θεραπεύσει" αποτελεσματικά οποιαδήποτε κενά ή σκαλοπάτια?
κ.ο.κ

Η πρώτη παρατήρηση είναι πολύ σημαντικότερη της δεύτερης!!!

Καλή συνέχεια στο επόμενο!!!  ::salut:: ::salut::
Άλλες φορές ευφυΐα, άλλες φορές μόνο ευθεία.

Αποσυνδεδεμένος john_bar

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
    • LinkedIn
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 24, 2025, 10:36:47 μμ »
Καλησπέρα @Wild Bill και @The Saint και ευχαριστώ!

@The Saint το μοντέλο βάφτηκε με αερογράφο και σημειακά με πινέλο για διορθώσεις. Αυτό με το βερνίκι ήταν ολική αποτυχία, αλλά όπως ανέφερα μετά από σχετική έρευνα στο διαδίκτυο το έχουν πάθει και άλλοι.

@Wild Bill ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις και για τις επισημάνεις, είναι πάντα ευπρόσδεκτες, γι΄ αυτό εξάλλου είναι ευκαιρία να τα δείχνουμε στο forum γιατί το feedback είναι σημαντικό.

Θα συμφωνήσω με αυτό που ανέφερες για τα ποιοτικά κιτ, καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος οπότε καλύτερα να το ευχαριστηθώ όσο ασχολούμαι με ένα κιτ. Γι αυτό έχω ξεκινήσει με σχετικά βατά και απλά κιτ σε μικρή κλίμακα και με γενικά λίγα κομμάτια. Αυτό είναι το 2ο ολοκληρωμένο αεροπλάνο μου και έχω φτιάξει και 2 sci-fi robots (ένα μεγάλο και ένα μικρό), οπότε 4 μοντέλα σύνολο, και θα βάλω και άλλα στην σειρά. Οπότε η βελτίωση στην συναρμογή κτλ. είναι απλά θέμα προπόνησης. Γενικά κατά την πρόοδο κατασκευής κρατάω σημειώσεις, κτλ.

Όσον αφορά το βάψιμο, έχω βρεί την λύση και κάνω προπόνηση πάνω σε πλαστικά κομμάτια και δοκιμάζω τεχνικές κτλ. για να μην την πατήσω. Ιδίως στην αρχή, βλέποντας και μόνο καθαρά τα instruction videos των εταιρειών, λέω δεν γίνεται, είμαι "χαζός  :?, δεν πλησιάζω καν το αποτέλσμα που βλέπω κάνοντας τα ίδια (αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η διαφορά στην μηχανική αντοχή των χρωμάτων σε σχέση που αυτή διαφημίζεται, ιδίως στα ακρυλικά); φυσικά τώρα μπορώ να πώ ότι το έχω λύσει το θέμα και πλέον το βάψιμο προχωρά απροβλημάτιστα σχετικά όσον αφορά επιφάνειες, panels, κτλ. και έχω ξεκινήσει να δοκιμάζω και λεπτομέρειες που ακομά με ζορίζουν. Φυσικά, ως νέος στον χώρο, δοκιμάζοντας ένα νέο τύπο χρώματος ή βερνικιού, τέτοια προβλήματα σαν αυτό που ανέφερα μπορεί να εμφανιστούν. Πχ. για το βερνίκι είπα, ε εντάξει δεν θα το δοκιμάσω σε δοκίμιο πρώτα, gloss βερνίκι είναι, το έριξα, μια χαρά έκατσε, ωραίο φινίρισμα, το άφησα να στεγνώσει εντελώς για πολλές μέρες και να την έπαθα μετά. Δεν πειράζει, lessons learned, και ευτυχώς όχι και σε κανένα υπερ-project.

Αποσυνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ελλάδα
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 25, 2025, 02:18:32 μμ »
πολύ ομορφη δουλειά με ωραίες και αρκετές φθορές,  και όμορφο τσίπινγκ.

Η μόνη απορία ειναι το κίτρινο κομάτι της καλύπτρας που φαίνεται πολύ καθαρό σε σχέση με το υπόλοιπο μοντέλο.. δεν γνωρίζω και πολλά όμως για τον τύπο του αεροπλάνου, οπότε ίσως και να ειναι και λογικό..

Καλή συνέχεια με τα επόμενα.. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος alex83

• IPMS HELLAS 1315
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Aθηνα
  • Fail to prepare is prepare to fail...
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 25, 2025, 06:29:02 μμ »
Μπράβο πολύ ωραίο το αποτέλεσμα σαν σύνολο με τη βάση να το κάνει ακόμα ομορφότερο!
Στα δικά μου μάτια (μπορεί βέβαια να φταίει και ο φωτισμός ή αν χρησιμοποίησες φλας πχ στη μηχανή σου για το πρώτο) δύο πραματάκια:
1. Η προπέλα γυαλίζει αρκετά-θα έπρεπε να είναι πιο ματ.
2. Οι φθορές στις πτέρυγες στη περιοχή των πυροβόλων. Τα πυροβόλα ήταν εσωτερικά των σωλήνων οπότε δεν άφηναν ίχνη πυρίτιδας-μαυρίλες εξωτερικά στις πτέρυγες, θα το προσέξεις αν κοιτάξεις σε φωτογραφίες εποχής.

Ωστόσο έχεις κάνει πολύ ωραία δουλειά, ειδικά για 2ο αεροσκάφος το επίπεδο σου είναι αρκετά καλό!
Όσο για το βερνίκι, όντως ατυχία αλλά συμβαίνουν αυτά, με το καιρό θα μάθεις-δοκιμάσεις αρκετά υλικά και θα καταλήξεις σε κάποια συγκεκριμένα που κάνουν σωστά τη δουλειά που θέλεις και θα γλιτωσεις κόπο και χρόνο!
Καλή συνέχεια!
 ::keep_mod::
Aλέξανδρος Μαρίνος
FB: AlexSMT
Instagram:alexscalemodeltherapy

Αποσυνδεδεμένος john_bar

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
    • LinkedIn
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 31, 2025, 01:14:35 πμ »
Καλησπέρα @dsk και @alex83, ευχαριστώ για τα σχόλια!

@dsk όσον αφορά το κίτρινο κομμάτι της καλύπτρας, αυτό είναι το προτεινόμενο στις οδηγίες για την 2η παραλλαγή του κιτ που έφτιαξα. Επίτηδες δεν το λέρωσα, το άφησα ως new part.

@alex83 η προπέλα είναι ματ, αλλά λόγω του φωτισμού (φακός τοποθετημένος πολύ κοντά στο μοντέλο) γυαλίζει παραπάνω από το κανονικό. Οι φθορές στην περιοχή των πυροβόλων δεν ήταν εσκεμμένες, αλλά προέκυψαν όταν ξηλώθηκε το βερνίκι μαζί με το χρώμα και εμφάνισαν το μεταλλικό υπόστρωμα. Είπα να συμβιβαστώ ως είχε και να μην δοκιμάσω περαιτέρω διορθώσεις, καθώς φοβήθηκα για πιθανότητα μεγαλύτερης ζημιάς :(. Όσον αφορά τα ίχνη πυρίτδας για το συγκεκριμένο, ευχαριστώ για την παρατήρηση, δεν το ήξερα, θα το έχω υπόψιν για τα επόμενα. Επίσης, μια βασική λειτουργία για τις μαυρίλες στο συγκεκριμένο σημείο ήταν και να κρύψουν λίγο καλύτερα τα μικρά stencil decals στην περιοχή των πυροβόλων λόγω του ότι το φίλμ τους θάμπωνε υπερβολικά.