...............
sorry αν λέω βλακείες αλλά ήταν το πρώτο test και δεν ξέρω. 
Αυτό να μην το ξαναπείς. Ο καλύτερος μοντελιστής είναι αυτός που ρωτάει για να μάθει περισσότερα και έτσι να βελτίωθεί. Απο το τίποτα ή απο μια ΄΄χαζή΄΄ ερώτησει μπορείς να μάθεις πολλά.
εκτός απο το κομπρεσσέρ θέλω να κάνω μία ερώτηση για τιον αερογράφο.
έβαλα των αερογράφο απευθείας επάνω στο κομπρεσσέρ να δω πως δουλεύει αλλά μου κάνει εντύπωση
ότι αφήνει πολύ κόκο (ίχνος λέρωμα η όπως λέγεται τεσπα) γύρο απο την δέσμη π.χ αν είναι 0,50cm η δέσμη άλλο τόσο θα είναι ο κόκος που αφήνει γύρω απο την δέσμη 
τι μπορεί να φταίει είναι λίγη η πίεση του κομπρεσσέρ η θέλει κάποια ρύθμιση ο αερογράφος(δεν του έχω κάνει τίποτα όπως τον πήρα των δούλεψα)
μόνο αν γυρήσω σε 90 μοίρες των αερογράφο δεν αφήνει κόκο γύρω απο την δέσμη που δεν είναι σωστό έτσι!
.......................
Κατ' αρχήν όλα είναι θέμα εμπειρίας. Με πολλές δοκιμές (και πολύ περισσότερες ερωτήσεις) σιγά σιγά θα αποκτήσεις την απαιτούμενη εμπειρία, που θα γίνει ικανότητα κάπιοα στιγκμή, για ένα σωστό βάψιμο.
Αυτό που αναφέρεις λέγεται over spray. Είναι συχνό φαινόμενο και αναπόφευκτο μερικές φορές. Παίζει ρόλο η αραίωση του χρώματος, η πίεςση του κομπρεσέρ και η δέσμη του αερογράφου κατά το βάψιμο.
Καλό θα είναι το χρώμα να είναι καλά αραιωμένο (η αραίωση εξαρτάται από τι χρώματα χρησιμοποιείς, αρκυλικά ή σμάλτα). Το χρώμα θα πρέπαι να κυλάει όπως το ΄΄γάλα΄΄ , αν βάφεις με σμάλτα η αραίωση θα πρέπει να είναι 1 μέρος χρώμα και 2+ διαλυτικό, αν βάφεις με ακρυλικά η αραέωση να είναι 1 προς 1+. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες εταιρείες που δίνουν έτοιμα, αλλά αυτά τα βρίσκεις πολύ δύσκολα.
Η πίεση του κομπρεσές θα πρέπει να είναι το πολύ 1 bar για σμάλτα και λίγο λιγότερο για ακρυλικά. Αλλά και εδώ παίζει ρόλο και τί κομπρεσέρ έχεις, αν έχει ρυθμιστή πίεσης κλπ.
Όσο για την δέσμη του αερογράφου εξαρτάται αν έχει ρυθμιστή για να δίνει πάντα την ίδια δέσμή, αν όχι τότε η δέσμη εξαρτάται από το πόσο πίσω τραβάς την σκανδάλη. Επίσης παίζει ρόλο και το πάχος της βελόνας του αερογράφου. Αν π.χ. είναι 2mm μπορείς να κάνεις πολύ ψιλή δέσμη αν είναι 3mm η δέσμη με το ίδιο τράβηγμα της σκανδάλης γίνεται λιγότερο ψιλή.
Πειραματίσου λοιπόν δοκιμάζοντας κάθε φορά διαφορετικά πράγματα και σιγά σιγά θα αποκτήσεις την ανάλογη εμπειρία σητν χρήση το αερογράφου. Καλό θα είναι στην αρχή να βάφεις μονόχρωμα μοντέλα και όταν αποκτήσει κάποια ευχέρια δοκίμασε και παραλλαγές.
Πάντως επαναλαμβάνω ο καλύτερος μοντελιστής είναι αυτός που ρωτάει. Ρώτα λοιπόν ότι θες, εδώ είμαστε για να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και του δίνουμε οποιες πληροφορίες θέλει. Κάποια στιγμή θα χρειαστούμε και εμείς την δική σου βοήθεια.