Αποστολέας Θέμα: ερωτήματα γιά Μarder sdkfz138 ausf H  (Αναγνώστηκε 2407 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος kami

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πάτρα
  • διόραμα 1/35
Απ: ερωτήματα γιά Μarder sdkfz138 ausf H
« Απάντηση #25 στις: Ιανουάριος 26, 2022, 08:39:50 πμ »
Nίκο πολύ το ταλαιπωρείς  :?
δείτε ποιός μιλάει!!!!
Τελικά εκεί θα πάω! "καλλιτεχνική αδεία"
Για τον 1stGTB: ο κινητήριος Α19-20 (χωρίς τις τρύπες στον εξωτερικό δακτύλιο)πρέπει να είναι late & να τον φορούσαν κυρίως τα ausfM-όχι πως δεν φορούσαν & τον παλιότερο.
Ευχαριστώ & τους δυο σας, χωρίς την βοήθειά σας θα πελαγοδρομούσα ακόμη.

Αποσυνδεδεμένος 1st Guards Tank Brigade

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Arcadia
  • modelclub.gr
« Απάντηση #26 στις: Ιανουάριος 26, 2022, 12:46:36 μμ »
Στο Marder ΙΙΙ που επέλεξες δεν φαίνεται το σήμα του σχηματισμού.Οι κωμόπολεις Aquino και Pontecorvo ήταν σημεία στηρίξεως της Γραμμής Χίτλερ. Ουσιαστικά η δεύτερη γραμμή αμύνης του Κασίνο. Εκεί υπήρχε κυρίως η 90th Panzergrenadier με StuG III, αλλά και  StuG IV, ενισχυμένη από τμήματα των υποχωρουσών δυνάμεων. 1η αλεξ. 44η, 71η και τμήματα της 94ης. Στην φώτο φαίνεται Μ42 του 171 abt της 71ης στην περιοχή του Aquino.

Πιθανολογώ ότι και το Marder ανήκει στο 171 abt.
Σπάνια φώτο από StuG IV στην κωμόπολη Pontecorvo.

Η Dragon σε ένα κιτ του Marder έχει τα σήματα της 71ης. Ελπίζω να έχεις αυτό.

Αποσυνδεδεμένος Ernst Barkman

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #27 στις: Ιανουάριος 26, 2022, 04:33:21 μμ »
δείτε ποιός μιλάει!!!!

Ευχαριστώ & τους δυο σας, χωρίς την βοήθειά σας θα πελαγοδρομούσα ακόμη.

::eusa_whistle:: ::eusa_whistle:: ::eusa_whistle:: ::eusa_whistle::

Nα είσαι καλά φίλε.Άντε ξεκίνα να ανεβάζεις φωτογραφίες in progress  :wink:

Αποσυνδεδεμένος kami

• Scale 1/48
  • *
  • διόραμα 1/35
« Απάντηση #28 στις: Ιανουάριος 28, 2022, 09:41:11 μμ »

Eλπίζω σύντομα να ανοίξω κατασκευαστικό στα διοράματα, μοντε Κασσίνο, κλείδωσε.
Μόνο μια σημαντική παραίνεση, πριν ξεκινήσει κάποιος ακόμα το μοντέλο της dragon συστήνω ανεπιφύλακτα να κατεβάσει τις οδηγίες της tristar & καλό υλικό αναφοράς με φωτογραφίες σε λεπτομέρειες.
Η dragon ενώ δίνει τρελλές λεπτομέρειες (continentau στους πάνω μικρούς τροχούς, αριθμούς χύτευσης στα πέδιλα-με μεγάλη δυσκολία διακρίνονται- ) σε άλλα σημεία θέλει "κλωτσιές". Ειδικά στις οδηγίες.
Τα κομμάτια G6, G12 πρόσθετος θώρακας στη βάση ολίσθησης, στο τμήμα που προβάλλει από θωρακισμένη υπερκατασκευή, δεν μπαίνει καν στον κόπο να τα κατονομάσει & σε αφήνει να μαντεύσεις που πάνε & πως[στις οδηγίες της tristar το G6 απαρτίζεται από τα B8-9-10, το G12 σε Β7, το δε Β6 από πλαίσιο για το πακ40, πρέπει να μην χρησιμοποιηθεί, αρκεί  το G12.

Αποσυνδεδεμένος kami

• Scale 1/48
  • *
  • διόραμα 1/35
« Απάντηση #29 στις: Φεβρουάριος 03, 2022, 02:15:47 μμ »
Στην 4η μέρα καραντίνας μου, να ανανεώσω τα ερωτήματα. Ποιο το χρώμα της εκρηκτικής  κεφαλής στα βλήματα του πακ;
field gray;
Και μια & παραπάνω μοιάζω να εκθειάζω την tristar έναντι της dragon 2 απορίες. Δίνει στο δάπεδο τον ασύρματο & μάλιστα στη θέση που έρχεται ο άξονας από τον κινητήρα στο διαφορικό. Νομίζω πως το σωστό είναι στην υπερκατασκευή, όπως το δίνει η 2η. Τώρα, γιατί ο ασύρματος δεξιά & η κεραία αριστερά πρέπει να βρούμε τους τσέχους σχεδιαστές του πραγματικού να μας το εξηγήσουν.
Επίσης δίνει 2 κάλαθους με βλήματα στις θέσεις που  θα κρέμονταν τα πόδια πυροβολήτη(σκοπευτή) & γεμιστή... :?

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #30 στις: Φεβρουάριος 04, 2022, 02:00:47 μμ »
Στην 4η μέρα καραντίνας μου, να ανανεώσω τα ερωτήματα. Ποιο το χρώμα της εκρηκτικής  κεφαλής στα βλήματα του πακ;
field gray;

Ναι,νομίζω ότι το field grey είναι οκ  ::thumbleft::

Και μια & παραπάνω μοιάζω να εκθειάζω την tristar έναντι της dragon 2 απορίες. Δίνει στο δάπεδο τον ασύρματο & μάλιστα στη θέση που έρχεται ο άξονας από τον κινητήρα στο διαφορικό. Νομίζω πως το σωστό είναι στην υπερκατασκευή, όπως το δίνει η 2η. Τώρα, γιατί ο ασύρματος δεξιά & η κεραία αριστερά πρέπει να βρούμε τους τσέχους σχεδιαστές του πραγματικού να μας το εξηγήσουν.
Επίσης δίνει 2 κάλαθους με βλήματα στις θέσεις που  θα κρέμονταν τα πόδια πυροβολήτη(σκοπευτή) & γεμιστή... :?

Ο ασύρματος ήταν δεξιά στο έσω μέρος του ασπίδιου στα Ausf M.Στα Ausf.H δεν διακρίνεται κάτι τέτοια,αν και δεν έχω και ούτε βρήκα φώτο που να μην έχει σκιά σε αυτό το σημείο.Πάντως θεωρώ ότι η Tristar έχει δίκιο.Οι Τσέχοι δεν σχεδίασαν το Marder και αμφιβάλλω αν είχαν καν ασυρμάτους στα LT vz. 38.Οι Γερμανοί τοποθέτησαν αργότερα δέκτες και πομποδέκτες στα Panzer 38 (t).
Ποιούς κάλαθους εννοείς;Edit:Τα αποθηκευμένα βρίσκονταν εκεί και τα έτοιμα προς χρήση βλήματα ήταν στα δεξιά του ασπίδιου.

Περαστικά και σιδερένιος!  ::brancard::

Αποσυνδεδεμένος kami

• Scale 1/48
  • *
  • διόραμα 1/35
« Απάντηση #31 στις: Φεβρουάριος 05, 2022, 09:11:02 μμ »
ευχαριστώ φίλε το παλεύω, είμαι & 3πλο-εμβολιασμένος...παρά το μπούκωμα έβαψα την βασική παραλλαγή, ελπίζω να βλέπεται..όταν καταφέρω να φωτογραφήσω.

Αποσυνδεδεμένος kami

• Scale 1/48
  • *
  • διόραμα 1/35
« Απάντηση #32 στις: Φεβρουάριος 09, 2022, 08:13:24 μμ »

προβληματισμοί για τον ασύρματο(χρώμα, θέση κλπ)
Ερνστ είσαι σίγουρος για θέση στο πήγμα, όπως tristar;
Οχι στην υπερκατασκευή δεξιά όπως dragon & ausf M ;

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #33 στις: Φεβρουάριος 10, 2022, 09:42:20 μμ »
Για την θέση του ασυρμάτου:

Το έψαξα λιγάκι αλλά δεν βρήκα τίποτα χειροπιαστό,ακόμα και σε βιβλίο για τα Marder III  :!: Κατάφερα να βρώ μόνο κάποιες ενδείξεις:
α)Σύμφωνα με τον Doyle αρχικά τα Marder III Ausf.H προβλεπόταν να έχουν πλήρωμα τριών ατόμων (αρχηγός-πυροβολητής,γεμιστής και οδηγός) και ίσως μάλιστα κάποια να μπήκαν σε υπηρεσία επανδρωμένα έτσι.Πολύ σύντομα όμως κρίθηκε αναγκαία η προσθήκη και τέταρτου.Υποψιάζομαι ότι το τέταρτο άτομο που προστέθηκε ήταν ο ασυρματιστής ο οποίος θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να στριμώχνεται στη δεξιά πλευρά του ασπίδιου με τον γεμιστή.Συμπεραίνω λοιπόν ότι ο ασύρματος βρισκόταν στο σκάφος.
β)Τα Ausf.H Sd.kfz 138 7.5 cm PaK 40/3 είχαν ουσιαστικά το ίδιο σκάφος με το Panzer 38(t) με κάποιες μικρές τροποποιήσεις στο άνω μέρος που βρισκόταν το πυροβόλο σε αντίθεση με τα Ausf.M που επανασχεδιάστηκαν από την αρχή και μιλάμε για ένα διαφορετικό όχημα.Είναι λογικό λοιπόν τα Ausf.H να διατήρησαν τη θέση του ασυρμάτου όπως το Panzer 38(t).
γ)Σε λειτουργικό όχημα μουσείου είδα στη δεξιά πλευρά και δίπλα στη θέση των βλημάτων ένα κουτί που θα μπορούσε να είναι εργαλειοθήκη αλλά σε καμία περίπτωση ασύρματος.Ίσως έτσι παρασύρθηκε η Dragon και τοποθέτησε τον ασύρματο εκεί.

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και μόνο.

Χρώμα ασυρμάτου
Σκούρο γκρι με κλειστά τα μάτια  :wink:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #34 στις: Φεβρουάριος 10, 2022, 10:30:09 μμ »
Άλλη ένδειξη που πρόσεξα μόλις τώρα:

Marder III Ausf.H σε στάση:πλήρωμα τέσσερις

Marder σε πορεία δύο άτομα μόνο

συνεπώς κατά τη διάρκεια της πορείας τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος βρίσκονταν στο σκάφος.Ο ένας φυσικά ήταν ο οδηγός,ο δεύτερος όμως;Μήπως ήταν ο ασυρματιστής;  8)

Αποσυνδεδεμένος kami

• Scale 1/48
  • *
  • διόραμα 1/35
« Απάντηση #35 στις: Φεβρουάριος 11, 2022, 11:45:24 πμ »
Tελικά τα κατάφερα, βρήκα άλλη μια "μαύρη τρύπα" για rivetcounters...Ορκίζομαι πως δεν τό'κανα επίτηδες ::077devil::
Αν θέλεις ρίξε μια ματιά & εδώ
https://www.tapatalk.com/groups/missinglynx/questions-about-marder-ausf-h-t330312.html#p1663408
άνοιξα παρόμοιο θέμα, ενεπλάκη & ο Tomas Cockle ,που εκτός από διαχειριστής στην σχετική ενότητα, αναφέρεται & από dragon ως τεχνικός σύμβουλος για το κιτ (6331) που φτιάχνω.
O σωστός τύπος ασυρμάτου είναι Fu spr(όπως των ημιερπυστριοφόρων 250,251) & όχι Fu2, που φορούσε το 38(Τ) & το marder sd kfz139 με το σοβιετικό πυροβόλο.
Για τη θέση όμως,σταθερά "καλλιτεχνική αδεία" θα πάω για υπερκατασκευή...μπορώ να βάζω νερό στο κρασί μου & να χαίρομαι το μοντελάκι!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #36 στις: Φεβρουάριος 11, 2022, 10:46:50 μμ »
...ενεπλάκη & ο Tomas Cockle ,που εκτός από διαχειριστής στην σχετική ενότητα, αναφέρεται & από dragon ως τεχνικός σύμβουλος για το κιτ (6331) που φτιάχνω...

Αυτό εξηγεί πολλά...Ας γίνω λίγο κακούλης...  :twisted:

"The position of the right side vision port is incorrect and this should be 2mm further back which is easy enough to do but you will have to fill part of the port opening and the front locating hole in the process."

"There are a couple of detail issues with the tow hook brackets having a rounded top profile but this should be square and the top and bottom row of rivets should be lower than depicted but there is little you can do about this?"

"The separate Driver’s plate has additional separate parts for the two visor covers and round machine gun ring but there are a number of detail issues with this plate as a result of using the Ausf.G plate and not a revised Marder III type plate."

"The left side visor should also be positioned closer to the MG ring meaning the visor should actually be 1.5mm further to the right. As a result to the visor being too far to the left there is no room for the centre bolt on the left of the plate which is missing and will have to be added after relocating the MG ring and visor, there should be three left side bolts on the front panel for the Marder III as opposed to just two on the Ausf.G."
Και άλλα πολλά...  :evil:

Να τονίσω ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε τα λάθη που προέρχονται από τον σύμβουλο από αυτά για τα οποία ευθύνεται η εταιρεία (αυτό είναι το δίκαιο)

Το κλειδί φυσικά βρίσκεται εδώ:
"Added to the inside of the superstructure wall are the fold down side periscopes, radio on the right side and the ready round magazines as well as the periscopes on the inside of the roof while on the outside is an multi-part etched rack and cam net support posts."

δηλαδή τι να απαντήσει ο άνθρωπος;Κι εγώ στη θέση του τα ίδια θα έγραφα  :mrgreen:

https://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/dragon/dr6331.htm

Σύγκριση των κιτ:

https://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/misc/marder3h/marder3h.htm

Όταν ο Doyle και βέβαια οι φωτογραφίες βεβαιώνουν ότι το πλήρωμα ήταν τέσσερις κι εξακολουθεί να γράφει για τρείς (για να μην παραδεχτεί προφανώς την ύπαρξη ασυρματιστή),εγώ τι να απαντήσω;  :? Άν χρειάζεσαι κι άλλες φωτογραφίες να ανεβάσω.  :wink:

Για τον τύπο του ασυρμάτου δεν συζητήσαμε και ούτε μπήκα στη διαδικασία να τον ψάξω από την στιγμή που δεν υπάρχουν φωτογραφίες του.
Αναρωτιέμαι όμως γιατί όλες οι προηγούμενες εκδόσεις των Marder από όπου υπάρχουν καθαρές φωτογραφίες τον είχαν στο σκάφος  ::eusa_whistle::

Τέσπα ήμουν ο πρώτος που σου έγραψε ότι ψειρίζεις πολύ κι αχρείαστα το θέμα και πολύ καλά κάνεις που (επιτέλους) θα χαρείς το μοντέλο.Αυτό είναι και το νόημα.Κάποια στιγμή είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί φωτογραφία του ασυρμάτου (δεν πρόκειται να ξαναγράψω αυτή τη λέξη για την επόμενη πενταετία  :| ) και θα μας λυθούν οι απορίες.Αυτά  τα ολίγα(τα περισσότερα αχρείαστα κατ'εμέ).Ελπίζω να μην μας διαβάζει κανένας πιτσιρίκος και πήξει  :roll:  Άντε καλή συνέχεια κι ανέβασε καμία φωτογραφία να χαρούμε  :wink:

Αποσυνδεδεμένος kami

• Scale 1/48
  • *
  • διόραμα 1/35
« Απάντηση #37 στις: Φεβρουάριος 12, 2022, 01:28:17 μμ »
Εγώ αντίθετα εύχομαι να μας διαβάζει κάποιος πιτσιρίκος ,γιατί έχω την αίσθηση πως είμαστε μια παρέα γεροπαράξενων (σαν τους γέρους του μάπετσοου που τρωγόμαστε μεταξύ μας & κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί & ακόμα χειρότερα τι είναι αυτά τα πλαστικά που παλεύουμε με πάθος μέχρι αλληλοεξόντωσης).
Ολα όσα παρέθεσες τα διάβασα πριν ξεκινήσω, αλλά δεν κατάφεραν να με ξενερώσουν.Το κιτ αγοράστηκε τις χρυσές εποχές προ κρίσης που έφευγα στην ετήσια βόλτα από τρίγωνο με μαύρη σακούλα γίγας σκουπιδιών φίσκα κιτ ...*εδώ έκοψε η λογοκρισία.
Νά'σαι καλά για το χρόνο που μου αφιέρωσες.
Αν έχεις & άλλες από Ιταλία( & όχι μόνο συνέχισε! )

Αποσυνδεδεμένος Periklis74

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ιωαννινα
  • WWII Armor 1/72 , planes 1/48 .
« Απάντηση #38 στις: Φεβρουάριος 13, 2022, 12:31:40 πμ »
Περιττό να αναφέρω ότι το έχω κάνει ήδη bookmark  για το μέλλον.   !!!!!!!!  ::salut:: ::salut:: ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #39 στις: Φεβρουάριος 13, 2022, 08:58:44 μμ »
Εγώ αντίθετα εύχομαι να μας διαβάζει κάποιος πιτσιρίκος ,γιατί έχω την αίσθηση πως είμαστε μια παρέα γεροπαράξενων (σαν τους γέρους του μάπετσοου που τρωγόμαστε μεταξύ μας & κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί & ακόμα χειρότερα τι είναι αυτά τα πλαστικά που παλεύουμε με πάθος μέχρι αλληλοεξόντωσης).

::lol18:: ::lol18:: ::lol18::

Απλά εννοώ να μην τον πελαγώσει και αποθαρρυνθεί  :wink:
Προτιμώ τη γεροπαράξενη παρέα του forum μας παρά τα παλαμοκροτήματα και τα σκυλοφαγώματα των μοντελοσελίδων του Φουμπού  ::lovemodel::

Ολα όσα παρέθεσες τα διάβασα πριν ξεκινήσω, αλλά δεν κατάφεραν να με ξενερώσουν.Το κιτ αγοράστηκε τις χρυσές εποχές προ κρίσης που έφευγα στην ετήσια βόλτα από τρίγωνο με μαύρη σακούλα γίγας σκουπιδιών φίσκα κιτ ...*εδώ έκοψε η λογοκρισία.
Νά'σαι καλά για το χρόνο που μου αφιέρωσες.

Ο Τerry Ashley είναι εγγύηση αλλά δυστυχώς κουράστηκε κι αυτός (αντιμετώπισε και κάποια προβλήματα υγείας).Φυσικά με κανέναν τρόπο δεν μειώνεται η αξία του κιτ το οποίο έχει περάσει από τα χέρια μου αλλά αργότερα το αντάλλαξα.Παρόλα τα ολισθήματα της,η Dragon παραμένει η κορυφαία εταιρεία της κατηγορίας στο χώρο.Αγόρασα κιτ των Border και Takom μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσω αυτό που ήδη ήξερα.  :wink: Παράθεσα το review για να επισημάνω ότι έχει τα φαουλάκια του και ο τ.σύμβουλος κίνητρο για να τα κάνει γαργάρα.  :mrgreen:
Όσο χρόνο χρειάζεσαι και πάντα στη διάθεση σου  :wink: Άλλωστε ψοφάω για τέτοιες συζητήσεις.Απλά προσπαθώ να γράφω μόνο όταν έχω γνώσεις,αντίληψη,ιδέα ή φωτογραφίες.Πασχίζω με τον λίγο χρόνο που διαθέτω για μοντελάρισμα,να μην αναλώνομαι στο χάος των λεπτομερειών γιατί δεν θα τελειώσω ποτέ τίποτα και γι αυτό προτρέπω και εσένα να το κάνεις.Άν και κακά τα ψέματα,εσύ ολοκληρώνεις τις δουλειές σου  :D

Επανέρχομαι με φωτογραφίες  ::sprechende_015::

Αποσυνδεδεμένος kami

• Scale 1/48
  • *
  • διόραμα 1/35
« Απάντηση #40 στις: Φεβρουάριος 14, 2022, 02:36:45 μμ »
σουτ ....μπήκε μικρός....& "παιδί-θαύμα"! Πόσο χρονών είσαι Πέρι;
Κώστα δεν διαφωνώ ούτε κατά κεραία σε όσα ανέφερες παραπάνω.
αναμένω ...είναι μην τάξεις στον άγιο κερί & στον Καμί φωτογραφίες.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #41 στις: Φεβρουάριος 14, 2022, 08:22:28 μμ »
Λοιπόν...

Αυτή η φωτογραφία που είχε αναρτήσει και ο @1st Guards Tank Brigade

έχει ληφθεί στη πλατεία Μαρκόνι του Ούντινε.Βλέπουμε ότι το όχημα κινείται.Τρείς βρίσκονται στο deck και προφανώς ο οδηγός στο σκάφος.

Εδώ το Marderακι φέρει μάλλον το έμβλημα της 171ης

Αποσυνδεδεμένος kami

• Scale 1/48
  • *
  • διόραμα 1/35
« Απάντηση #42 στις: Φεβρουάριος 24, 2022, 10:57:12 πμ »
Καλημέρα.
Κλείνω τον κύκλο των ερωτημάτων & με την δέσμευση να ποστάρω WIP ότι έχω φτιάξει ως εδώ!
1ο: τα περισκόπια τι χρώμα είναι; μαύρο ή στο χρώμα του οχήματος; Πιθανότατα έχει ξανατεθεί για τα περισκόπια των γερμ.αρμάτων.
Εν προκειμένω αναφέρομαι στα 2 που έχει στην υπερκατασκευή, όταν το πλήρωμα "με τα κεφάλια κάτω"(δεν νομίζω πως ήταν ιδιαίτερα ασφαλείς & έτσι...γνωστή φωτο με το πλήρωμα με μπανταρισμένα κεφάλια & χέρια...3 φαίνονται & εκεί & 1 ο οδηγός  4! ) & άλλα 2 που έχει πίσω τους προς "ταχεία" αντικατάσταση τους.
2ο: υπάρχει συνοπτική παρουσίαση για πυρομαχικά του πακ 40 ;
Θέλω να διαμορφώσω την α/τ κεφαλή σε εκρηκτική, ώστε να ταιριάξει με σενάριο "βολής  υποστήριξης πυροβολικού", ανεβασμένο σε κράσπεδο (1οι εδαφιαίοι κολλήθηκαν σηκωμένοι) για να αυξηθεί η ανύψωση-που΄σαι 1st gtb , να διορθώσεις την ορολογία πυροβολικού.
όσο να  θέσω τα ερωτήματα βρήκα τα παρακάτω για τα περισκόπια
https://www.track-link.com/forums/research_ww2/28985/flat

Άρα λοιπόν μαύρο από το εργοστάσιο, η βάση στήριξης στο χρώμα του οχήματος.Σωστά;
Παραμένει το 2ο ερώτημα.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #43 στις: Μάρτιος 02, 2022, 11:08:39 μμ »
 ::arrowred:: Τα περισκόπια είναι μαύρα.
 ::arrowred:: Το χρώμα κλπ των πυρομαχικών του Pak 40 μπορείς να το βρείς και από το cover art του σχετικού σετ της AFV Club.
 ::arrowred:: Νομίζω ότι εννοείς την έμμεση βολή.

Αναμένουμε φώτο  :wink: ::salut::

Tags: