ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΥΛΙΚΑ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ > 3D printing
Creality Ender 3 Pro
Kostis Pap:
Μερικά παραδείγματα εκτυπώσεων και πιθανή χρησιμότητα στο μοντελισμό. Δυστυχώς οι φωτογραφίες είναι από κινητό και δεν βγήκαν πολύ καλές.
Μικρο πραγματάκια για διοράματα: βαρέλια ξύλινα και σιδερένια, βαρελάκια, ελαστικά αυτοκινήτων, φιάλες αερίου διαφόρων μεγέθη, πηδάλιο πλοίου, σκάλα κλπ.. Για την 1/35 και την 1/72 με δύο φιγούρες ανάμεσα στα αντικείμενα για μέτρο σύγκρισης.
Δύο σωσίβιες λέμβοι του Τιτανικού σε διαφορετικές εκτυπώσεις. Η μεγαλύτερη είναι μονοκόμματη (στη σωστή διάσταση για την 1/72) ενώ η μικρότερη σε δύο τμήματα που κολλήθηκαν. Για να γίνει αξιοποιήσιμη θέλει ακόμη αρκετή δουλειά, στόκο, τρίψιμο κλπ. Στη μεγαλύτερη τα νερά ακολουθούν τα φυσικά νερά της λέμβου ενώ στη μικρότερη είναι εγκάρσια και δυσκολεύουν το αποτέλεσμα.
Ούτε ο ιππότης ούτες τα βαρέλια είναι ολοκληρωμένα από πλευράς βαψίματος, ωστόσο φαίνεται ότι είναι αρκετά αξιοποιήσιμα. Στον ιππότη έγινε επεξεργασία με Plastruct Plastic Weld και Mr. Surface 500. Λόγω πολυπλοκότητας δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για τρίψιμο.
Το ίδιο κρανίο-δείγμα τυπωμένο στα 0,2mm και στα 0.12mm. Νομίζω ότι η διαφορά είναι εμφανής ακόμη και σε αυτές τις κακές φωτογραφίες. Και στα δύο έχει γίνει επεξεργασία με Plastruct Plastic Weld.
Εδώ είναι τα ζόρια. Το σκάφος δεν ήταν εντελώς κατάλληλο για 3d εκτύπωση και έχει πολλά θέματα. Στο κατάστρωμα φαίνεται το μεγάλο πρόβλημα που είναι τα μεγάλα επίπεδα με μικρή από το οριζόντιο επίπεδο: εκτυπώνονται σε φέτες. Στη γάστρα φαίνονται τα υποστηρίγματα που αφαιρούνται. Πάντως λόγω λείου σχήματος, το σκάφος παίρνει πολύ στόκο και τρίψιμο και πιστεύω ότι θα έρθει σε καλό επίπεδο. Μετά τη φωτογράφιση αφαίρεσα τα υποστηρίγματα και στοκάρισα με εποξικό στόκο super sculp. Να δούμε πόσο καλά θα πιάσει. Το σκάφος θα γίνει σάπιο σε κλίμα post apocalyptic τύπου Waterwold (με Κέβιν Κόστνερ).
Και τέλος τα σαγόνια των δεινοσαύρων. Αυτά με Plastruct Plastic Weld, Mr. Surfacer 500 και τρίψιμο ήρθαν σε πολύ καλό επίπεδο και θα αξιοποιηθούν άμεσα.
Periklis74:
Ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Όντως οπως αναφέρεις τα μικροπραγματα ειναι αξιοποιήσιμα !! Δυστυχώς για την 1 /72 που δουλεύω το βλέπω χλομό να με βοηθήσει ένας τέτοιος εκτυπωτής. Σε μερικά χρόνια όμως πιστεύω οτι θα κάνουμε πολλά πράγματα !!! ::salut:: ::salut:: ::salut::
Blitz-X:
Δυστυχώς οι filament εκτυπωτές δεν ενδεικνείονται για μοντελιστική χρήση στις κλίμακες τουλάχιστον που μας ενδιαφέρουν. Για τις κλίμακες μας χρειάζεται εκτυπωτής ρητίνης, καθώς η μετά την εκτύπωση εργασία που χρειάζονται τα κομμάτια είναι μηδαμινή. Εγώ πάλι που έχω εκτυπωτή ρητίνης με βρίσκω κάποιες στιγμές να χρειάζομαι έναν filament εκτυπωτή για κάποια πράγματα, που είτε λόγω μεγέθους καθίσταται ασύμφορη η εκτύπωση τους σε ρητίνη, ή δεν χωράνε στο printing table του SLA ή που χρειάζεται να έχουν μηχανική αντοχή που η απλή ρητίνη του SLA δεν έχει και απαιτούνται πανάκριβες ειδικές ρητίνες. Πάντως για τις κλίμακες των στατικών μας μοντέλων, ο SLA σου λύνει κυριολεκτικά τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις. Τώρα μάλιστα που έχω ξεκινήσει και μαθαίνω και Fusion360, ανοίγεται μπροστά μου πεδίον δόξης λαμπρό ::glossa:: :mrgreen:
::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ
Blitz-X:
--- Παράθεση από: Periklis74 στις Φεβρουαρίου 03, 2021, 03:51:17 μμ ---Ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Όντως οπως αναφέρεις τα μικροπραγματα ειναι αξιοποιήσιμα !! Δυστυχώς για την 1 /72 που δουλεύω το βλέπω χλομό να με βοηθήσει ένας τέτοιος εκτυπωτής. Σε μερικά χρόνια όμως πιστεύω οτι θα κάνουμε πολλά πράγματα !!! ::salut:: ::salut:: ::salut::
--- Τέλος παράθεσης ---
Εσύ πάντως που έχεις και την υπομονή και τη νευρική αντοχή για το στυρένιο και τις μόντες ή σκρατσιές με αυτό, αν προχωρήσεις σε αγορά εκτυπωτή ρητίνης και εκμάθησης κάποιου 3D σχεδιαστικού προγράματος, θα έχεις τη δυνατότητα να φτιάξεις σε μοντέλο κυριολεκτικά ότι θέλεις :wink:
::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ
Kostis Pap:
Μάνο, όποτε έχεις κέφι, γράψε μας περισσότερα για τον Photon και τις εκτυπώσεις με ρητίνη. Ήδη αυτό με την ρητίνη που καθαρίζει με νερό στην οποία αναφέρθηκες μου άνοιξε πολλούς δρόμους, γιατί δεν έχω όρεξη για λάτρα (μου φτάνει το καθάρισμα του αερογράφου).
Περικλή, σίγουρα δεν αξίζει η αγορά ενός filament για να εκτυπώνει κανείς μόνο τα διάφορα μικροπράγματα και για αυτό δεν θα συνιστούσα την αγορά του. Πόσα ελαστικά και βαρέλια να χρειαστείς για ένα διοραματάκι; Ωστόσο σου λύνει τα χέρια αν τον έχεις ήδη πάρει από περιέργεια για την τεχνολογία. Επίσης μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμος σε δομικά στοιχεία μιας κατασκευής τα οποία δεν θα πολυφαίνονται. Βεβαίως πρέπει τελικά να μάθει κανείς και κάποια πράγματα από 3d σχεδίαση γιατί στα δωρεάν έτοιμα αρχεία κυκλοφορεί κυρίως άσχετο και άχρηστο πράγμα, ή τέλος πάντων, δεν έχω βρεί ακόμη σπουδαία πράγματα. Κάθε Link ευπρόσδεκτο.
Να διευκρινίσω και κάτι που σε πρώτη ματιά φαίνεται περίεργο αλλά σε δεύτερη θα δείτε ότι έχει νόημα. Οι στρώσεις των εκτυπώσεων filament είναι πιο ανεκτές στις μικρές κλίμακες παρά στις μεγαλύτερες, δηλαδή καλύτερα φαίνεται στην 1/72 παρά στην 1/35, πόσο μάλλον σε φιγούες 75mm ή 150 mm. Ο λόγος είναι απλός: μια φιγουρίτσα 1/72 δεν θα την πλησιάσεις ποτέ πολύ κοντά ενώ μια 75mm θα την δεις από κοντά και θα δεις και τις στρώσεις. Το διαπίστωσα εκτυπώνοντας τον ιππότη που έχω στη φωτογραφία στην 1/72.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση