Αποστολέας Θέμα: Βάψιμο με σμάλτα (enamel) και αστάρι (primer)  (Αναγνώστηκε 734 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nandrou

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Βάψιμο με σμάλτα (enamel) και αστάρι (primer)
« στις: Σεπτεμβρίου 07, 2022, 03:59:56 μμ »
Χαιρετισμούς στην ομάδα

Θέλω να βάψω ένα αεροσκάφος στην 1/72 με enamels (ελληνικό Τ-33). Εχω Humbrol και Revell enamels. Το κάτω μέρος είναι άσπρο. Προτείνετε να βάλω πρώτα κάποιο primer?
Εχω το spray Mr. Surfacer 1000 και κάποια primer της Vallejo (acrylic polyurethane).
Το primer το θέλω πιο πολύ για να δω ατέλειες και να ξαναστοκάρω αν χρειαστεί.

1) Χρειάζεται primer στρώση ή λέτε να αρχίσω με αραιές στρώσεις άσπρο enamel πάνω στο πλαστικό;
2) Αν βάλω primer της Vallejo ή το Mr. Surfacer μπορεί να ξεφλουδίσει το enamel απο πάνω του? Πόσο χρόνο να αφήσω για στέγνωμα;
3) Αν θέλω να βάλω το primer spray σε αερογράφο για να ελέγχω την αραίωση πως γίνεται αυτο το "decanting" που βλέπω απο διάφορους στο ίντερνετ; Χρειάζεται να το αφήσω κάποιο χρονικό διαστημα να "ηρεμήσει";

Και μια ερώτηση οχι τεχνική.
4) Τι χρώμα βάφετε το κάτω μέρος αεροσκαφών της Π.Α. που στις φωτογραφίες φαίνεται σχεδόν άσπρο αλλά οι οδηγίες λένε Gull Grey και τα σχετικά;

Συγγνώμη για τις πολλες ερωτήσεις και ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Αποσυνδεδεμένος alex83

• IPMS HELLAS 1315
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Aθηνα
  • Fail to prepare is prepare to fail...
Απ: Βάψιμο με σμάλτα (enamel) και αστάρι (primer)
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2022, 05:55:26 μμ »
Καλησπέρα φίλε!
Όσον αφορά το χρώμα του κάτω μέρους των αεροσκαφών της Π.Α είναι το FS36622 και σε Humbrol enamel που θες να βάψεις είναι το 28 (Camouflage Gray).
Τώρα, εφόσον πρόκειται να βάψεις με enamel δεν απαιτείται αστάρωμα. Προσωπικά δεν ασταρώνω όταν πρόκειται να βάψω με enamel και επίσης χρησιμοποιώ ένα από τα βασικά χρώματα της Humbrol (γκρι-άσπρο-μαύρο) για να ασταρώσω όταν θέλω να βάψω με ακρυλικά (το κάνουν αρκετοί ειδικά όταν έχεις άφθονα humbrolakia στοκ από τις ''παλιές εποχές'' που δεν τα χρησιμοποιείς πλέον γιατί βάφεις επί το πλείστον με ακρυλικά όπως εγώ).
Αν ωστόσο εξακολουθείς να θέλεις να ασταρώσεις τότε θα σου πρότεινα το Mr Surfacer!
 ::salut:: ::salut:: ::salut::
Aλέξανδρος Μαρίνος
FB: AlexSMT
Instagram:alexscalemodeltherapy

Αποσυνδεδεμένος nandrou

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2022, 03:44:04 μμ »
Ευχαριστώ το εφαρμόζω άμεσα  :D

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2022, 11:35:20 πμ »
Παρότι με τα έναμελς δεν είναι απαραίτητο το αστάρι, (γενικά) καλό είναι να ασταρώνουμε: Το χρώμα έχει πολύ καλύτερη πρόσφυση, το μοντέλο αποκτά ομοιόμορφη απόχρωση (σημαντικό αν έχεις διαφορετικά υλικά, όπως photo etched, ή φύλλο πλαστικού) και εμφανίζονται και όλες οι πιθανές ατέλειες. Προσωπικά, ασταρώνω πάντα και όταν πρόκειται να βάψω ανοικτά, ή "δύσκολα" χρώματα, όπως άσπρο, κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, ανοικτό γκρί, τότε ασταρώνω με λευκό αστάρι. Γενικά, χρησιμοποιώ τα σπρέυ της Humbrol για αυτό το σκοπό (αρκετά ακριβή λύση, αλλά με εξαιρετικό αποτέλεσμα).

Καλή συνέχεια ::salut::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2022, 04:23:29 μμ »
Παρότι με τα έναμελς δεν είναι απαραίτητο το αστάρι, (γενικά) καλό είναι να ασταρώνουμε: Το χρώμα έχει πολύ καλύτερη πρόσφυση, το μοντέλο αποκτά ομοιόμορφη απόχρωση (σημαντικό αν έχεις διαφορετικά υλικά, όπως photo etched, ή φύλλο πλαστικού) και εμφανίζονται και όλες οι πιθανές ατέλειες.
ΔΚ

+1

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Sydney, AU
  • Ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε...
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2022, 06:51:35 πμ »
+1
-1
Χε χε χε... Το ακύρωσα!
Πέραν του αστείου, εγώ δεν ασταρώνω ποτέ. Ως αστάρι θεωρώ το πρώτο χέρι χρώματος, αφού δουλεύω έτσι κι αλλιώς με πολλά χέρια.
Φιλικά,
Διονύσης

Tags: