Αποστολέας Θέμα: Προτεινόμενος αερογράφος για αρχάριο  (Αναγνώστηκε 5199 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
Απ: Προτεινόμενος αερογράφος για αρχάριο
« Απάντηση #25 στις: Μαρτίου 14, 2021, 11:51:28 μμ »
Όπως βλέπω και όπως ακούω τον αέρα στο βίντεο θα έλεγα ότι θέλει μείωση η πίεση και αύξηση η αραίωση. Αλλά οι παράμετροι πίεσης, αραίωσης και απόστασης που έχεις βάλει είναι σωστές για τα Vallejo Air Model. Όταν μου κάνει τέτοια "ακατανόητα" κόλπα ο αερογράφος, που μου τα κάνει συχνά, συνήθως το πρόβλημα είναι ότι θέλει καλό καθάρισμα η βελόνα και το μπεκ.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #26 στις: Μαρτίου 15, 2021, 01:26:45 μμ »
Συγνώμη αν θα φανώ λίγο απόλυτος, αλλά η συνταγή για να μειώσεις στο ελάχιστο τα προβλήματα κατά το ψέκασμα είναι απλή:

Αφήνεις πλήρως στην άκρη, όλων των εταιριών τα βινυλικά και χρησιμοποιείς:

ή

enamels Humbrol / White Ensign αραιωμένα με white spirit, ή διαλυτικό πολυουρεθάνης

ή

ακρυλικά Tamiya / Gunze / AK Real colors αραιωμένα με το διαλυτικό τους, ή laquer thinner, ή Mr. Levelling thinner, ή διαλυτικό πολυουρεθάνης

ή

laquer Tamiya / Gunze / Akan / MRP αραιωμένα με laquer thinner, ή Mr. Levelling thinner, ή διαλυτικό πολυουρεθάνης.

Οι επιλογές πολλές, μυρίζουν σίγουρα πολύ περισσότερο από τα βινυλικά, αλλά απλά, όπως λένε, "θα βρείς την υγειά σου" στο θέμα βάψιμο με αερογράφο :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #27 στις: Μαρτίου 15, 2021, 04:33:22 μμ »
Συγνώμη αν θα φανώ λίγο απόλυτος, αλλά η συνταγή για να μειώσεις στο ελάχιστο τα προβλήματα κατά το ψέκασμα είναι απλή:

ή

enamels Humbrol / White Ensign αραιωμένα με white spirit, ή διαλυτικό πολυουρεθάνης

ή

ακρυλικά Tamiya / Gunze / AK Real colors αραιωμένα με το διαλυτικό τους, ή laquer thinner, ή Mr. Levelling thinner, ή διαλυτικό πολυουρεθάνης

ή

laquer Tamiya / Gunze / Akan / MRP αραιωμένα με laquer thinner, ή Mr. Levelling thinner, ή διαλυτικό πολυουρεθάνης.

Οι επιλογές πολλές, μυρίζουν σίγουρα πολύ περισσότερο από τα βινυλικά, αλλά απλά, όπως λένε, "θα βρείς την υγειά σου" στο θέμα βάψιμο με αερογράφο :wink:

ΜΦΧ

+100

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #28 στις: Μαρτίου 15, 2021, 04:45:07 μμ »
Καλά, να καταθέσω τότε και τη δική μου contrarian μαρτυρία.
Ο λόγος που πήγα στα Vallejo Model Air είναι ότι βαρέθηκα να καθαρίζω τα Humbrol enamel με τα white spirit, να φιλτράρω τα ξερά enamel από τα τενεκεδάκια κ.ο.κ.LIFE IS TOO SHORT FOR AIRBRUSH CLEANING, ιδίως από τα enamel, αλλά και να περιμένεις πότε θα στεγνώσουν για να περάσεις το επόμενο χέρι. Ενώ με τα ακρυλικά, ψεκάστε, στεγνώστε με το πιστολάκι, τελειώσατε, που έλεγε και η διαφήμιση, πάμε για το επόμενο χέρι.

Λίγη υπομονή χρειάζεται και θα τα βρεις τα κόλπα τους, και των αερογράφων και των ακρυλικών.

Αποσυνδεδεμένος zerdim

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΖΩΓΡΑΦΟΥ
« Απάντηση #29 στις: Μαρτίου 15, 2021, 05:34:55 μμ »
Με τι καθαριζεις τον αερογραφο απο τα Vallejo

Αποσυνδεδεμένος Wild Bill

• KEEP MODELLING
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΠΑΤΡΑ
  • Αντε γεια!!!!!
« Απάντηση #30 στις: Μαρτίου 15, 2021, 05:47:27 μμ »

ή

ή

ή

ΜΦΧ

::thumbleft:: ::thumbleft:: ::thumbleft::
Διότι κύριοι, τις περισσότερες φορές αν δεν βρωμοκοπάει δεν βάφει σωστά   :twisted: ::glossa::

Ωστόσο, για να λέμε και του στραβού (...βλ. Vallejo και αλλά water based γιαούρτια) το δίκαιο, υπάρχουν μοντελιστές που έχουν εξερευνήσει σε βάθος τα κουσούρια αυτών των χρωμάτων και τα χρησιμοποιούν με εξαιρετικά αποτελέσματα. Έχω την εντύπωση οτι ο Θοδωρής aka @Bad_Omen βάφει αποκλειστικά με Vallejo και κάνει βαψιματάρες!

Όπως και να χει τα water based, πιστεύω και γω, οτι είναι τα πιο τζαναμπέτικα χρώματα για χρήση σε αερογράφο.

Αποσυνδεδεμένος Χρηστος Κ. RF-4E

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #31 στις: Μαρτίου 15, 2021, 07:53:59 μμ »
Έχοντας τελειώσει το πρώτο μου, αρχάριος γαρ και εγώ (θα ανεβάσω και εγώ σύντομα το Κιτ μου) και έχοντας χρησιμοποιήσει κατά κύριο λόγο τα ακρυλικά της gunze (εκτός από ένα μεταλλικό της Vallejo) έχω να πω ότι είχαν απίστευτο στρώσιμο χωρίς κανένα πρόβλημα. Ούτε στον καθαρισμό. Το Vallejo αμέσως βουλωνε το μπεκ.
Όλα αυτά με αερογραφο τον BD 183 της graphotec

Αποσυνδεδεμένος diehard

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #32 στις: Μαρτίου 15, 2021, 09:50:34 μμ »
Για αποφυγή κόκκων (σαγρέ) στα βερνίκια της Vallejo "αραίωμα" μόνο με βελτιωτικό ροής.
Για να μην βουλώνει ο αερογράφος με τα vallejo πάντα προσθέτω το ίδιο προιόν.
Αν στεγνώσει το χρώμα στην κορυφή της βελόνας το ξεπλένω με ένα πινελάκι και ajax.
Τα humbrol είναι κορυφή αλλά ακατάλληλα για τους έχοντες αναπνευστικά.

Αποσυνδεδεμένος tripialos

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #33 στις: Μαρτίου 15, 2021, 09:53:07 μμ »
::thumbleft:: ::thumbleft:: ::thumbleft::
Διότι κύριοι, τις περισσότερες φορές αν δεν βρωμοκοπάει δεν βάφει σωστά   :twisted: ::glossa::

Έχω την εντύπωση οτι ο Θοδωρής aka @Bad_Omen βάφει αποκλειστικά με Vallejo και κάνει βαψιματάρες!

Όπως και να χει τα water based, πιστεύω και γω, οτι είναι τα πιο τζαναμπέτικα χρώματα για χρήση σε αερογράφο.

Ε που είναι o @Bad_Omen ρε παιδιά να μας δώσει τα φώτα του :-p

Στα λάκερ / σμάλτα μέχρι στιγμής δεν πάω γιατί το δωμάτιο είναι μικρό και θα θέλω μετά μάσκα, spray booth κ.ο.κ. Έχω μερικά ακρυλικά της Tamiya και ενα της Gunze οπότε σαφώς κάποια στιγμή θα τα δοκιμάσω και αυτά.

Μέχρι στιγμής έκανα δοκιμές σε 3 φτηνά (3 ευρώ) μοντελάκια και τώρα περιμένω δυο καινούρια τα οποία θα είναι η πρώτη προσπάθεια να τα τελειώσω σωστά από την αρχή μέχρι το τέλος.
When you have a hammer everything starts looks like a nail...

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλάνδρι
« Απάντηση #34 στις: Μαρτίου 15, 2021, 10:46:52 μμ »
Εγω πάντως τα Vallejo model color τα αραιώνω με leveling thinner της  Gunze και ψεκάζονται μια χαρά στα 10-12 psi και με Μπέκ 0,5.Αραίωση με το μάτι και σε πυκνότητα γάλακτος . Δεν έχει χρειαστεί μέχρι τώρα retarder ή  flow improver ή/και καθάρισμα της μύτης παρά μόνο σε συνεχή ψιλή δέσμη για πολλή ώρα. Για τα model air δεν γνωρίζω κάποιον τρόπο. Ότι και να δοκίμασα  είχε μέτρια αποτελέσματα.

Συμφωνώ πάντως με τους συναδέλφους ότι τα laquer ή τα σμάλτα έχουν καλύτερα αποτελέσματα ειδικά στις λεπτές δέσμες.
Βαγγέλης

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #35 στις: Μαρτίου 15, 2021, 10:48:25 μμ »
Με τι καθαριζεις τον αερογραφο απο τα Vallejo
ʼφθονο νερό κατ'αρχήν. Στη συνέχεια, αν είναι απαραίτητο, ξέπλυμα με Azax ή φωτιστικό οινόπνευμα (μπλε). Αν χρειαστεί λύσιμο, πάλι με Azax ή φωτιστικό οινόπνευμα. Συνήθως χρησιμοποιώ Azax στο ξέπλυμα και οινόπνευμα στο καθάρισμα, αλλά δεν νομίζω ότι έχει διαφορά. Απλά συνήθεια.

Εγω πάντως τα Vallejo model color τα αραιώνω με leveling thinner της  Gunze.
Levelling thinner είχα βάλει κάποτε σε ακρυλικό της Humbrol, όπως μου είχαν συστήσει, και μου έγινε λάστιχο.

Για τα model air δεν γνωρίζω κάποιον τρόπο. Ότι και να δοκίμασα  είχε μέτρια αποτελέσματα.
Στα model air και με νεράκι είμαι μια χαρά και άριστα αποτελέσματα. Και το Azax κάνει και το airbrush cleaner (αντί για το airbrush thinner) της Vallejo, όπως συνιστούν πολύ, ακόμη καλύτερα. Το flow improver βοηθάει αλλά δεν βάζω πάντα.

Τελικά, αν έχεις 10 μοντελιστές θα πάρεις 15 γνώμες και θα είναι και οι 15 σωστές. Γιατί ο καθένας έχει το δικό του στυλ δουλειάς, τη δική του ιστορία στα υλικά, τις προτιμήσεις του και το στοκ που ήδη έχει φτιάξει και δεν θέλει να μπλέξει με άλλη εταιρεία.

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #36 στις: Μαρτίου 16, 2021, 02:04:21 πμ »
Τελικά, αν έχεις 10 μοντελιστές θα πάρεις 15 γνώμες και θα είναι και οι 15 σωστές. Γιατί ο καθένας έχει το δικό του στυλ δουλειάς, τη δική του ιστορία στα υλικά, τις προτιμήσεις του και το στοκ που ήδη έχει φτιάξει και δεν θέλει να μπλέξει με άλλη εταιρεία.

Σωστός. Είναι αναλόγως με τι έχεις εξοικειωθεί. Κάποια
θέματα όμως ισχύουν πάντα για τους νεοεισερχόμενους
στη χρήση του αερογράφου. ::salut::

Tags: