Αποστολέας Θέμα: Νέα πολιτική των ΕΛΤΑ για δέματα εκτός ΕΕ  (Αναγνώστηκε 30723 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος zerdim

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Απ: Νέα πολιτική των ΕΛΤΑ για δέματα εκτός ΕΕ
« Απάντηση #50 στις: Αυγούστου 31, 2017, 08:26:10 πμ »
Μια ερώτηση zerdim, sluff τα δέματα που παραλάβατε ήταν με τράκινγκ νάμπερ ή όχι?

Οτι εχω αγορασει κοστιζει απο 1 εως 5 ευρω οποτε δεν με νοιαζει και αν χαθει και δεν κοιταω αν εχει traking number δεν το κοιταξα ποτε

Αποσυνδεδεμένος akira

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #51 στις: Αυγούστου 31, 2017, 08:51:06 πμ »
σε ενα αστρονομικο φορουμ που ειμαι μελος, μιας και εκει ο εξοπλισμος ειναι ακριβος ενα κολπο για να περασει το δεμα με  μικροτερες πιθανοτητες για χρεωση ειναι να πειτε στον πωλητη να γραψει οτι η χρεωση του πακετου ειναι κατω 20$

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #52 στις: Αυγούστου 31, 2017, 09:40:26 πμ »
[
Μια ερώτηση zerdim, sluff τα δέματα που παραλάβατε ήταν με τράκινγκ νάμπερ ή όχι?

οχι νομιζω!

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #53 στις: Αυγούστου 31, 2017, 12:15:20 μμ »
Πιο πιθανό να κάνουν αυτό που χρόνια τώρα κάνουν στην Αυστραλία: ζύγισμα και μέτρηση όγκου. Ότι από τα δύο δημιουργεί μεγαλύτερη χρέωση, χρησιμοποιείται για την επιβάρυνση.
Εδώ όμως αυτό γίνεται μόνο σε εταιρείες και εισαγωγείς... Στην Ελλάδα που είπαν του μουρλού να χ..σει και κάθισε και ξεκ...κε, θα το κάνουν ακόμα και στις πινέζες εισαγωγής!
Έτσι ακριβώς :mrgreen:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος nosdio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • Γιάννης
« Απάντηση #54 στις: Αυγούστου 31, 2017, 10:08:10 μμ »
Οτι μου ηρθε με το παρον καθεστος εκτος ΕΕ, ηρθε χωρις δασμους αλλα δεν ηταν ποτε πανω απο 10 ευρω. :wink:

Αποσυνδεδεμένος Blackbeard

• Scale 1/48
  • *
    • modeldisplaycases
« Απάντηση #55 στις: Αυγούστου 31, 2017, 10:24:17 μμ »
Κάτι άλλο, άσχετο με τα οικονομικά και τα μοντέλα, αλλά σχετικό με τις εισαγωγές ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών, ειδικά από Κίνα που πολλοί από εμάς αγοράζουν κομπρεσέρ και άλλα ηλεκτρικά μηχανήματα βοηθητικά στον μοντελισμό.
Αργά η γρήγορα θα ενεργοποιηθεί η οδηγία της ΕΕ για την ύπαρξη CE Certificate των ειδών που εισάγουμε. Μου χτύπησαν καμπανάκι προχθές από το τελωνείο, για μιά δίοδο Laser. Και σήμερα διαβάζω στο σχετικό φόρουμ, οτι στην Γερμανία στο ίδιο προϊόν δεν επιτράπηκε η εισαγωγή του χωρίς πιστοποιητικό.
Οπότε καλό είναι να το ζητάτε.

Αποσυνδεδεμένος Yankar

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #56 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2017, 12:37:17 πμ »
Κάτι άλλο, άσχετο με τα οικονομικά και τα μοντέλα, αλλά σχετικό με τις εισαγωγές ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών, ειδικά από Κίνα που πολλοί από εμάς αγοράζουν κομπρεσέρ και άλλα ηλεκτρικά μηχανήματα βοηθητικά στον μοντελισμό.
Αργά η γρήγορα θα ενεργοποιηθεί η οδηγία της ΕΕ για την ύπαρξη CE Certificate των ειδών που εισάγουμε. Μου χτύπησαν καμπανάκι προχθές από το τελωνείο, για μιά δίοδο Laser. Και σήμερα διαβάζω στο σχετικό φόρουμ, οτι στην Γερμανία στο ίδιο προϊόν δεν επιτράπηκε η εισαγωγή του χωρίς πιστοποιητικό.
Οπότε καλό είναι να το ζητάτε.
Κανονικά ήδη απαγορεύεται να γνωρίζεται... Ίσως δεν εφαρμόζεται σε μεμονομένες εισαγωγές, σε μαζικές είναι απαραίτητο...

Αποσυνδεδεμένος Blackbeard

• Scale 1/48
  • *
    • modeldisplaycases
« Απάντηση #57 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2017, 01:41:19 πμ »
Κανονικά ήδη απαγορεύεται να γνωρίζεται... Ίσως δεν εφαρμόζεται σε μεμονομένες εισαγωγές, σε μαζικές είναι απαραίτητο...

Οπως το λες... τα μεμονωμένα ακόμα περνάνε.

Αποσυνδεδεμένος Idomeneas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #58 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2017, 02:05:58 μμ »
σε ενα αστρονομικο φορουμ που ειμαι μελος, μιας και εκει ο εξοπλισμος ειναι ακριβος ενα κολπο για να περασει το δεμα με  μικροτερες πιθανοτητες για χρεωση ειναι να πειτε στον πωλητη να γραψει οτι η χρεωση του πακετου ειναι κατω 20$

Αρκετοι πωλητες, ειδικα ακριβων ειδων, αρνουνται να γραψουν μικροτερη χρεωση ή την ενδειξη gift. Αλλα ακομα κι ετσι δεν παυει να υπαρχει κινδυνος. Εχω ακουσει (αν δεν ισχυει ας με διορθωσει οποιος ξερει) οτι ειναι στην διακριτικη ευχερεια του τελωνειακου υπαλληλου, οταν θεωρει οτι η αναγραφομενη αξια του αντικειμενου, ειναι ψευδης, να επανακοστολογει με βαση καποιους καταλογους που εχουν με ευρη τιμων. Τα οποια σιγουρα δεν περιλαμβανουν προσφορες και κοψοχρονιες  :lol:

Ενταξει ειναι ολοφανερο οτι το μετρο εχει σαν στοχο την μειωση του κινεζικου λιανεμποριου το οποιο κακα τα ψεματα χρησιμοποιει ψιλοαθεμιτες πρακτικες και τους εχει βαλει την ''αυτορυθμιζομενη'' ελευθερη αγορα στον κ.λο. Αλλα μαζι με τα ξερα θα καουν και τα χλωρα ειδικα στην Ελλαδα που το μετρο θα παρει ΚΑΙ φοροεισπρακτικη μορφη κατα τα κοτζαμπασικα προτυπα. Γιατι αλλο να χρεωνεις ΦΠΑ επι της αξιας το οποιο ειναι λογικο και αλλο να χρεωνεις ΦΠΑ και καπελο επι φαντασιακης τιμης που δεν σηκωνει και αμφισβητηση. Το επομενο βημα θα ειναι να μην σου επιτρεπουν να αρνηθεις την παραλαβη και να σε χρεωνουν εξοδα αποθηκευσης τα οποια θα ερχονται στην φορολογικη. Να πληρωσεις τα 10 μπουκαλακια με σταγονομετρο κανα 100ρι να γουσταρεις  :lol:

Αποσυνδεδεμένος Δημήτρης Σιόλος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αγρινιο
  • Δημήτρης Σιόλος-IPMS 1314
« Απάντηση #59 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2017, 02:12:16 μμ »
Το επομενο βημα θα ειναι να μην σου επιτρεπουν να αρνηθεις την παραλαβη και να σε χρεωνουν εξοδα αποθηκευσης τα οποια θα ερχονται στην φορολογικη. Να πληρωσεις τα 10 μπουκαλακια με σταγονομετρο κανα 100ρι να γουσταρεις  :lol:

Πώς θα μπορούν να βρουν τον αφμ κάποιου όμως;

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #60 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2017, 03:27:54 μμ »
Πώς θα μπορούν να βρουν τον αφμ κάποιου όμως;

Eιμαι σιγουρος οτι κυβερνητικο επιτελειο εργαζεται πανω σε αυτο  :lol:

Αποσυνδεδεμένος Κώστας Α.Β.

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μαρούσι
« Απάντηση #61 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2017, 06:56:56 μμ »
Οτι εχω αγορασει κοστιζει απο 1 εως 5 ευρω οποτε δεν με νοιαζει και αν χαθει και δεν κοιταω αν εχει traking number δεν το κοιταξα ποτε
οχι νομιζω!

Σε μια κουβέντα με φίλο που "κινείτε" σε άλλο χώρο, ανέφερε πως διαπιστώσανε πως όσες αποστολές/αγορές ήλθαν χωρίς traking number φαίνεται πως γλιτώνουν από την επιβάρυνση..... υποθέσεις .......     ::dontknow::

Αποσυνδεδεμένος Yankar

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #62 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2017, 11:58:26 μμ »
Αρκετοι πωλητες, ειδικα ακριβων ειδων, αρνουνται να γραψουν μικροτερη χρεωση ή την ενδειξη gift. Αλλα ακομα κι ετσι δεν παυει να υπαρχει κινδυνος. Εχω ακουσει (αν δεν ισχυει ας με διορθωσει οποιος ξερει) οτι ειναι στην διακριτικη ευχερεια του τελωνειακου υπαλληλου, οταν θεωρει οτι η αναγραφομενη αξια του αντικειμενου, ειναι ψευδης, να επανακοστολογει με βαση καποιους καταλογους που εχουν με ευρη τιμων. Τα οποια σιγουρα δεν περιλαμβανουν προσφορες και κοψοχρονιες  :lol:

Ενταξει ειναι ολοφανερο οτι το μετρο εχει σαν στοχο την μειωση του κινεζικου λιανεμποριου το οποιο κακα τα ψεματα χρησιμοποιει ψιλοαθεμιτες πρακτικες και τους εχει βαλει την ''αυτορυθμιζομενη'' ελευθερη αγορα στον κ.λο. Αλλα μαζι με τα ξερα θα καουν και τα χλωρα ειδικα στην Ελλαδα που το μετρο θα παρει ΚΑΙ φοροεισπρακτικη μορφη κατα τα κοτζαμπασικα προτυπα. Γιατι αλλο να χρεωνεις ΦΠΑ επι της αξιας το οποιο ειναι λογικο και αλλο να χρεωνεις ΦΠΑ και καπελο επι φαντασιακης τιμης που δεν σηκωνει και αμφισβητηση. Το επομενο βημα θα ειναι να μην σου επιτρεπουν να αρνηθεις την παραλαβη και να σε χρεωνουν εξοδα αποθηκευσης τα οποια θα ερχονται στην φορολογικη. Να πληρωσεις τα 10 μπουκαλακια με σταγονομετρο κανα 100ρι να γουσταρεις  :lol:

Μην τρελαθούμε κι ολας ε? Η επαναφορά της νομιμότητας δεν είναι κάτι περίεργο... Δεν έπρεπε να περνάνε χωρις τελωνίο τα προϊόντα και οι ενδείξεις gift δεν λενε κάτι... Επίσης τα ψευδή παραστατικά είναι σοβαρό οικονομικό αδίκημα σε όλες τις χώρες του δυτικού τουλάχιστον κόσμου...
Μπορεί να μην μας βολεύει αλλά μην βαφτίζουμε την παρανομία νομιμότητα... κι ας μην βλέπουμε φαντάσματα...

Όσο για την έλεγχο... Σε πολλές χώρες στα τελωνία ζητάνε την απόδειξη της πληρωμής για να εφαρμόσουν τον φόρο... (ΦΠΑ + δασμός + τέλος εκτελώνησης)...

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #63 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2017, 12:35:14 πμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Yankar

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #64 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2017, 01:09:03 πμ »
Spoiler (hover to show)
Συμφωνώ αναφόρικα με την χώρα... Είμαι βέβαιος οτι κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει αυτό.
Κατα συνέπεια θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν γενικά οι λαμογιές σ αυτή την χώρα...
Δεν είμαι καθόλου βέβαιος οτι εφόσον αρχίσουν όλοι να πληρώνουν ΦΠΑ για παράδειγα (δεν έννοω μόνο για τα εισαγώμενα απο 3ες χώρες προϊόντα) τα χρήματα θα πιάσουν τόπο... Δεν είμαι καθόλου βέβαιος οτι τι βαρέλι απέκτησε πάτο....
Τα παραπάνω όμως δεν νομίζω οτι μεταμορφώνουν το παράνομο/παράτυπο σε σωστό....
Θα πρέπει να αναγνωρίζουμε πως χαρακτηρίζονται οι πράξεις μας είτε μας βολεύει είτε οχί.
Τώρα δεν ξέρω που εντοπίζεις την αδικία...
Γενικά το ορθό είναι ότι εισάγεται εκτός ΕΕ να εκτελωνίζεται και να του επιβάλονται τα νόμιμα...
Προφανώς και δεν με βολεύει ούτε εμένα...
 ::salut::

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #65 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2017, 05:58:14 μμ »
Μην τρελαθούμε κι ολας ε? Η επαναφορά της νομιμότητας δεν είναι κάτι περίεργο... Δεν έπρεπε να περνάνε χωρις τελωνίο τα προϊόντα και οι ενδείξεις gift δεν λενε κάτι... Επίσης τα ψευδή παραστατικά είναι σοβαρό οικονομικό αδίκημα σε όλες τις χώρες του δυτικού τουλάχιστον κόσμου...
Μπορεί να μην μας βολεύει αλλά μην βαφτίζουμε την παρανομία νομιμότητα... κι ας μην βλέπουμε φαντάσματα...

Όσο για την έλεγχο... Σε πολλές χώρες στα τελωνία ζητάνε την απόδειξη της πληρωμής για να εφαρμόσουν τον φόρο... (ΦΠΑ + δασμός + τέλος εκτελώνησης)...

Δεν ξερω γιατι μπερδευεσαι. Κανεις δεν βαφτισε την παρανομια νομιμοτητα, ποσο μαλλον εγω. Αυτο που γινεται τωρα, δηλαδη να τσιμπανε οποιον προλαβουν και να του χωνουν μια χρεωση που δεν εχει σχεση με την αξια του προιοντος και δεν μπορει να προυπολογιστει απο τον αγοραστη, δεν εχει καμια σχεση με νομιμοτητα. Οταν σε ενα προιον αξιας πχ 2 ευρω σου βαζουν καπελο ενα 15ρι αφενος θελουν να σε αποτρεψουν να ψωνισεις απευθειας απο Κινα και αφετερου ειναι μια καλη ευκαιρια στην παρουσα συγκυρια να εισπραχθουν καποια ποσα μεχρι να καταλαβουν ολοι οτι κανει τζιζ και να κοπει και αυτο.

Παντως υπαρχει και ενα αλλο σκελος στο θεμα κατα την γνωμη μου το οποιο δεν εχει να κανει τοσο με νομους, αλλα με κοινωνικη πολιτικη υπο μια εννοια. Πιστευω πως καποια θεματα δεν τα αγγιζαν μεχρι τωρα γιατι παιζουν ενα ρολο βαλβιδας αποσυμπιεσης σε ψυχολογικο επιπεδο. Πχ δεν ειναι τυχαιο οτι οι νομοι περι πειρατειας ειναι χαλαροι εως ανυπαρκτοι στην Βαλκανικη και σχεδον ολη την ανατολικη ευρωπη οπου παρατηρουνται και τα χαμηλοτερα ευρωπαικα εισοδηματα. Πιστευω πως επιτηδες οι κυβερνησεις αδιαφορουν για τις πιεσεις των εταιρειων και της ΕΕ ή σπευδουν βραδεως, γιατι καταλαβαινουν οτι πρεπει να αφησουν μια διεξοδο ειδαλλως θα ενταθε η δυσαρεσκεια απο την οικονομικη και πολιτκη κατασταση.

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #66 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2017, 06:16:48 μμ »
Χθες παρέλαβα δέμα από Κίνα με τιμή 1$
(αναγραφόμενη στο δέμα και 100% πραγματική).
Δεν πλήρωσα τίποτα παραπάνω.

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος Yankar

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #67 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2017, 06:27:58 μμ »
Δεν ξερω γιατι μπερδευεσαι. Κανεις δεν βαφτισε την παρανομια νομιμοτητα, ποσο μαλλον εγω. Αυτο που γινεται τωρα, δηλαδη να τσιμπανε οποιον προλαβουν και να του χωνουν μια χρεωση που δεν εχει σχεση με την αξια του προιοντος και δεν μπορει να προυπολογιστει απο τον αγοραστη, δεν εχει καμια σχεση με νομιμοτητα. Οταν σε ενα προιον αξιας πχ 2 ευρω σου βαζουν καπελο ενα 15ρι αφενος θελουν να σε αποτρεψουν να ψωνισεις απευθειας απο Κινα και αφετερου ειναι μια καλη ευκαιρια στην παρουσα συγκυρια να εισπραχθουν καποια ποσα μεχρι να καταλαβουν ολοι οτι κανει τζιζ και να κοπει και αυτο.

Παντως υπαρχει και ενα αλλο σκελος στο θεμα κατα την γνωμη μου το οποιο δεν εχει να κανει τοσο με νομους, αλλα με κοινωνικη πολιτικη υπο μια εννοια. Πιστευω πως καποια θεματα δεν τα αγγιζαν μεχρι τωρα γιατι παιζουν ενα ρολο βαλβιδας αποσυμπιεσης σε ψυχολογικο επιπεδο. Πχ δεν ειναι τυχαιο οτι οι νομοι περι πειρατειας ειναι χαλαροι εως ανυπαρκτοι στην Βαλκανικη και σχεδον ολη την ανατολικη ευρωπη οπου παρατηρουνται και τα χαμηλοτερα ευρωπαικα εισοδηματα. Πιστευω πως επιτηδες οι κυβερνησεις αδιαφορουν για τις πιεσεις των εταιρειων και της ΕΕ ή σπευδουν βραδεως, γιατι καταλαβαινουν οτι πρεπει να αφησουν μια διεξοδο ειδαλλως θα ενταθε η δυσαρεσκεια απο την οικονομικη και πολιτκη κατασταση.

Συγνώμη τοτε παρεξήγησα εγω.
Αναφορικά με το πρώτο σκέλος θα σου πω την άποψη μου. Τέλος εκτελωνισμού υπήρχε σε ολες της χώρες που εχω ζήσει... ο πολίτης οφείλει να το γνωρίζει όταν κάνει συναλλαγές με άλλες χώρες, ειναι άλλωστε δημοσιευμένο. Πουθενά ο έλεγχος δεν ειναι καθολικός αλλα γίνετε κάποια επιλογή. ʼρα πράγματι το αν θα σου τύχει ειναι θεμα τύχης και τρόπου αποστολής. Το 15EUR πράγματι ειναι ίσως το μεγαλύτερο τέτοιου είδους τέλος που εχω συναντήσει, δεν ξέρω βεβαια και τα τέλη σε ολες τις χώρες της ΕΕ... Αμφιβάλλω για τον στόχο που θέτεις.. πιο πιθανό ειναι να θέλουν να περιορίσουν την εκροή συναλλάγματος και ακομα πιθανότερο να χρειάζονται τα έσοδα... Δεν ενδιαφέρει κανέναν κατα την γνωμη μου πάντα ο περιορισμός της αγοράς απο 3ες χώρες, σε κρατικό επίπεδο εννοώ πάντα.

Σε κάθε περιπτωση θα δεις οτι και παλι θα βρεθούν τρικ... Ήδη πολλα μαγαζια απο χώρες εκτός ΕΕ φροντίζουν να κάνουν τις αποστολές μέσω transit σε ευρωπαϊκές χώρες... Ετσι σε εσενα συνήθως φτάνει σαν να έρχεται απο ΕΕ... εννοείτε οτι αυτο δεν ξεκίνησε λόγω του 15ευρου γιατι δεν αποτελούμε καμία σοβαρή αγορά ως Ελλάδα...

Αναφορικά με το 2ο δεν μ άρεσαν ποτε τα conspiracy theories... άσε που δεν τους εχω ικανούς να τα κάνουν... Ποιος να ασχοληθεί με την πειρατεία.... εδω δεν μπορούν να ελέγξουν βασικότερα θεματα όπως η έκδοση αποδείξεων και η καταβολή των εισφορών...

::salut::

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
« Απάντηση #68 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2017, 01:08:38 μμ »
αποστολες που παρεληφθησαν τον μηνα αυγουστο 5
αποστολες που δεν ειχαν κοστη αντικειμένων πανω απο 15EUR (απο 1,2EUR εως 14,40)
τελη και λοιπες χρεωσεις δεν υπηρχαν με ή χωρις tracking code παρολο που ηταν εκτος ΕΕ.
μεχρι στιγμης οπως επαιζα. Διαφορα καμια.

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος HEL(las)

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Σωμα στην Σαλονικη, μυαλο και καρδια στην Κομοτηνη
  • "ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΤΑΦΡΟΝΗΣΑΝΤΕΣ"
« Απάντηση #69 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2017, 11:48:35 μμ »
αποστολες που παρεληφθησαν τον μηνα αυγουστο 5
αποστολες που δεν ειχαν κοστη αντικειμένων πανω απο 15EUR (απο 1,2EUR εως 14,40)
τελη και λοιπες χρεωσεις δεν υπηρχαν με ή χωρις tracking code παρολο που ηταν εκτος ΕΕ.
μεχρι στιγμης οπως επαιζα. Διαφορα καμια.
x2
Καμιά επιπλέον χρέωση για αγορά από ʼπω Ανατολή αξίας 9+ EUR

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #70 στις: Σεπτεμβρίου 06, 2017, 11:56:21 μμ »
    1- όσοι αναφέρετε ότι παραλάβατε δέματα μικρής αξίας χωρίς να πληρώσετε τελωνείο απλά διαπιστώνετε το αυτονόητο! (δέματα εμπορικού χαρακτήρα αξίας έως 22 ευρώ). Αν (πιο πιθανό να μην) περάσει τελωνείο για να χαρακτηριστεί «τελωνειακώς ελεύθερο» το πολύ να πληρώσετε τα 3 ευρώ. Ρίξτε μια ματιά στα PDF της ΕΕΤΤ και των ΕΛΤΑ που έβαλα σε προηγούμενο ποστ να δείτε τα κριτήρια/κόστη με βάση τα οποία "παίζει" να πάμε τελωνείο. Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει στα μικρής αξίας πακέτα είναι αν ο εκτελωνιστής θεωρήσει ότι δεν είναι η πραγματική , και βάλει ο ίδιος τιμή οπότε μετά μπλέκουμε (ενστάσεις κλπ.).

2- οι τελωνειακές χρεώσεις υπήρχαν και παλιά (πχ. εδώ http://www.eett.gr/opencms/opencms/admin/News/news_1319.html  βλέπουμε του 2011). Αυτό που άλλαξε τώρα (και 'γω δεν το είχα καταλάβει αρχικά) είναι ότι πλέον τα ίδια τα ΕΛΤΑ αναλαμβάνουν τον εκτελωνισμό των δεμάτων που διακινούνται με αυτά οπότε θα έχουν κάθε συμφέρον να ελέγχουν όσα περισσότερα μπορούν.  Εδώ μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για τις διαδικασίες εκτελωνισμού όπως και το σχετικό ΦΕΚ. Επίσης  εδώ  είναι η προκύρηξη διαγωνισμού για την ανάληψη του έργου του εκτελωνισμού για λογαριασμό των ΕΛΤΑ.

3-από αντίστοιχη συζήτηση στο Insomnia παραθέτω δύο αποσμάσματα από σχόλια(από τις σελ. 429 και 430) :
« Εάν το αντικείμενο δεν μπει στο τελωνείο δεν πληρώνεις κάτι.
   Εάν μπει στο τελωνείο και διαπιστωθεί ότι δεν χρήζει εκτελωνισμού πληρώνεις τρία ΕΥΡΩ.
   Εάν μπει στο τελωνείο και διαπιστωθεί ότι χρήζει εκτελωνισμού πληρώνεις 15 ΕΥΡΩ + 24% ΦΠΑ επί της αξίας εάν είναι μέχρι 150ΕΥΡΩ
Προβλήματα:
Ότι έρχεται από Κίνα δεν έχει επισυναπτόμενο παραστατικό. Αφού δεν έχει παραστατικό πρέπει να δώσει τεκμήρια ο παραλήπτης. Τον παραλήπτη δεν τον καλούν ποτέ. Χρεώνουν ότι νομίζουν ως αξία και αυτό είναι το σκοτεινό σημείο στο όλο θέμα που ανέκυψε....
»

Και
«Όλα τα ταχυδρομικά δέματα φτάνουν στην πύλη εισόδου των ΕΛΤΑ στη χώρα που είναι στο αεροδρόμιο. Εκεί παραμένουν μέχρι να ανοιχτούν οι συσκευασίες και να σκαναριστούν τα δέματα. Αυτό μπορεί να γίνει σε μία μέρα αλλά και σε ένα μήνα και παραπάνω, αφού δεν κρατιέται σειρά. Αφού καταγραφούν, που σημαίνει ότι έφτασε το συγκεκριμένο δέμα στην Ελλάδα αρχίζει η διαδικασία του διαχωρισμού σε εκείνα που θα μπουν στο τελωνείο και σ' εκείνα που θα προωθηθούν στον παραλήπτη. »

4- επί του πρακτέου : όπως έγραψα σε προηγούμενο ποστ περίμενα 2 δέματα από HLJ τα οποία εμφανίστηκαν στο σύστημα ακριβώς 2 μήνες αφότου έφυγαν από την Ιαπωνία, έκαναν δηλαδή 1 μήνα παραπάνω από το σύνηθες για SAL (25-35 μέρες)

Όπως φαίνεται δεν πέρασαν καν τελωνείο (παρόλο που ήταν σχετικά μεγάλα, 24x26x39 και 19x26x39, και βάρους 1.8 και 1.5 Kg και κόστους γύρω στα 90 ευρώ έκαστο με τα ταχυδρομικά), έφυγαν κατευθείαν για το κέντρο διαλογής και σήμερα παρέλαβα χωρίς να χρεωθώ ούτε το 3ευρω  :D  . Εξωτερικά δεν έχουν κανένα ίχνος, σφραγίδα κλπ. που να υποδηλώνει ότι κάποιος τα έλεγξε πριν φύγουν από το Ελ. Βενιζέλος.
 Υποθέτω ότι γλύτωσα τη λυπημένη θλίψη  :mrgreen: επειδή
α) λόγω 15αύγουστου και μειωμένου προσωπικού μαζεύτηκαν πολλά δέματα στον εκτελωνισμό και αναγκαστικά αρκετά πέρασαν έτσι,
β) η νύφη μου που δουλεύει σε κατάστημα των ΕΛΤΑ μου είπε ότι προς το παρόν αυτά που είναι συστημένα και κάτω των 2 κιλών φαίνεται να περνάνε πιο εύκολα χωρίς έλεγχο.

Περιμένω ακόμη ένα πακέτο από HLJ που έφυγε 10 Αυγούστου, για να δούμε αν θα τριτώσει ...το καλό  :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος arian

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #71 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2017, 09:02:35 πμ »
Τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι! ::thumbleft:: Εκτελωνίζουν τα ΕΛΤΑ! Τα κερατιάτικα είναι τα 15 ευρώ, το ΦΠΑ που προσθέτουν και στην αξία των ταχυδρομικών αλλά και η εκτίμηση του κόστους των ειδών όταν δεν υπάρχει παραστατικό. Εμένα μέχρι στιγμής 2 πακέτα από Hong Kong στο ένα πλήρωσα 43.8 και στο άλλο 46 ευρώ. Παρολαυτά το συνολικό κόστος ήταν 49 ευρώ λιγότερο από ότι αν αγόραζα από eshop εντός Ε.Ε.
Οι αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε πλέον συμφέρουν μόνο σε περίπτωση ακριβών και πολλών κιτ μαζί και με ταχυδρομικά όχι αεροπορικά που τσούζουν. Οι διαφορές βέβαια πλέον είναι μικρότερες από ότι στο παρελθόν λόγω του τελωνείου. Επίσης να αναφέρω ότι όταν η αξία εκτιμηθεί ή είναι βάση παραστατικού πάνω από τα 150ευρώ εκτός από το ΦΠΑ 24%: τα 15ευρώ γίνονται πλέον 20ευρώ και προστίθενται τέλη δασμών τα οποία είναι 2.5% επί της αξίας. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #72 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2017, 10:16:15 μμ »

..... Περιμένω ακόμη ένα πακέτο από HLJ που έφυγε 10 Αυγούστου, για να δούμε αν θα τριτώσει ...το καλό  :mrgreen: :mrgreen:.....
   φαίνεται ότι το ...καλό  πάει να τριτώσει  :mrgreen:

αν και σίγουρα θα ξέρω από την ερχόμενη εβδομάδα που θα παραλάβω μάλλον και αυτό γλυτωσε το τελωνείο. Μήπως έχουν επικεντρωθεί στα δέματα από Κίνα και από τις άλλες χώρες τα πράγματα είναι (ακόμη) χαλαρά ; Πάντως ο χρόνος που κάνει ένα δέμα με SAL από Ιαπωνία επανήλθε στα φυσιολογικά (ένα μήνα περίπου)

....... Τα κερατιάτικα είναι τα 15 ευρώ, το ΦΠΑ που προσθέτουν και στην αξία των ταχυδρομικών αλλά και η εκτίμηση του κόστους των ειδών όταν δεν υπάρχει παραστατικό......
αν και συμφωνώ στα περί εφαρμογής της νομοθεσίας που λέει και ο Yankar για την είσπραξη από το κράτος ΦΠΑ και δασμών τα 15 ευρώ (ή οποιοδήποτε τέλος εκτελωνισμού) είναι τελείως κερατιάτικα. Και αυτό γιατί η επιβολή του ανά δέμα δημιουργεί άνιση μεταχείρηση αφού δεν εξαρτάται από την αξία των περιεχομένων. Ένα "χαράτσι" αφού δεν συνδέεται με κάποια λογική κοστολόγησης μπορεί αυτός που το επιβάλει (το κράτος) να το αλλάζει ανάλογα πως τον βολεύει, πχ. αν αύριο το κάνουν 20-30 ευρώ αφού γλυκαθούν από το χρήμα που θα μπαίνει στα ταμεία ;
 Επίσης για το ΦΠΑ που προσθέτουν και στην αξία των ταχυδρομικών δεν βρήκα κάποια αιτιολόγηση που να το στηρίζει.  Το ΦΠΑ πρέπει να αφορά το προϊόν που αγοράζουμε, όχι τα τα ταχυδρομικά που τυπικά τουλάχιστον τα έχει πληρώσει ο αποστολέας στη χώρα του (άλλο αν μετά τα χρεώνει σε μας). Δηλαδή σαν να χρεώνουν ΦΠΑ στην αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό (αφού ουσιαστικά αυτό κάνουμε όταν ένας πωλητής μας χρεώνει τα ταχυδρομικά έξοδα που είδη κατέβαλε για να μας στείλει το δέμα) ?

..... Επίσης να αναφέρω ότι όταν η αξία εκτιμηθεί ή είναι βάση παραστατικού πάνω από τα 150ευρώ εκτός από το ΦΠΑ 24%: τα 15ευρώ γίνονται πλέον 20ευρώ και προστίθενται τέλη δασμών τα οποία είναι 2.5% επί της αξίας. ::salut::
αυτό που γράφεις δεν είναι ακριβές, μήπως μπέρδεψες τα εμπορικού και μη εμπορικού χαρακτήρα δέματα. Σου παραθέτω το απόσπασμα από το PDF της ΕΕΤΤ :

"..... Για αντικείμενα μη εμπορικού χαρακτήρα:
oγια είδη μέχρι 45 EUR δεν καταβάλλονται δασμοί, Φ.Π.Α. και λοιποί φόροι.
oγια είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 EUR, υπόκεινται σε
κατ' αποκοπή δασμό 2,5%, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει τον εκτελωνισμό με βάση τη δασμολογική κατάταξη του είδους.
oγια είδη των οποίων η συνολική αξία είναι άνω των 700EUR, καταβάλλονται οι ισχύοντες δασμοί και φόροι.
Ως  εμπορεύματα  μη  εμπορικού  χαρακτήρα  θεωρούνται  εκείνα  που  περιλαμβάνονται αποκλειστικά  στις  αποστολές  που  πραγματοποιούνται  από  ιδιώτη  σε  ιδιώτη  χωρίς οποιασδήποτε μορφής πληρωμή και τα οποία, λόγω της φύσης τους και της ποσότητάς τους (μικρή) προορίζονται, χωρίς καμία αμφιβολία, για προσωπική, ιδιωτική ή οικογενειακή χρήση εκ μέρους των παραληπτών.

Για  αντικείμενα  εμπορικού  χαρακτήρα  καταβάλλονται  κανονικά  οι  δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις,  ενώ  τα  είδη  των  οποίων  η  συνολική  αξία  δεν  υπερβαίνει  τα  22  EUR απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α και τα είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 150 EUR απαλλάσσονται από το δασμό.
"
+ προσθέτω  : "Αποστολές εμπορευμάτων αξίας άνω από 150EUR υπόκεινται σε ΦΠΑ και δασμούς, ανάλογα με τη στατιστική αξία τους και τη δασμολογική τους κατάταξη"

πάντως τα 'παιχνίδια συναρμολογούμενα από πλαστική ύλη' δεν έχουν δασμούς (από ότι μου είχαν πει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΟΙΚ. πριν από χρόνια)

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #73 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2017, 10:34:32 μμ »
1.Ένα "χαράτσι" αφού δεν συνδέεται με κάποια λογική κοστολόγησης μπορεί αυτός που το επιβάλει (το κράτος) να το αλλάζει ανάλογα πως τον βολεύει, πχ. αν αύριο το κάνουν 20-30 ευρώ αφού γλυκαθούν από το χρήμα που θα μπαίνει στα ταμεία ;
2. Επίσης για το ΦΠΑ που προσθέτουν και στην αξία των ταχυδρομικών δεν βρήκα κάποια αιτιολόγηση που να το στηρίζει.  Το ΦΠΑ πρέπει να αφορά το προϊόν που αγοράζουμε, όχι τα τα ταχυδρομικά που τυπικά τουλάχιστον τα έχει πληρώσει ο αποστολέας στη χώρα του (άλλο αν μετά τα χρεώνει σε μας). Δηλαδή σαν να χρεώνουν ΦΠΑ στην αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό (αφού ουσιαστικά αυτό κάνουμε όταν ένας πωλητής μας χρεώνει τα ταχυδρομικά έξοδα που είδη κατέβαλε για να μας στείλει το δέμα) ?
3.πάντως τα 'παιχνίδια συναρμολογούμενα από πλαστική ύλη' δεν έχουν δασμούς (από ότι μου είχαν πει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΟΙΚ. πριν από χρόνια)

1.Εννοείται ότι ζούμε σε μια χώρα που δεν σέβεται τους πολίτες της, τι σου
φαίνεται παράξενο;
2.Το μεταφορικό κόστος σε όλα τα προϊόντα επιβαρύνει την τελική τιμή τους.
Όπως πχ η άνοδος της τιμής των καυσίμων ανεβάζει την τιμή στα μακαρόνια.
Το ίδιο ισχύει και για τα μοντέλα, οι εδώ επαγγελματίες το προσθέτουν στην
τελικη τιμή και κατά συνέπεια στο φόρο.
3.Το είχα επισημάνει και παλαιότερα, εκτός κι αν άλλαξε κάτι στη νομοθεσία.
Με μια μικρή πίεση από τους εδώ επαγγελματίες για "διαφυγόντα κέρδη".

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #74 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2017, 10:55:02 μμ »
Δλδ η DHL που χρεώνει τέρατα για τον εκτελωνισμό είναι Ελληνική?
Αγοράζεις από gearbest (Κίνα) και σου λέει δωρεάν μεταφορικά,
παραλαμβάνεις και σου λένε πλήρωσε και τέλη εκτελωνισμού.
Που είναι το "ΔΩΡΕΑΝ" ?
Τα ΕΛΤΑ προσφέρουν μια υπηρεσία που απαιτεί χρόνο και άτομα,
λογικό είναι να χρεώνουν.
Δεν μας βολεύει αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι παράλογο.
Επίσης το κόστος είναι λογικό σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Τουλάχιστον από όσα γνωρίζω...

Παναγιώτης Ελ Σισι

Tags: