Αποστολέας Θέμα: Πρόβλημα με σκανδάλη IWATA Evolution CR+  (Αναγνώστηκε 1259 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος tripialos

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Πρόβλημα με σκανδάλη IWATA Evolution CR+
« στις: Ιουνίου 11, 2021, 02:15:59 μμ »
Καλησπέρα

Πριν κάνα μήνα έλαβα δωράκι έναν H&S Evolution CR+ όμως τον τελευταίο καιρό έχω πρόβλημα με την σκανδάλη. Πατάω τέρμα κάτω και βγαίνει αέρας κανονικά και οταν την αφήνω συνεχίζει και βγάινει αέρας... Όχι τόσο πολύ όσο είναι τέρμα πατημένη αλλά βγάζει αρκετό αέρα.

Έλυσα όλα τα εξαρτήματα του αερογράφου και τα καθάρισα όμως συνεχίζει να βγάζει αέρα ενώ δεν έχω πατημένη την σκανδάλη. Σας ανέβασα δύο βίντεο που ίσως βοηθήσουν:

Δεν μπορώ να καταλάβω τι έκανα και "χάλασε" η σκανδάλη. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι την πρώτη φορά που πήγα να βγάλω την βελόνα για καθάρισμα μετα απο βάψιμο αντι να ξεβιδώσω το πίσω καπάκι ξεβίδωσα τον κεντρικό χρυσό μηχανισμό (ενω ήταν μέσα η βελόνα). Όταν τον έδεσα κανονικά και πήγα να βάψω με ακρυλικά Tamiya δεν είχα σφύξει καλά την μύτη μπροστά με αποτέλεσμα να μου γυρίσει πίσω το χρώμα και να βγαίνει απο την σκανδάλη και την δεξαμενή/κούπα. Μήπως εκεί έγινε η ζημιά; Δεν ξέρω .. τι να πώ ... :-(
When you have a hammer everything starts looks like a nail...

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
Απ: Πρόβλημα με σκανδάλη Evolution CR+
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 11, 2021, 03:47:12 μμ »
Δεν ξέρω τον συγκεκριμένο αερογράφο αλλά η περιγραφή μου μοιάζει να ζητάει λίγο λαδάκι ραπτομηχανής εκεί που βυθίζεται η σκανδάλη. Να έχει εξασθενίσει το ελατήριο επαναφοράς τόσο σύντομα μου φαίνεται απίθανο. Οι αερογράφοι είναι μυστήριο πράγμα. Δεν χαλάνε εύκολα (εκτός από πτώσεις του μπεκ ή στράβωμα της βελόνας) αλλά κάνουν τέτοια κόλπα. Τον κεντρικό χρυσό μηχανισμό πώς τον έβγαλες χωρίς να βγάλεις τη βελόνα??? Μάλλον δεν κατάλαβα κάτι.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 11, 2021, 04:03:55 μμ »
Πιθανότατα να σου έχει πάει χρώμα στη βαλβίδα αέρα (κάτω από την σκανδάλη), να έχει ξεραθεί πάνω σε κάποιο O-ring της βαλβίδας και δεν σφραγίζει σωστά. Ένας ο τρόπος να το διαπιστώσεις και πιθανώς να το διορθώσεις κιόλας: Πλήρες λύσιμο (πάντα σύμφωνα με το manual) , πολύ καλό καθάρισμα και λίπανση με λάδι ειδικό για αερογράφους (και την βαλβίδα αέρα).

Edit: Δεν είχα δεί το 2ο video και το είδα τώρα. Εμφανώς η σκανδάλη/βαλβίδα κολλάει στην κάτω θέση. Όπωσδήποτε καλό καθάρισμα και λίπανση :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 11, 2021, 05:20:59 μμ »
Δεν ξέρω τον συγκεκριμένο αερογράφο αλλά η περιγραφή μου μοιάζει να ζητάει λίγο λαδάκι ραπτομηχανής εκεί που βυθίζεται η σκανδάλη. Να έχει εξασθενίσει το ελατήριο επαναφοράς τόσο σύντομα μου φαίνεται απίθανο. Οι αερογράφοι είναι μυστήριο πράγμα. Δεν χαλάνε εύκολα (εκτός από πτώσεις του μπεκ ή στράβωμα της βελόνας) αλλά κάνουν τέτοια κόλπα. Τον κεντρικό χρυσό μηχανισμό πώς τον έβγαλες χωρίς να βγάλεις τη βελόνα??? Μάλλον δεν κατάλαβα κάτι.

Δεν βγήκε τελείως γιατι είχε σκαλώσει απο την βελόνα. Φοβήθηκα μην κάνω ζημιά στην βελόνα αλλά όλα οκ

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 11, 2021, 05:23:23 μμ »
Πιθανότατα να σου έχει πάει χρώμα στη βαλβίδα αέρα (κάτω από την σκανδάλη), να έχει ξεραθεί πάνω σε κάποιο O-ring της βαλβίδας και δεν σφραγίζει σωστά. Ένας ο τρόπος να το διαπιστώσεις και πιθανώς να το διορθώσεις κιόλας: Πλήρες λύσιμο (πάντα σύμφωνα με το manual) , πολύ καλό καθάρισμα και λίπανση με λάδι ειδικό για αερογράφους (και την βαλβίδα αέρα).

Edit: Δεν είχα δεί το 2ο video και το είδα τώρα. Εμφανώς η σκανδάλη/βαλβίδα κολλάει στην κάτω θέση. Όπωσδήποτε καλό καθάρισμα και λίπανση :wink:

ΜΦΧ

Έχεις μήπως να μου προτείνεις λιπαντικό κατάλληλο για αερογράφο; Δεν έχω ιδέα

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 12, 2021, 02:08:41 πμ »
Έχεις μήπως να μου προτείνεις λιπαντικό κατάλληλο για αερογράφο; Δεν έχω ιδέα

Εξαιρετικό. Λιγάκι ακριβούτσικο (13-14EUR) αλλά είναι για μια ζωή :wink:

https://www.scalemates.com/kits/iwata-iwa-015001-super-lube--275865

ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος jim-eta

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 12, 2021, 09:16:41 πμ »
Εξαιρετικό. Λιγάκι ακριβούτσικο (13-14EUR) αλλά είναι για μια ζωή :wink:

https://www.scalemates.com/kits/iwata-iwa-015001-super-lube--275865

ΜΦΧ

Οπως τα λέει ο Μάνος, αλλά κοίτα και τα λάδια που είναι για βαλβίδες πνευστών που χρησιμοποιούσα στην τρομπέτα μου όταν το καιρό των δεινοσαύρων πήγαινα ωδείο  :mrgreen:, είναι λίγο πιο λεπτόρευστο απο της iwata αλλά θα σου κάνει την δουλειά.

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 12, 2021, 09:35:47 πμ »
Πριν πας σε εξωτικά υλικά (που είναι βέβαια το καλύτερο), δοκίμασε με λίγες σταγόνες καθαριστικά όπως airbrush thinner, azax, οινόπνευμα - ό,τι έχεις από αυτά, ή ακόμη και λεπτόρευστο λάδι  τύπου ραπτομηχανής (ελάχιστο όμως, μια μικρή σταγονίτσα), που συνήθως έχουμε στα εργαλεία μας ή τέλος πάντων βρίσκεις εύκολα και φτηνά σε χρωματοπωλείο. Δεν θα συνιστούσα WD 40 (παρόλο που έχει χίλιες χρήσεις), αλλά αν καταφύγεις σε αυτό μην το ψεκάσεις, απλά βάλε λίγο σε μια μπατονέτα και με αυτήν στον αερογράφο. Πιστεύω θα ξεμπλοκάρει εύκολα η σκανδάλη.

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 12, 2021, 10:52:45 πμ »
Καλημέρα. Προτού καταφύγεις στην δύναμη της επιστήμης της Χημείας, δοκίμασε την επιστήμη της Φυσικής, καθώς ενδέχεται να μην είναι πρόβλημα της σκανδάλης αλλά κάτι άλλο.
Χαλάρωσε (μείωσε) κατά μισή στροφή την σύνδεση της βαλβίδας αέρος (τεμάχιο 123254) με το υπόλοιπο σώμα του αερογράφου.
Ή εναλλακτικά μείωσε κατά μισή περιστροφή (δηλαδή χαλάρωσε/φερε την βίδα πιό πάνω/αύξησε το μήκος επαναφοράς του ελατηρίου) την εφαρμογή του τεμαχίου 123281 στο σώμα της βαλβίδας αέρος (εδώ χρειάζεσαι κατσαβίδι)

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 12, 2021, 08:25:17 μμ »
Λοιπών νομίζω πως είμαι εντάξει!

Καθάρισα την βαλβίδα αέρος και το τεμάχιο 123220V (την σφραγίδα στο πάνω μέρος της βαλβίδας). Νομίζω πως κάπου εκεί ήταν το πρόβλημα διότη οταν εβαζα την βαλβίδα αέρα χωρίς αυτη την σφραγίδα η σκανδάλη έπαιζε μια χαρά (αλλα έβγαζε συνεχώς αέρα). Έβαλα μια οδοντογλιφίδα στο ίδιο τεμάχιο (123220V) και έκανα ελαφρά περιστροφικές κινήσεις.

Όταν το σύνδεσα ήταν πολύ καλά και φαινόταν να μην βγάζει αέρα όμως όταν το έβαλα κοντά στο πρόσωπο μου ένιωθα οτι έβγαινε ακόμη λίγος αέρας. Αυτό που σταμάτησε και αυτόν τον ελάχιστο αέρα ήταν η συμβουλή του @ramfighter  να χαλαρώσω/ξεβιδώσω  την βαλβίδα αέρα (123254).

Θα πάρω σίγουρα και λαδάκι - lube μιας και απο οτι καταλαβαίνω βοηθάει.

Ευχαριστώ πολύ παιδιά με σώσατε γιατι με είχε πιάσει πανικός , νόμιζα οτι τον χάλασα.

Tags: Iwata