Το περασμένο Σάββατο 28/10/2017 στα πλαίσια των σεμιναρίων της 36ης Έκθεσης-Διαγωνισμού της IPMS Ελλάδος, παρουσιάστηκε η νέα σειρά χρωμάτων της AK Interactive “Real Colors”. Πρόκειται για μια σειρά ακρυλικών lacquer χρωμάτων που απαρτίζεται (προς το παρόν) από 114 χρώματα για στρατιωτικά οχήματα και άρματα, τα οποία όμως σύντομα θα συμπληρωθούν και με “αεροπορικές” αποχρώσεις.
Η ονομασία “Real Colors” (μτφ. “αληθινά” ή “πραγματικά χρώματα”), επιλέχθηκε για να τονίσει το γεγονός ότι οι χρωματικοί κωδικοί που αποτελούν τη σειρά, έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας ειδικών μελετητών αλλά και ανάλυσης με φασματογράφο, δειγμάτων των χρωμάτων που χρησιμοποιούνταν στα πραγματικά οχήματα. Το απαραίτητο κύρος στο εγχείρημα προσθέτουν 4 γνωστοί ειδικοί επί του θέματος, οι κ.κ Steven Zaloga, Mike Starmer, Przemyslaw Skulski και Jurgen Kiroff, οι οποίοι υπογράφουν και το βιβλίο που συνοδεύει τη σειρά. Στις σελίδες του παρουσιάζονται οι διαταγές, οι κανονισμοί που διέπουν το χρωματισμό και καμουφλάζ των οχημάτων, σχέδια, εργοστασιακά αρχεία αλλά και φωτογραφίες εποχής.
Πολυετής έρευνα έχει γίνει - σύμφωνα με την AK-Interactive και για τη σύσταση των νέων χρωμάτων. Ζητούμενο ήταν ένα προϊόν που να ψεκάζεται εύκολα, να “πιάνει” στην επιφάνεια του μοντέλου χωρίς να χρειάζεται αστάρι, να στρώνει ομοιόμορφα ακόμα και αν κατά λάθος ψεκάσουμε μεγάλη ποσότητα χρώματος, να δίνει ματ επιφάνεια ώστε να εφαρμόζονται απευθείας πάνω τους τα επακόλουθα στάδια του “λερώματος” (weathering), να είναι “εύκολα” στην αραίωση, δηλαδή να αραιώνονται με διάφορα διαλυτικά και όχι απαραιτήτως μόνο με το “δικό τους” και να αναμιγνύονται με τα ήδη υπάρχοντα χρώματα άλλων εταιρειών που ενδεχομένως βρίσκονται ήδη στο εργαστήριο των μοντελιστών.
Τα χρώματα προσφέρονται στο νέο (για την AK-Interactive!) γυάλινο μπουκαλάκι των 10ml, που αν και το χαρακτηρίζουν ως “αποκλειστικό”, παραπέμπει στην συσκευασία γνωστών Ιαπωνικών χρωμάτων, παρόμοιας σύστασης. Σημαντική όμως διαφοροποίηση/προσθήκη προσφέρει η ύπαρξη αυτοκόλλητου με το κωδικό του χρώματος στο καπάκι, κάτι που διευκολύνει πολύ στον εντοπισμό του σωστού μπουκαλιού κατά την αναζήτηση στο ράφι ή το συρτάρι μας.
Αν και δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά, ένα μπουκαλάκι έπεσε στα χέρια μου και βάλθηκα να ελέγξω τους ισχυρισμούς της εταιρείας. Όχι φυσικά όσον αφορά το “σωστό” τις απόχρωσης αλλά το κατά πόσο πετυχαίνουν τις “τεχνικές” προδιαγραφές που έθεσαν ως στόχο. Σε πρώτη φάση έγιναν αναμίξεις με χρώματα διαφόρων εταιρειών και αποδείχθηκε πως όντως τα Real Colors αναμιγνύονται, χωρίς κανένα πρόβλημα με:
Tamiya Acrylics
GSI MrHobby Aqueous Color
GSI MrColor Lacquer
AKAN laquers
AK-Interactive Acrylic Color
με τη χρήση βεβαίως του ανάλογου διαλυτικού – εγώ χρησιμοποίησα MrColor thinner για τις μίξεις με Tamiya/Gunze/AKAN και ModelMaster Acryl thinner για τα AK Acrylics. Η ανωτέρω λίστα χρωμάτων δεν αναφέρεται στα μοναδικά χρώματα τα οποία είναι “συμβατά” - είναι απλά τα χρώματα, τα οποία δοκίμασα.
Στη συνέχεια έγιναν δοκιμές ψεκασμού αλλά και αραίωσης με διάφορα διαλυτικά. Το διαλυτικό της σειράς “Real Color” δεν υπήρχε διαθέσιμο αλλά δεν έχω και κανένα λόγο να αμφισβητήσω την καταλληλότητά του! Για το τεστ χρησιμοποιήθηκαν τα:
ModelMaster Acryl thinner
Tamiya X-20A Acrylic Paint thinner
GSI MrHobby Aqueous Color thinner
GSI MrColor Lacquer thinner
Tamiya Lacquer thinner
AZAX
Νερό (με απειροελάχιστη ποσότητα σαπουνιού για να “σπάσει” η επιφανειακή τάση)
Κατά τις δοκιμές το χρώμα αραιώθηκε αρκετά και έγινε επί τούτου προσπάθεια να “πνίξω” με χρώμα την επιφάνεια και τις λεπτομέρειες, ενώ προκλήθηκαν “φτυσίματα” του αερογράφου προκειμένου να ελεγχθούν οι “self leveling” ιδιότητες του χρώματος (= “ομογενοποίηση της επιφάνειας” στα ελληνικά;). Τα συμπεράσματα που έβγαλα έχουν ως εξής:
- Με όλα τα διαλυτικά, το χρώμα “έπιανε” εύκολα στο γυμνό πλαστικό.
- Με όλα τα διαλυτικά, τα “τρεχούλια”, “φτυσίματα” και λοιπές απροσεξίες που μπορούν να συμβούν κατά τον ψεκασμό, “απορροφήθηκαν” χωρίς να μπουκώσουν την γράμμωση των επιφανειών, αφήνοντας όταν στεγνώσουν μια ομοιόμορφη στρώση χρώματος.
- Με όλα τα διαλυτικά το χρώμα στέγνωσε ματ, σε διάφορους “βαθμούς” (αν μπορώ να το περιγράψω έτσι), με τα lacquer που στεγνώνουν γρηγορότερα να δίνουν την πιο “άγρια” ματ υφή, ακολουθούν τα ακρυλικά διαλυτικά με κάπως πιο “απαλό” ματάρισμα, ενώ τα ΑΖΑΧ και νερό που στεγνώνουν αργότερα όλων, δώσανε την πιο “βελούδινη” ματ υφή.
Τελειώνοντας τη δοκιμή, ψεκάστηκε η ακρυλική έκδοση της ίδιας απόχρωσης από την ίδια εταιρεία που είχε αγοραστεί παλιότερα... Παρουσιάστηκε η συνήθης για ακρυλικά δυσκολία εφαρμογής στο γυμνό πλαστικό, εμφανές πρόβλημα με “τρεξίματα” και απουσία “self leveling” ιδιοτήτων. Σατινέ προς γυαλιστερή υφή (κάτι όχι απαραίτητα κακό – τουναντίον εμένα ως “αεροπλανά” με εξυπηρετεί περισσότερο και θεωρώ ότι οι αεροπορικές αποχρώσεις που θα ακολουθήσουν, δεν θα πρέπει να δίνονται ματ) και τέλος... διαφορά στην απόχρωση! Με δεδομένο ότι η νέα σειρά είναι η “ψαγμένη” ως προς τις αποχρώσεις, μάλλον θα πρέπει να θεωρήσουμε αυτή ως σωστή και να... πετάξουμε τα παλιά! Μεγάλο θέμα, με διαφορετικές απόψεις επ’αυτού, δεν είναι του παρόντος να επεκταθούμε. Η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον σε αυτό το χρώμα (BSC No28 Silver Gray, μέρος της παραλλαγής Caunter των Άγγλων στην Μέση Ανατολή), η διαφορά είναι μικρή και περισσότερο τονική – το παλιό ακρυλικό είναι λίγο πιο σκούρο από το “πραγματικό” Real Color. Μένει να δούμε και τα υπόλοιπα!
Ως τελικό συμπέρασμα, τα νέα χρώματα μου άφησαν πολύ καλή εντύπωση και σίγουρα θα επενδύσω σε αυτά στο μέλλον! Αφήνοντας κατά μέρος τα περί “πραγματικών” αποχρώσεων - στοιχείο που είναι από μόνο του ικανό να προωθήσει τη νέα σειρά - τα αντίστοιχης σύνθεσης χρώματα που κυκλοφορούν ήδη, ενώ είναι πολύ καλά ως υλικά, “πάσχουν” στο θέμα της γκάμας των αποχρώσεων, υποχρεώνοντας μας να καταφύγουμε σε μίξεις (αναφέρομαι περισσότερο στα Tamiya και σε μικρότερο βαθμό στα Gunze). Η AK-Interactive έχει δείξει στο παρελθόν με τα ακρυλικά της, ότι δεν έχει πρόβλημα να φορτώσει της σκαλιέρες της με εκατοντάδες κωδικούς. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τη συνέχεια!