Αποστολέας Θέμα: DIO - "RF-84F σε υπόστεγο συντήρησης"  (Αναγνώστηκε 2115 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Δόξας Ιωάννης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • Ότι και να κάνεις, κάνε το σωστά!
DIO - "RF-84F σε υπόστεγο συντήρησης"
« στις: Σεπτεμβρίου 12, 2024, 11:34:20 πμ »
  Σας παρουσιάζω μετά από αρκετό καιρό μια κατασκευή από ένα νέο μου αεροπορικό διόραμα, με κεντρικό σενάριο εμπνεόμενο από τις καθημερινές
δραστηριότητες της τεχνικής υποστήριξης εντός υπόστεγου, ενός αεροσκάφους RF-84F. Τέτοιους είδους εργασίες εστιάζονται κυρίως επάνω στα δομικά στοιχεία του αεροσκάφους, στην αντικατάσταση τυχόν φθαρμένων καλωδιώσεων και κεραιών των ναυτιλιακών και ραδιοβοηθημάτων και εργασίες επάνω στον κινητήρα του αεροσκάφους.

Μερικές φωτογραφίες θα σας δώσουνε μια ιδέα από τα εσωτερικά συντήρησης υπόστεγων αεροσκαφών:

Ευτυχώς ο εξαιρετικός μοντελιστής και φίλος Κυριάκος Γκόγκας με απαλλάσσει από αρκετή δουλειά και πολύτιμο για μένα λιγοστό χρόνο που έχω στη διάθεσή μου για το χόμπι μας, συνδράμοντας το νέο μου θέμα και κατασκευάζοντας σύμφωνα με τις οδηγίες μου την βάση του διοράματος και επιπλέον επιμελώντας τις φιγούρες που θα το απαρτίζουν. Από εκεί και πέρα εγώ επεμβαίνω στα προαναφερθέντα επάνω σε τυχών βελτιώσεις και περεταίρω φθορές που θα προκύψουν για την τελική και ρεαλιστική παρουσίασης τους.

Ως το κύριο θέμα αεροσκάφους στο διόραμα θα είναι η τελευταία μου κατασκευή ενός RF-84F της ΤanModels  με κατασκευαστικό άρθρο στο MC εδώ:

https://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,35695.0.html

Αρχική ιδέα ήταν να κατασκευαστούν δύο πλευρές του υπόστεγου αλλά κατόπιν δοκιμών αυτό δεν πραγματοποιήθηκε διότι έκλεινε αρκετά τον περιορισμένο χώρο του διοράματος και οι οπτικές γωνίες του θέματος περιορίζονταν αρκετά για την ανάδειξη των λεπτομερειών του. Δυστυχώς δεν είχα και αρκετό χώρο στην βιτρίνα μου ως προς το ύψος να του έφτιαχνα τουλάχιστον την "Σιδηροκατασκευή" της οροφής, στο οποίο το διόραμα στην τελική του μορφή θα έδειχνε ποιο εντυπωσιακό. 
Έτσι κατασκευάστηκε η μια πλευρά με κύριο υλικό πλαστικές επιφάνειες της Evergreen. Αρκετές σωληνώσεις και καλωδιώσεις τοποθετήθηκαν επάνω στο τοίχο προερχόμενα από τεντωμένο και ζεσταμένο πλαστικό, χαλκόσυρμα και διάφορα μεγέθη διατομών από διαμήκη πλαστικά της Evergreen. Για την πλευρά αυτή κατασκευάστηκαν δύο πόρτες (Εξόδου κινδύνου και WC), κόπηκαν τρία πλαίσια για τα παράθυρα όπου και θα τοποθετηθούν αργότερα τα τζάμια από διαφανή ζελατίνη, ηλεκτρολογικοί πίνακες και ο κεντρικός υποστέγου, μπρίζες, Air condition και ένα μεγάφωνο.

..συνεχίζετε... ::salut::

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • ΣΤΑΘΗΣ
Απ: DIO - "RF-84F σε υπόστεγο συντήρησης"
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2024, 08:20:13 μμ »
Πωωω ποσο ελειψαν αυτες οι δουλειες απο το φορουμ!!!Ευχαριστουμε Γιαννη!!

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2024, 08:24:04 μμ »
Πωωω ποσο ελειψαν αυτες οι δουλειες απο το φορουμ!!!Ευχαριστουμε Γιαννη!!
Χ2!!!

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  • GREEK POWER FOR EVER
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 13, 2024, 08:56:37 πμ »
ΩΩΩΧΧΧ πάλι θα μας πεταχτούν τα μάτια έξω!!!
 ::salut:: ::salut:: ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 13, 2024, 10:16:06 πμ »
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, σίγουρα οι δουλειές έχουν μειωθεί στο Forum και πρέπει να κάνουμε κάτι γι΄αυτό ::keep_mod::

Οι χρωματισμοί της πλευράς του τοίχους προήλθαν από τα παρακάτω χρώματα:
- Aircraft blue (65 Hambrol)
- Light Grey (X139 Xtracolor)
- Ghost Grey (127 Hambrol)
- Aluminum (Model Master)
Κόπηκαν μάσκες για την βαφή επιγραφών "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ" και "ΕΞΟΔΟΣ ΚIΝΔYΝΟΥ" και ψεκάστηκαν με κόκκινο χρώμα.
Κατόπιν κόπηκαν τα διαφανή πλαίσια για τα παράθυρα και στην συνέχεια κατασκευάστηκε ο μεταλλικός σκελετός τους. Αυτά κολλήθηκαν προσεκτικά με διαφανή κόλλα (ατλακόλ).
Στους ηλεκτρολογικούς πίνακες προστέθηκαν σημάνσεις και επιγραφές όπως και το WC της δεξιάς πόρτας για να βγεί το παρακάτω αποτέλεσμα:

Η πλευρά του τοίχους αφού έχει ενσωματωθεί με την βάση...

Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τον εξοπλισμό ενός υποστέγου και την κατασκευή των επιμέρων υλικών.
 ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 13, 2024, 10:25:27 πμ »
Πολύ ωραία η δουλειά στον τοίχο!

Αποσυνδεδεμένος Albert83

• Scale 1/48
  • *
  • Lay down your souls to the gods rock n' roll!
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2024, 12:51:06 μμ »
Θα πλαισιώσει και θα αναδείξει την υπέροχη κατασκευή σου εξαιρετικά!

Μπράβο για την συνεργατική δουλειά στην κατασκευή!

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2024, 08:59:58 μμ »
Οι πόρτες με τόσο πλάτος μήπως έπρεπε να γίνουν 2πλες;

Αποσυνδεδεμένος acewwi

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Patra - Volos
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2024, 11:07:52 μμ »
Οι πόρτες με τόσο πλάτος μήπως έπρεπε να γίνουν 2πλες;

Ή συρόμενες, όπως στην τελευταία φωτογραφία
Σπύρος

Αποσυνδεδεμένος Pankoub

• IPMS Hellas 651
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Mουσείο Π.Α.,Τατόι
  • CCCP, B'ΠΠ
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2024, 12:26:34 πμ »
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌ αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς.
Ομεντέτο Γιάννη-σαν!
Τους χαιρετισμούς μου στον γίγαντα, μεταφορικά και κυριολεκτικά, βοηθό σου! :wink: ::salut::

Η ιστοσελίδα μου..https://www.facebook.com/Pankoub22

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2024, 09:48:28 πμ »
Στην τελευταία φωτογραφία είναι πόρτες σχετικά καινούργιες οι οποίες έχουν υποστεί μετατροπές.
Σύμφωνα με τα υπόστεγα που έχω επισκεφτεί αλλά και έχω υπηρετήσει υπάρχουν και πόρτες μόνες. Τις  συναντάμε κυρίως στα παλαιότερα υπόστεγα. Οι διαστάσεις πάλι δεν είναι απόλυτες.

Κώστα , Πάνο arigato gozaimash! ::salut::

Αποσυνδεδεμένος DJ ANAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Nürnberg/FRANKEN/ΣΕΡΡΕΣ
  • Χοντος Αναστασιος
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2024, 10:34:02 πμ »
Καλημερα Γιαννη Meister ::sprechende_015::
Οπως παντα αριστος σε ολα τα σταδια τις κατασκευεις. ::proskino:: ::proskino::
Grüße aus Nürnberg ::salut::
Τασος :wink:

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2024, 10:43:53 πμ »
Ζωγραφια!!Γιαννη,το πατωμα πως εχει γινει??

Αποσυνδεδεμένος DIORAMER

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Γαλάτσι
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2024, 12:36:11 μμ »
Αν πω εξαιρετικό θα είναι λίγο. δεν υπάρχει λέξη σε τέτοιο υπερθετικό βαθμό που θα ήθελα να πω. Μπράβο!!! ::salut:: ::keep_mod::
ΤΑ ΠΥΡΑΥΛΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ!!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 01, 2024, 10:58:17 πμ »
Παιδιά ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και να σας ζητήσω συγνώμη για την καθυστέρηση των απαντήσεων μου λόγο ωραρίου και αυξημένου προγράμματος της εργασίας μου ::salut::

Συνέχεια με τον επίγειο εξοπλισμό του διοράματος και με την μεγάλη μου πρόκληση, την κατασκευή ενός γερανού για την "ανύψωση" του κινητήρα.
Αυτός αρχικά κατασκευάστηκε με κυλινδρικά πλαστικά της EverGreen σε διάφορες διατομές με αναφορές όπως στις παρακάτω φωτογραφίες.

Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, αυτός βάφτηκε με olive drab της Model master. Ρόδες, παλάντζα, αντίβαρα κατασκευάστηκαν και αυτά απο την αρχή, ενώ οι αλυσίδες και ο γάντζος προέρχονται απο σετ βελτίωσης για deck αεροπλανοφόρων.

Συνέχεια με φωτογραφίες του γερανού και επόμενα ποστ με τον υπόλοιπο επίγειο εξοπλισμό του διοράματος...

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 01, 2024, 11:03:05 πμ »

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 01, 2024, 12:43:00 μμ »
Καλημέρα Γιάννη. Εχεις κάνει απίστευτη δουλειά στον γερανό.  ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Αποσυνδεδεμένος jim-eta

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 02, 2024, 04:58:08 μμ »
Οτι και να πούμε είναι λίγο Γιάννη, τα μπράβο δεν φτάνουν.
 ::salut:: ::salut:: ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 03, 2024, 09:15:37 πμ »
...χαίρομαι που σας αρέσουν... :D

Σειρά έχει ο επίγειος εξοπλισμός ενός υποστέγου, όπως π.χ ένα κομπρεσέρ αέρα ή τροχήλατα επίγεια για παροχή οξυγόνου.
Το κομπρεσέρ αέρα κατασκευάστηκε απο την αρχή ενώ τα τροχήλατα επίγεια υποστήριξης προέρχονται απο το σετ του Verlinden. Εδώ πάντως έχω μια επιφύλαξη  εάν θα χρησιμοποιήσω το σετ του Verlinden στο διόραμα λόγο του περιορισμένου χώρου που έχω στη διάθεσή μου για την σκηνοθεσία του διοράματος.

...έπετε συνέχεια των κατασκευών στον επίγειο εξοπλησμό του υποστέγου... ::salut::
 ::keep_mod::

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 03, 2024, 01:53:30 μμ »
Σεμιναριακή εργασία! Δεν έχω λόγια !

Αποσυνδεδεμένος DIORAMER

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 03, 2024, 04:23:32 μμ »
Η κατάσταση έχει ξεφύγει, θα πτωχεύσουν οι εταιρείες με τα diorama accessories  :lol: :lol: :lol:

Αποσυνδεδεμένος kami

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πάτρα
  • διόραμα 1/35
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 04, 2024, 11:29:45 πμ »
εξαιρετικός ο γερανός!
κάπου-κάποτε έψαχνα έναν χειροκίνητο σε προβλήτα του Στάλινγκραντ...
αν επαναφέρω την ιδέα, θα ξέρω σε ποιόν εργολάβο να απευθυνθώ :)
καλά τελειώματα!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 05, 2024, 10:18:42 πμ »
Γεγονός είναι ότι η κατασκευή του μου παίρνει αρκετό χρόνο αλλά επιπλέον μου δίνει αρκετή ευχαρίστηση η δημιουργία του αλλά και το πρωτότυπο του θέματος. :D
Σειρά έχουν τα έπιπλα...μια μεταλλική ντουλάπα αποθήκευσης με (ίσως)... αναλωσίμων υλικών και ηλεκτρονικών συσκευών η οποία κατασκευάστηκε απο φύλλο πλαστικό, όπως επίσης και μια ντέξιον πολυραφιέρα εναποθέτοντας εκεί μεταλλικά καμμάτια του αεροσκάφους αφαιρώντας τα κατά τη διάρκεια της συντήρησης, ίσως εφεδρικά ή και αναλώσιμα εξαρτήματα.
Δύο είδη καρέκλας που έχω συναντήσει σε υπόστεγα συντήρησης κατασκευάστηκαν και αυτές απο την αρχή, όπως και ένα τρόλει συλλογής ελαιολιπαντικών, μια ξαπλώστρα εργασίας, μια λαδιέρα, ένας κάδος απορριμμάτων και ένας πάγκος εργασίας με μια μέγγενη και ότι άλλο μικροαντικείμενο ή εργαλείο μπορεί να βρίσκετε επάνω σε αυτόν!

.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 06, 2024, 10:35:16 πμ »
Συνέχεια απο την Πολωνική εταιρεία DANmodels επιλέχτηκε η σκάλα της τεχνικής υποστήριξης (DM48512). Και εδώ έγιναν αρκετές τροποποιήσεις για να δείχνει όσο ποιο ρεαλιστική γίνετε σύμφωνα με τα Ελληνικά δεδομένα. Αρχικά αλλάχτηκαν τα λάστιχα από τους μεγάλους μπροστινούς τροχούς από τα photo etch που έδινε η εταιρεία, όπως και η εκ νέου κατασκευή των μπροστινών μικρών περιστρεφόμενων τροχών. Ένα επιπλέον σκαλοπάτι προστέθηκε στο μπροστινό μέρος της σκάλα ενώ τα κάγκελα συγκράτησης αντικαταστάθηκαν και κατακευάστηκαν εκ νέου από λεπτό κυλινδρικό διαμήκη πλαστικό της EVERGREEN.
 Χρησιμοποιήθηκε το βελτιωτικό set καμερών της CMK, οι οποίες βελτιώθηκαν με επιπλέων λεπτομέρειες απο περισσεύματα photo etch. Η μεγάλη κατακόρυφη κάμερα στο "σώμα" βάφτηκε με μαύρο χρώμα και οι υπόλοιπες με το Grey No.308 της Gunze ενώ το άνω μέρος τους (τα καπάκια τους) με άσπρο χρώμα. Από λεπτό διαφανής πλαστικό κόπηκαν με punch and die τα "κρύσταλλα" των φακών τους και τοποθετήθηκαν με παρκετίνη Future. Πολλά σήματα και επισημάνσεις τοποθετήθηκαν πάνω στο σώμα των καμερών ολοκληρώνοντας έτσι την τελική τους εμφάνιση.

Κατασκευάστηκαν από την αρχή μια σκάλα και δύο βάσεις για την τοποθέτηση της αριστερής δεξαμενής καυσίμου του Αφους στην πρώτη και του θαλάμου εξαγωγής καυσαερίων στην άλλη, από διαμήκη πλαστικό της Evergreen και στη συνέχεια βάφτηκαν με το χρώμα Trainer Yellow της Humbrol.

Τέλος κατασκευάστηκε ένας κλασικός εργαλιοφόρος τεχνικού σε ανοιχτή θέση με εμφανή τα εργαλεία του, ενώ κατασκευάστηκαν επιπλέον και τρις γρύλοι ανύψωσης του αεροσκάφους. Η κλίνη του κινητήρα προέρχεται απο το kit του F-84G, η οποία βελτιώθηκε αρκετά, αλλά μάλλον τελικά δεν θα χρησιμοποιηθεί σε αυτό το διόραμα :roll:

.

Για κάποιο χρονικό διάστημα θα κάνω μια διακοπή του project αυτού και θα επανέλθω με την τελική σύνθεση και παρουσίαση του διοράματος.
Μέχρι τότε...
 ::keep_mod::    ::salut::

Αποσυνδεδεμένος DIORAMER

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 06, 2024, 10:54:16 πμ »
Ευτυχώς που θα κάνεις να απέχεις για κάποιο χρονικό διάστημα από το προτζεκτ, γιατί έχουμε χάσει το φως μας  ::brancard:: με όλα αυτά τα αριστουργήματα που φτιάχνεις. Περιμένουμε να επανέλθει η όραση μας ::pop::και αναμένουμε νέες φωτο. Εξαιρετικός!!!

Tags: