ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ > Dio: Γενική συζήτηση-Reference

Απορία στην κατασκευή διοράματος

(1/3) > >>

kozakos:
Καλημέρα, ασχολούμαι πολλά χρόνια με την κατασκευή πλαστικών μοντέλων (κυρίως αρμάτων) και δεν είχα ποτέ ασχοληθεί με το θέμα διόραμα κυρίως λόγω έλλειψης χώρου τοποθέτησής τους. Μετά την επίσκεψη στην τελευταία έκθεση της ipms (η οποία ήταν εξαιρετική και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές) αποφάσισα να φτιάξω ένα μικρό διόραμα με ένα άρμα, δοκιμαστικά περισσότερο. Αγόρασα μια βάση, κόλλησα επάνω κομμάτια φελιζόλ για να δημιουργήσω βράχους και στη συνέχεια έφτιαξα ένα μείγμα με γύψο και νερό για να τα καλύψω. Το μείγμα ήταν, κατά τη γνώμη μου σωστό - ούτε πολύ νερουλό ούτε πολύ σφικτό,κάτι σαν απαλός στόκος - αλλά μέχρι να καλύψω τα φελιζόλ και να δημιουργήσω τους βράχους, το μείγμα στέγνωνε πάρα πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα ούτε να προλαβαίνω να μορφοποιήσω όπως ήθελα αλλά και να πετάξω τον υπόλοιπο γύψο που είχε στεγνώσει. Το ερώτημά μου είναι : κάνει ο γύψος ή χρειάζομαι κάποιο άλλο υλικό που να πήζει αργά και να σου δίνει τον απαιτούμενο χρόνο για να το δουλέψεις ?
Ευχαριστώ για το χρόνο σας, κάθε βοήθεια θα μου είναι πολύ χρήσιμη.

sluff:
Όχι οτι έχω και την τρελή εμπειρία στο στήσιμο διοράματος αλλά κάνα 2 φορές που έφτιαξα βασουλες απο γύψο σαν αυτή εδώ

https://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,34475.0.html

ο γύψος καλλιτεχνίας απο το πλαίσιο με κάλυψε μια χαρά και απο οτι θυμάμαι έκανε αρκετή ώρα να στεγνώσει.. ::salut::

Blitz-X:
Όπως σου έγραψε κι ο Στάθης, αντί για απλό γύψο οικοδομής που χρησιμοποίησες, μπορείς να πάρεις και από το χρωματοπωλείο γύψο καλλιτεχνείας, ο οποίος έχει αρκετά μεγαλύτερο χρόνο στεγνώματος ώστε να προλαβαίνεις να τον δουλέψεις. Επίσης μπορείς να καταφύγεις στις έτοιμες πάστες για διαμόρφωση εδάφους της Vallejo και της AK.

 ::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

kozakos:
Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια, μάλλον στο χρωματοπωλείο αντί για καλλιτεχνίας που του ζήτησα, μου έδωσε απλό γύψο γιατί προφανώς δεν είχε. Τέλος πάντων.....

Kostis Pap:
Καλησπέρα Κοζάκε. Μου κάνει εντύπωση ότι σου έπηξε πολύ γρήγορα ο γύψος. Η υφή που περιγράφεις είναι η σωστή. Εξαρτάται τι εννοείς γρήγορα, βέβαια. Ο γύψος αρχίζει να πήζει στα δέκα λεπτά, σκληραίνει στα 30-45 και παίρνει φουλ αντοχή μετά από 48-72 ώρες. Είναι τόσο φτηνό υλικό που και να πετάξεις μια αχρησιμοποίητη ποσότητα δεν έγινε και τίποτα (στο praktiker και το leroy έχουν 2,50 ευρώ τα πέντε κιλά ο γύψος καλλιτεχνίας και 2,20 ο οικοδομικός). Στα χρωματοπωλεία θα βρεις πιο μικρές ποσότητες σε πιο ακριβή τιμή ανά κιλό (π.χ. 1,5 ευρώ το κιλό). Ο γύψος καλλιτεχνίας είναι καλύτερος (πιο εύπλαστος) από τον οικοδομικό αλλά δεν νομίζω να έχουν καμία ιδιαίτερη διαφορά στον χρόνο πηξίματος, τουλάχιστον δεν παρατήρησα κάτι έχοντας χρησιμοποιήσει και τους δύο. Όσο πιο αραιός τόσο πιο αργά πήζει. Μπορείς να επιταχύνεις την πήξη προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι, αλλά εσύ είχες το αντίθετο πρόβλημα. Συνήθως φτιάχνω βάσεις διοραμάτων (μικρές βινιέτες) καλουπώνοντας σε κάποιο πλαστικό κουτί συσκευασίας, δηλαδή είναι όλη η βάση μου από γύψο.Η απορία μου είναι αν σου κόλλησε ο γύψος στο φελιζόλ. Θα μου έκανε εντύπωση. Για αυτή τη δουλειά θα πρότεινα είτε να πάρεις κάποια έτοιμη πάστα είτε από τις εταιρείες μοντελισμού όπως πρότεινε ο Blitz-X (πανάκριβες αλλά παίρνεις ευκολότερα το αποτέλεσμα που θέλεις), από μαγαζί με καλλιτεχνικά όπως Πλαίσιο, Κατσαχνιάς (υλικά για προετοιμασία καμβά). Καλή λύση για λεπτές στρώσεις είναι και ο ακρυλικός στόκος (που κλείνουμε τρύπες από καρφιά στους τοίχους). Μπορείς να φτιάξεις και τα δικά σου προσθέτοντας στον γύψο είτε ατλακόλ είτε κάποιο άλλο ακρυλικό μέσο ώστε να έχει καλύτερη πρόσφυση στο φελιζόλ. Έχει υπόψη σου ότι το ακριβό είναι και φτηνό, δηλαδή αν πάρεις έτοιμες πάστες μοντελισμού θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις χωρίς πολλούς πειραματισμούς και σπατάλη χρόνου και υλικών. Πχ. το πεντόκιλο γύψου καλλιτεχνίας είναι φτηνό ανά κιλό αλλά το πιο πιθανό είναι ότι ποτέ δεν θα το χρησιμοποιήσεις ολόκληρο και κάποια στιγμή θα πήξει απορροφώντας υγρασία από το περιβάλλον και θα το πετάξεις. Γενικά στα διοραματικά υλικά βρίσκει πολύ χώρο η εφευρετικότητα και ο πειραματισμός. Παράδειγμα με γύψινη βάση και πάστες εδώ.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση