Εν μέσω μέτρων κατά της εξάπλωσης του Covid 19 και βρισκόμενος στην ίδια κατάσταση "πολιορκίας" που είστε κι εσείς, είπα να ξεκινήσω το θέμα για την κατασκευή του T-6G της Italeri. Έχω ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου που άρχισα να δουλεύω επάνω στο κιτ αλλά η πρόοδος είναι πολύ αργή λόγω περιορισμένου χρόνου και προτεραιότητας στα Τ-37 και Α-37. Τώρα λοιπόν που τελείωσαν και υπάρχει αρκετά περισσότερος χρόνος για μοντελάρισμα, είπα να ασχοληθώ λίγο παραπάνω με το κιτ αυτό.
Αν και τα 48άρια δεν είναι της προτίμησής μου κυρίως λόγω χώρου, στην περίπτωση αυτή ήθελα κάτι πιο "χορταστικό" σε σχέση με το μικροκαμωμένο κιτάκι της Academy.
Το κιτ της Italeri αν δεν κάνω λάθος είναι αυτό που βρίσκεται πιό εύκολα και ουσιαστικά βασίζεται σε αυτό της OCIDENTAL.

Μαζί με το κιτ αγόρασα και το σετ της Eduard (και τα 2 από Hannants πριν από περίπου 2 χρόνια).

Ωραίο σετάκι το οποίο καλύπτει διάφορες εκδόσεις του Τ-6 αλλά για late "G" χρειάζεται αυτοσχεδιασμός αφού αρκετά από τα τμήματα των πλαϊνών κοσολών δεν κάνουν.
Είναι νομίζω προφανές ότι θα γίνει ελληνικό. Συγκεκριμένα θέλω να αναπαραστήσω ένα Τ-6G του 1968, τη χρονιά δηλαδή που πέταξε ο πατέρας μου με τον τύπο ως πρωτοετής ίκαρος. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε το Texan ή Harvard όπως συνήθιζαν να το λένε, και αντικαταστάθηκε από το Τ-41 Mescalero. Δυστυχώς το υλικό που υπάρχει διαθέσιμο είναι περιορισμένο και μάλλον δυσεύρετο. Ένα αρκετά σπάνιο και πολύτιμο ιστορικά έντυπο που έχω στα χέρια μου είναι το Λεύκωμα της ΣΙ του 1968. Η έκδοση είναι της ΥΑΕ (Υπηρεσίας Αεροπορικών Εκδόσεων) του ΓΕΑ και έχει φωτογραφίες από όλα τα στάδια εκπαίδευσης σε όλα τα έτη (υπάρχει και μια φώτο του πατέρα μου

). Εκεί λοιπόν υπάρχουν οι παρακάτω φωτογραφίες που αφορούν το Τ-6.

Στην τελευταία φωτό βλέπουμε την εξάρτηση των χειριστών των Τ-6 με σωσίβιο γιλέκο, κάσκες και αλεξίπτωτα κρεμαστά πάνω στα οποία κάθονταν στο αεροπλάνο. Από τις φωτογραφίες δυστυχώς διαπίστωσα ότι είναι χρωματισμένες από πάνω στη φάση της εκτύπωσης. Αυτό βέβαια είναι και καλό και κακό. Μας δίνει μια ιδέα για τα χρώματα της παραλλαγής αλλά μπερδεύει κιόλας ειδικά με το α/φος 094. Όπως βλέπετε στη 2η και 3η φώτο η παραλλαγή φαίνεται να είναι καφέ/πράσινη. Στην 5η φώτο το αεροσκάφος στο υπόστεγο είναι επίσης το 094 αλλά τα χρώματα της παραλλαγής είναι η γκρι/πράσινη (ΝΑΤΟ). Κάτι λοιπόν έγινε στο βάψιμο των φωτογραφιών...
Πόσες παραλλαγές υπήρχαν συγχρόνως; Η κινηματογραφική ταινία "Ραντεβού στον αέρα" που αποτελεί ανεκτίμητη πηγή στοιχείων για τα Τ-6 είναι του 1966, δηλαδή μόλις 2 χρόνια πριν από το λεύκωμα. Εκεί, εκτός τις ασημί με κίτρινες ρίγες στις πτέρυγες, είδαμε και "ίχνη" καφέ/πράσινης.
Ασημί αεροσκάφη όμως ίσως να υπάρχουν και στις φωτό του λευκώματος. Στο υπόστεγο φαίνονται άλλα 2 αεροσκάφη στο βάθος.

Εκεί η γυαλάδα στο κάλυμμα του κινητήρα δίνει την εντύπωση του μεταλλικού χρώματος αλλά στην περίπτωση αυτή δεν θα έπρεπε να φαίνεται και το τελείωμα της μαύρης αντιθαμβωτικής επιφάνειας;
Προβληματισμένος με όλα αυτά και θέλοντας παράλληλα να βρω στοιχεία από το βιβλίο πτήσεων της χρονιάς εκείνης, σκέφτηκα να έρθω σε επαφή με το μουσείο της ΠΑ για περισσότερα στοιχεία. Όμως μια με τη δουλειά, μια που το ξεχνούσα τις ώρες που δουλεύει η υπηρεσία δεν επικοινώνησα μέχρι στιγμής. Ήρθε τώρα και ο κορονοϊός και δέσαμε...
Όποιος έχει στοιχεία και κάποιες παραπάνω πληροφορίες θα βοηθήσει πολύ!!!

Στο κιτ τώρα!
Αρχίζοντας με το κόκπιτ, τρίφτηκαν τα εσωτερικά πλαϊνά της ατράκτου, κολλήθηκαν τα φωτοχαραγμένα και στήθηκαν τα τμήματα του πιλοτηρίου. Στα πρώτα στάδια της κατασκευής χρησιμοποίησα ένα μίγμα πράσινων που προσπάθησα να φέρω κοντά στο interior green για το βάψημο του κόκπιτ.

Στη συνέχεια βέβαια (αφού τελείωσε το κόκπιτ) κατάφερα και βρήκα το 226 της Humbrol.
Μπήκανε μαξιλάρια στα καθίσματα από κομμάτι πλαστικού τυλιγμένο με χαρτοπετσέτα και ατλακολ, ζώνες, βάφτηκαν τα πλαϊνά πάνελ και οι πίνακες οργάνων, μπήκανε κάποιες καλωδιώσεις και στον πίνακα οργάνων του εκπαιδευτή το πίσω μέρος των οργάνων και τα καλώδια.

Στη συνέχεια όλα αυτά "δέθηκαν" μεταξύ τους και έκλεισε η άτρακτος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με σχετικά καλή εφαρμογή όλων των τμημάτων.

Αυτά για την ώρα από το Τ-6!!! Σύντομα με νεότερα ελπίζω...

Καλή δύναμη σε όλους και μένουμε σπίτι όσο μπορούμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας!