Αποστολέας Θέμα: Sand pounder - οπλές στην άμμο  (Αναγνώστηκε 748 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Συνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
Sand pounder - οπλές στην άμμο
« στις: Ιουλίου 09, 2023, 08:40:40 πμ »
Η φωτογραφία ενός οπλισμένου ναύτη να καλπάζει στην παραλία πάνω σε άλογο με συνεπήρε από την πρώτη στιγμή που την είδα και ήθελα να την κάνω διόραμα. Πρόκειται για μέλος την Ακτοφυλακής των ΗΠΑ του προγράμματος περιπολιών στις ακτές κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρήκα, 24000 μέλη της αμερικανικής ακτοφυλακής συμμετείχαν στις περιπολίες των ακτών την περίοδο 1942-1944 για τον εντοποισμό εχθρικών σκαφών κοντά στις ακτές και την αποτροπή αποβίβασης κατασκόπων ή σαμποτέρ. Οι ακτοφύλακες ήταν συχνά έφιπποι (ήταν γνωστοί ως sand pounders, δηλαδή αυτοί που σφυροκοπούν την άμμο με τις οπλές των αλόγων) και συνοδευόντουσαν από σκύλους ενώ ήταν οπλισμένοι με ελαφρά όπλα (πιστόλια-τυφέκια). Το πρόγραμμα σταμάτησε όταν το μεγαλύτερο μέρος των ανδρών αυτών κλήθηκαν για θαλάσσια υπηρεσία ενόψει της απόβασης στη Νορμανδία. Έχω βρει και άλλες φωτογραφίες από τις περίφημες Beach Patrols που πιθανώς να με οδηγήσουν στην κατασκευή και άλλων βινιετών. Βρήκα και ένα ολόκληρο βιβλίο για το θέμα με τίτλο: Prints in the Sand: The U.S. Coast Guard Beach Patrol During World War II (1989) και φοβερές πληροφορίες και φωτογραφίες.
Η φωτογραφία που με ενέπνευσε:

και άλλες δύο για επόμενα θέματα:

Ορίστε η πρώτη μου προσέγγιση στο θέμα, που θα την έλεγα απλώς συμπαθητική. Είναι αποτέλεσμα kit bashing με τη χρήση κεφαλιού και χεριών από τη Hornet, άλογο από την Master Box (British and German Cavalrymen, WWI era) και σώμα του ιππέα από την Mini Art (U.S. Horsemen Normandy 1944). Το βάψιμο του λευκού αλόγου ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος αλλά δεν ήθελα να πάω σε άλλο χρώμα, ήθελα να μείνω στη φωτογραφία. Επίσης η στάση του ιππέα μου βγήκε λίγο πιο χαλαρή. Ίσως σε επόμενη προσπάθεια να πάω για πιο δυναμική πόζα. Από τη βάση είμαι ευχαριστημένος αλλά είναι η δεύτερη ή τρίτη προσπάθεια που χρησιμοποίησα τελικά.

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • ΣΤΑΘΗΣ
Απ: Sand pounder - οπλές στην άμμο
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 09, 2023, 10:45:14 πμ »
Πολύ ωραία ιδέα,βασισμένη σε αληθινά γεγονότα!Είναι αποτέλεσμα και του αιφνιδιασμού μάλλον που έπαθαν στο Περλ Χάρμπορ το 41..
Το βάψιμο του αλόγου πολύ δύσκολο και πολύ ωραίο βγήκε,η στάση του ιππέα μου αρέσει,γενικά πολύ ωραία και πρωτότυπο.Στην βάση μόνο σαν να μου φαίνεται λείπει κάτι,ίσως άμμος?Και μήπως το χρώμα της θαλασσας θα το έκανα πιο σκούρο μπορεί?Λέω τώρα,κουβέντα να κάνουμε..Πάντως πολύ καλό σαν σύνολο!

Τα κύματα και η θάλασσα πως έγιναν,με ρητίνη? ::salut::

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 09, 2023, 11:21:48 πμ »
Βγήκε πολύ καλό Κωστή και η ιδέα σούπερ.
Το μόνο που μου φαίνεται κάπως είναι η
εμμονή σου για υπερβολικό off center στο
κυρίως θέμα στις βάσεις σου. Για να το μετριάσεις
κόλα για ισορροπία dried sea grass κι βάψτο
σαν φύκια και καμμιά σανίδα.

Το άλογο πολύ μου αρέσει, η ουρά και η χαίτη
θέλουν λίγες σκιάσεις, φαίνονται μονοκόμματες.
Στη θάλασσα θα σκούρηνα λίγο προς τα μέσα,
καθώς μπερδεύεται το μάτι με την άμμο.
Ίσως βέβαια από κοντά να δείχνει αλλιώς.

Αποσυνδεδεμένος Periklis74

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ιωαννινα
  • WWII Armor 1/72 , planes 1/48 .
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 09, 2023, 02:01:23 μμ »
Πολύ ωραία δουλειά Κωστή  !!!! Η ιδέα  καταπληκτικη . Για το άλογο θα συμφωνήσω με αυτά που αναφέρει ο Κώστας.  Σχετικά με την βάση θα την ήθελα πιο μεγάλη ώστε να φαίνεται ένα μικρό τμήμα της θάλασσας..... αυτο που λειπει οπως είπε και ο Στάθης.....  να φαινόταν λίγο το μπλε της θάλασσας πιστεύω οτι θα άλλαζε άρδην η εικόνα  ::salut:: ::salut:: ::salut::

Συνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 09, 2023, 08:09:00 μμ »
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και τις σημαντικές παρατηρήσεις.

Στάθη, έχεις δίκιο η βρεγμένη άμμος θα μπορούσε να είναι πιο σκούρα από όσο την έκανα αν και από κοντά δείχνει κάπως καλύτερο. Για το νερό και το κύμα χρησιμοποίησα ακρυλικές ρητίνες-πάστες ενός συστατικού των εταιρειών Winsor & Newton (gloss medium), Vallejo (extra heavy gloss gel) και AK-Interactive (διαφανές αφρίζον water gel και λευκό water foam από τη σειρά water textures). Εποξική δύο συστατικών χρησιμοποιώ όταν έχει περισσότερο βάθος το νερό και δεν στεγνώνει η ακρυλική ή χρειάζεται πάρα πολλά λεπτά στρώματα.

Κώστα, δεν είχα καλύτερη επιλογή για το συγκεκριμένο θέμα παρά να είναι πολύ off center για να δείχνει την κίνηση προς τα μπρος. Στις δοκιμές σε άλλες θέσεις χανόταν η κίνηση και το περιβάλλον καθώς το μάτι πήγαινε μόνο στον ιππέα. Τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε. Μάλιστα η δεύτερη βάση (αυτή που βλέπετε είναι η τρίτη) είχε αντίστροφα την ξηρά με τη θάλασσα και το θέμα δεν λειτουργούσε καθόλου. Δεν μπορώ να εξηγήσω το λόγο αλλά όταν έκανα αυτή τη βάση ξαφνικά ελευθερώθηκε το θέμα. Πιθανώς επειδή έχουμε συνηθίσει, τουλάχιστον στη Δύση, να σκεφτόμαστε την κίνηση από τα αριστερά προς τα δεξιά αλλά δεν με πείθει αυτή η εξήγηση. Μυστήρια... Η συμβουλή για την ουρά και την χαίτη πολύ χρήσιμη γιατί είναι κάτι που μπορει να γίνει και σε αυτήν την φάση, οπότε θα το δοκιμάσω. Για την πιο σκούρα βρεγμένη άμμο - θάλασσα έχεις δίκο και εσύ και ο Στάθης.

Περικλή, για το μέγεθος της βάσης το πρόβλημα είναι η εμμονή μου με αυτή τη μικρή διάσταση. Είναι μέρος μιας ολόκληρης σειράς από καμιά εικοσαριά μικρά έργα. Τούτων λεχθέντων, δεν είμαι σίγουρος πόσο θα λειτουργούσε μια μεγαλύτερη βάση. Είναι δύσκολο θέμα γιατί η φωτογραφία δείχνει ταυτόχρονα την ένταση από τον καλπασμό αλλά και τη μεγάλη έκταση της παραλίας. Σε ένα διόραμα είναι δύσκολο να δείξεις και τα δύο. Μια λύση θα ήταν να μην υπάρχει καθόλου διόραμα και να είναι μόνο η φιγούρα σε μια απλή ξύλινη βάση φιγούρας. Αλλά τότε θα χανόταν το περιβάλλον που είναι πολύ σημαντικό σε αυτό που θέλω να δείξω. Μια μεγαλύτερη βάση θα εξαφάνιζε τον ιππέα και θα ήταν πολύ άδεια αφού στο περιβάλλον δεν υπάρχει παρά μόνο άμμος στεγνή και βρεγμένη, μια αχανής έκταση.  Αυτές ήταν οι σκέψεις που με οδήγησαν να παραμείνω στο μικρό φορά της εμμονής μου. Έχω σκεφτεί και κάποιες άλλες λύσεις που δεν τις προχώρησα τελικά όπως να υπάρχει κάποιου είδους φόντο. Όσον αφορά το μπλε της θάλασσας, η πρώτη βάση που δοκίμασα είχε και λίγο μπλε, το οποίο - έχεις δίκιο - έκανε πιο ενδιαφέρουσα την χρωματική παλέτα, αλλά ήταν τελείως εκτός κλίμακας και δεν λειτουργούσε τελικά στα δικά μου μάτια. Για να μπει στην 1/35 μπλε στη θάλασσα η βάση θα έπρεπε να μετρούσε αρκετά μέτρα αφού είχαν προηγηθεί αρκετές αποχρώσεις του καφέ. Βέβαια στο διοραματισμό είναι έγκυρο να συμπιέζουμε τις κλίμακες, και πολύ συχνά το κάνουμε (π.χ. να είναι ένα αντιαρματικό σε απόσταση αναπνοής από το αντίπαλο άρμα) άλλες φορές με καλά και άλλες φορές με κακά αποτελέσματα. ʼλλωστε, σε σχέση με τη φωτογραφία, έχω ήδη συμπιέσει πολύ την κλίμακα: το κύμα είναι στην πραγματικότητα αρκετές δεκάδες μέτρα μακριιά από τον ιππέα, ίσως και πάνω από εκατό, γιατί είναι μια αχανής και αβαθής παραλία από αυτές που με την παλίρροια η θάλασσα εξαφανίζεται και επιστρέφει. Για να είμαι ακριβής στο διόραμα, θα έπρεπε να περιλαμβάνει μόνο σε άμμο, ούτε στεγνή ούτε θάλασσα, ακόμη και αν οι διάστασεις ήταν 40Χ40 εκατοστά. Δεν ξέρω αν κατέληξα στην καλύτερη λύση με αυτή τη διάσταση, αλλά πάντως αυτές ήταν οι σκέψεις που με οδήγησαν να παραμείνω σε αυτό το μέγεθος (συν ότι νιώθω πιο άνετα με αυτό γιατί το έχω δουλέψει αρκετά).

Ευχαριστώ και πάλι όλους σας για τη συζήτηση. 

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 10, 2023, 10:29:08 πμ »
H ιδέα καταπληκτική και πρωτότυπη, οπότε (σύμφωνα με αυτά που προσωπικά πιστεύω για τα διοράματα) σίγουρα "παίρνει καλό βαθμό".

Οι επιμέρους παρατηρήσεις για ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση έγιναν ήδη. Το μόνο που έχω να προσθέσω εγώ, είναι (αν φυσικά γίνεται σε αυτό το στάδιο), να "ανασηκώσεις" την άμμο ώστε να φαίνονται τα ίχνη του αλόγου στην άμμο (μπορείς και να φτιάξεις ίχνη από πηλό, ή εποξικό στόκο). Όπως είναι, φαίνεται σαν να "φυτεύτηκε" το άλογο στο σημείο που είναι τώρα. Επιπλέον πιστεύω πως αυτή η μικρή λεπτομέρεια θα προσθέσει στον δυναμισμό που ήδη αποπνέει η βινιέτα... ::salut::

ΔΚ

Συνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 03, 2023, 11:56:45 μμ »
Η βινιέτα βραβεύτηκε στην έκθεση της IPMS από το Σύλλογο Φίλων Μοντελισμού της Πάτρας, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαιτέρως.

Tags: