Αποστολέας Θέμα: Αγορά Μίνι αερογραφου  (Αναγνώστηκε 1944 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Cycleman

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Αγορά Μίνι αερογραφου
« στις: Ιανουαρίου 12, 2021, 04:59:12 μμ »
Καλησπερα παιδιά.

Ειμαι καινούργιος και δεν έχω ιδέα. Αναζητώ κάτι σχετικά φθηνο. Το θέλω να βάφω αντικείμενα από 3D printer. Διάβασα κάπου ότι χρειάζομαι μυτη 0.15 και 0.20 για τέτοια χρηση.

Στην ουσία θέλω και τον κομπρεσορα και το πιστόλι. Το μάτι μου έπεσε στον Vida xl και στον as18. Επισης υπάρχουν και του 50ε που δεν ξερω εάν αξιζει. Έτσι όπως το σκεφτομαι όμως νομίζω ότι θα κάνω την δουλειά μου και με τον φθηνό.

Εσείς θα μου πείτε. Σας ευχαριστω

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
Απ: Αγορά Μίνι αερογραφου
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 12, 2021, 07:29:19 μμ »
Καλησπέρα και καλώς ήρθες. O AS18 είναι ο κλασικός συμπιεστής που έχουμε οι περισσότεροι. Για το συμπιεστή δεν το συζητούμε, πάρε αυτόν. Δεν γνωρίζω τον Vida XL αλλά από όσο βλέπω είναι από τους κλασικούς no name κινέζικους που κυκλοφορούν με διαφορετικό όνομα ανάλογα με τον διανομέα. Βάλε κάποιο link να είμαστε σίγουροι ότι μιλάμε για τον ίδιο αερογράφο.
Είναι καλή ιδέα να ξεκινήσεις με έναν φθηνό αερογράφο και να πας σε ακριβότερο όταν και εφόσον τον χρειαστείς. Θα πρέπει να πεις περισσότερα για το τι εκτυπώσεις θέλεις να βάφεις και σε τι υλικό (PLA, ABS). "Ύψη" τι εννοείς;

Αποσυνδεδεμένος Cycleman

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 12, 2021, 07:48:01 μμ »
Συγνωμη για το λαθος μυτη εννοουσα 0.15 ξαι 0.20.

Ο vidaxl
https://www.skroutz.gr/s/25499328/vidaXL-%CE%A3%CE%B5%CF%84-%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AD%CF%81-%CE%91%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-2-%CE%A0%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1-140283.html

Οταν λες κατι φθηνο να ξεκινησω εννοεις απο τον as18 ή οπως ειπα κατι στα 50ε οπως αυτον
https://www.skroutz.gr/s/16665494/%CE%95%CE%A0%CE%91%CE%93%CE%93%CE%95%CE%9B%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3-%CE%91%CE%95%CE%A1%CE%9F%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%9F%CE%A3-MINI-AIRBRUSH-COMPRESSOR-TC-12K-OEM.html

Pla κατα κυριο λογο και υστερα κανενα pteg.εγω σκοπο να τυπωνω διαφορα αξεσουαρ για κινητα,βασεις,σταντ και τετοια να οποια θα ναι μονοχρωμα.

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 12, 2021, 08:25:04 μμ »
1. Μύτη δεν χρειάζεσαι τόσο λεπτή για τη χρήση που θέλεις.
2. Παρεξήγηση, δεν μιλούσα για σετ αερογράφο με αεροσυμπιεστή αλλά μόνο αερογράφο όταν έλεγα φθηνό. Το set Vida Xl είναι ένας συμπιεστής με δύο αερογράφους. Δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι δύο.
3. Όταν μιλάω για ακριβό αερογράφο εννοώ κάποιον που έχει πάνω από 100 ευρώ και φθηνό κάποιον που έχει κάτω από 50 ευρώ (αλλά μόνον ο αερογράφος).
4. Καλύτερα να πάρεις έναν ικανοποιητικό συημπιεστή όπως ο AS18 και χωριστά έναν αερογράφο.
5. Το φθηνό σετ δεν το γνωρίζω αλλά δεν θα το συνιστούσα με βάση τις προδιαγραφές που δίνει.
6. Και για να αναιρέσω όλη την συζήτηση, για τη χρήση που θέλεις, δεν νομίζω ότι πρέπει να πάρεις αερογράφο. Για μονόχρωμα και σχετικά μεγάλου μεγέθους αντικείμενα καλύτερα να χρησιμοποιήσεις σπρέι. Έχε υπόψη σου ότι δύσκολα κολλάει χρώμα σε PLA - Pteg που να αντέχει σε χρήση και να μην ξεβάψει από την επαφή και την τριβή. Αφού είναι μονόχρωμα, καλύτερα να αλλάζεις χρώμα filament.
 ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Cycleman

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 12, 2021, 08:34:20 μμ »
Εχω δει πολλα βιντεο που πηγαινουν το βαψιμο σε αλλο επιπεδο.

Σε pla που βλεπω βαζουν στοκαρουν και μετα ασταρονουν και βαφουν απο πανω.βεβαια δεν ξερω εαν αντεχει στον χρονο οπως λες.αρα γτ να μην πιανει; πια η γνωμη σου;

Επισης λεω για αερογραφο για να ειναι πιο καλο το αποτελεσμα γτ οπως βλεπω ακομα και στα μονοχρωμα εχει διαφορα.ετσι καταλαβαινω τουλαχιστον.

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 12, 2021, 08:54:55 μμ »
Με τι στοκάρουν το PLA? Βάλε κανένα link σε video. Αν στοκάρεις, πράγματι μετά είναι απαραίτητο το βάψιμο για τους περισσότερους. Αλλά πιστεύω ότι ένα σταντ στο οποίο θα μπαίνει και θα βγαίνει ένα κινητό ή ένα tablet μετά από πολύ λίγες χρήσεις θα φύγει η μπογιά.

Αποσυνδεδεμένος Cycleman

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 12, 2021, 09:08:01 μμ »
Kαποιοι στοκαρουν αλλοι απλα τριβουν με ντουκοχαρτο νερου και μετα ριχνουν ασταρι....και μετα βαφουν.

Στοκαρουν οσοι εχουν μεγαλες τρυπες υστερα απο κακη εκτυπωση απο οσα ξερω και καταλαβαινω. Οσοι στοκαρουν χρησιμοποιουν στοκο ξυλου η ενα polycell

Σε αυτο που λες οτι με την τριβη φευγει το χρωμα....δεν σωζεται καπως.πχ βερνικι;καποιος καπου ειδα νομιζω εριξε δυο τρεις ριξιες ασταρι στο τελος μετα απο βαψιμο.

Μπορει να λεω και οτι να ναι δηλωνω ασχετος ετσι.

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 12, 2021, 09:29:37 μμ »
Kαποιοι στοκαρουν αλλοι απλα τριβουν με ντουκοχαρτο νερου και μετα ριχνουν ασταρι....και μετα βαφουν.

Στοκαρουν οσοι εχουν μεγαλες τρυπες υστερα απο κακη εκτυπωση απο οσα ξερω και καταλαβαινω. Οσοι στοκαρουν χρησιμοποιουν στοκο ξυλου η ενα polycell

Σε αυτο που λες οτι με την τριβη φευγει το χρωμα....δεν σωζεται καπως.πχ βερνικι;καποιος καπου ειδα νομιζω εριξε δυο τρεις ριξιες ασταρι στο τελος μετα απο βαψιμο.

Μπορει να λεω και οτι να ναι δηλωνω ασχετος ετσι.
Μου κάνει εντύπωση να έχει την παραμικρή πρόσφυση στο PLA ο ξυλόστοκος ή το polycell. Εποξικός ή πολυεστερικός στόκος ίσως. Μια ιδέα για στοκάρισμα για μεγάλες τρύπες είναι η χρήση 3d pen, που λιώνει και τοποθετεί με τον ίδιο τρόπο το PLA , όπως και ο εκτυπωτής.

Ένα καλό ασταρι είναι πάντα σημαντικό σε οποιαδήποτε βαφή, πόσο μάλλον σε υλικό με δύσκολη πρόσφυση. Σε PLA έχω χρησιμοποιήσει μοντελιστικό αστάρι αλλά σίγουρα τα διάφορα αστάρια για πλαστικά αυτοκινήτων (προφυλακτήρες κλπ.) θα πρέπει να έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Το αστάρι μπαίνει πάντα πρώτο κατευθείαν στο υλικό, όχι στο τέλος, οπότε σε αυτό το σημείο κάτι δεν πάει καλά. Το βερνίκι μπορεί να βοηθήσει και υπάρχουν διάφορα πολύ ανθεκτικά βερνίκια (ακρυλικά, πολυουρεθανικά και από μάρκες motip, rust-o-leum κλπ), που πάντως θέλει προσοχή πόσο καλά συνεργάζονται με το χρώμα από κάτω (μπορεί να το διαλύσουν). Βασικά νομίζω ότι θα πρέπει να κάνεις αρκετές δοκιμές για την εφαρμογή που θέλεις και να δεις ποιος συνδυασμός αντέχει περισσότερο στη συνεχή χρήση, τριβή και επαφή των αντικειμένων. Και πάλι θα συνιστούσα να ξεκινήσεις με σπρέι και να εξετάσεις αργότερα το ενδεχόμενο αγοράς αερογράφου, επειδή ο συνδυασμός αερογράφου και κομπρεσέρ πάει κατευθείαν πάνω από 100 ευρώ και κοντά στα 150 ευρώ.

Αποσυνδεδεμένος Cycleman

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 12, 2021, 10:12:07 μμ »
Αρχικά σε ευχαριστω για την συζήτηση που έχουμε και γαι τις λεπτομερής απαντήσεις σου.

Από εκεί και πέρα διακρίνω ότι έχεις εμπειρία. Όποτε εάν σου είναι εύκολο να μου προτείνεις μέθοδο και υλικά για pla.

Δλδ τι μάρκα και τι είδος στόκου;τι μάρκα σπρέι μπογιά; Και τι ασταρι;
Επισης Ντούκοχαρτο τι μεγέθη νομιζεις θα χρειαστώ;

Εάν έχεις δοκιμάσει βερνίκι σε βαμμένο pla θα ηθελα να μου πεις κάποια πράγματα.

Σε ευχαριστω

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 13, 2021, 12:39:01 πμ »
Από αερογράφο έχω αρκετή εμπειρία και για αυτό θεωρώ ότι σε αυτήν την φάση δεν το χρειάζεσαι. Από PLA δεν έχω εμπειρία, καθώς πρόσφατα άρχισα τις εκτυπώσεις 3d. Όμως από τη γενική μαστορική βλέπω ότι είναι δύσκολο πλαστικό για βάψιμο. Ντουκόχαρτο δεν νομίζω ότι θα χρειαστείς περισσότερο από 600, άντε 800. Προς το παρόν έχω χρησιμοποιήσει αστάρια, βερνίκια και χρώματα μοντελισμού για μοντελιστικές εφαρμογές 3d printing που σημαίνει ότι είναι για αντικείμενα που τα κοιτάς αλλά δεν τα πιάνεις. Οπότε δεν μπορώ να σου πω ακόμη με υπευθυνότητα, αλλά πάντως από αστάρια και χρώματα είναι αυτά που σου έγραψα, motip και rustoleum, και γενικά ότι σπρέι είναι για εφαρμογές αυτοκινήτου.
Για τη λείανση, δυστυχώς στο PLA δεν μπορείς να εφαρμόσεις την τεχνική του ασετόν, που χρησιμοποιούν για το ABS, αλλά βοηθάει μια κόλλα, η Plastruct Plastic Weld. Αυτή είναι καλή και ως κόλλα για το PLA αλλά και ως λειαντικό με ένα περασματάκι πάνω από εκεί που έχεις τρίψει. Δεν συμφέρει όμως για μεγάλες επιφάνειες. Βασίζεται στην ουσία ΜΕΚ που αρκετοί τη συνιστούν για λείανση PLA (χρησιμοποιείται για να κολλάει διάφορα δύσκολα πλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του plexiglass).
Δες εδώ τη συζήτηση για κόλλες και τη MEK.
Δες λίγο τη συζήτηση εδώ για αστάρια και βερνίκια.

Αποσυνδεδεμένος hellenicopter

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Τί Λωζάννη, τί Κοζάνη...
  • A.S.A.P.: As Scale As Possible
    • Hellenicopter
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 13, 2021, 08:02:13 πμ »
Γεια χαρά και Καλή Χρονιά,

Για 3Δ "εκτύπωση" και μοντελισμό δεν νομίζω ότι το PLA είναι η καλύτερη επιλογή. Προσωπικά το αποφεύγω και τ ίδιο μου έχουν αναφέρει φίλοι (αερο-)μοντελιστές.

Έχω πολύ θετική εμπειρία από HIPS, ABS καθώς και νήματα μίγματα ABS με PS. Οι επιφάνειες λειαίνονται είτε με ασετόν είτε με ΜΕΚ. Το ΜΕΚ είναι η καλύτερη επιλογή που έχω κάνει ως τώρα για συγκόλληση ABS (την θεωρώ πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη κόλλα της Ταμίγια).

Τα υλικά που προανέφερα αφού λειανθούν στην αρχή με ασετόν ή ΜΕΚ (με καθαρό νοτισμένο πανί με το διαλύτη διαδοχικά περάσματα πάνω στην επιφάνεια κάθε 5 με 10 δευτερόλεπτα) και αφού στεγνώσουν οι επιφάνειες αρχίζεις με βρεγμένο ντουκόχαρτο των 400 βαθμών και αυξάνεις μέχρι 800 ή και 1000 αν χρειάζεται.
Σε κομμάτια με έντονη στρωμάτωση (αν για παράδειγμα έχεις εκτυπώσει με στρώματα 0.15χιλ ή παχύτερα) καλύτερα να τρίψεις με στεγνό γυαλόχαρτο των 120 ή ακόμα και των 80 βαθμών πριν λειάνεις με τον διαλύτη.

Μετά χρησιμοποιώ αστάρι Ταμίγια (γκρίζο ή λευκό, ανάλογα την τελική υφή) ή αστάρι Gunze.
Χρώματα έχω ψεκάσει με αερογράφο της H&S όπως σε οποιοδήποτε άλλο πλαστικό μοντέλο.

Για λειτουργικά κομμάτια που τα πιάνει κανείς συχνά έχω καλή εμπειρία από τα βερνίκια πολυουρεθάνης της Vallejo τα οποία με 2-3 περάσματα δημιουργούν ένα πολύ καλό προστατευτικό στρώμα (πάλι με αερογράφο, 0.4 με 0.6 χιλ ακροφύσιο και διάλυση με το thinner της  Vallejo 50-50 ή αραιώτερο ίσως 40-60).
Χρώματα έχω ψεκάσει Ταμίγια, Gunze και Vallejo χωρίς προβλήματα.

Για εκτυπώσεις με φωτορητίνες φυσικά δεν ισχύει η λείανση με οποιονδήποτε διαλύτη, εκεί κάνεις ό,τι και με τα κλασσικά βελτιωτικά σετ ρητίνης (τρίψιμο). Βάψιμο με αερογράφο: καλύτερα αποτελέσματα με αστάρι Gunze (στο φιαλίδιο, όχι σπρέυ) 1500 διαλυμένο με laquer thinner 50-50  ή 40-60 (αστάρι-διαλύτης) για κομμάτια με λεπτομέρειες και μετά βάψιμο με χρώματα Ταμίγια ή Gunze. Vallejo ή αντίστοιχα χρησιμοποιώ μόνο με πινέλο για μικρές λεπτομέρειες.

Αυτά από την δική μου εμπειρία ως τώρα.

::salut::

Αποσυνδεδεμένος Cycleman

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 13, 2021, 12:09:13 μμ »
Και τι χρώματα προτείνετε ; Ακριλικα;

Εάν δεν έχει πολλα προβλήματα αρκεί ένα ντουκοχαρτο και υστερα ένα ασταρι πριν το βάψιμο; Ή χρειάζεται και τιποτα άλλο;

Στην περίπτωση που δεν πάρω αερογραφο...υπάρχει βερνίκι σε σπρέι;

Προτιμώ pla γτ είναι πιο αυνθεκτικο. Oπως ειπα θα κάνω διαφορά αξεσουάρ για drone,συρτάρια,θήκες για ssd κτλ.

Αποσυνδεδεμένος trelomontelakias

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Σαλαμινα
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 13, 2021, 12:23:11 μμ »
Αν θες απλά για αστάρωμα και για το βασικό χρώμα παίξε μπάλα με σπρευ για αρχή έχει δεκάδες μάρκες,τύπους και ποιότητες. Το κόστος τους δεν είναι μεγάλο σε σχέση με τα μοντελιστικά χρώματα ειδικά αν υπολογίσεις το κόστος του αερογράφου και του συμπιεστή. Αν θες να φτιάχνεις βάσεις κινητών πχ ή custom εξαρτήματα υπολογιστή ή οτιδήποτε "απλό" και σχετικά μονόχρωμο ο αερογράφος δεν σου προσφέρει πολλά.

Από τα λίγα που μας έγραψες κατάλαβα ότι δεν έχεις μεγάλη εμπειρία από εκτυπώσεις, οι εκτυπώσεις θέλουν πολλές δοκιμές, χρόνο,πατέντες και μελέτη για να "τελειοποιηθούν". Τόσο δουλειά θέλει και το βάψιμο με αερογράφο (τύπος χρώματος,τύπος διαλυτικού, αραίωση, πίεση αέρα, πάτημα της σκανδάλης, μοντέλο και κατάσταση του αερογράφου κτλ). Αν πάς να τα μάθεις και τα 2 ταυτόχρονα θα δυσκολευτείς πολύ πιστεύω.

Ασχολησου καλά με την εκτύπωση, κάνε πειραματισμούς, δείξε μας 2 φώτο τι έχεις τυπώσει και καμία με το πως θα ήθελες να βαφτεί. Ασχολήσου με το φιρνίρισμα του πλαστικού και μετά "ερασιτεχνικό" βάψιμο με σπρευ ή πινέλο ή συνδυασμό των 2. Έχει κόσμο εδώ μέσα για όλα από μονόχρωμες βαφές σε λέξαν μέχρι τη πιο μικρή λεπτομέρεια σε φιγούρα άμα δε δείξεις τι θελεις να κάνεις δεν μπορούν να σε βοηθήσουν.
 ::hi::
Κατά φαντασίαν επιδέξιος!!!

Αποσυνδεδεμένος Cycleman

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 13, 2021, 01:45:25 μμ »
ναι δεν έχω εμπειρία ούτε στις εκτυπώσεις.

απλά ρωτάω για να δω τι θα αγοράσω για να μην αγορασω κατι που δεν θα χρειαστω. νήματα έχω μόνο pla για τωρα. οποτε θα ασχοληθω με αυτα ισως παρω και καποιο pteg.

όποτε για να κάνω τις δοκιμές όπως λες τι θα χρειαστώ;
ντουκοχαρτο 400 και 800. αυτά που λέει αδιάβροχα σωστά;
ασταρι Ταμίγια σε σπρέι λευκό ή γκρι ανάλογα το χρωμα που θέλω να πετύχω.
βερνίκι σε σπρέι πολυουρεθάνης της Vallejo
thinner της  Vallejo
και μπογιά σε σπρέι. ακριλικο;Ταμίγια, Gunze και Vallejo που ειπε ο φιλος πιο πανω.

Αποσυνδεδεμένος trelomontelakias

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Σαλαμινα
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 13, 2021, 01:59:54 μμ »
ναι δεν έχω εμπειρία ούτε στις εκτυπώσεις.

απλά ρωτάω για να δω τι θα αγοράσω για να μην αγορασω κατι που δεν θα χρειαστω. νήματα έχω μόνο pla για τωρα. οποτε θα ασχοληθω με αυτα ισως παρω και καποιο pteg.

όποτε για να κάνω τις δοκιμές όπως λες τι θα χρειαστώ;
ντουκοχαρτο 400 και 800. αυτά που λέει αδιάβροχα σωστά;
ασταρι σε σπρέι λευκό ή γκρι ανάλογα το χρωμα που θέλω να πετύχω.
βερνίκι σε σπρέι πολυουρεθάνης της Vallejo
thinner της  Vallejo
και μπογιά σε σπρέι. ακριλικο;

Ντουκόχαρτα ναι σίγουρα, ασετον ή το άλλο υλικό που ανέφεραν πιο πάνω που κάνει την επιφάνεια απαλή, ένα αστάρι για πλαστικά (πχ για προφυλακτήρες πλαστικούς).
Μετά αν θές ένα χρώμα το χρώμα της επιλογής σου γκλος καλύτερα για πιο ανθεκτικό, αν θες να βάψεις μια λεπτομέρεια με πινέλο πχ καλύτερα ματ βασικό χρώμα.
Στο τέλος βερνίκι σπρευ έχει γυαλιστερά έχει απλά διάφανα έχει σατινέ,ματ ανάλογα τι θες να κάνεις.
Για λεπτομέρειες ψεκάζεις με το σπρευ στο καπάκι λίγο χρωμα και με ένα πινελάκι βάφεις το πινελο το καθαριζεις με ασετον απο το χρωμα και μετα με νερο απο το ασετον.
Αν πεις να μπλεξεις με μοντελιστικά χρώματα προτείνω σμαλτα της humbrol που τα αραιώνεις και με απλο νεφτι, είναι σχετικά φθηνά και έχουν ποικιλία.
Το πινέλο μη το φοβάσαι μπορεί να κάνει παπάδες με λίγη εξάσκηση ειδικά στα σκούρα χρώματα!!!
Κατά φαντασίαν επιδέξιος!!!

Αποσυνδεδεμένος Cycleman

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 13, 2021, 03:20:03 μμ »
τέλεια ευχαριστώ

βερνίκια βλέπω κάποια της Vallejo σε σπρει αλλα δεν ξερω εαν ειναι πολυουρεθανης. ξερει μηπως κανεις;

και λεω για χρωμα να πάρω το gloss. οποτε απο βερνικι τι να προτιμησω; mat, gloss ή satin?!

αυτό το mek απο καλογεροπουλο το παιρνετε;

Tags: