Kαλημέρα σε όλους.
Eαν διαβασετε προσεχτικά την πρόταση του Αμερικάνου μοντελιστή, θα διαπιστώσετε οτι είναι επηρρεασμένη από την παθογένεια που ανέφερε πσραπάνω ο Δημήτρης. Προτού την (κατα)κρίνουμε, να λαβουμε υπόψη οτι προέρχεται και απευθύνεται σε αμερικανικό κοινό και νοοτροπία. Στο USA τόσο οι τοπικές όσο και οι περιφερειακές και εθνικές εκθέσεις της IPMS εχουν πολλές ομάδες, πολλές κατηγορίες και διαχωρισμό απλής και σύνθετης κατασκευής π.χ. στα jet 1/48 εχουν 3 κατηγορίες εκ των οποίων η μία είναι basic build. Το δε σύστημα βράβευσης είναι το ουμπιακό. Εχοντας αυτά κατά νου, ας εξετάσουμε μερικά σημεία της πρότασης του.
Most of us aren’t involved in modeling to make sure landing gear are perfectly aligned.
Χαρακτηριστικό πολλών άρθρων των αμερικανικών μοντελιστικών περιοδικών είναι μια αίσθηση "τσαπατσουλιάς" που εχουν οι μεσοι αμερικανοί μοντελιστές. Προσέξτε αντίφαση. Δεν πειράζει εαν κάτι δεν είναι σωστό ή αναληθές, αλλά το βραβείο το θέλουvε.
The one time I judged 1-2-3, I found myself falling into that flaw hunt thing and I hated it. Competition doesn’t sit well with everyone. Why can’t a show be a celebration instead? I hate that everything in this country has to be reduced to some kind of quantifiable contest. The person every modeler competes with the most is themselves.
Το βασικό μειονέκτημα του Ολυμπιακού. Πρέεπι να δώσεις 3 βραβεία συγκρίνοντας τα υπάρχοντα μοντέλα και κατά συνέπεια να ψάχνεις για λάθη για δωσεις αργυρό και χάλκινο. Αυτή η παρατηση δεν θα υπήρχε αν η βαθμολόγηση γινόταν με το σύστημα του open, οπου πραγματικά κάθε μοντελιστης ανταγωνίζεται καταρχήν τον εαυτό του. Κατά τα λοιπά το σαράκι για το βραβείο υπάρχει.
Categories are nobody’s friend. They lump a bunch of kinda similar things together. Okay. But then you have a table of German tanks. Or a table of gray jets. It becomes eye-glazing. There are always entries I don’t see because you can only look at so many Spitfires right next to each other before your mind goes blank. Even if they’re really well done.
Σοβαρά?? 3 F-16 να εχεις μαζί, το καλύτερο ξεχωρίζει αμέσως. Επιβεβαιωμένα. Ασε που βαριέται να μετακινεί τα μοντέλα του στην σωστή καηγορία και θέλει να προβάλει τα δικά του όλα μαζί και να περνά καποιος και να τα βραβεύει. Αλλά δεν είναι μόνος του. Κάποιον μου θυμίζει.....
Δεν χρειαζεται να συνεχίσω την κριτική στην πρότασή του. Αντιπαραθέτω όμως τα στοιχεία από την δική μας εκθεση. Περσυ διαγωνιστήκαν 566 συμμετοχές στις κατηγορίες Ε και Π. Απο αυτές βραβείο πήραν οι 215, ποσοστό 38%. Aλλα 129 μοντέλα ελαβαν επαινο ποσοστό 22,8% επί των διαγωνιζόμενων. Ποιό έιναι το πρόβλημα λοιπόν? Οπως πολύ σωστά επισήμανε ο Δημήτρης, η κατάφωρη αδικία που ι δεν πήραμε όλοι χρυσό, παρόλη την ψυχολογική προετοιμασία που είχαμε από το Facebook και τα δεκάδες like