Modelclub.gr Φόρουμ

Panzer III Ausf. L (Revell 1/72) - Κατασκευαστικό (Αναγνώστηκε 2218 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Wild Bill

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • KEEP MODELLING
 • Μηνύματα: 378
 • Αντε γεια!!!!!
Η συνέχεια δόθηκε με το βασικό χρώμα όπου χρησιμοποιηθήκε μείγμα σμάλτων της Model Master αποτελούμενο από 20 μέρη Panzer Gray και 10 με 15 μέρη RAF Medium Sea Gray. To μείγμα αραιώθηκε με white spirit και εκτός απο το ότι ψεκάστηκε πολύ άνετα, έστρωσε πολύ καλά.  Κυρίως λόγω της μικρής κλίμακας, επιλέχθηκε σημαντικά ανοικτότερος τόνος του pure Panzer Gray για να μην καταλήξω με ένα πολύ σκούρο γκρι...τουβλάκι.  Επίσης, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, η προεργασία με τα λευκά και μαύρα απέδωσε καλώς.
 ::salut:: ::salut::

Wild Bill

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • KEEP MODELLING
 • Μηνύματα: 378
 • Αντε γεια!!!!!
Το βασικό αφέθηκε να στεγνώσει για περίπου... ένα μήνα ::glossa:: και η σύνεχεια δόθηκε με τοπική εφαρμογή γυαλιστερού βερνικιού στις θέσεις που θα έμπαιναν τα σήματα, τα οποία συνεργάστηκαν αρκετά καλά με το Mr. Mark Softer. Όπως αναφέρθηκε στο αντίστοιχο τόπικ στο Show Room περιορίστηκα στην τοποθέτηση μόνο των Balkenkreuz και στη συνέχεια το μοντέλο δέχθηκε ένα βαρύ χέρι σατινέ ακρυλικό βερνίκι (ανάμειξη από περίπου 80% Gloss και 20% Matt βερνίκι της Pebeo).

Έπειτα έπεσε μπλέ φίλτρο αποτελούμενο από λάδια ζωγραφικής και άοσμο διαλυτικό λαδιών. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν μαύρο, Payne's Grey, Phthalo Blue σε ψιλοτυχαία αναλογία που μου έδωσε ένα "ψόφιο" σκούρο μπλε. Την ιδέα την τσίμπησα από τον athor1972 και το εξαιρετικό KV-2 του που έχει φτιάξει εδώ:  https://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,33694.msg660153.html#msg660153

Σε κάποιες από τις φώτο που ακολουθούν φαίνεται η εφαρμογή του φίλτρου μόνο στον πύργο.


Σε αυτή τη φάση είχα επίσης 2 blooperακια (Ναι κύριοι...το blooper με την λάμπα πυρακτώσεως είναι το κερασάκι σε μια μεγάλη τούρτα φτιαγμένη απο blooperακια  :lol: :lol:).
ι) Έσπασα κατά λάθος το μπράτσο-στοπ της δεξιάς θυρίδας στον πύργο. Κολλήθηκε με κυανοακρυλική και επειδή η κυανοκρυλική πήγε σε σημεία που δεν έπρεπε, αναγκάστηκα να τρίψω με ψιλά ντουκόχαρτα. Το τρίψιμο οδήγησε σε τοπικό αποχρωματισμό που αργότερα βαφτίστηκε chipping και σκουριάστηκε αναλόγως.
ιι) Μάλλον το βερνίκι δεν εφαρμόστηκε σωστά στο άνω μέρος του πύργου καθώς το enamel βασικό ξέβαψε εξαιτίας του enamel φίλτρου στην μικρή στρογγυλή θυρίδα. Και αυτός ο αποχρωματίσμος βαφτίστηκε chipping και νοικοκυρεύτηκε όπως του άξιζε στα επόμενα στάδια.

Έπειτα εφαρμόστηκαν λάδια απευθείας από το σωληνάριο σε πολύ μικρές ποσότητες πάνω στο μοντέλο. Χρησιμοποιήθηκαν μαύρο, λευκό, Payne's Grey, Phthalo Blue και ελάχιστο raw umber. (Στην δεύτερη φώτο φαίνεται ο αποχρωματισμός από τα ντουκόχαρτα που προαναφέρθηκε)Τέλος, έγινε wash σε όλες τις γραμμώσεις και εσοχές του μοντέλου με πολύ αραιωμένο μαύρο λάδι.


 ::salut::

Wild Bill

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • KEEP MODELLING
 • Μηνύματα: 378
 • Αντε γεια!!!!!
Η συνέχεια δόθηκε με chipping, σκουριές και βάψιμο των λεπτομερειών. Πρώτη εμπειρία με chipping σε 72αρι και νομίζω πως οι φώτο δείχνουν την έλλειψη εμπειρίας. Όπως θα παρατηρήσετε, η υπερβολή είναι μια καλή λέξη για να περιγράψει το αποτέλεσμα. Ευτυχώς στα επόμενα στάδια το εφε μαζεύτηκε ως προς ένα βαθμό. Γενικά έμεινα αρκετά ικανοποιημένος για πρώτη φορά.


Αρχικά μερικές παπαντζοφωτογραφίες, έτσι για να μην πάνε χαμένες μιας και τις τράβηξα  ::glossa:: ::glossa::Σε 1η φάση χρησιμοποιήθηκε μείγμα ανοιχτού γκρι από τα ακρυλικά Vallejo που φαίνονται στο αριστερό μέρος της 1ης παπαντζοφωτογραφίας. Το μείγμα εφαρμόστηκε αρχικά με πολύ μικρό σφουγγαράκι και στη συνέχεια με ψιλό πινέλο. Επίσης χρησιμοποιήθηκε πολύ αραιωμένο λάδι Paynes Gray το οποίο πιτσιλίχτηκε πάνω στο μοντέλο με ψιλό πινέλο και τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας. Τα αποτελέσματα στις φώτο που ακολουθούν. Την επόμενη φορά ελπίζω να είμαι πιο συγκρατημένος μιας και το μοντέλο έγινε κ@λος  :lol:Σε 2η φάση χρησιμοποιήθηκε ένα σχετικά θερμό καφέ μείγμα από τα Vallejo που φαίνονται στα δειξιά της 1ης παπαντζοφωτογραφίας. Εφαρμόστηκε με πολύ ψιλό πινέλο επιλεκτικά σε κάποια από τα γδαρσίματα της 1ης φάσης και το μοντέλο έγινε... ακόμα πιο κ@λος  :lol: Επίσης χρησιμοποίησα για πρώτη φορά το Chipping Lead της ΑΚ. Μια σημείωση εδώ που μπορεί σε κάποιους να φανεί χρήσιμη. Από οτι κατάλαβα αυτές οι "κιμωλίες"  κυκλοφόρησαν σε 2 φουρνιές. Στην πρώτη φουρνιά κυκλοφόρησαν με μόνο μια version σκληρότητας. Στην επόμενη φουρνιά κυκλοφόρησαν με διαχωρισμό σε Soft και Hard σκληρότητα ανάλογα με τη χρήση που επιθυμούμε να κάνουμε. Αυτή που χρησιμοποίησα εγώ ανήκει στην 1η φουρνιά και για τον σκοπό που την ήθελα αποδείχθηκε αρκετά μαλακή μιας και επιθυμούσα πιο "αυστηρά" - κοφτά γραψίματα. Εδώ ένα λινκ της ΑΚ σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρετε να ρίξει μια ματιά: https://ak-masters.com/app/pdf/A4%20MINES%20EN.pdfΚαι επειδή το μοντέλο έδειχνε τόσο κακοποιημένο που πραγματικά δεν υπήρχε γυρισμός, συνέχισα το βασανιστήριο με χρήση των ΑΚ046 Light Rust Wash και ΑΚ013 Rust Streaks, τα οποία εφαρμόστηκαν με ψιλό πινέλο σε διάφορες πυκνότητες. Στις βάσεις των εφεδρικών ερπυστριών, αρχικά λόγω ατζαμοσύνης και ασχετοσύνης, εφαρμόστηκαν επάλληλα χέρια των ανωτέρω προϊόντων και καλά προς αναπαράσταση άβαφτων μετάλλων που αφέθηκαν να σκουριάσουν. Ευτυχώς τα μάτια μου κατάφεραν να χωνέψουν το αποτέλεσμα,οπότε πήγα παρακάτω.Έπειτα βάφτηκαν τα εργαλεία με ακρυλικά Vallejo. Να με συγχωράτε αλλά δεν κράτησα σημειώσεις για το τι χρησιμοποίσα που  :oops:. Επίσης βάφτηκαν με αερογράφο πρόχειρα οι ερπύστριες με ένα ανοιχτό ψόφιο καφέ μείγμα που προέκυψε από Gunze και ΑΚ Real ενώ, οι εφέδρικες ερπύστριες περάστηκαν με διάφορους τόνους του γκρι ως προετοιμασία για τις επερχόμενες σκουριές.Κατά το σκούριασμα των εφεδρικών ερπυστριών με λάδια ήρθε το blοoper με τη λάμπα πυρακτώσεως  :twisted: :twisted: ::lol18::Στο επόμενο ποστ θα έχει το καλύτερο....λάσπη!!!Καλή Ανάσταση να έχετε με υγεία και ευτυχία για εσάς και τις οικογένειες σας!
 ::salut:: ::salut::

Blitz-X

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *****
 • Moderator
 • Scale 1/35
 • ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
 • Μηνύματα: 7794
 • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
Ποστάριζεεεε ::mastigoma::

 ::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Dimitris 72

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *****
 • Moderator
 • Scale 1/35
 • Braille Scale Oddity
 • Μηνύματα: 2763
Προσωπικά διαφωνώ με το chipping στα άρματα (εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων). Το θεωρώ απλά μια (ακόμα) καλλιτεχνική υπερβολή των Ισπανών προς εντυπωσιασμό. Γενικά στις φωτογραφίες της εποχής, δεν φαίνεται να υφίσταται. Πάντως εδώ, έχουμε μια προσεγμένη εφαρμογή (αν και το έχεις παρακάνει σε μερικά σημεία).

Καλά το πας όμως: Συνέχισε!!!!!! ::salut::

ΔΚ

Wild Bill

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • KEEP MODELLING
 • Μηνύματα: 378
 • Αντε γεια!!!!!
Ποστάριζεεεε ::mastigoma::

Αυτές οι τεχνικές πειθούς αγγίζουν τα πιο ευαίσθητα σημεία του δυσαρμονικού εσωτερικού μου κόσμου  ::glossa:: ::glossa:: ::lol18:: . Δεν μπορώ να αντισταθώ  :lol:

Προσωπικά διαφωνώ με το chipping στα άρματα (εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων). Το θεωρώ απλά μια (ακόμα) καλλιτεχνική υπερβολή των Ισπανών προς εντυπωσιασμό. Γενικά στις φωτογραφίες της εποχής, δεν φαίνεται να υφίσταται. Πάντως εδώ, έχουμε μια προσεγμένη εφαρμογή (αν και το έχεις παρακάνει σε μερικά σημεία).

Δημήτρη συμφωνώ μαζί σου.
Τα παρακάτω είναι σκόρπιες σκέψεις καθαρά και μόνο για να κάνουμε κουβέντα, καθώς πιστεύω πως υπάρχει ένα ....χμμμμ  :roll: ::noidea::
Απο τη μία τα περισσότερα μοντέλα αρμάτων που βλέπω στα περιοδικά και τα διάφορα ιντερνέτς είναι φθαρμένα σαν μηχανήματα εργοταξίων με αποτέλεσμα, λόγω και της συνήθειας του ματιού σε τέτοιου είδους ερεθίσματα, να μην μπορώ εύκολα να διακρίνω σαφώς το "ρεαλιστικό" από το "μη ρεαλιστικό" γεγονός το οποίο με δυσκολέυει να φρενάρω τις "καλλιτεχνικές προσεγγίσεις".

Απο την άλλη θα γίνω ψεύτης αν σου πω οτι δεν μου αρέσουν οι "καλώς εννοούμενες" υπερβολές. Μου αρέσει να βλέπω στην επιφάνεια ενός μοντέλου να συμβαίνουν διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Έχει μια τσακπινιά που, λόγω και της προαναφερθείσας συνήθειας από τρίτες πηγές, έλκει το ενδιαφέρον.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναρωτηθώ αν η μικρή κλίμακα "σηκώνει" τέτοιες τεχνικές και τόσο "κόπο".

Το μόνο πράγμα που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως η φθορά στο μοντέλο μου αγγίζει το επίπεδο φθοράς ενός εκσκαφέα σε έργο γεφυροποιίας. Μια κακώς εννοούμενη υπερβολή.


Πάμε τώρα στο ψητό.
Εξαιτίας του blooper άφησα το μοντέλο στην άκρη για κάποιο καιρό καθώς δεν ήξερα πως να συνεχίσω. Ήμουν ανάμεσα στο να αφαιρέσω τελείως τις μπροστινές εφεδρικές ερπύστριες και στην απόπειρα δημιουργίας ενός κάποιου battle damage με πολλά κιλά παραδοχών και επιείκειας. Επειδή η πρώτη επιλογή θα με οδηγούσε σε άβαφτο πλαστικό και φτου και απ' την αρχή πήγα στη δεύτερη (...δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα με την απόφαση  ::glossa:: ::glossa::). Έτσι λοιπόν, έκοψα τα λιωμένα απο την λάμπα πέδιλα και πίσω απο αυτά δημιούργησα γούβες κάνοντας την (...αισχρή) παραδοχη οτι τα εισερχόμενα βλήματα έσπασν τα πέδιλα και έφτασαν στον θώρακα χωρίς να πετύχουν διάτρηση. Ακολούθησε άλλη μια συνεδρία με λάδια για να ολοκληρωθεί το παραστράτημα.Αφού χώνεψα τη γκάφα, πέρασα ένα βαρύ στεγνό πινέλο με σκούρο καφέ Vallejo τις ερπύστριες και προχώρησα στη λάσπη. Χρησιμοποιήθηκε μείγμα από τα υλικά που φαίνονται στην 1η παπαντζοφωτογραφία. Τα χρώματα που φαίνονται είναι φθηνά ακρυλικά ζωγραφικής-χειροτεχνίας της εταιρίας Craftistico (Sand Brown και Dark Brown). Η σκόνη είναι μείγμα σκονών αγιογραφίας. Σημαντική σημείωση: Το μείγμα καθώς στεγνώσε δημιούργησε ρωγμές στα σημεία που το πάχος εφαρμογής ήταν σχετικά μεγάλο. Το μείγμα, κατά την ταπεινή μου άποψη, κρίνεται ακατάλληλο για χρήση σε μεγαλύτερη κλίμακα όπου το πάχος εφαρμογής θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Διαφορετικά πρέπει να εφαρμοστεί σε επάλληλα στρώματα. Με επιπλέον χέρια διόρθωσα και γω τις δικές μου ρωγμές.

Στα θετικά, το μείγμα καθαρίζετε πολύ εύκολα σε περίπτωση λάθους με ένα πινέλο νοτισμένο με νερό ή με μια μπατονέτα. Επίσης ακόμα και αν αρχίσει να στεγνώνει σε ανεπιθύμητα σημεία (μερικά λεπτά μετά την εφαρμογή), επανέρχεται με νερό και λίγη αγάπη.

Στη δημιουργία της επιθυμητής υφής της λάσπης συνέβαλε η σκόνη αγιογραφίας καθώς και τα ελαφρά χτυπήματα με ένα πινέλο γουρουνότριχας όσο το μείγμα ήταν ακόμη ρευστό.

Οι φωτογραφίες από το αποτέλεσμα:Μετά το λάσπωμα έπεσε Chrome Silver στα φανάρια.Στο επόμενο ποστ έχουμε.... σκόνη....μπόλικη σκόνη που ευτυχώς μετρίασε κάπως το chipping


 ::salut:: ::salut:: ::salut::