Γεια χαρά και Καλή Χρονιά,
Για 3Δ "εκτύπωση" και μοντελισμό δεν νομίζω ότι το PLA είναι η καλύτερη επιλογή. Προσωπικά το αποφεύγω και τ ίδιο μου έχουν αναφέρει φίλοι (αερο-)μοντελιστές.
Έχω πολύ θετική εμπειρία από HIPS, ABS καθώς και νήματα μίγματα ABS με PS. Οι επιφάνειες λειαίνονται είτε με ασετόν είτε με ΜΕΚ. Το ΜΕΚ είναι η καλύτερη επιλογή που έχω κάνει ως τώρα για συγκόλληση ABS (την θεωρώ πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη κόλλα της Ταμίγια).
Τα υλικά που προανέφερα αφού λειανθούν στην αρχή με ασετόν ή ΜΕΚ (με καθαρό νοτισμένο πανί με το διαλύτη διαδοχικά περάσματα πάνω στην επιφάνεια κάθε 5 με 10 δευτερόλεπτα) και αφού στεγνώσουν οι επιφάνειες αρχίζεις με βρεγμένο ντουκόχαρτο των 400 βαθμών και αυξάνεις μέχρι 800 ή και 1000 αν χρειάζεται.
Σε κομμάτια με έντονη στρωμάτωση (αν για παράδειγμα έχεις εκτυπώσει με στρώματα 0.15χιλ ή παχύτερα) καλύτερα να τρίψεις με στεγνό γυαλόχαρτο των 120 ή ακόμα και των 80 βαθμών πριν λειάνεις με τον διαλύτη.
Μετά χρησιμοποιώ αστάρι Ταμίγια (γκρίζο ή λευκό, ανάλογα την τελική υφή) ή αστάρι Gunze.
Χρώματα έχω ψεκάσει με αερογράφο της H&S όπως σε οποιοδήποτε άλλο πλαστικό μοντέλο.
Για λειτουργικά κομμάτια που τα πιάνει κανείς συχνά έχω καλή εμπειρία από τα βερνίκια πολυουρεθάνης της Vallejo τα οποία με 2-3 περάσματα δημιουργούν ένα πολύ καλό προστατευτικό στρώμα (πάλι με αερογράφο, 0.4 με 0.6 χιλ ακροφύσιο και διάλυση με το thinner της Vallejo 50-50 ή αραιώτερο ίσως 40-60).
Χρώματα έχω ψεκάσει Ταμίγια, Gunze και Vallejo χωρίς προβλήματα.
Για εκτυπώσεις με φωτορητίνες φυσικά δεν ισχύει η λείανση με οποιονδήποτε διαλύτη, εκεί κάνεις ό,τι και με τα κλασσικά βελτιωτικά σετ ρητίνης (τρίψιμο). Βάψιμο με αερογράφο: καλύτερα αποτελέσματα με αστάρι Gunze (στο φιαλίδιο, όχι σπρέυ) 1500 διαλυμένο με laquer thinner 50-50 ή 40-60 (αστάρι-διαλύτης) για κομμάτια με λεπτομέρειες και μετά βάψιμο με χρώματα Ταμίγια ή Gunze. Vallejo ή αντίστοιχα χρησιμοποιώ μόνο με πινέλο για μικρές λεπτομέρειες.
Αυτά από την δική μου εμπειρία ως τώρα.