Αποστολέας Θέμα: F-16A/B/C στην 1/72  (Αναγνώστηκε 4162 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Παναγιώτης Μαυροειδής

• Δεν είναι ψέμα, τελείωσα μοντέλο!!!
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Βόλος
Απ: F-16A/B/C στην 1/72
« Απάντηση #25 στις: Μαρτίου 08, 2022, 11:48:05 πμ »
Γιάννη και Γιάννη σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια!!!  ::thumbleft::
Ελπίζω πριν το Πάσχα να πάμε show room...  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Aθηνα
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #26 στις: Μαρτίου 08, 2022, 02:44:54 μμ »
Πανέμορφη και μεθοδική δουλειά Παναγιώτη!! Οι προσθήκες σου στις εξαγωγές και τα αερόφρενα , όλα τα λεφτά!!
Για τον κώνο της revell δεν το είχα παρατηρήσει το λάθος σχήμα, θα τσεκάρω με την πρώτη ευκαιρία στα δικά μου γιατί με προβλημάτισες.
Καλή συνέχεια εύχομαι και αναμένουμε το επόμενο ποστάρισμα της προόδου.  ::salut:: ::salut:: ::salut::

Νώντας

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #27 στις: Μαρτίου 08, 2022, 06:45:48 μμ »
Σ' ευχαριστώ πολύ Νώντα! Το κιτ της Revell που φτιάχνω είναι το παλιό καλούπι το οποίο συνδυάσανε με κάποια λίγα κομμάτια από το νέο καλούπι της εταιρείας, μεταξύ αυτών και ο κώνος του ρανταρ. Ο συνδιασμός της "παλιάς" ατράκτου με τον "νέο" κώνο μου φάνηκε λίγο προβληματικός σε σχήμα. Λογικά το blk50 ή το MLU της Revell θα είναι μια χαρά!

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #28 στις: Μαρτίου 09, 2022, 09:38:16 πμ »
Δεν θυμόμουν καν ότι υπήρχε και το παλαιότερο καλούπι της Revell.
Είδα και την εξαγωγή PW που είναι ίδια με το δικό μου και αμέσως σκέφτηκα ότι θα μπω πάλι σε μπελάδες στοκοτριψίματος.  :mrgreen:
Καλή συνέχεια στο project Παναγιώτη, αναμένουμε την πρόοδο. ::salut:: ::salut:: ::salut::
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος Ευαγγελος

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Μαρκοπουλο
  • modelclub.gr
« Απάντηση #29 στις: Μαρτίου 09, 2022, 09:31:35 μμ »
Τύφλα να έχουν οι ρητίνες και τα φωτοχαραγμένα και ακόμα είσαι στην μέση της προσπάθειας.Τι άλλο
θα δούμε μέχρι το τέλος; ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #30 στις: Αυγούστου 26, 2022, 12:03:40 πμ »
Μετά από πολύ καιρό σιγής του topic, είπα να ανεβάσω την πρόοδο της κατασκευής των τριών F-16. Δηλαδή για την ακρίβεια η κατασκευή ολοκληρώθηκε εδώ και λίγο καιρό οπότε θα ανεβάσω τις φώτο από την υπόλοιπη κατασκευή.
Ας το πιάσω από κει που το άφησα λοιπόν.

Οι πτερυγικοί φορείς του Revell (F-16A) ήταν για πέταμα οπότε τους έκοψα και τους αντικατέστησα με αυτούς από τις πτέρυγες ενός από τα κιτ της Hasegawa που υπομονετικά περιμένουν τη σειρά τους για τον πάγκο. Παράλληλα κόλλησα, στόκαρα και έτριψα τις πτέρυγες από τα άλλα 2 μοντέλα, F-16B & C της Fujimi.

Επίσης πρόσθεσα κάποιες μικρολεπτομέρειες στα άγκιστρα και έκλεισα πρόχειρα τα κόκπιτ με καλύπτρες για να μην κάνω καμιά ζημιά στα καθίσματα και λοιπά μέρη των πιλοτηρίων. Τα stabilisers των F-16A & B θα τοποθετηθούν κρεμασμένα ενώ του -C σε οριζόντια θέση. Έτσι κολλήθηκαν μόνο αυτά του -C και τα speed brakes των -Α & Β σε αυτό το στάδιο της κατασκευής.

Τα speed brakes του -Α σε πλήρη έκταση...

και του -Β στο μισό.

Στη συνέχεια μασκαρίστηκαν και τοποθετήθηκαν οι κινητήρες...

οι καλύπτρες...

και τα μοντέλα ασταρώθηκαν με μαύρο της Humbrol.

Προσπάθησα να φωτίσω το μαύρο στα πάνελ ψεκάζοντας γκρι, ώστε όταν πέσουν τα γρίζα της παραλαγής να υπάρχει μια ιδέα σκιάς στα πάνελ.

Το κατά πόσο το πέτυχα θα φανεί στο τέλος!
Αυτά για την ώρα. Προσεχώς η συνέχεια... :D

Αποσυνδεδεμένος Sernak

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Που είπες;;
« Απάντηση #31 στις: Αυγούστου 26, 2022, 09:10:17 πμ »
Σωστή γραμμή παραγωγής έχεις!!! Δεν κάνεις μία αίτηση στην ΠΑ, αντί να τρέχουν να τα παίρνουν απο το εξωτερικό να τα πάρουν απο σένα! :lol:
There are only two types of aircraft, fighters and targets.

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #32 στις: Αυγούστου 26, 2022, 01:45:16 μμ »
Εχω αγωνία ( χε χε χε..!!! ) να τα δω τελειωμένα!

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #33 στις: Αυγούστου 27, 2022, 08:02:05 πμ »
Kοπτοραπτική και ανάποδο preshading!!!Καλή συνέχεια Παναγιώτη,είμαι σίγουρος θα βγούνε κουκλιά!! ::salut::

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  • GREEK POWER FOR EVER
« Απάντηση #34 στις: Αυγούστου 27, 2022, 08:35:48 πμ »
Τί λες τώρα!!!
Αναμένω το τελικό αποτέλεσμα!!!
Τουλάχιστον εσύ μοντελάρεις...
 ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ελλάδα
« Απάντηση #35 στις: Αυγούστου 27, 2022, 10:18:40 πμ »
και ανάποδο preshading!!
Κι  εμένα αυτό με εντυπωσίασε !
Μόνον στο  MC συμβαίνουν αυτά.
 ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #36 στις: Αυγούστου 27, 2022, 10:17:44 μμ »
Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια! ::thumbleft::
Σύντομα κοντά σας με τις φώτο της επόμενης φάσης.  8)
 ::keep_mod::

Αποσυνδεδεμένος dimitrisap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πολύκαστρο
« Απάντηση #37 στις: Αυγούστου 30, 2022, 08:16:19 μμ »
Περιμένουμε με αγωνία, ενδιαφέρον preshading!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #38 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2022, 03:04:55 μμ »
Καλημέρα στη ομάδα! Παραμονή έναρξης της σχολικής χρονιάς και οι τελευταίοι κατεργάρηδες οδεύουν προς τον πάγκο τους...
Βρήκα κι εγώ την ευκαιρία να ανεβάσω τις επόμενες φωτό της πρόοδου των "fighting falcons από τα παλιά". 8)

Στη φάση αυτή είπα να ασχοληθώ με το ολλανδική τιγροσυμμετοχή και συγκεκριμένα με την κοιλιακή δεξαμενή και το κάθετο σταθερό.
Αρχικά βάφτηκαν με λευκό...

στη συνέχεια μασκαρίστηκαν τα σημεία που θα τοποθετούνταν το σήμα στο κάθετο σταθερό (με βάση την καρτέλα του κιτ)...

και ψεκάστηκαν τα μπλε της ΜΜ.

Ο σκοπός του λευκού υποστρώματος είναι να δείξει καλύτερα το πορτοκαλί και λευκό των decals. Το περίγραμμα του λευκού δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ακρίβεια, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα... :roll:

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν τα decals στις δεξαμενές και το κάθετο σταθερό.

Εκεί διαπίστωσα ότι το κόψιμο της μάσκας (τουλάχιστον στη μια πλευρά) ήθελε περισσότερη αγάπη γιατί τελικά μείνανε ακάλυπτα κάποια σημεία τα οποία διόρθωσα όσο καλύτερα μπόρεσα. Επίσης τοποθέτησα και την κόκκινη ταινία (διακριτικό μοίρας) στην κορυφή του κάθετου σταθερού.

Στο τέλος έβαψα τα μάτια των τίγρεων (τα οποία στο decal ήταν μαύρα) αρχικά με μικρές κουκίδες λευκού και στη συνέχεια με clear green.

Εν τω μεταξύ έγιναν και κάποιες δουλίτσες στις πτερυγικές δεξαμενές, τα stabilisers, τους φορείς και τα όπλα/pods που θα φέρουν τα αεροσκάφη.
Δεξαμενές θα μπούνε μόνο στα -B/C και χρησιμοποιήθηκαν αυτές της Fujimi. Κολλήθηκαν, τρίφτηκαν και βάφτηκαν (μαζί και τα stabilisers) κατά τον ίδιο τρόπο με το υπόλοιπο αεροσκάφος.

Στη συνέχεια οι δεξαμενές βάφτηκαν με FS36375 Light Ghost Grey. Εκεί εμφανίστηκαν κι άλλες "κακοτεχνίες"... :roll:

Παρθήκαν διορθωτικά μέτρα...

που κάπως βελτίωσαν την τελική εικόνα.

Συγχρόνως δουλεύτηκαν και οι φορείς που προήλθαν κυρίως από τα κιτ της Fujimi εκτός του -C όπου χρειάστηκαν κάποιοι από το κιτ της Hasegawa (block 50) και το κιτ της Revell (φορείς + HARM).

Τα σήματα για τα μοντέλα ήταν ένα από τα προβλήματα που έπρεπε να λύσω με κάποιο τρόπο. Ειδικά τα προειδοποιητικά που είχα ήταν ελλιπή κι έτσι είπα να τυπώσω κάποια.

Η εκτύπωση πήγε σχετικά καλά αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι δεν υπολόγισα καλά τις διαστάσεις και βγήκανε μεγάλα και σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά έντονα.

Όπου μπόρεσα έκανα διορθώσεις και ξανατύπωσα. Αν και κάποια προειδοποιητικά τοποθετήθηκαν αρχικά στις δεξαμενές, αφαιρέθηκαν σε κάποια σημεία και ξανατοποθετήθηκαν.

Τέλος έβαψα οπλισμό και πόρτες από ΣΠ. Στη φωτό φαίνονται τα "αξεσουάρ" ανά μοντέλο.

Αυτά για την ώρα. Στο επόμενο ποστάρισμα θα φανεί και το τελικό αποτέλεσμα...
Μέχρι τότε ::keep_mod::

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: πειραιας
« Απάντηση #39 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2022, 10:00:34 πμ »
Εντυπωσιακή και οργανωμένη δουλειά.

Καλά τελειώματα.

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #40 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2022, 10:24:12 πμ »
Πολύ όμορφη δουλειά και παρουσίαση Παναγιώτη!!
Αυτό το μπρος-πίσω στις κατασκευές είναι ότι πιο εκνευριστικό (αναφέρομαι στα επιπλέον στοκαρίσματα στις δεξαμενές). Τόσο εκνευριστικό που εγώ παρατάω το κιτ κ πάω στο επόμενο και γι'αυτό δεν έχω τελειώσει μοντέλο τα τελευταία χρόνια. Μπράβο για την υπομονή σου κ την επιμονή σου!!
Αναμένουμε τη συνέχεια και εύχομαι χωρίς αναποδιές!! ::salut:: ::salut:: ::salut::
Νώντας

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #41 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2022, 12:54:06 μμ »
Εντυπωσιακή και οργανωμένη δουλειά.

Καλά τελειώματα.

Σ' ευχαριστώ πολύ!  :D

Πολύ όμορφη δουλειά και παρουσίαση Παναγιώτη!!
Αυτό το μπρος-πίσω στις κατασκευές είναι ότι πιο εκνευριστικό (αναφέρομαι στα επιπλέον στοκαρίσματα στις δεξαμενές). Τόσο εκνευριστικό που εγώ παρατάω το κιτ κ πάω στο επόμενο και γι'αυτό δεν έχω τελειώσει μοντέλο τα τελευταία χρόνια. Μπράβο για την υπομονή σου κ την επιμονή σου!!
Αναμένουμε τη συνέχεια και εύχομαι χωρίς αναποδιές!! ::salut:: ::salut:: ::salut::

Σ' ευχαριστώ Νώντα! Ναι, τα πισωγυρίσματα είναι πολύ σπαστικά. Ειδικά στην περίπτωση μου που είμαι και ψυχαναγκαστικός και δεν μπορώ να πάω παρακάτω αν δεν κλείσω με κάποιον τρόπο την εκκρεμότητα, άσ΄τα να πάνε... ::eusa_wall:: Να πω την αλήθεια, η απροσεξία μου στο μασκάρισμα του κάθετου σταθερού με στεναχώρεσε και με δυσκόλεψε περισσότερο (άσε που αν το προσέξεις φαίνεται η δόρθωση στο γαλάζιο...). :roll:

Τέλος πάντων! Όλα καλά!!! 8) ʼλλες αναποδιές δεν ήρθανε και όλα κύλησαν απολύτως αναμενόμενα. Με την πρώτη ευκαιρία και οι φωτό! ::thumbleft::

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #42 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2022, 01:32:51 μμ »
Ελπίζω πριν το Πάσχα να πάμε show room...  ::salut::

Μα πες μου γιατί δεσμεύεσαι χωρίς να υπάρχει λόγος................  :mrgreen:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #43 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2022, 02:52:20 μμ »
Μα πες μου γιατί δεσμεύεσαι χωρίς να υπάρχει λόγος................  :mrgreen:

ʼπαπα αδελφάκι μου, πού πας και τα σκαλίζεις; Εσύ είσαι για προεκλογικό αγώνα!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Κατάσκοπος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Καρδίτσα
  • The other Caveman
« Απάντηση #44 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2022, 04:26:16 μμ »
Γιάννη, μα δεν είπε ποιο Πάσχα ακριβώς  :mrgreen:

Πας πολύ καλά Παναγιώτη!

Μαθιός

Μ. Μπέλλος

Αποσυνδεδεμένος The Saint

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κορυδαλλός
  • modelclub.gr
« Απάντηση #45 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2022, 06:47:49 μμ »
Εντυπωσιακή η οργάνωσή σου, η παρουσίαση, η υπομονή και φυσικά το αποτέλεσμα εως τώρα.
Αναμένουμε την συνέχεια.
"...ούτως εξ ιστορίας αναιρεθείσης της αληθείας το καταλειπόμενον αυτής ανωφελές γίνεται διήγημα".
Πολύβιος, Ιστορίαι 1.14.4-7

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #46 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2022, 12:38:15 πμ »
Συνέχεια με το τελευταίο μέρος της κατασκευής. Πριν απ' όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για τα ευγενικά σας σχόλια!
Στα δικά μας τώρα. Αφού ολοκληρώθηκαν οι βασικές κατασκευές, τα μοντέλα πήραν τον δρόμο για το βαφείο. Βάφτηκαν με χρώματα της Gunze στην κλασική τρίχρωμη παραλλαγή της USAF (neutral gray - gunship gray - light ghost gray) με τα Η306, Η305 και Η308. Φυσικά αν δεν έχει πισωγύρισμα δεν έχει γούστο! ::glossa::
Στα F-16A και F-16C υπήρχαν κάποια σημεία που δεν είχαν στοκαριστεί καλά και φάνηκαν έντονα όταν έπεσε το γκρι. Τρίψημο, στοκάρισμα και πάλι βάψιμο...

Μετά τη μικρή αυτή αναποδιά, ολοκλήρωσα το βάψιμο των τριών βασικών χρωμάτων και στα 3 μοντέλα.
F-16A

F-16B

F-16C

Σειρά είχαν οι κώνοι των ραντάρ που βάφτηκαν με μίξη Η307 και Η305 σε διαφορετικές αναλογίες για κάθε μοντέλο, τα χείλη των εισαγωγών με duraluminium και οι καλωδιώσεις και άλλες λεπτομέρειες των φωλεών των ΣΠ.
Στο F-16A

στο F-16C

και ομοίως στο F-16B για το οποίο δεν έχω φώτο από το στάδιο αυτό... :oops:
Υπάρχει όμως μια ομαδική με ολοκληρωμένο το βάψιμο!

Γενικά δεν ήθελα να φαίνονται ιδιαίτερα φθαρμένα τα μοντέλα λόγω της αναπαράστασης των αεροσκαφών στα πρώτα χρόνια της καριέρας τους. Δεν ξέρω αν το πέτυχα ακριβώς, αλλά σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος από το έως εδώ αποτέλεσμα.
Εδώ φαίνονται τα πραγματικά αεροσκάφη.
F-16A

F-16B

και F-16C

Αφού τοποθετήθηκαν οι τροχοί, τα stabilisers στα -Α και -Β και το κάθετο σταθερό στο -Α, πέρασα και τρία μοντέλα με γυαλιστερό βερνίκι και ξεκίνησα τα σήματα. Αυτή ήταν αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία γιατί η προέλευση των σημάτων ήταν από διάφορες πηγές με εντελώς διαφορετική συμπεριφορά, χρώματα (ειδικά τα γκρίζα ήταν πρόβλημα) και ανεπαρκή ποσότητα στα προειδοποιητικά.   
Τα σήματα το -Α ήταν αυτά του κιτ τα οποία ήταν μια χαρά σε γενικές γραμμές.

Στο -Β τα βασικά σήματα προήλθαν από μια καρτέλα της Micro Scale ενώ τα προειδοποιητικά ήταν συνδιασμός "σπιτικών" εκτυπωμένων και της Micro Scale (από την αντίστοιχη καρτέλα με προειδοπιητικά και walkways). Τα walkways θρυματίζονταν μέσα στο νερό οπότε τα "σφράγισα" με υγρό φιλμ της Microscale.

Στο -C χρησιμοποίησα τα περισεύματα της αρχικής καρτέλας της Fujimi την οποία ευτυχώς είχα κρατήσει. Εκεί βρήκα το καρχαριόστομα, τους κωδικούς και κάποια λίγα προειδοποιητικά. Τα υπόλοιπα ήρθαν πάλι από τα χειροποίητα και από τη Micro Scale. Τα σήματα της Fujimi παρά την ηλικία τους (πάνω από 30 χρόνια) τα πήγαν μια χαρά, με τη βοήθεια βέβαια των mark setter & mark softer. Στο στάδιο αυτό έβαψα και τη θυρίδα ανεφοριασμού στη ράχη με duraluminium (όπως και στο -B).

Και συνεχίστηκαν τα σήματα.

Χμμμ, εδώ φαίνεται να είναι σούζα τ' αλογάκι!!! Οκ ψυχραιμία, δεν τελειώσαμε ακόμη... 8)
Μόλις μπήκαν οι τροχοί και το κάλυμμα της εισαγωγής αέρα από εποξικό στόκο (άρα βαρύ), το μοντέλο ισορρόπησε! ::pop::

Τέλος, έγινε ένα ελαφρύ wash με το έτοιμο σκούρο γκρι της Tamiya (panel line accent colour) και περάστικαν με ματ βερνίκι. Και δύο ομαδικές φωτό πριν βγουν και οι μάσκες από τις καλύπτρες και μπει ο οπλισμός.

Μετά τα αποκαλυπτήρια...

όλα πήγαν καλά με τις καλύπτρες (το είχα λίγο έννοια)!

Τέλος λοιπόν και με αυτή την "τριπλή" κατασκευή με αρκετή 80τίλα στα υλικά και στα θέματα! :lol:
Μια γεύση εδώ και τα υπόλοιπα στο showroom...

F-16A

F-16B

F-16C

Να είστε όλοι καλά! ::salut::

::keep_mod::

Αποσυνδεδεμένος Κατάσκοπος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Καρδίτσα
  • The other Caveman
« Απάντηση #47 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2022, 11:15:25 πμ »
Παφ, φάτε 3 F-16 στη μούρη!  :D

Μπράβο Παναγιώτη για τη μεθοδική δουλειά και το όμορφο τελικό αποτέλεσμα των Αμερικάνων. Ένα και ένα και τα τρία!

Μαθιός

Μ. Μπέλλος

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #48 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2022, 01:41:29 μμ »
Πανέμορφα Παναγιώτη!! 3 στα 3!! Και ποιότητα και στα 3!! Πολλά μπράβο!!  ::salut:: ::salut:: ::salut::
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος The Saint

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κορυδαλλός
  • modelclub.gr
« Απάντηση #49 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2022, 01:59:35 μμ »
Αδερφέ πανέμορφα τα γεράκια σου. Φτιάχνω 35 χρόνια μοντέλα και δεν έχω κάνει f16... και τώρα παρουσιάζεις 3 μαζεμένα! ʼξιος!!!!
"...ούτως εξ ιστορίας αναιρεθείσης της αληθείας το καταλειπόμενον αυτής ανωφελές γίνεται διήγημα".
Πολύβιος, Ιστορίαι 1.14.4-7

Tags: