Λοιπόν, δοκιμές έκανα, φωτογραφίες έβγαλα (δυστυχώς όχι καλές), συμπεράσματα επίσης, παρόλο που βιάστηκα και δεν άφησα τα πράγματα να στεγνώσουν όπως πρέπει.Η τεχνική "θρυμματισμένο γυαλί" δουλεύει καλά και με τα τρία υλικά. Δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα στο filler κυανοακρυλικής (καλά αποτελέσματα, μοιάζει πολύ με γυαλί, μέγεθος κόκκου πιο κοντά προς το αλάτι) γιατί δεν είναι άμεσα διαθέσιμο για το φίλο sluff αλλά και γιατί τόσο η σόδα όσο και το αλάτι δουλεύουν μια χαρά και τα έχουμε σπίτι μας. Η μαγειρική σόδα είναι σαφώς πιο λεπτόκοκκη από το αλάτι (έχω μια επιφύλαξη στη διάρκεια γιατί υπό ορισμένες συνθήκες κιτρινίζει μετά από αρκετό καιρό: όχι μήνες αλλά δύο τρία χρόνια). Για την 1/35 μου φάνηκε πιο ικανοποιητικός ο συνδυασμός σόδα και αλάτι για να δώσει μια ποικιλία μεγέθους θραυσμάτων. Έκαναν δύο σετ δοκιμών: το ένα πάνω σε τζάμι με σκοπό να δημιουργηθεί ένα λεπτό φύλλο και στη συνεχεία να αποκολληθεί με ένα κοπίδι Η άλλη πάνω σε διαφανές φύλλο/ζελατίνα, όπως πρότεινε ο dim57. Δοκίμασα επίσης αρκετά συνδετικά υλικά: κυανοακρυλική λεπτή και τζελ, ακρυλικό απομίμησης νερού, ακρυλικό medium (περίπου ατλακόλ), κόλλα UV, βερνίκη gloss ακρυλικό (Vallejo) και παρκετίνη. Κυανοακρυλική ΔΕΝ έβαλα στην ζελατίνη γιατί πιστεύω ότι θα τη θάμπωνε. Σε όλες τις περιπτώσεις έβαζα μια σταγόνα από το συνδετικό μέσο και αμέσως πρόσθετο λίγο αλάτι, λίγη σόδα ή και τα δύο μαζί (ή ξεχωριστά το filler). Στη συνέχεια την άπλωνα ώστε τελικά να στεγνώσει δημιουργώντας μια μεμβράνη.
Παρά την τσαπατσουλιά και την βιασύνη όλοι οι συνδυασμοί μου έδωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Θέλει λίγη εξάσκηση για να πάρει κανείς καλύτερα και ρεαλιστικότερα αποτελέσματα. Νομίζω ότι το πιο απλό ήταν και το πιο εύχρηστο: μια σταγόνα βερνίκι gloss, η οποία μπορούσα είτε να αφήσω πάνω στη ζελατίνη και να την χρησιμοποιήσω μαζί είτε να την αποκολλήσω και να χρησιμοποιήσω το στρώμα βερνικιού που δημιούργησε μια μεμβράνη. Κανένα από τα ακρυλικά δεν μου διέλυσε τη σόδα ή το αλάτι όπως φοβόμουν. Αλλά και η ατλακόλ εξίσου εύχρηστη ήταν.
Συμπέρασμα: κάνε ορισμένες δοκιμές με λίγη ατλακόλ, αλάτι και σόδα και θα πάρεις αυτό που θέλεις (υπενθυμίζω την επιφύλαξη για το κιτρίνισμα της σόδας μελλοντικά - πάντως δεν συμβαίνει πάντα). Αντί για σόδα, δοκίμασε να σπάσει το αλάτι σε πιο μικρούς κόκκους (π.χ. σε ένα γουδί). Δουλεύει καλύτερα στην 1/35 αν χρησιμοποιήσεις τη μεμβράνη που δημιουργείται από την ανάποδη πλευρά, δηλαδή να φαίνεται η πιο λεία πλευρά και όχι η πλευρά που είναι πιο τραχιά.
Μερικές φωτογραφίες, δυστυχώς όχι αρκετά καλές. Το εφέ στην πραγματικότητα είναι πιο επιτυχημένο από όπως φαίνεται στη φωτό (πιο κοντά στην κλίμακα).

Ελπίζω να βοήθησα κάπως.