ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ > Ξύλινα Πλοία

Ταρτάνα La Diligente

(1/8) > >>

vagelischantziaras:
Γεια  σας
   Όπως  πάντα  , πριν το τέλος  μιας  κατασκευής , ετοιμάζομαι -προετοιμάζομαι , αναζητώντας
 την επόμενη .
Λίγο  πριν τελειώσει  la Renommee , αποφάσισα  να ασχοληθώ  με κάτι  διαφορετικό  .
Καθοριστικό  ρόλο  στη επιλογή  αυτή αποτέλεσε μια διατριβή , διαθέσιμη στο διαδίκτυο  , που
 αφορά τις  Ταρτάνες της Μεσογείου .   
            (Tartane - Maria Lucia De Nicolo )  Academia .edu.
Αποφάσισα  λοιπόν  να ασχοληθώ  με την κατασκευή  μιας  ταρτάνας , και συγκεκριμένα
 La  Diligente  βασιζόμενος   στην εξαίρετη  μονογραφία ,
            La Diligente-Tartane du roi -1738 -Gerard Delacroix-Hubert  Bert .
Λίγα  για την Ιστορία .
Αποτέλεσε  το βασικό  αλιευτικό  και παράκτιο  εμπορικό  πλοίο  ,βασικά  της δυτικής  μεσόγειου 
 για πάνω  από τρεις αιώνες  .
Καλλιτεχνικές  αναπαραστάσεις  υπάρχουν  πολλές , αλλά οι τεχνικές πληροφορίες  όσον  αφορά
 την κατασκευή  είναι λίγες  και ουσιαστικά προέρχονται  από το ναυτικό  αρχείο της ( Tolone ) Γαλλία .
Για την κατασκευή .
Όπως πάντα με την μέθοδο  ( d' arsenale )  χρησιμοποιώντας  ξυλεία  της περιοχής  μου ,
προσπαθώντας να εκμεταλλευτώ και να αναδείξω  τις χρωματικές  διαφορές  του κάθε ξύλου ,
φυσικά  τίποτα  δεν θα είναι του εμπορίου . 
 Επέλεξα  την κλίμακα  1/36 γιατί πιστεύω ότι είναι η ποιο κατάλληλη , για το συγκεκριμένο  σκάφος,
 για την καλύτερη  ανάδειξη των μικρών  λεπτομερειών.
Στην  κατασκευή  θα χρησιμοποιήσω  (scalo ) '' ναύαθρο''  για την σωστή ευθυγράμμιση  των νομέων .
Τμήματα  της κατασκευής  θα είναι ακάλυπτα  για να είναι εμφανής ο τρόπος και η συνδεσμολογία 
των επί  μέρους  τμημάτων και  λεπτομερειών  .
Με μια πρώτη  ματιά  φαίνεται μια  εύκολη  κατασκευή , αλλά  κατά την άποψη μου  κρύβει αρκετές  παγίδες ,όπως για παράδειγμα  το μικρό  πάχος των νομέων  3mm x3mm στην συγκεκριμένη 
κλίμακα που επέλεξα  .
Ελπίζω  σε έναν δημιουργικό  διάλογο  ούτος  ώστε  στο τέλος  όλοι μας  να έχουμε  κερδίσει  κάτι .

Βαγγελης

Kostis Pap:
ʼλλη μια ενδιαφέρουσα έκπληξη! Το πλοίο τι μήκος έχει; Ακολουθείς όπως πάντα τη δύσκολη οδό στην κατασκευή. Θα παρακολουθήσω με πολύ ενδιαφέρον. Καλή συνέχεια!

vagelischantziaras:
Σ' Ευχαριστώ  Κώστα .
Για να είμαι ευκρινής  δεν έχω  τυπώσει  ακόμη  το ολικό  σχέδιο  της καρίνας, δεν μου χρειάζεται  στο συγκεκριμένο  στάδιο , θα το κάνω  προσεχώς  όταν θα κατασκευάσω  το ''ναύαθρο '', και θα σε ενημερώσω .
Από μια γρήγορη  ματιά ,μιας και  μου το ζήτησες , το  LOA  είναι λίγο  πάνω από 55 cm,  χωρίς 
το '' bompresso '' φυσικά.
 Βλέπε φωτο .
Δεν  νομίζω  ότι ακολουθώ  κάποια  δύσκολη  οδό , απλά  ακολουθώ την διαδικασία  που θα ακλουθούσε 
ο κάθε  ναυπηγός  πραγματικού  πλοίου ,σε διαφορετική   περίπτωση  είναι σχεδόν  αδύνατο  να επιτευχτεί
 το ακριβές ''quartabuono ''  βλέπε  σκίτσο  στη φώτο .
Ότι  γλυτώνεις  στη αρχή  το πληρώνεις  στο τέλος με ότι αυτό συνεπάγεται .
Αυτό  έχω διδαχτεί  από τα  45 χρόνια  στις κατασκευές  ,λόγο δουλειάς ,και πάνω  από 30 χρόνια  στον μοντελισμό .
Βαγγελης

Thanasis:
Χαιρετώ.
Περισσότερο απ' όλα, θαυμάζω την ακλόνητη σου διάθεση  :!: :!: :!:
Thx

Periklis74:
Καλή αρχή και απο εμένα. Αν και δεν ασχολούμαι με  αυτού του είδους τις κατασκευές θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον για να μάθω πέντε  βασικά πράγματα  !!!!  ::salut:: ::salut:: ::salut::

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση