Modelclub.gr Φόρουμ

Μερικές απορίες για το κιτ #6814 "Sd.Kfz.234/4 mit 7.5cm L/48" της Dragon (Αναγνώστηκε 1014 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

GRmodeler

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • Μηνύματα: 661
Πριν λίγα χρόνια η Dragon κυκλοφόρησε αυτό το κιτ : https://www.1999.co.jp/eng/image/10306652

το οποίο είχα αγοράσει κυρίως λόγω των έξτρα κομματιών που δίνει και χωρίς να το πολυψάξω ιστορικά. Τώρα με την καραντίνα που είχα την ευκαιρία να το δω πιο αναλυτικά προέκυψαν οι παρακάτω απορίες :

1)   και κυριότερη, το μέγεθος της κάννης, η διάμετρος δηλαδή αλλά και γενικά η όλη εικόνα της, στις φωτογραφίες που ακολουθούν την έβαλα σε σύγκριση με άλλα κιτ που έχουν πυροβόλο με ίδια διάμετρο 75mm.
     
     Έχει κάνει τέτοια πατάτα η Dragon ή υπάρχει κάτι στο συγκεκριμένο πυροβόλο που αγνοώ; Σας φαίνεται λογική αυτή η κάννη ; Εμένα περισσότερο για κάννη από Jagdtiger μου κάνει...
     Επίσης όταν λέμε κάννη μήκους τάδε L/…. , το μήκος αυτό πως το μετράμε, από το κλείστρο μέχρι την αρχή του φλογοκρύπτη πχ. ; μετριέται με τον ίδιο τρόπο στα σύγχρονα και στα άρματα Β΄ΠΠ ;

2)   στις φωτό από τις οδηγίες φαίνεται ότι η Dragon δίνει προς τοποθέτηση τα πυρομαχικά από το  Sd.Kfz.234/3 που είχε το L/24. Είναι σωστό αυτό ; δεν θα έπρεπε κανονικά να δίνει τα πυρομαχικά για το 7.5cm L/48 ;
     

3)    στις φωτό από τις οδηγίες που έβαλα δεν φαίνεται ξεκάθαρα αλλά η Dragon βάζει όλο αυτό το πυροβόλο να εδράζεται ουσιαστικά στην ίδια βάση με το L/24. Είναι λογικό αυτό ; Μια βάση όπως αυτή του Sd.Kfz.234/4 δεν θα ήταν πιο ρεαλιστική ;
     

4)   και τέλος αυτό το όχημα υπήρξε έστω και ως σχέδιο; ή κάποια αναφορά ότι σχεδιαζόταν κάτι τέτοιο; ή είναι τελείως φαντασία της Dragon ;

Periklis74

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • Μηνύματα: 943
 • WWII Armor 1/72 , planes 1/48 .
Το kfz 234/4 έφερε ως κύριο οπλισμό το kwk 40 L 46 που είναι μια έκδοση του πολύ γνωστού pak 40 των 75 mm . Το όχημα ήταν υπαρκτό και κατασκευάστηκε σε 89 τεμάχια από από τον Δεκέμβριο του 1944 ως το Μάρτιο του 1945 . Τώρα σχετικά με την κάννη αυτή θα  έπρεπε να φέρει το χαρακτηριστικό χαληνωτηριο .... τουλάχιστον δεν έχω δει φωτογραφίες χωρίς αυτό , τώρα από τις φωτογραφίες που ανέβασες δεν μου φαίνεται και πολύ σωστή .  Το  όχημα είναι πανέμορφο.  Το φτιάχνω στην 1/72 .    Αυτά τα λίγα από εμένα τα υπόλοιπα οι ειδικοί!!!

GRmodeler

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • Μηνύματα: 661
Περικλή αυτό που λες εσύ είναι το  "κανονικό" 234/4 που φυσικά υπήρξε, και σε κιτ : https://www.1999.co.jp/eng/10063441 από τη Dragon, και υπάρχει και το παλιό της Italeri
ΟΙ απορίες μου αφορούν το κιτ #6814, δες το λινκ στο αρχικό ποστ  ::salut::

Kostis Pap

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 2870
Κάτι δεν πάει καλά με το μοντέλο (what if) αλλά και το μέγεθος του πυροβόλου. Μοιάζει με 100άρι όχι 75άρι δίπλα στα άλλα.
Δεν βρήκα εύκολα review αλλά δες αυτό. Λέει ότι είναι λάθος το όνομα: The nice big box says “SdKfz 234/4 mit 7,5cm L/48”, whereas according to current state of research it should be “SdKfz 234 mit 7,5cm AK (Aufklärerkanone) 7B 84 L/48” (Jentz/Doyle: Paper Panzers 20-2, pages 20-76ff). και ότι δίνει λάθος πυρομαχικά.

1st Guards Tank Brigade

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 1387
 • modelclub.gr
΄Οπως λέει ο Kostis το πυροβόλο δεν είναι το KwK 40 των 75χιλ. L/48, το οποίο "κατάγεται" από το ΡΑΚ 40 L/46. Το ΡΑΚ 39 είναι νέο πυροβόλο και η κατασκευή του άρχισε το '43. Είχε ίδιες επιδόσεις με τα άλλα και η κατασκευή του έγινε για να καλυφθή η ζήτηση για 75άρια. Το πυροβόλο έχει παχύτερα χιτώνια κάννης, μάλλον γιατί κρίσιμα μέταλλα για την σκλήρυνση των μετάλλων άρχισαν να λείπουν ( π.χ. βολφράμιο ).
Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τα Hetzer.

Η κάννη του κιτ πάντως μοιάζει υπερβολικά φαρδιά.
Για τους κάλυκες: Το ΡΑΚ 39 χρησιμοποιεί τις ίδιες οβίδες με το ΚwΚ 40. 75Χ495χιλ. . Το ΡΑΚ 40 χρησιμοποιεί μακριές 75Χ714χιλ.
Το μήκος της κάννης μετριέται από το τέλος της θαλάμης ως το στόμιο. Στα τυφέκια βάζουμε μία σφαίρα στην θαλάμη και μετά μία ξύλινη βέργα από το στόμιο. Σημειώνουμε το μήκος της βέργας στο εσωτερικό της κάννης. Το χαληνωτήριο στομίου δεν υπολογίζεται στο μήκος της κάννης, γιατί έχει οπές διαφυγής αερίων και, άρα, πτώση της πιέσεως.

Kostis Pap

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 2870
Σύμφωνα με το review που linkάρισα πριν, πρόκειται για paper tank. Σύμφωνα με το ίδιο review η κάννη θέλει αντικατάσταση γιατί μοιάζει περισσότερο με 88 παρά με 75. Επίσης παραπέμπει για βιβλιογραφία στο άρθρο του Panzer Tracts, τεύχος 20-2 (εξαντλημένο αλλά το βρίσκεις σε pdf) με θέμα Paper Panzers που έχει εκτεταμένο άρθρο για την την σχεδιαζόμενη αλλά μη υλοποιημένη τοποθέτηση του συγκεκριμένου πυροβόλου σε διάφορα οχήματα.

GRmodeler

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • Μηνύματα: 661
Kostis Pap ευχαριστώ για το λινκ, απορώ γιατί εμένα δεν μου το έβγαζε στο ψαχτήρι ... πολύ αναλυτικές οι παρατηρήσεις που κάνει όπως και η κατασκευή του εξαιρετική. Μάλιστα πριν χρόνια είχα δει στο missing lynx ένα μέρος της, εκεί που φτιάχνει τον κινητήρα αλλά νόμιζα ότι ήταν για το "κανονικό" 234/4. Από το βιβλίο η πιο ουσιώδης πληροφορία είναι το σχέδιο του πυροβόλου.

1st Guards Tank Brigade οι υπεραναλυτικές πληροφορίες σου φέρνουν δύο νέα ερωτήματα (φυσικά ευχαριστώ και σένα για τη βοήθεια):
1- αυτό που λες για την κάννη του Hetzer σημαίνει ότι μοντελιστικά η κάννη ενός κιτ του Hetzer πρέπει να δείχνει πιο "χοντρή" από τις αντίστοιχες των Stug πχ. ; ή στην 1/35 η διαφορά είναι αμελητέα ;
2- σχετικά με το μήκος της κάννης πρακτικά αν θέλω να τσεκάρω την κάννη ενός κιτ πως θα βρω που πέφτει το τέλος της θαλάμης για να συγκρίνω το μήκος της με το L/... ;

όπως και να χει  προβλέπω να το φτιάχνω ως απλό 234/3, από το λίνκ του Kostis Pap προκύπτει αρκετή δουλειά για να γίνει σωστό (έστω και ως what if)  ::salut::

1st Guards Tank Brigade

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 1387
 • modelclub.gr
Για την πρώτη ερώτηση.
Οι κάννες των πυροβόλων αποτελούνται από 2 ομόκεντρους σωλήνες. Ονομάζονται χιτώνια και ενώνονται με την μέθοδο της διαστολής του ενός και της συστολής του άλλου.
Επειδή οι απαιτήσεις είναι μεγάλες χρειάζονται ειδικά κράματα χάλυβα με μικροποσότητες από χρώμιο, νικέλιο, μαγνήσιο , βολφράμιο κλπ. Το κάθε στοιχείο προσφέρει και κάτι. ΄Αλλο σκληρότητα, άλλο μεγάλη ελασιμότητα κλπ. Οι 2 θερμικές βαφές δεν είναι σε θέση να λύσουν το πρόβλημα. Παρ' όλες τις προσπάθειες οι ελλείψεις ασκούσαν μεγάλη επιβάρυνση στην χρήση του οπλικού συστήματος. Αν λείπει ένα στοιχείο αυτό μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο παρομοίων δυνατοτήτων ( π. χ. χρώμιο με νικέλιο ). Καμμιά φορά όμως αυτό είναι δύσκολο ή και αδύνατο. Προς το τέλος του πολέμου οι Γ. αντιμετώπιζαν τεράστιες ελλείψεις σε τέτοια κρίσιμα υλικά. Π.Χ. είχαν ελάχιστες ποσότητες απ' το πολύ σκληρό μέταλλο βολφράμιο ( λέγεται και τουγκστένιο ). Για τον λόγο αυτό δεν είχαν καλές 'μύτες" στα αντιαρματικά τους βλήματα. ΄Η θα φτιάξεις "μύτες" για τα Α/Τ βλήματα ή ελατήρια για το ΜΡ40 και κόφτες μετάλλων για τους τόρνους και άλλες εργαλειομηχανές. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο και άλλα υλικά έκανε τις κάννες των Panther, μετά από 5 συνεχείς βολές να σταματούν για 15 λεπτά.Υπάρχουν αναφορές λοιπόν ότι από το τέλος του '44 και το '45 οι Γ, έφτιαχναν χιτώνια πυροβόλων μεγαλύτερου πάχους για να έχουν τις απαιτούμενες αντοχές.
Για την 2η ερώτηση.
Είναι πολύ δύσκολο να ελέγξεις μία εταιρεία σ' αυτόν τον τομέα. Απαιτείται γνώση του ολικού μήκους της πραγματικής οβίδας. Φυσικά πρέπει να ξέρεις αν είναι διμερής οβιδοβόλου ή μονομερής πυροβόλου και το ολικό μήκος της διμερούς όταν είναι "χωνεμένο" το βλήμα στον κάλυκα.

 Στις παρακάτω φώτο φαίνεται από πού αρχίζει η θαλάμη, πού τελειώνει και πού τελειώνει η κάννη ( συγνώμη για τα βελάκια ).

Αυτό είναι το πυροβόλο KwK 39/1 τωμν 5 cm L/60 των Puma. Η θαλάμη ξεκινά από εκεί που σταματά το κλείστρο με τον κορμό του. Εκεί που σταματά το φαρδύτερο τμήμα σημαίνει ότι σταματά και η θαλάμη, όπου "κάθεται" η οβίδα. Από το τέλος της θαλάμης ως την αρχή του χαληνωτηρίου στομίου είναι η κάννη.

Το βελάκι δείχνει την αρχή της θαλάμης. Μπροστά φαίνεται ο καθέτως ολισθαίνων κορμός του κλείστρου ( καθαρευουσιάνικες βλακείες ).

Το πράσινο βελάκι δείχνει το άκρο της κάννης. Μετά ξεκινά το χαληνωτήριο στομίου.

Αυτό είναι το KwK 42 L/70 7,5 cm των Panther.
Δες το κλείστρο με τον κορμό του, την θαλάμη, ακριβώς μπροστά του, και την κάννη ( χωρίς το χαληνωτήριο ).GRmodeler

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • Μηνύματα: 661
    1st Guards Tank Brigade  επανέρχομαι γιατί με έβαλες σε δουλειά και μέτρησα μερικές κάννες κιτ που έχω μισοφτιάξει ή περιλαμβάνουν όλο τον μηχανισμό κλείστρο κλπ. στο εσωτερικό του πύργου.
    Είσαι σίγουρος ότι δεν μετράμε και τη θαλάμη στο μήκος της κάννης ; μήπως αυτό ισχύει για τα τυφέκια κλπ. ενώ στα πυροβόλα περιλαμβάνεται ; στα κιτ που μέτρησα πάντως οι  εταιρείες περιλαμβάνουν και τη θαλάμη όπως και όλο το φλογοκρύπτη.
   Δηλαδή για να βγει το μήκος όσο το σωστό πχ. στο Pak 43/41 AfvClub έπρεπε να μετρήσω από εκεί που τελειώνει το κλείστρο μέχρι την έξοδο του φλογοκρύπτη = ακριβώς 17.85cm, δηλαδή το ισοδύναμο του 88mm L/71 624.8cm στην 1/35. Παρόμοιο αποτέλεσμα στο Hornisse της Dragon, στο Panzer IV J της Dragon, στο234/2 Puma της Dragon, το King Tiger της Hobbyboss, στο Stug IV early της Dragon και το Rheinemetall 12.8 cm Pak 44 Trumpeter και σε μερικά ακόμη. Σίγουρα οι εταιρείες κάνουν λάθος στο να υπολογίζουν και το φλογοκρύπτη (άρα όλες είνια ανακριβείς ; ) αλλά τη θαλάμη ;
   Δυστυχώς έχω μόνο μία κάννη aftermarket την 75mm Panzer IV H-J της RBmodel αλλά δεν είναι άμεσα συγκρίσιμη με των κιτ γιατί δεν δίνει σαφείς οδηγίες πως να την τοποθετήσεις.
 Πάντως βρήκα δύο σάιτ , στο πρώτο : http://amizaur.prv.pl/www.wargamer.org/GvA/weapons/introduction.html δείχνει το "bore length" να περιλαμβάνει και τη θαλάμη , ενώ στο δεύτερο : http://www.navweaps.com/Weapons/Gun_Data.php σημειώνει το "bore" να ξεκινάει εκεί που τελειώνει το "chamber".

αν έχω χρόνο το ΣΚ θα επανέλθω με φωτογραφίες για πιο σαφή εικόνα.

Υ.Γ. το αστείο είναι ότι από τα 15 περίπου κιτ που μέτρησα το μόνο που δεν το έκανα είναι το κιτ για το οποίο άνοιξα το παρών θέμα καθώς είναι στο βάθος του παταριού και βαρέθηκα την ανασκαφή  :mrgreen:

1st Guards Tank Brigade

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 1387
 • modelclub.gr
Είμαι λάθος. Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι μπορεί να μετριέται διαφορετικά το μήκος της κάννης στα φορητά όπλα και στα πυροβόλα.
Απ' ό,τι είδα δεν υπάρχει σαφής κανόνας.

΄Αλλοι μετρούν από το άκρο του πηγαίου ( ;; ), άλλοι υπολογίζουν και το χαληνωτήριο στομίου, άλλοι μέχρι το άκρο της κάννης, άλλοι από το τέλος της θαλάμης, άλλοι από την αρχή της θαλάμης κλπ.
΄Ακρως θετικό πάντως ότι ασχολήθηκες λίγες ώρες με αυτά τα θέματα !
Προσοχή ! Ο φλογοκτύπτης υπάρχει για να μην τυφλώνεται από τις λάμψεις ο σκοπευτής. Υπάρχει στο Bofors, στα γερμανικά Flak, στο τυφέκιο Lee Enfield No 5 Jungle. Στα Α/Τ πυροβόλα και σε πολλά άρματα έχουμε χαληνωτήριο στομίου. Ποσοστό αερίων διαφεύγει δεξιά και αριστερά και αλγεβρικά μηδενίζεται και περιορίζεται έτσι η ποσότητα των αερίων οπισθοδρομήσεως.

Kostis Pap

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 2870
Παιδιά, πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά!

Periklis74

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • Μηνύματα: 943
 • WWII Armor 1/72 , planes 1/48 .

GRmodeler

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • Μηνύματα: 661
  χρόνια πολλά στους Κωστηδες  ::salut::

  λοιπόν το πιο ενδιαφέρον για μένα είναι ότι στο ιντερνετ υπάρχουν εκατοντάδες reviews αλλά κανείς δεν κάνει τον κόπο να τσεκάρει τέτοιες λεπτομέρειες ή ίσως να υπάρχουν σχόλια σε συζητήσεις σε φόρουμ αντίστοιχα με το MC αλλά δύσκολο να εντοπίσεις αν δεν το παρακολουθείς. Όπως στο λινκ που πόσταρε ο Kostis Pap, εκεί ο μοντελιστής πέρα από την μοντελιστική του δεξιότητα είχε την όρεξη να ψάξει το θέμα "ακρίβεια" αντί να συναρμολογήσει ότι του έδινε η εταιρεία.

  Και δεν μιλάμε για ψιλολεπτομέρειες βίδες κλπ., νομίζω αν το μήκος μιας κάννης "χάνει" περίπου 1cm στην 1/35 δεν είναι και λίγο. Για να είμαι ειλικρινής ούτε και γω το πολυτσέκαρα παλιότερα εκτός από μία περίπτωση που ήταν εμφανώς αφύσικη (το παλιό Jagdpanzer L/70 της Dragon). Τώρα με αφορμή την κάννη του κιτ για το οποίο άνοιξα το θέμα και τις πληροφορίες του 1st Guards Tank Brigade μπήκα στο τριπάκι να τσεκάρω γενικότερα τα κιτ που έχω. Μάλλον θα βγάλω μερικές φωτό από τις μετρήσεις και θα τις βάλω σε χωριστό θέμα μόλις βρω χρόνο.

 1st Guards Tank Brigade μη με παρεξηγείς, με τις ορολογίες δεν τα πάω καλά, οπότε λέω φλογοκρύπτη με τη γενικότερη έννοια το ματζαφλάρι που έχει μια κάννη μπροστά  :mrgreen: .
Αυτή η διαφορά πάντως στον τρόπο μέτρησης δεν θα έπρεπε να υπάρχει, δεν δημιουργεί μπέρδεμα ή ασάφεια ; εννοώ στην πραγματικότητα και άσχετα με το μοντελισμό

1st Guards Tank Brigade

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 1387
 • modelclub.gr
Εγώ είχα σαν δεδομένο ότι γνώριζα τον τρόπο μετρήσεως του μήκους μίας κάννης.Ειλικρινά ξαφνιάστικα όταν έμαθα ότι ορισμένοι υπολογίζουν από το άκρο του πηγαίου ως το τέλος του χαληνωτηρίου. Λογικά δεν στέκει. Κάννη ξέρω ότι υπολογίζεται η κοίλη επιφάνεια που διατρέχει ένα βλήμα μετά την πυροδότηση. Η διαδρομή αυτή σίγουρα ξεκινά από το τέλος της θαλάμης και σταματά εκεί όπου αρχίζει η διαφυγή των αερίων στην ατμόσφαιρα.  Αυτό ακριβώς που περιγράφεται σαν bore στο παρακάτω σχέδιο.

Γενικά πάντως όλα τα κιτ από όλες τις εταιρείες θέλουν το τσεκάρισμά τους.
Δεν μπορείς να πης πάντως. Τώρα ο διαχωρισμός φλογοκρύπτη και χαληνωτηρίου έγινε πιό σταθερός.

GRmodeler

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • Μηνύματα: 661
Εγώ είχα σαν δεδομένο ότι γνώριζα τον τρόπο μετρήσεως του μήκους μίας κάννης.Ειλικρινά ξαφνιάστικα όταν έμαθα ότι ορισμένοι υπολογίζουν από το άκρο του πηγαίου ως το τέλος του χαληνωτηρίου. Λογικά δεν στέκει. Κάννη ξέρω ότι υπολογίζεται η κοίλη επιφάνεια που διατρέχει ένα βλήμα μετά την πυροδότηση. Η διαδρομή αυτή σίγουρα ξεκινά από το τέλος της θαλάμης και σταματά εκεί όπου αρχίζει η διαφυγή των αερίων στην ατμόσφαιρα.  Αυτό ακριβώς που περιγράφεται σαν bore στο παρακάτω σχέδιο.

Γενικά πάντως όλα τα κιτ από όλες τις εταιρείες θέλουν το τσεκάρισμά τους.
Δεν μπορείς να πης πάντως. Τώρα ο διαχωρισμός φλογοκρύπτη και χαληνωτηρίου έγινε πιό σταθερός.

να ρωτήσω κάτι ακόμη και με βάση τις φωτό που έβαλες για να μην μετράω άλλα και βγάζω λάθος συμπεράσματα.

- το πηγαίο τι είναι ; όλο το ορθογωνικό τμήμα που περιλαμβάνει το κλείστρο ;

- στη φωτό από το bs-3 έχεις σημειώσει ως αρχή της θαλάμης εκεί που τελειώνει το κλείστρο ενώ στο KwK 39/1 του Puma έχεις βάλει το βελάκι πιο μπροστά. Υπάρχει διαφορά ανάλογα το πυροβόλο ; ή να μετρήσω από εδώ που έχω σημειώσει :


-ψάχνοντας πληροφορίες για να μετρήσω και μερικά σοβιετικά που έχω (JS-122 και Su-76) βλέπω στο https://en.wikipedia.org/wiki/122_mm_gun_M1931/37_(A-19) δύο διαφορετικές μετρήσεις ως "barrel length": "Bore: 5.4 m (17 ft 9 in) L/45"  και  "Overall: 5.6 m (18 ft 4 in) L/46.3". Ενώ στο https://en.wikipedia.org/wiki/76_mm_divisional_gun_M1942_(ZiS-3) έχει μία μέτρηση χωρίς να διευκρινίζει ποιά

1st Guards Tank Brigade

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 1387
 • modelclub.gr
Σωστός για το πηγαίο.
Λάθος το βελάκι στο 50άρι. Βάλε και το δικό σου λίγο πιό μπρος.
Μπράβο για την αναγνώριση του BS 3. H ICM είχε ένα πολύ καλό κιτ ( τροχοί χάλια ).
Εν τέλει είναι η τρέλλα οι μετρήσεις των καννών. Εγώ πάντως πιστεύω ότι πρέπει να αναφέρονται μόνον στο bore.

GRmodeler

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • Μηνύματα: 661
Σωστός για το πηγαίο.
Λάθος το βελάκι στο 50άρι. Βάλε και το δικό σου λίγο πιό μπρος.
Μπράβο για την αναγνώριση του BS 3. H ICM είχε ένα πολύ καλό κιτ ( τροχοί χάλια ).
Εν τέλει είναι η τρέλλα οι μετρήσεις των καννών. Εγώ πάντως πιστεύω ότι πρέπει να αναφέρονται μόνον στο bore.

τα εύσημα για την αναγνώριση δεν μπορώ να τα δεχτώ, απλά το είδα από τον τίτλο της φωτό που έβαλες  :oops: . Και να φανταστείς ότι έχω και το κιτ της ICM   :oops: :oops:

αυτό που λες για το bore σύμφωνοι αλλά αν δεις το σχεδιάγραμμα από το ένα λινκ που έβαλα σε προηγούμενο ποστ (http://amizaur.prv.pl/www.wargamer.org/GvA/weapons/introduction.html) στο bore length μετράει και τη θαλάμη μαζί (αν βέβαια δεχθομυε ως αξιόπιστο το σάιτ)

από εβδομάδα επανέρχομαι με τις μετρήσεις, μάλλον θα ανοίξω χωριστό θέμα  ::salut::

alexanderb

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • Μηνύματα: 968

alexanderb

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • Μηνύματα: 968
 

  ..........εκτός από μία περίπτωση που ήταν εμφανώς αφύσικη (το παλιό Jagdpanzer L/70 της Dragon). ................


GRmodeler  Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις ποιο είναι το θέμα με την κάνη του του παλιού Jagdpanzer L/70 της Dragon; Και αν μπορείς φωτό ποιου κιτ;

GRmodeler

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • Μηνύματα: 661


GRmodeler  Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις ποιο είναι το θέμα με την κάνη του του παλιού Jagdpanzer L/70 της Dragon; Και αν μπορείς φωτό ποιου κιτ;
το Jagdpanzer L/70 #9043 (Dragon imperial series). Όταν το είχα πάρει πριν πολλά χρόνια μου είχε φανεί αρκετά λεπτή και είχα πάρει και μια μεταλλική της Eduard η οποία ήταν ίδια σε διαστάσεις. Αλλά δεν είχα κάτι άλλο να το συγκρίνω και έκτοτε το παράτησα. Τώρα έκαστα και έκανα μια σύγκριση με άλλα κιτ που έχω, τα αποτελέσματα στο πινακάκι στο τέλος.

Οι κάννες στις δύο πρώτες φωτό είναι (από αριστερά προς δεξιά) : Eduard μεταλλική για το Jagdpanzer L/70,  Jagdpanzer L/70 #9043 Dragon, Pz.Kpfw.IV L/70(A) Dragon #6784 , Pz.Kpfw.IV L/70(A) Tristar. στην τρίτη φωτό αριστερά το παλιό #9043 και δεξιά το #6784. Το μισό χιλιοστό διαφορά (2,8 με 3,4) ίσως δεν ακούγεται πολύ αλλά οπτικά υπάρχει σαφής διαφορά. Τώρα ποιό είναι το σωστό δεν μπορώ να πω. Σίγουρα όμως σωστό στην εσωτερική διάμετρο είναι μόνο το Tristar  ::salut::