Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες

Ύστερα από το... κάζο

με την αρχική μου επιλογή άρματος προς αναπαράσταση (octopus scheme) και όλα τα εμπόδια, για την συνέχεια της κατασκευής με αυτή, που υπήρχαν λόγω version του συγκεκριμένου άρματος με το συγκεκριμένο καμουφλάζ, φρόντισα να βρώ μια επιλογή που να είναι ιστορικά... ασφαλής, να μου αρέσει και να καλύπτεται από αυτά που προσφέρει το 48αράκι της Tamiya. Αυτή λοιπόν είναι το άρμα "008" της 501 sPzAbt. στο Βέλγιο τον Δεκέμβριο του 1944 με την κλασσική Ambush. Ευτυχώς για εμένα, τον μοντελιστή, το συγκεκριμένο άρμα πιάστηκε από τους αμερικανούς άθικτο, αφού είχε εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα του και μάλιστα τραβήχτηκαν πολλές φωτογραφίες, ενώ υπάρχει και μία προγενέστερη φωτογραφία αλλά και βίντεο (εν ενεργεία). Οι φωτό αλλά και screenshots από το βίντεο είναι οι παρακάτω:

Νομίζω ότι με αυτό το υλικό είμαι καλυμμένος, ώς προς την παραλλαγή του άρματος και τη διαμόρφωση (οπλισμός, εργαλεία κλπ.) που είχε τις τελευταίες μέρες πριν αιχμαλωτιστεί, τόσο αυτό όσο και τα υπόλοιπα της μονάδας του. Για την απόχρωση του κίτρινου, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι κατά πόσο είναι σκούρα ή πιο ανοιχτόχρωμη, λόγω της τότε τεχνολογίας των φωτ. φίλμ, τις συνθήκες φωτισμού της κάθε φωτογραφίας, αλλά και το πιθανό ρετούς/επεξεργασία της κάθε μίας είτε κατά την αρχική εκτύπωση της του '44-'45, είτε κατά την κατοπινή, πριν αυτές οι φωτογραφίες ενταχθούν στα βιβλία από τα οποία προέρχονται.
Μια σχετικά ασφαλής, αλλά και αρεστή κατ' εμέ επιλογή όσον αφορά το dunkelgelb, ήταν πάντα το Gunze Η403, αλλά και ένας "σχετικός" μπούσουλας για τις πραγματικές αποχρώσεις η παρακάτω φωτογραφία:

Στην οποία φαίνεται το Η403 να είναι αρκετά κοντινό. Γι' αυτό και επιλέχθηκε. Πέρα από αυτό, με τις... "κακουχίες" που θα περάσουν τα χρώματα του μοντέλου στα χέρια μου, φωτίσματα, post shading, dot fading, φίλτρα, βρωμιά κλπ., με σκοπό να γίνει το μοντέλο πιο ενδιαφέρον οπτικά (σε λογικά πλαίσια πάντα), οι αποχρώσεις σίγουρα θα διαφοροποιηθούν

Από 'κει και πέρα δύο προσθήκες/αλλαγές που θα γίνουν σε σχέση με το πώς είναι το μοντέλο τώρα, είναι η προσθήκη από αλουμινόφυλλο των τεσσάρων εναπομείναντων κομματιών από τα φτερά του άρματος (αν και αυτό δεν το ήθελα αρχικά), καθώς και η αλλαγή των κόκκινων "008" που δίνει η Tamiya στις χαλκομανίες της σε μέτριο μπλέ. Σε αυτή την τελευταία αλλαγή, κατέληξα κατόπιν μελέτης των φωτογραφιών από τον φίλο Σίμο Συλαίδη (a.k.a.
@lowpass ) και συμβουλής του. Καθώς ο Σίμος λόγω επαγγέλματος έχει μεγάλη εμπειρία στα ασπρόμαυρα φίλμ και τις αντίστοιχες εκτυπώσεις, η γνωμάτευση του ήταν ότι σίγουρα δεν είναι κόκκινα και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για πράσινα. Δεδομένου όμως ότι, απ' όσο ξέρω (αν κάνω λάθος ενημερώστε με οι γερμανολόγοι

του φόρουμ), το πράσινο στην αρίθμηση δεν ήταν τόσο συνηθισμένο, ενώ το μπλέ (που είναι συγγενές χρώμα με το πράσινο), χρησιμοποιείτο αρκετά συχνά στα γερμανικά άρματα, θα... κάνω τη ριξιά μου και θα βάψω τα νούμερα μπλέ με λευκό περίγραμμα.
Αυτά τα... ολίγα από εμένα
ΜΦΧ