Το οτι θα γινόταν κάποια μέρα αυτό, ήταν σίγουρο, γιατί ίσχυε από πάντα αλλά απλά δεν λειτουργούσε. Οτι έρχεται από εξωτερικό περνά τελωνείο, απλά πράματα. Θυμάμαι στα '80 να ταξιδεύω στην Ιταλία και στο ένα ταξιδι να περνάω με τρεις βαλίτσες χωρίς έλεγχο και στο άλλο να μου ελέγχουν μέχρι και τα σώβρακα. Ολοι θυμόσαστε πριν την ΕΕ που κάναμε σαν τρελοί να βρούμε κάποιον να μας φέρει στην ζούλα κάποιο καλό κομάτι στερεοφωνικού ή μιά βιντεοκάμερα.
Οσον αφορά το τώρα, μιά και τον τελευταίο καιρό έχω φέρει πολλά μηχανήματα/εξαρτήματα από Κίνα και όλα, εκτός από ένα που ήταν ήδη εκτελωνισμένο στην Ολλαδία, έχουν περάσει τελωνείο, να σας αναφέρω την εμπειρία μου από την DHL, για να έχετε μιά ιδέα του τι παίζει με τα κούριερ.
Παραγέλνω το μηχάνημα στην Κίνα. Το στέλνουν και πλέον βρίσκεται στις αποθήκες της DHL στο Χονγκ Κονγκ. Με παίρνουν τηλέφωνο από την εδώ εταιρεία και μου ζητούν κάτι που να αναφέρει σαφώς τι είναι μέσα στο δέμα και την τιμή αγοράς του (π.χ. από το paypal), ακόμα μου ζητούν το ΑΦΜ και την ΔΟΥ μου. Κόστος εκτελωνισμού 55EUR έξοδα και 60EUR τελωνείο, για δέμα αξίας 300EUR και βάρους 15 κιλών.
Ενα μήνα μετά η ίδια διαδικασία δέμα κόστους 100ε και βάρους 2,5 κιλών. Μου τηλεφωνούν απο την DHL και μου λένε "θέλετε να αναλάβετε ο ίδιος τον εκτελωνισμό;" Οχι, τους απαντώ, θα το κάνετε εσείς. Μου απαντά η κυρία "θα κοστίσει 100EUR + το τελωνείο" Γιατί καλή μου κυρία θα κοστίσει 100EUR; πριν ένα μήνα δέμα με πενταπλάσιο βάρος και τριπλάσια αξία κόστισε τα μισά. Ξέρετε , μου απαντά, τότε σας είχαμε κάνει έκπτωση. Πολύ ωραία, της λέω, θα μιλήσω με τον πωλητή για να επιστραφεί το δέμα. "Περιμένετε μισό λεπτό, μου απαντά, να δω τι μπορούμε να κάνουμε;" Πράγματι σε λίγο μου απαντά, οτι η διαδικασία θα κοστίσει 35EUR (από 100)+ τελωνείο. Και αυτή την τιμη, λέει, θα την έχω για μία ακόμα εισαγωγή. Πιάστο αυγό και κούρευτο δηλαδή... ζητάνε οτι θέλουν και όπου τους κάτσει; Πιθανόν. Παρόμοια περίπτωση και με απόστολή από Σιγκαπούρη με Speedex. Αυτοί καθυστέρησαν 10 μέρες τον εκτελωνισμό και χρεώθηκα με φύλακτρα 6,5EUR την ημέρα.
Γκρινιάξτε λοιπόν, όσο θέλετε για τα ΕΛΤΑ... και θα έχετε και δίκο... Απλά να ξέρετε οτι μάλλον είναι μονόδρομος η επιλογή τους. Ισως όταν μπουν και άλλα ταχυδρομεία στην αγορά να φτιάξουν τα πράγματα. Εγώ από την μεριά μου θα παρακαλούσα αν είναι να μπει και άλλος παίκτης, αυτός να είναι τα Ολλανδικά Ταχυδρομεία (ΤΝΤ) τα οποία θεωρώ μακράν τα καλύτερα.