Αποστολέας Θέμα: OH-13S 1/48 ITALERI  (Αναγνώστηκε 11650 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • ΣΤΑΘΗΣ
Απ: OH-13S 1/48 ITALERI
« Απάντηση #25 στις: Απριλίου 25, 2020, 06:59:52 μμ »
Κι ενω εχω πιαστεί με τον κινητήρα ο οποίος ειναι μπελαλίδικος αν θες να τον βελτιώσεις λιγάκι, έχω τελειώσει σχεδόν το πιλοτήριο.Έκτος απο τις ζώνες που με παίδεψαν αρκετά,προσθεσα καλωδιώσεις πίσω απο τον πίνακα οργάνων και έκανα απο το μηδέν τους μοχλούς ελέγχου του μίγματος καυσίμου(αν το λέω σωστά),υφασμάτινες επενδύσεις στις μανετες στροφών κινητήρα, όλα με βάση τις φώτο..

Πάντως αυτό που έχω να πω σαν γενική παρατήρηση απο το ψάξιμο στο ίντερνετ είναι οτι κάθε ελικόπτερο σχεδόν έχει κάτι διαφορετικό(καθίσματα,εξοπλισμό,ασύρματο και δεν ξέρω γω τι άλλο).Οποτε όποιος προσπαθήσει να το φτιάξει,πρέπει να εστιάσει σε ενα συγκεκριμένο και μοναδικό ελικόπτερο μέσα απο υλικό που θα έχει,(τα ελληνικά ενδείκνυνται).
Συνεχίζουμε ::salut::

Αποσυνδεδεμένος alex83

• IPMS HELLAS 1315
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Aθηνα
  • Fail to prepare is prepare to fail...
« Απάντηση #26 στις: Απριλίου 26, 2020, 11:45:36 πμ »
Στάθη ωραίο βγήκε, καλά έκανες και έβαλες μερικές καλωδιώσεις,μιας και το σημείο αυτό θα φαίνεται από αρκετά σημεία.
Όταν θα έρθει η ώρα να βάλεις το διάφανο κομμάτι είμαι περίεργος να δω εφαρμογή.

Στάλθηκε από το Mi A3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Aλέξανδρος Μαρίνος
FB: AlexSMT
Instagram:alexscalemodeltherapy

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #27 στις: Απριλίου 26, 2020, 04:38:50 μμ »
Όταν θα έρθει η ώρα να βάλεις το διάφανο κομμάτι είμαι περίεργος να δω εφαρμογή.

Είμαι αισιόδοξος :mrgreen:
Απλά το διάφανο κομμάτι θα μπει προς το τέλος οπότε,αν δεν...τότε.. ::eusa_wall::

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #28 στις: Μαΐου 11, 2020, 07:43:02 μμ »
Τελικά αυτό το παλιοκιτ μου έφαγε περισσότερο χρόνο απ οτι υπολόγιζα :mrgreen:
Αφού ασχολήθηκα αρκετές μέρες με την προσπάθεια βελτίωσης του κινητήρα και γενικά να προσδωσω κάποια λεπτομέρεια(σωληνάκια καύσιμου δεξαμενών,δοχείο υδραυλικού,κατασκευή εισαγωγής αέρα) και το ξεχωριστό βάψιμο του που με δυσκόλεψε αρκετά,έχω φτάσει μέχρι εδώ.
Ο ινδιάνος έχει περαστεί με παρκετίνη και περιμένει  τις χαλκομανίες του που λόγω πολλών χρόνων τις φοβάμαι,τα wash του και τις όποιες διακριτικές φθορές του.

Οι φώτο είναι με φυσικό φως,όσο και να προσπάθησα να βγάλω στο γραφείο με τον φωτισμό που έχω(2 λάμπες γραφείου) το μόνο που έκανα ήταν να εκνευριστώ :evil:

::salut::

Αποσυνδεδεμένος alex83

• IPMS HELLAS 1315
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Aθηνα
  • Fail to prepare is prepare to fail...
« Απάντηση #29 στις: Μαΐου 12, 2020, 08:08:20 μμ »
Σταθη καλα σου βγηκε παντως,ηταν αναμενομενο να σε ταλαιπωρησει, λογω του αρθρωτου σκελετου κυριως και μονο, το επιπεδο δυσκολιας του κιτ σε συνδυασμο με την παλαιοτητα του ανεβαινει κατα πολυ!
Aλέξανδρος Μαρίνος
FB: AlexSMT
Instagram:alexscalemodeltherapy

Αποσυνδεδεμένος hellenicopter

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Τί Λωζάννη, τί Κοζάνη...
  • A.S.A.P.: As Scale As Possible
    • Hellenicopter
« Απάντηση #30 στις: Μαΐου 12, 2020, 08:25:34 μμ »
Καλησπέρα Στάθη,
Καλό βγαίνει αλλά με μία λεπτομέρεια που βλέπω να έχει πρόβλημα: τις δεξαμενές καυσίμου.

Απ'ό,τι διακρίνω οι δεξαμενές καυσίμου είναι κολλημένες με το πλατύ μέρος οριζόντια ενώ νομίζω ότι έπρεπε να είναι κατακόρυφα.

Μπορείς να το ελέγξεις πρώτα αν όντως είναι όπως το λέω και να το διορθώσεις ή είναι πολύ αργά;
Καλό κουράγιο για την συνέχεια.
 ::salut:: Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #31 στις: Μαΐου 12, 2020, 08:34:19 μμ »
Σταθη καλα σου βγηκε παντως,ηταν αναμενομενο να σε ταλαιπωρησει, λογω του αρθρωτου σκελετου κυριως και μονο, το επιπεδο δυσκολιας του κιτ σε συνδυασμο με την παλαιοτητα του ανεβαινει κατα πολυ!

Ευχαριστώ,με παίδεψε γιατί πρέπει να βάψεις ξεχωριστά κινητήρα,μετά την άτρακτο αλλά κάποια κομμάτια της πρέπει να κολληθούν μετά την τοποθέτηση του κινητήρα ήδη βαμμένα,οπότε ζόρι..
Μένει να δω πως θα εφαρμόσει η καλύπτρα.

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #32 στις: Μαΐου 12, 2020, 08:36:50 μμ »
Καλησπέρα Στάθη,
Καλό βγαίνει αλλά με μία λεπτομέρεια που βλέπω να έχει πρόβλημα: τις δεξαμενές καυσίμου.

Απ'ό,τι διακρίνω οι δεξαμενές καυσίμου είναι κολλημένες με το πλατύ μέρος οριζόντια ενώ νομίζω ότι έπρεπε να είναι κατακόρυφα.

Μπορείς να το ελέγξεις πρώτα αν όντως είναι όπως το λέω και να το διορθώσεις ή είναι πολύ αργά;
Καλό κουράγιο για την συνέχεια.
 ::salut:: Δημήτρης

Ξεκολλανε ευκολα,δεν ειναι προβλημα,απλα κατσε να καταλαβω τι γινεται :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #33 στις: Μαΐου 12, 2020, 08:49:49 μμ »
κατάλαβα,πρέπει να είναι έτσι

μακρόστενες προς τα πάνω.

κοίτα πως  δίνει η ιταλερι τις δεξαμενές(κομ.57,58,59)

πρέπει να τις κόψω τελείως λογικά και να τις ξανακολλησω στην σωστή θέση?

• Scale 1/48
  • *
    • Hellenicopter
« Απάντηση #34 στις: Μαΐου 12, 2020, 09:16:52 μμ »
ΟΚ, είναι λάθος από το καλούπι.
Πολύ μπελάς να γίνουν σωστά. Στην θέση σου θα τ'άφηνα όπως είναι...

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #35 στις: Μαΐου 12, 2020, 09:45:35 μμ »

:mrgreen:

• Scale 1/48
  • *
    • Hellenicopter
« Απάντηση #36 στις: Μαΐου 13, 2020, 10:15:08 πμ »
Καλημέρα,
Υπήρχαν διάφορες εκδόσεις δεξαμενών ανάλογα με τον τύπο (D, H, S...).
Στον ιστότοπο της Ιστορίας της ΑΣ μπορείς να βρεις δικό μας ΟΗ-13Η με τις δεξαμενές να μοιάζουν με αυτές που δίνει η Ιταλέρι για το S.
Πιθανόν να υπήρξαν εκδόσεις του S με τις δεξαμενές που δίνει η Ιταλέρι, οπότε μην την κατηγορούμε άδικα, θέλει ίσως περισσότερη έρευνα.
Οπότε μην πειράζεις τίποτα, το μοντέλο βγαίνει όμορφο.
Καλή συνέχεια ::salut::

EDIT: Αυτό που θέλει όντως διόρθωση στο μοντέλο είναι η κλίση των δεξαμενών.
Κλίνουν αρκετά προς τα πίσω στο πραγματικό και μάλιστα οι σωλήνες που συνδέουν τις δεξαμενές είναι αρκετά πιο χαμηλά προς το χωροδικτύωμα.

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #37 στις: Μαΐου 13, 2020, 07:45:22 μμ »
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
τις δεξαμενές τείνω να τις αφήσω έτσι,γιατί δεν είμαι και σίγουρος αν τις γυρίσω ανάποδα θα είναι σωστές,την κλίση θα την αλλάξω πιστεύω.
Σωλήνες που ενώνουν τις δεξαμενές εννοείς αυτή??

• Scale 1/48
  • *
    • Hellenicopter
« Απάντηση #38 στις: Μαΐου 13, 2020, 09:52:23 μμ »
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
τις δεξαμενές τείνω να τις αφήσω έτσι,γιατί δεν είμαι και σίγουρος αν τις γυρίσω ανάποδα θα είναι σωστές,την κλίση θα την αλλάξω πιστεύω.
Σωλήνες που ενώνουν τις δεξαμενές εννοείς αυτή??

Ναι, ακριβώς, στο πραγματικό είναι πολύ χαμηλότερα και σίγουρα κάτω από τον άξονα μετάδοσης του ουραίου στροφείου (φωτό από Bell 47G-2 --> OH-13H)

Ίσως το κομμάτι όπως το δίνει η Ιταλέρι να είναι υπερβολικά επίπεδο και μόνο με κοπή κι επανακόλληση να έρχεται στην σωστή θέση.
Κάνε όπως σου φαίνεται ευκολότερο χωρίς να πάρεις το ρίσκο να χαλάσεις την δουλειά που έκανες μέχρι τώρα.  ;)
Όσο το βλέπω το μοντέλο τόσο νομίζω πως η ιταλέρι είχε καλούπια για ΟΗ-13Η και το βάφτισε OH-13S. 

Στο πλαίσιο το δικό σου έχει τις δεξαμενές που φαίνονται παρακάτω αριστερά (και μοιάζουν σωστότερες);
https://www.italeri.com/prodotto/2049/2/6

Αυτό που έχεις παίζει να είναι προηγούμενη έκδοση.

EDIT: Στις οδηγίες έχει δύο επιλογές F και G για τις δεξαμενές, σε τί αντιστοιχούν;

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #39 στις: Μαΐου 14, 2020, 05:22:41 μμ »
Με τον σωλήνα ίσως να μπορώ να κάνω κάτι.
Τις δίνει τις άλλες δεξαμενές,απλα για το αμερικάνικο προτείνει αυτές που έβαλα τις G,ενώ οι F είναι αυτές

Τώρα που τις βλέπω μάλλον έπρεπε να βάλλω αυτές,τις αγνόησα τελείως, ακολούθησα τυφλά τις οδηγίες και την πάτησα!
Πάντως διορθώνετε,μπορώ να τις βάλω και τώρα.

ʼντε ο επόμενος που θα το φτιάξει,να έχει ένα μπούσουλα και να ξέρει τα θέματα του κιτ,σας έσωσα :mrgreen:

• Scale 1/48
  • *
    • Hellenicopter
« Απάντηση #40 στις: Μαΐου 14, 2020, 07:04:22 μμ »
Με τον σωλήνα ίσως να μπορώ να κάνω κάτι.
Τις δίνει τις άλλες δεξαμενές,απλα για το αμερικάνικο προτείνει αυτές που έβαλα τις G,ενώ οι F είναι αυτές

Τώρα που τις βλέπω μάλλον έπρεπε να βάλλω αυτές,τις αγνόησα τελείως, ακολούθησα τυφλά τις οδηγίες και την πάτησα!
Πάντως διορθώνετε,μπορώ να τις βάλω και τώρα.

ʼντε ο επόμενος που θα το φτιάξει,να έχει ένα μπούσουλα και να ξέρει τα θέματα του κιτ,σας έσωσα :mrgreen:
Ούτε και 'γώ είχα δει με την πρώτη την επιλογή για τις δεξαμενές στην φωτογραφία που συνήψες σε προηγούμενο μήνυμα.
Ο αριθμός σειράς του αμερικανικού είναι 5157 απ'ό,τι είδα στις οδηγίες από το scalemates για το τελευταίο κιτ που είχε βγάλει η ιταλέρι.Όμως δεν βρήκα τίποτα ακόμα σχετικό με το συγκεκριμένο Ε/Π.
Νομίζω ότι τα ΑΒ 47G3 είχαν τις δεξαμενές που τοποθέτησες αλλά η έρευνά μου ακόμη δεν είναι αρκετή να πω με σιγουριά.
Αν θέλεις μπορώ να ψάξω σήμερα το βράδυ και να σου πω, πριν κάνεις αλλαγές με κίνδυνο να τις κάνεις τζάμπα.

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #41 στις: Μαΐου 14, 2020, 07:30:19 μμ »
Αν δεν σε βάζω σε κόπο και μπελάδες οκ,γιατί ακόμα μπορώ να τις αλλάξω για να είμαι σωστός ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Periklis74

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ιωαννινα
  • WWII Armor 1/72 , planes 1/48 .
« Απάντηση #42 στις: Μαΐου 14, 2020, 11:45:33 μμ »
Ωραίο το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.  Ελπίζω να λυθεί και το θέμα με τις δεξαμενές με τον πιο ανώδυνο τρόπο γιατί έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά  !!!!  ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #43 στις: Μαΐου 15, 2020, 02:18:11 πμ »
Ωραίο το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.  Ελπίζω να λυθεί και το θέμα με τις δεξαμενές με τον πιο ανώδυνο τρόπο γιατί έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά  !!!!  ::salut:: ::salut:: ::salut::

X2

• Scale 1/48
  • *
    • Hellenicopter
« Απάντηση #44 στις: Μαΐου 15, 2020, 03:12:46 μμ »
Καλησπέρα,
το θέμα του Ε/Π για το οποίο δίνει αριθμό σειράς η ιταλέρι (5157) παραμένει ένα μυστήριο.Δεν έχω βρει αριθμό σειράς καμίας χρονιάς που να τελειώνει σε 5157 ή να έχει 157 άλλο από το 63-09157 το οποίο ήταν OH-13S και πιθανότατα υπηρέτησε στο Βιετνάμ:
http://www.worldmilitair.com/serials/countries/usa/uni%20040%201163.pdf
http://www.worldmilitair.com/serials/serials%20b/bel%20010%200047%20ser.pdf

Στο μοντέλο της Ιταλέρι στην 1/72 το scalemates δίνει περισσότερες πληροφορίες βασιζόμενο στις οδηγίες της Ιταλέρι για την συναρμολόγηση:
https://www.scalemates.com/products/img/2/4/4/128244-70-instructions.pdf
Αναφέρει ότι το 5157 υπηρέτησε στο Βιετνάμ με την 1st Cavalry 1/9 το 1966. Δεν βρήκα πουθενά ίχνη του Ε/Π στο ίντερνετ.
Για το συγκεκριμένο Ε/Π και στην 1/72 προτείνει τις πιο επίπεδες δεξαμενές.

Από την άλλη στην τελευταία έκδοση του μοντέλου στην 1/48 πριν το σταματήσει Ιταλέρι, στις οδηγίες απλώς αναφέρει ότι έχουμε επιλογή για τις δεξαμενές χωρίς να ορίζει ποιά είναι για ποιό μοντέλο:
https://www.scalemates.com/de/products/img/1/5/4/141154-43-instructions.pdf
Κοντολογίς το Ε/Π που προτείνει η Ιταλέρι με αριθμό σειράς 5157 είναι άφαντο.

Σε φωτογραφίες που βρήκα στο ίντερνετ όλα τα OH-13S που υπηρέτησαν στο Βιετνάμ (κυρίως με την 1η Cavalry, μια πηγή είναι εδώ) είχαν τις δεξαμενές τις επιλογής F στις οδηγίες.
Συμπέρασμα: δεν υπάρχει σιγουριά για το συγκεκριμένο θέμα.
 Όπως είπαν και άλλοι συμφορουμίτες η δουλειά ως τώρα είναι πολύ καλή.

Μπορείς να το αφήσεις με τις δεξαμενές ως έχει, ίσως με μία μικρή διόρθωση στην κλίση και θα είναι πολύ καλό.

Σου εύχομαι καλά τελειώματα.

• Scale 1/48
  • *
    • Hellenicopter
« Απάντηση #45 στις: Μαΐου 15, 2020, 11:27:45 μμ »

Κάποια πρόοδος από το πρωί:
Η Ρέβελ είχε κάποτε μοντέλο ως ΟΗ-13Η με τον ίδιο αριθμό ουράς με την Ιταλέρι (5157) για πλατφόρμα δοκιμών του συστήματος ΧΜ-1 με τα διπλά πολυβόλα εκατέρωθεν.
Με την διαφορά ότι το 5157 είχε αριθμό σειράς 51-14241 (51-14 241 --> 51- 1+4=5, 2+4+1=7 --> 5157 ?) και ήταν ΟΗ-13G-BF:

https://www.scalemates.com/fr/kits/revell-85-5313-bell-h-13h-2-n-1--175352
http://www.worldmilitair.com/production%20lists/bbbb/bell%20047.pdf

Δεν έχω βρει πουθενά αναφορά να έχει μετατραπεί το συγκεκριμένο Ε/Π σε OH-13S.

Aυτά για την ώρα. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #46 στις: Μαΐου 16, 2020, 05:51:04 μμ »
Πιο αναλυτική ερευνά επι του θέματος δεν θα μπορούσα να περιμένω,νιώθω υποχρεωμένος!

Πάντως από ότι είδα και εγώ οι περισσότερες φωτογραφίες sioux στο Βιετνάμ είναι με επίπεδες δεξαμενές

Oποτε λέω να τις αλλάξω,ήδη τις έχω βγάλει,θέλουν βάψιμο και να φτιάξω τις σωληνώσεις καύσιμου.
Πάντως για να περάσει ο σωλήνας που τις συνδέει κάτω απο τον άξονα μετάδοσης δεν παίζει με τίποτα,αδύνατο.
Και πάλι thanks!!
Περικλή, Δημήτρη ευχαριστώ για τα καλά λόγια,για πρώτο ελικόπτερο θα βγει αποδεκτό,ελπίζω το δεύτερο να ειναι καλύτερο :D

• Scale 1/48
  • *
    • Hellenicopter
« Απάντηση #47 στις: Μαΐου 16, 2020, 07:41:35 μμ »
Καμία υποχρέωση, γι'αυτό είναι το φόρουμ, ό,τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας... ;)
Η έρευνα είναι συχνά δύσκολη και χρονοβόρα για να βρει κανείς αξιόπιστες πληροφορίες.

Η ιστορία με τους αριθμούς σειράς μπλέχτηκε λίγο διότι το 1967 ο US Army άλλαξε τον τρόπο αρίθμησης των αεροσκαφών του και υπήρξαν αρκετές εξαιρέσεις στο τί αριθμούς έβαφαν στην ουρά...

Από την άλλη για το συγκεκριμένο Ε/Π και τα σήματα που δίνει η Ιταλέρι δεν είναι απόλυτα σίγουρο τίποτα, οπότε κάνεις ό,τι σου φαίνεται σωστότερο κι ευκολότερο.

Τα ελικόπτερα είναι ιδιαίτερα απαιτητικά μοντέλα για να δείξουν καλά και τα έχεις πάει πολύ καλά!

Χαιρετισμούς και καλή συνέχεια,
Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #48 στις: Μαΐου 17, 2020, 06:10:19 μμ »
Δημήτρη θα τις αλλάξω τις δεξαμενές αποφάσισα,ήδη τις έχω τοποθέτηση και θα τις βάψω μετά προσεκτικά,το πάω σιγα-σιγα γιατί αλήθεια είναι με έχει ψιλοκουρασει το κιτ και δεν θέλω να το χαλάσω στο τέλος.Περασα και τον σωλήνα των δεξαμενών κάτω απο τον άξονα μετάδοσης.Εδωσα και κλίση όσο γινόταν. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ελλάδα
« Απάντηση #49 στις: Μαΐου 17, 2020, 06:45:13 μμ »
Αλλος Δημήτρης απαντά, (μαζευτήκαμε πολλοί !) ... να πω λοιπόν κι εγώ ότι χρειάζεται
πολύ θάρρος για να πιάσεις ένα κιτ που το μισό είναι τζάμι και το άλλο μισό ένας αρθρωτός σκελετός,
αν το περιγράφω και σωστά..

Βλέπω πάρα πολύ καλή τη δουλειά μέχρι στιγμής και είναι κρίμα όπως λες να έχεις κανα πισογύρισμα στο τέλος και να κουραστείς περισότερο.
Αλλά εσυ ξέρεις καλύτερα !

Αναμένω το τζάμι που ελπίζω να κουμπώνει σωστά !
Καλά τελειώματα !

Tags: