ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ > Prop: Υπό κατασκευή

MONOGRAM 1/48 AT-6 TEXAN

(1/2) > >>

diehard:
Χρόνια Πολλά σε όλους.
Επιστροφή μετά από πολύ καιρό στο χόμπυ και στο σάιτ.
Ξεκίνησα ένα AT-6 TEXAN της MONOGRAM στην 1/48, που είχα αγοράσει μεταχειρισμένο προ Marketplace, αν θυμάμαι καλά από το στοκ κάποιου συμμοντελιστή που πέθανε (ξεκαθάρισμα από φίλους).
Το κιτ είχε δύο ελλείψεις, για τις οποίες ήμουν ενήμερος : το πάνελ πίσω από τη θέση του παρατηρητή-πολυβολητή και το πολυβόλο.


Ξεκίνησα με τη χάραξη των εξωτερικών γραμμών και την αφαίρεση των υπερυψωμένων πριτσινιών.
Ακολούθησε το βάψιμο του κόκπιτ, που έχει πολύ καλή λεπτομέρεια.


Θα ήθελα να το βάψω με τα χρώματα της ΕΒΑ, της περιόδου του εμφυλίου («Ο Γαλατάς»).
Ξέρει κανείς αν κάνει το συγκεκριμένο κιτ ;
Επίσης, στα φτερά υπήρχαν οι κίτρινες ρίγες των εκπαιδευτικών ;
Τέλος, τι οπλισμό έφεραν τα συγκεκριμένα ;
Κάθε πληροφορία ή φωτογραφικό υλικό καλοδεχούμενα.

diehard:

Όπως βρήκα σε παλαιότερη δημοσίευση στο Forum του Modelclub η ΕΒΑ παρέλαβε 25 Harvard Mk.IIA/B & Mk.III και 35 T-6D Texan, τα οποία αργότερα τροποποιήθηκαν στο πρότυπο T-6G.
Τα Χάρβαρντ φορούσαν σειρές τύπου RAF στην πίσω άτρακτο, όπως EX249, EX282, EX552, ενώ τα T-6D φορούσαν σειριακούς αριθμούς από 49-2722 έως 49-2756 στο πτερύγιο.
Επίσης βρήκα μια επιχρωματισμένη φωτογραφία που δείχνει ένα Harbard στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων το 1949 (περίοδος εμφυλίου) και στο βάθος Spitfire, που επιβεβαιώνει την τακτική της ΕΒΑ, να εκτελούν πρωινές αναγνωριστικές πτήσεις τα Τ-6 και να ακολουθούν πλήγματα από τα Spitfire. Για το λόγο αυτόν οι μαχητές του ΔΣΑ τα αποκαλούσαν «Γαλατάδες».
Η φωτο είναι του Μάρκου Δανέζη.Το αεροσκάφος φαίνεται βαμμένο κίτρινο με μαύρη παραλλαγή, όπως μπορώ να αντιληφθώ.
Πιθανόν στο κίτρινο των αγγλικών Harvard να προστέθηκε αυτοσχέδιο σχήμα με μαύρο χρώμα.Ακόμη αναζητώ απαντήσεις, ώστε να καταλήξω.

sluff:
Δεν ειμαι σιγουρος αν μπορω να σε βοηθησω με τον χρωματισμο,αλλα το θεμα ειναι ακρως ενδιαφερον και με ιστορικο υποβαθρο και θα το παρακολουθω στενα.Ωραια η δουλεια στο εσωτερικο,ειναι κατι εξτρα η του κιτ.. ::salut:: ::salut:: ::salut::

diehard:

--- Παράθεση από: sluff στις Δεκέμβριος 30, 2022, 02:50:06 μμ ---Ωραια η δουλεια στο εσωτερικο,ειναι κατι εξτρα η του κιτ..
--- Τέλος παράθεσης ---
Ευχαριστω, το κοκπιτ ειναι απο το κιτ.

diehard:
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για το θέμα ανακάλυψα μια ασπρόμαυρη φωτο ελληνικού Τ-6 που όμως δείχνει καθαρά τρίχρωμο καμουφλάζ, αφού οι κάτω επιφάνειες είναι σαφώς ανοικτότερος τόνος του γκρι από την ανοικτότερη πάνω.Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα Harvard που παραλήφθηκαν από τους Άγγλους διατήρησαν τρίχρωμη παραλλαγή με το γνωστό γαλάζιο στις κάτω επιφάνειες ή το κίτρινο, όπως στις ακόλουθες φωτογραφίες, που όμως αφορούν σύγχρονες αναπαραστάσεις :

Και εκεί που η κατάσταση είχε μπλεχτεί, διαβάζοντας ένα παλαιότερο θέμα στο MC έφτασα στην ιστοσελίδα της JBOT DECALS που έχει προφίλ του ελληνικού Harvard στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.


Για την πληρότητα θα επισημάνω ότι τα Τ-6 βάφτηκαν και με παραλλαγή ΝΑΤΟ, ενώ πιθανόν και είχαν κάποια στιγμή και παραλλαγή Βιετνάμ, όπως φαίνεται στην φωτο.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση