Αποστολέας Θέμα: US Navy Gato Class Submarine kit 1:72  (Αναγνώστηκε 1530 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος AntonZ

• Scale 1/144
  • *
  • επιτέλους, θα κάνω το hobby μου!!
US Navy Gato Class Submarine kit 1:72
« στις: Μαΐου 18, 2024, 09:06:34 πμ »
Λίγα λόγια σαν εισαγωγή.
Η κλάση GATO αναπτύχθηκε μετά τη καταστροφή στο Pearl Harbor, και κατασκευάστηκε μεγάλος αριθμός μεταξύ 1941 - 1944. Σχεδιαστικά αποτελεί εξέλιξη προγενέστερων τύπων και είναι αδελφή κλάση με τα Balao. Εκτός από τα 2 διαμερίσματα τορπιλών το υπόλοιπο κήτος είχε διπλό κέλυφος για κατάδυση σε μεγαλύτερα βάθη, Αρκετά μεγαλύτερο από τα έως τότε υποβρύχια, με σκοπό να δρα στον Ειρηνικό  σαν συνοδευτικό στόλου και δυνατότητα δράσης χωρίς ανεφοδιασμό για 75 ημέρες. Είχε πολλές επιτυχίες απέναντι στο Ιαπωνικό στόλο  αλλά χάθηκαν 20 υποβρύχια από τα 77 μαζί με τα πληρώματά τους. Επτά από αυτά ελλιμενίζονται σε μουσεία ανά το κόσμο. Κατάφερα να βρω μόνο το ένα στο παρακάτω Link:  http://www.emackinnon.com/gato-diagram.html .
Έχει υπηρετήσει και στο Ελληνικό ναυτικό καθώς το 1957 και 58 δόθηκαν 2 από αυτά στην Ελλάδα και έμειναν ενεργά έως το 1975 και 1969 αντίστοιχα, με τα ονόματα «Ποσειδών» (Y-16-S-78) και «Αμφιτρίτη» (Y-17-S09)
Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετά ιστορικά στοιχεία αλλά οι περισσότερες φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες, μικρές και προσπαθώντας να αποτυπώσουν το 95 μέτρων μήκος σκάφος δεν περιέχουν λεπτομέρειες που θα βοηθούσαν στη κατασκευή του μοντέλου. Αντίθετα για τον οπλισμό του βρέθηκαν αρκετές φωτογραφίες (μουσειακά εκθέματα)  και το βάψιμο που έχω επιλέξει είναι μία μίξη από τις φωτογραφίες που πιστεύω ότι θα κάνει εμφανή τα διαφορετικά στοιχεία του κάθε όπλου.
Το μοντέλο.
Το κιτ είναι στα χέρια μου εδώ και 13 χρόνια!!!. Ξεκίνησα το 2001, συναρμολόγησα το κήτος, έβαψα τα 2/3, μασκάρισα για το τελευταίο χρώμα, και το αποθήκευσα 'για λίγο'  που όμως έγινε χρόνια. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα λοιπόν και μετά από παρότρυνση του γιου μου  και αφού βρέθηκε ικανός χώρος για εργαστήριο αποφάσισα να το βγάλω από το ράφι και με μεγάλη περιέργεια να δω σε τί κατάσταση είναι, καθώς είχε επάνω του τις χαρτοταινίες για χρόνια αφενός και αφετέρου δεν ήξερα σε τι κατάσταση θα είναι πλαστικά και χαλκομανίες. Συγχαρητήρια στη Revell - μετά από 13 χρόνια πρόχειρης αποθήκευσης όλα ήταν άψογα. Ξεκίνησα σιγά - σιγά να καθαρίσω κόλες και χαρτοταινίες και το πλαστικό άντεξε και αυτή τη ταλαιπωρία. !!!!
Κατασκεύη.
Το κήτος συναρμολογήθηκε σχετικά εύκολα αλλά χρειάστηκε αρκετό στοκάρισμα όπως φαίνεται στη φώτο.
Συνέχεια εντός ολίγου . . . . .

Αποσυνδεδεμένος AntonZ

• Scale 1/144
  • *
Απ: US Navy Gato Class Submarine kit 1:72
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 19, 2024, 06:42:09 μμ »
Το στοκάρισμα συνεχίστηκε και μετά το 1 χέρι βαφής καθώς με το βάψιμο φάνηκαν κάποιες ατέλειες.Παράδειγμα ή φωτογραφία που έχει και το αρχικό στάδιο βαφής για το πυργίσκο του.

Τώρα που έχει πάρει σχεδόν τη τελική μορφή διαπιστώνω ότι κάποια σημεία στην επάνω πλευρά του κήτους μπορεί να ήθελαν επιπλέον δουλειά στο στοκάρισμα. Τώρα θα τα καλύψω με χρωματισμό παλαίωσης και φθοράς.
Παράλληλα ξεκίνησε να στήνεται και η υπερκατασκεύή (πυργίσκος). Η εφαρμογή των πλαστικών είναι καλή απλά η συναρμολόγηση έγινε σε 4 φάσεις. Για αρχή έπρεπε να χρωματιστεί το δάπεδο που διατρέχει όλο το μήκος της υπερκατασκευής και ''κάθονται'' επάνω τα 2 όπλα,  διόπτρα και ένας κύλινδρος με πορτάκι σαν αποθηκευτικός χώρος. Η εμφάνιση του δαπέδου έπρεπε να πάρει τη τελική μορφή καθώς μετά θα ήταν δύσκολη όποια απόπειρα για απόδοση φθοράς ή αληθοφάνειας στα χρώματα. Πρώτα κολλήθηκε η επάνω πλευρά που κάθονται οι αντένες, μετά μπήκε το δάπεδο και κολλήθηκε μόνο το κεντρικό τμήμα που κρύβεται,  Μετά κολλήθηκε το πίσω μέρος και μετά το εμπρός που φιλοξενεί το αντιεροπορικό των 40 mm .
Από φωτογραφίες του μοντέλου που βρήκα στο δίκτυο προβληματίστηκα με το εμπρός κυκλικό μέρος - αυτό που έχει τη πόρτα που οδηγεί στο πυροβόλο - καθώς στις περισσότερες κατασκευές δεν το είχαν στοκάρει και φαινόντουσαν οι αρμοί ένωσης. Τελικά αποφάσισα να τους κλείσω με στόκο. Όχι και τόσο εύκολο για τη δική μου εμπειρία .  Στη παραπάνω φώτο φαίνεται το πρώτο χέρι από στόκο, ακολούθησαν τουλάχιστον άλλα 2.
Ο πυργίσκος δέχθηκε πολλά χέρια από χρώμα και προσπάθειες να τονιστούν οι λεπτομέρειες -μπουκαπόρτες και μπουλόνια. Για το αποτέλεσμα και σχόλια γενικά για τη κατασκευή θα αναλάβει η κοινότητα, φυσικά καλοδεχούμενα.
Μαζί περίπου με το πυργίσκο άρχισε να μοντάρετε και το συγκρότημα των ιστών με όργανα ραντάρ και περισκόπια.

Εδώ και τα δύο ένα στάδιο μετά.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 20, 2024, 06:39:56 μμ »
Ωραίο θέμα. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον.
Αναμένουμε update :!:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ - Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 21, 2024, 11:47:58 πμ »
Ωραίο θέμα!!!
Αναμένουμε update.

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 21, 2024, 01:35:37 μμ »
Θηρίο.

Θα το κάνεις ελληνικό; Δεν κατάλαβα από την περιγραφή.

Αποσυνδεδεμένος AntonZ

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 21, 2024, 08:26:03 μμ »
Θηρίο.

Θα το κάνεις ελληνικό; Δεν κατάλαβα από την περιγραφή.

Όχι δεν μπορώ να το κάνω ελληνικό. Δε βρήκα φωτογραφικό υλικό και δε μπορώ να φτιάξω ελληνικά νούμερα. Στη περιγραφή αναφέρω ότι δόθηκαν 2 Υπ/χια της κλάσης Gato στο ελληνικό κράτος , και μιά και το έφερε η κουβέντα την ίδια εποχή δόθηκαν και 2 σκάφη της αδελφής κλάσης Balao. Λυπάμε αν δεν ήμουν αρκετά σαφής στο κείμενο.

Αποσυνδεδεμένος AntonZ

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 21, 2024, 09:17:08 μμ »
Ο πυργίσκος μέρος από τον ιστό με τα όργανα και το γκρί από τα χρώματα του κήτους είναι μίξη 70/30 του γκρί ματ 57 με άσπρο ματ.  Αντιμετώπισα το εξής πρόβλημα. Έφτιαξα μια ποσότητα που έκρινα ότι ήταν αρκετή για να βάψω το πυργίσκο τα όργανα και ένα μεγάλο μέρος από το κήτος για 2χέρια. Το αποθήκευσα σε δοχείο με σκοπό όταν είναι έτοιμο κάθε τμήμα να τα βάφω ένα - ένα . Μετά από μερικές μέρες όμως η αραιωμένη μίξη άρχισε να κάνει ''πέτσα'' και άρα να μην κάνει για αερογράφο.  Φταίει ότι αν αραιώσεις με thinner το χρώμα, μετά δεν έχει πολύ ζωή όσο καλά και να το αποθηκεύσεις. ? Ή τελικά το δοχείο δεν έκλεινε αεροστεγώς. ?
Πάντως αναγκάστηκα να φτιάξω και άλλη μίξη, ευτυχώς δεν υπήρχε τονική διαφορά με τη πρώτη μίξη και έτσι τελείωσα όλα τα γκρί του σκάφους.
Παρακάτω φώτο από τα όργανα τον κυρίως ιστό και το πυργίσκο κατά τη βαφή τους.

Και ή πλώρη του σκάφους που φαίνεται το γκρι που είναι βαμμένα και τα όργανα. Το σκάφος εδώ είναι σε προχωρημένο στάδιο αφού έχουν μπεί και κάποια στοιχεία στο deck όπως κοτσανέλα και το βίντζι για το πρωραίο κάβο. Επίσης έχει γίνει μια πρώτη προσπάθεια να τονιστούν οι γραμμές στα μαύρα μέρη και κάποιες σκουριές σε διάφορα σημεία ώστε να αρχίσει να αποκτά μια ρεαλιστική εμφάνιση.

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 22, 2024, 01:17:36 μμ »
Όχι δεν μπορώ να το κάνω ελληνικό. Δε βρήκα φωτογραφικό υλικό και δε μπορώ να φτιάξω ελληνικά νούμερα. Στη περιγραφή αναφέρω ότι δόθηκαν 2 Υπ/χια της κλάσης Gato στο ελληνικό κράτος , και μιά και το έφερε η κουβέντα την ίδια εποχή δόθηκαν και 2 σκάφη της αδελφής κλάσης Balao. Λυπάμε αν δεν ήμουν αρκετά σαφής στο κείμενο.

Ok, αν πάντως αλλάξεις γνώμη μπορώ να ψάξω το υλικό μου σχετικά με ελληνικά ΥΒ και σίγουρα κάτι θα βρούμε.

Αποσυνδεδεμένος AntonZ

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 25, 2024, 10:05:17 μμ »
Ok, αν πάντως αλλάξεις γνώμη μπορώ να ψάξω το υλικό μου σχετικά με ελληνικά ΥΒ και σίγουρα κάτι θα βρούμε.

Έχει προχωρήσει το βάψιμο έχουν μπεί αριθμοί. Έπρεπε να είχαμε κάνει αυτή τη συζήτησει πιό νωρίς, κρίμα πραγματικά.!!

Αποσυνδεδεμένος AntonZ

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 25, 2024, 10:21:40 μμ »
Στη παρακάτω φωτογραφία φαίνεται η προσπάθεια να τονιστούν γραμμώσεις στο deck που είναι βαμμένο με το Ανθρακί της Revel ενώ οι γραμμώσεις είναι περασμένες με το Γκρι Panel line της Tamiya. Οι σκουριές έχουν γίνει με το ανοικτό Wash σκουριάς της ΑΚ. Πρώτη φορά χρησιμοποιώ Wash χρώματα οπότε τα περιθώρια βελτίωσης φαντάζομαι είναι πολλά ακόμη.

Συνέχισα με τα όπλα ξεκινώντας από το μικρότερο, αυτό των 20 mm , που αρχικά τοποθετήθηκε λάθος στη βάση του. Μετά από λίγο ψάξιμο όμως διορθώθηκε
το λαθος

και η σωστή θέση

Αποσυνδεδεμένος AntonZ

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 25, 2024, 10:28:43 μμ »
Συνέχεια με το αντιεροπορικό των 40 mm. Καλή εφαρμογή των πλαστικών, μόνο η βάση ήθελε κατέβασμα στο κέντρο για να '' κάτσει'' το γρανάζι που ελέγχει την καθ'  ύψος κίνηση του όπλου. Εδώ φάίνεται σε μιά δοκιμή στη τελική του θέση.

Αποσυνδεδεμένος AntonZ

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 25, 2024, 10:40:11 μμ »
Και τελευταίο το κανόνι των 10,5 εκατ. Σε αυτό υπάρχει επιλογή να στηθεί με σφραγισμένο το πίσω μέρος, έτοιμο για κατάδυση. Προτίμησα να φαίνονται τα οι λεπτομέρειες και τα όργανα που έχει πίσω του.

Αποσυνδεδεμένος AntonZ

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 02, 2024, 06:02:48 μμ »
Σειρά έχουνε πια λεπτομέρειες, κολωνάκια και ρέλια, διάφορα όργανα στο deck και και κεραίες . Σιγά σιγά έχουν προστεθεί φθορές από σκουριά, προσπάθεια να αποδοθεί ρεαλιστικότητα στο πλαστικό και να δώσει την αίσθηση του μετάλου.

Αποσυνδεδεμένος AntonZ

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 10, 2024, 09:37:18 πμ »
Χαιρετώ τη κοινότητα μετά από μια μακρά καλοκαιρινή διακοπή. Το εργαστήριο δεν έχει aircontition και μέχρι να ξεκινήσουν οι δροσιές δε κάθεται κάποιος για δουλειά. Πάντως τώρα το μοντέλο έχει τελειώσει και είμαι στη κατασκευή της βιτρίνας του. Μόνο σε βιτρινάκι αποκλειστικά για αυτό μπορεί να μπει και προστατευτεί από σκόνη κ.λ.π. Έχουν έρθει ξύλα και τζάμια, αυτές τις μέρες έχουν δουλευτεί , περιμένω να στεγνώσει η σιλικόνη στα κρύσταλλα για να τοποθετηθεί στη θέση του.

Αποσυνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ελλάδα
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 10, 2024, 07:14:45 μμ »
Περιμενουμε τις τελικές φωτογραφίες να το θαυμάσουμε μαζί με τη βιτρίνα !

Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα..φαίνεται έπεσε δουλειά πολύ !
 ::salut::

Αποσυνδεδεμένος AntonZ

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 13, 2024, 07:34:58 μμ »
Εχει σχεδόν ολοκληρωθεί η βιτρίνα - με το φωτισμό - και πήρε κεντρική θέση (για πόσο δε ξέρω) Λείπουν τα στοιχεία με όνομα κλπ. για το μάτι. Θα μπούν και αυτά εντός ολίγου.

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 15, 2024, 09:40:36 πμ »
Πολύ όμορφη δουλειά. Νομίζω ότι το ξύλινο φόντο με το φωτισμό διασπά την εικόνα. Εγώ θα έβαζα από εκείνι την πλευρά ένα ενιαίο φόντο από άκρη σε άκρη με κάποιο χρώμα (ή φωτογραφία θάλασσας) και όχι να φαίνεται το ξύλο.
 ::salut::

Αποσυνδεδεμένος AntonZ

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 27, 2024, 09:22:43 μμ »
Ευχαριστώ για τα σχόλια. Αυτή ήταν και η πρώτη δική μου σκέψη. Ήθελα όμως από τη μία να ξεφύγω λίγο απο τη κλασική λύση και 2ον να υπάρχει η δυνατότητα να φαίνονται και οι δύο πλευρές από ένα τόσο μακρύ σκάφος. Έτσι κατέληξα σε αυτή τη κατασκευή. Στη φώτο μπορεί να χάνει, αλλά πραγματικά όταν και εγώ το πρωτοδοκίμασα είδα ότι φαίνεται όμορφο. Φυσικά περί ορέξεως κ.λπ. κ.λ.π.

Tags: