Αποστολέας Θέμα: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ 3D ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ?  (Αναγνώστηκε 17633 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Αλέξιος Κονίδης

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΡΑΦΗΝΑ
    • My Scale Models
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ 3D ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ?
« στις: Δεκεμβρίου 08, 2016, 11:03:28 πμ »
Γιεά σας

Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που ανάμεσά μας δεν υπάρχουν φίλοι που να ασχολούνται με το θέμα της τρισδιάστατης εκτύπωσης και των δυνατοτήτων της στο μοντελισμό.Αν δεν κάνω λάθος υπήρξε ένα thread σχετικά με το αν η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μοντελισμός (μάλλον διαφωνώ) αλλά δείγματα εργασίας και κατασκευών δεν έχω δεί μέχρι τώρα. Ξεκινώ το θέμα αυτό επειδή με κόπο κατάφερα να αγοράσω έναν εκτυπωτή χαμηλού κόστους (που μου έχει αλλάξει τα πετρέλαια στις ρυθμίσεις λόγω κόστους βέβαια) και μπορώ να πώ ότι έχω αποδεσμευτεί σε σημαντικό βαθμό από την ανάγκη αγοράς αξεσουάρ διοραμάτων και ακόμα και φιγούρων (μόνο το σώμα, το κεφάλι δεν παίζει γιατί θέλει λεπτομέρεια που δεν την προσφέρει κανείς εκτυπωτής και ευτυχώς υπάρχουν resin κεφάλια στην αγορά). Έχει λυθεί επίσης το αρχικό πρόβλημα των γραμμώσεων με ειδικά επιχρίσματα. Επίσης υπάρχουν άπειρα έτοιμα 3d μοντέλα royalty free στο δίκτυο που είναι άμεσα εκτυπώσιμα.

Νομίζω ότι θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε απόψεις αλλά και δουλειές πάνω στο θέμα, αν συμφωνείτε.

Μετά εκτιμήσεως
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος Voroshilov

• MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ν.Φιλαδέλφεια
Απ: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ 3D ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ?
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 08, 2016, 01:12:47 μμ »
Νομίζω ότι ένα ζήτημα το οποίο αποτρέπει από την ενασχόληση, είναι η πολυπλοκότητα του θέματος, ή αν θέλεις, ο «μύθος», που περιβάλει το θέμα.
Για ανέβασε καμιά φωτογραφία, με τις φιγούρες που έχεις εκτυπώσει!!!
Τα ερωτήματα πολλά, και διάφορα, από «απλά τεχνικά», μέχρι και πρακτικά.
Όπως π.χ.: Μπορώ να εκτυπώσω, τις αλυσίδες και τις μπαλίτσες που κρέμονται στο πίσω μέρος του πύργου ενός Merkava?? Ή το εσωτερικό του διαμερίσματος ηλεκτρονικών ενός Α7 Corsair??
Είναι τελικά εύκολη υπόθεση??   
edit: ή έστω ένα 50άρι της προκοπής...

Αποσυνδεδεμένος dionisis79

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • IPMS 1317 Λέσχη Μοντελιστών Καρδίτσας!!!!!
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 08, 2016, 06:27:22 μμ »
Ενδιαφέρον το θέμα της 3D εκτύπωσης αλλά σε ακαδημαϊκό επίπεδο , τουλάχιστον για μένα , διότι θεωρώ το κόστος πολύ μεγάλο για κάτι που έχω ως χόμπυ . Αν με ενδιέφερε να πουλήσω τις όποιες 3d δημιουργίες μου τότε θα σκεφτόμουν την αγορά ανάλογου εξοπλισμού . Θα ήταν ωραίο πάντως να βλέπαμε τέτοιου είδους κατασκευές .

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 08, 2016, 06:42:12 μμ »
Εμένα με ενδιαφέρει πολύ το θέμα, όπως έχω γράψει και στο ανάλογο thread. Φλερτάρω πολύ με την ιδέα αλλά προς το παρόν με έχει αποτρέψει σε ένα βαθμό το αρχικό κόστος απόκτησης του εκτυπωτή και σε έναν άλλο βαθμό η ανάγκη εκμάθησης 3d προγραμμάτων. ʼλλος ένα αποτρεπτικός παράγοντας είναι οι γραμμώσεις. Ακόμη και στο απλό ζήτημα της αναζήτησης royalty free μοντέλων πρέπει να ομολογήσω ότι χάθηκα σε έναν κυκεώνα πραγμάτων που δεν με ενδιέφερεν βρίσκοντας ελάχιστα που αναζητούσα.

Είδα την δουλειά που παρουσίασες και η μεταφορά της εμπειρίας σου θα ήταν για εμένα πολύτιμη: ποιο μοντέλο πήρες, ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείς, πού βρίσκεις τα έτοιμα μοντέλα και πώς τα τροποποιείς κλπ. Για εμένα θα ήταν μια καλή αρχή να κατεβάσω έτοιμα μοντέλα, να τα τροποιήσω και να τα δώσω έξω για εκτύπωση πριν επενδύσω σε μηχάνημα. Βλέπω ότι κάπως λύνεις και το θέμα των γραμμώσεων και θα ήθελα και για αυτό να γράψεις περισσότερα.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Αποσυνδεδεμένος Thunderbolt

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 08, 2016, 08:33:05 μμ »
Πολύ ενδιαφέρουσα η εμπειρία σου Αλέξη. Ευχαριστούμε. Θα ήταν ωραίο να δούμε φωτογραφίες με δείγματα δουλειάς σου, καθώς και ποιόν εκτυπωτή χρησιμοποίησες (το κόστος είναι πάντα σημαντικός παράγοντας)!

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 08, 2016, 11:57:45 μμ »
Αγαπητοί φίλοι ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut::

φαίνεται ότι σας αρέσει το θέμα που είναι καλό. Εντός των ημερών (αν με αφήσει ένα κρύωμα περιποιημένο) θα σας στείλω πραματάκια για να έχετε εικόνα. Επειδή οι ερωτήσεις σας είναι πολυσχιδείς, θα προσπαθήσω να σπάσω τις απαντήσεις να μην μπλέξετε.

Α. Μοντέλα, από που και πως

Θα ξεκινήσω από τις απλές ερωτήσεις: να έχετε υπόψη σας ότι αρχεία για 3d υπάρχουν για τα πάντα και μάλλον θα σας ενδιαφέρει να δείτε την συλλογή περί των 1000 αρμάτων μάχης στην 1:100 (ιδέτε τμήμα της http://www.thingiverse.com/thing:769137 - ο ίδιος έχει και μια συλλογή στα 1:200!!!) έτσι να χορτάσει το μάτι σας. Βέβαια λόγω κλίμακας, πολύ καλό για wargames τζάμπα αφού τα δίνει δωρεάν. Όσον αφορά τους φίλους που το έψαξαν και χάθηκαν είναι δεδομένο, αλλά πρέπει να ψάχνετε στα σωστά site. Ένα από αυτά είναι το: http://archive3d.net/. Εκεί μπορείτε να βρείτε 45000 έτοιμα για κατέβασμα (δωρεάν πάντα). Τώρα από απόψεως χρησιμότητας για διοράματα: ιδέτε τα εξής ενδεικτικά -

Εδώ θα δείτε ενδιαφέροντα θέματα έτοιμα. Για το όπλο δεν κόβω κεφάλι ότι βγαίνει της προκοπής σε 1:32-35 αλλά σύμφωνα με τους διανεμητές είναι εφικτό προφανώς για εκτυπωτές πανάκριβους. Ενδεχόμενα σε φιγούρα 28 mm ή 120 να παίζει. Δεν ξέρω δεν είμαι φιγουράς αποδεδειγμένα οπότε το μόνο που μπορεί να κάνω είναι να του ρίξω μια εκτύπωση για σας. Τα άλλα μπορεί να μην είναι ψιλολόγια για άρματα και κοκπιτ ΑΛΛΑ ποιός δεν θα ήθελε ανα πάσα στιγμή βαρέλια, παγκάκια εποχής, φωτιστικά εποχής WWII, προσόψεις σπιτιών,  σακιά, σπιτάκια, hangar ακόμα και βάσεις για vignettes για φιγούρες, φυλάκια, γιοφύρια, πέτρινους τοίχους και άλλα που πιστέψτε με, από 1:72 εως 1:35 τυπώνονται αρκετά καλά. Επίσης και πόρτες, επίπεδες τάπες αρμάτων, καπάκια (όχι τρυπητά με σχάρα - αυτά σε άλλη παρουσίαση γιατί ξεκινάω τη διαδικασία να μελετήσω τον τρόπο κατασκευής photo etched).

Δείτε και αυτό το πλέον κουφόν που έχει ανεβάσει κάποιος: αφορά μια ολόκληρη πόλη στην έρημο (Ταλίμπανοι) από όπου διαλέγεται και παίρνετε κομμάτια και χαλάσματα στο http://tf3dm.com/3d-model/small-desert-city-68649.html.

Τα περί φορμάτ, σε άλλη ανάρτηση

Με τις υγείες μας.

Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 09, 2016, 12:27:13 πμ »

Κατ αρχάς κάτι που ξέχασα από απόψεως διπλωματίας και δεν μου επιτρέπεται είναι να σας διαβεβαιώσω ότο τι θέμα που ξεκίνησα δεν έχει σε καμία περίπτωση τη θέση να σας κάνει να νιώσετε άβολα επειδή εγώ μπόρεσα να αγοράσω ενα εκτυπωτή που σε πολλούς μπορεί να παραμείνει όνειρο. Τυχαίνει να έχω τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή αν και νομίζω ότι δεν θα την έχω στο μέλλον αλλά οψόμεθα. Οπότε δεν θα ήθελα με τίποτα να παρεξηγηθεί κανείς. Ζητώ συγνώμη προκαταβολικά.

Β. Εκτυπωτές
Εδώ τα θέματα είναι απλά. Ο ακριβότερος είναι και ο καλύτερος (καλύτερη ρύθμιση παραμέτρων ή καλύτερα αυτόματη, μικρό ακροφύσιο κάτω από τα 0.4 mm των φθηνών που δεν επιτρέπουν λεπτομέρεια πχ. κεφάλι 1:32-1:35 / όποτε προσπάθησα βγήκε το τέρας του Λοχνέσε και όχι εργάτης). Από τιμές ξεκινάμε τα κιτ περί τα 300-400 EUR και ανεβαίνουμε σταδιακά ίσαμε κανά σπίτι στην Κυψέλη!!! Δεν μιλάω για εκτυπωτές με περισσότερα από 1 ακροφύσια για να εναλλάσουν χρώματα αφού στο τέλος τα στοκάρουμε και τα βάθουμε (δεν ξύνουμε σε κάποια υλικά!!!! Λιώνει).

Η βασική μου εμπειρία με τον Wanhao i3 Duplicator (εκτύπωση 180χ180χ180 mm) που έχω είναι

(α) ότι ακόμα και  μετά από μήνες η ρύθμιση του με βγάζει από τα ρούχα μου με κύριο πρόβλημα την προσκόλλησή του αντικειμένου στη βάση. Μπορεί προς το τέλος της εκτύπωσης να ξεκολλήσει και αντιός αμίγκος. Διορθώθηκε σημαντικά με μηχανουργική παρέμβαση και τοποθέτηση τζαμιού αντί της στανταρντ επιφάνειας. Όπερ σημαίνει,  να ξέρουμε και λίγα μηχανολογικά (για τα ηλεκτρονικά δεν σκαμπάζω - arduino - οπότε δεν λέω)
(β) για να βγεί μια καλή εκτύπωση απαιτείται χρόνος (πολλές φορές άνω των 10-15 ωρών, μην νομίζετε για 1/2 ώρα κλπ.!!! εκτός από τα μικρά κομμάτια). Οπότε αν δεν συμβεί τίποτα στον ρημαδιασμένο εκτυπωτή (αποκόλληση, ρε που φτάσαμε να έχουμε ορολογία γυναικολόγου) θα σας την φέρει η ΔΕΗ με κανένα τσάφ από τα γνωστά. Οπότε φτου και από την αρχή

Για να πάρετε μια εικόνα μιας κατασκευής ΧΙΛΙΑΔΩΝ ωρών εκτύπωσης, ιδέτε στο (άμα τα ψάχνεις μετά δεν τα βρίσκεις και ακόμα δεν εδέησα να τα βάλω σε βάση δεδομένων): http://www.thingiverse.com/thing:911891. ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ και σύμφωνα με τον σχεδιαστή 2000 ώρες εκτύπωσης. Σύμφωνα πάλι με τον μάγκα, η εκτύπωση έγινε σε 2 rep (φτηνιάρικα κιτ εκτυπωτών) και έναν Ζ18 (δεν τον ξέρω αλλά μπορεί να είναι ο καλός για τη λεπτομέρεια). ʼλλα στοιχεία κλίμακα 1/60, ύψος 6 πόδια = 3 m περίπου περί τα 4 m η κόκκινη βάση. Αν σας έβγαλε το μάτι μην πτοείστε, είναι τελικά εύκολο (σε άλλη απάντηση περί εκτυπώσεων) αρκεί να έχετε 2000 ώρες και 3-4 εκτυπωτές να ρίχνουν ταυτόχρονα αλλιώς θα τυπώνετε μέχρι σύνταξη. Το καλό είναι ότι μπορείτε να μεταβάλετε τα σχέδια που δίνει δωρεάν την κλίμακα και να το κάνετε λογικά μικρότερο.

Παρεπιπτόντως αν δεν απαντήσω σε κάποια ερώτηση ή απαντήσω ανεπαρκώς, στείλτε μήνυμα γιατί ρωτάτε και πολλά!!!

Καλό σας βράδυ, προς ώρας
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 09, 2016, 01:01:22 πμ »

Γ. Εκτυπώσεις - πως γίνονται και ιδέες

Βασικό θέμα που ρωτάτε, είναι οι γραμμώσεις πάντοτε ΠΟΥ ΟΜΩΣ εξαρτώνται από την ρύθμιση της λεπτομέρειας (πάχος κάθε επιπέδου), θερμοκρασία που έχουμε ρυθμίσει το ακροφύσιο (195-260 °C), την ποιότητα του υλικού (πλαστικό) και την ποιότητα του εκτυπωτή. Ο δικός μου ως φθηνιάρης παίζει καλύτερα σε 0.2 mm πάχος κάθε layer λιωμένου υλικού - μπορεί να σας φαίνεται  μικρό αλλά ΔΕΝ είναι - ενώ ένα καλά ρυθμισμένος (αυτόματος) μπορεί να παίξει στα 0.06 mm (σημαντική διαφορά). Ο δικός μου στα 0.06 θα τα κάνει ρημαδιό οπότε από 0.15 και άνω. Επειδή ο κόσμος δεν έχει χρήματα για ακριβό εκτυπωτή οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει (με αντίτιμο βέβαια) υγρά που μετατρέπουν τις γραμμώσεις σε λεία επιφάνεια ειδικά σε αγάλματα και ανάλογες εκτυπώσεις. Τελευταία χρησιμοποίησα αραιωμένο Moderl Filler Humbrol αραιωμένο με κόλλα και εφαρμογές με το δάκτυλο. Καλύπτει αρκετά. Κάτι άλλο δεν έχω βρεί, ίσως και το Gunze resin, το primer και άλλα να παίζουν. Δεν έχω ρωτήσει ακόμα για το υλικό από τις εταιρείες (κόστος κλπ.) γιατί έχω απόθεμα από άλλα αναλώσιμα και βολεύομαι.

Δεύτερο θέμα είναι ΠΩΣ εκτυπώνουμε. Από τις ερωτήσεις σας νομίζω ότι καταλαβαίνω ότι πιστεύετε ότι ρίχνουμε όλο το μοντέλο στον εκτυπωτή και γίνεται με μιας. Καθόλου και αυτό βοηθά στην αύξηση του χρόνου εκτύπωσης και προετοιμασίας. ΜΟΝΟ σε ελάχιστες περιπτώσεις γίνεται αυτό (όταν το μοντέλο είναι κανένα κουτί γεωμετρικό). Σε κάθε άλλη περίπτωση το μοντέλο μπαίνει σε λογισμικό που σπάει σε κομμάτια τα οποία ΠΡΕΠΕΙ να έχουν μια πλευρά επίπεδη για αυξημένη πρόσφυση στην επιφάνεια. Κάθε γωνία τμήματος του μοντέλου μικρότερη από 60 μοίρες ώς προς την τράπεζα εκτύπωσης ΔΕΝ τυπώνεται και πρέπει να κόβεται και τοποθετείται ανεξάρτητα. Γιατί δεν τυπώνεται: γιατί ως που να κρυώσουν τα πρώτα στρώματα για να αποτελέσουν βάση για τα παραπάνω, το υλικό είναι ζεστό και στραβώνει.

Για παράδειγμα το γερανάκι στο SCIFI θέμα που άνοιξα, έγινε σε 10-15 κομμάτια και μετά συναρμολόγηση σαν να ήταν κιτ με κυανοακρυλική (δεν παίζει η συνηθισμένη).

Αυτά για την ώρα, μην μπουκώσουμε κιόλας...

Καλό βραδύ
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 09, 2016, 01:56:23 πμ »
Όπως π.χ.: Μπορώ να εκτυπώσω, τις αλυσίδες και τις μπαλίτσες που κρέμονται στο πίσω μέρος του πύργου ενός Merkava?? Ή το εσωτερικό του διαμερίσματος ηλεκτρονικών ενός Α7 Corsair??
Είναι τελικά εύκολη υπόθεση??   
edit: ή έστω ένα 50άρι της προκοπής...
Για μπαλλίτσες δεν είμαι σίγουρος αλλά αν είναι 3 mm διάμετρο και πάνω μπορείς. Έχω φτιάξει ένα ρομποτάκι σαν του star wars του τελευταίου (με τα πορτοκαλί αν το είδες το έργο) με τέτοια μπαλάκια και έγινε μια χαρά στην 1/35 που σκεφτόμουν να το βάλω στο διόραμα του Viper. Μπορείς να κάνεις σκάρες τεράγωνες παράλληλες ή διαγώνιες (σχεδίασα τελευταία μια πρόσοψη του ξενοδοχείου Ακροπολ από φωτό εποχής που βγαίνει ένας γερμαναράς και έφτιαξα το ρολό της βιτρίνας). Δες και τις σχάρες εμπόδισης κίνησης στο scifi διόραμα (τις 2 μαύρες μπροστά). Σίγουρα μπορείς να φτιάξεις το διαμέρισμα ηλεκτρονικών αφού κατ' ουσία είναι τετράγωνα κουτιά με κουμπάκια κλπ. τα οποία μπορείς να διακοσμήσεις αργότερα με καλώδια κλπ. κατά τον συνήθη τρόπο. Μπορείς επισης να φτιάξεις μηχανή άρματος, ειδικά αν φαίνεται μόνο το πάνω μέρος με σωληνάκια έξτρα (κόλληση ή και 3d pen) και με τον ίδιο τρόπο, ολόκληρη τουρμπίνα. Απλά απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός και να εκτυπώσουμε ΜΟΝΟ όσα είναι δυνατον να εκτυπωθούν (κοινή λογική και εμπειρία σιγά σιγά) και σε κομμάτια. Δηλαδή ότι είναι τετραγωνίσιμο εκτυπώνεται αέρας και εύκολα
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος jim40

• Τζαλαχάνης Δημήτρης
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γιαννιτσά
  • go ahead punk make my day
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 09, 2016, 02:01:24 πμ »
Φοβερή παρουσίαση. Το θέμα σου μπήκε στα bookmark

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 09, 2016, 02:04:12 πμ »
Εμένα με ενδιαφέρει πολύ το θέμα, όπως έχω γράψει και στο ανάλογο thread. Φλερτάρω πολύ με την ιδέα αλλά προς το παρόν με έχει αποτρέψει σε ένα βαθμό το αρχικό κόστος απόκτησης του εκτυπωτή και σε έναν άλλο βαθμό η ανάγκη εκμάθησης 3d προγραμμάτων. ʼλλος ένα αποτρεπτικός παράγοντας είναι οι γραμμώσεις. Ακόμη και στο απλό ζήτημα της αναζήτησης royalty free μοντέλων πρέπει να ομολογήσω ότι χάθηκα σε έναν κυκεώνα πραγμάτων που δεν με ενδιέφερεν βρίσκοντας ελάχιστα που αναζητούσα.

Είδα την δουλειά που παρουσίασες και η μεταφορά της εμπειρίας σου θα ήταν για εμένα πολύτιμη: ποιο μοντέλο πήρες, ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείς, πού βρίσκεις τα έτοιμα μοντέλα και πώς τα τροποποιείς κλπ. Για εμένα θα ήταν μια καλή αρχή να κατεβάσω έτοιμα μοντέλα, να τα τροποιήσω και να τα δώσω έξω για εκτύπωση πριν επενδύσω σε μηχάνημα. Βλέπω ότι κάπως λύνεις και το θέμα των γραμμώσεων και θα ήθελα και για αυτό να γράψεις περισσότερα.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.
Μην ανησυχείς αν τα δώσεις έξω καθώς αυτοί που τυπώνουν έχουν βαριά κομμάτια εκτύπωσης και όχι reprap κιτ κλπ. Το μοντέλο είναι Wanhao i3 Duplicator για 490 EUR με ένα ακροφύσιο πλήρες με απλή συναρμολόγηση (εκτίμηση μου σημαντικό). Απλά χρειάστηκε να βιδώσω τον κάθετο άξονα στη βάση και να συνδέσω τα καλώδια και έγινε η πρώτη εκτύπωση. Υπήρχαν φθηνότεροι κατά 100 EUR ΑΛΛΑ έπρεπε να συναρμολογήσεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ και αν δεν το έχεις και στραβοβιδώσει τίποτε και ο εκτυπωτής δεν είναι καθετοποιημένος, αμα τυπώσεις τίποτα με λές!! Για αυτό προτίμησα κάτι ποιό έτοιμο και ίσως να πήγαινα και για τον Dremel ή τον DaVinci. Το θέμα των γραμμώσεων δεν με ενοχλεί - εκτός που καμιά φορά μπορεί να ταιριάζουν στο διόραμα όταν τα βλέπεις με το μάτι χάνονται (εκτός και αν βγάζουν μάτι!!!). Το πρόβλημα είναι οι φωτογραφικές με CCD που έχουν άλλο τρόπο διακριτικότητας και φαίνονται πράγματα που στο ζωντανό ψάχνεις να τα βρείς. Μετά ότι και να φτιάξεις θέλει ξυραφάκι, στοκάρισμα, ενδεχομένως θέρμανση με φλόγιστρο και βάψιμο και πολλές φορές μπόλικο πράγμα από όλα!!!. Χρειάζεται δουλειά το εκτυπωθέν, προτού αποφασίσεις να το στείλεις στο διπλανό οικόπεδο (παίζει και αυτό το ενδεχόμενο).
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 09, 2016, 02:04:30 πμ »
Φοβερή παρουσίαση. Το θέμα σου μπήκε στα bookmark
να είσαι καλά
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 09, 2016, 02:07:09 πμ »
Αγαπητοί φίλοι

τώρα δεν θέλω να παρεξηγηθώ και πάλι (να μην με λέτε 'να το rich kid που μας πουλάει μούρη' και μουτζώνετε όλοι μαζί), πιστέψτε ότι θα ήθελα να μεταφέρω μόνο εμπειρία. Οπότε αν θέλετε να ρωτήσετε και για κοπτικούς εκτυπωτές Sillhouette Cameo και Sillhouette Curio καθώς και 3d PENs ρωτήστε και μπορεί να λάβετε (αν ξέρω). Και τώρα που θυμήθηκα από το σχόλιο για Photo etched προηγουμένως σας έγραψα ότι μπορεί ενδεχομένως ΝΑ ΜΗΝ μπορούμε να κόνουμε σκάρα αλλά αν ιδέτε εδώ, ο κοπτικός Curio κάνει στιππλινγ αρκετά λετομερές για 1:35 νομίζω που με oils και shades στις λακουβίτσες (δεν έχω δοκιμάσει αν τρυπάει τον χαλκό - μπορεί), φτιάχνει και σχάρες για άρματα: https://www.silhouetteamerica.com/shop/silhouette-curio-cat/CURIO-TOOL-STP1
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 09, 2016, 07:52:41 πμ »
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και την παρουσίαση. Θέμα παρεξήγησης για rich kid και επίδειξη δεν υπάρχει.

Πολλά πράγματα από αυτά που γράφεις δεν τα κατάλαβα. Π.χ. τι είναι οι κοπτικοί εκτυπωτές; Νομίζω ότι κόβουν μόνο βινύλιο-χαρτί ή κάνω λάθος.

Τα site με τα 45.000 μοντέλα είναι ακριβώς το πρόβλημα - είναι πολλά και δεν βγάζω άκρη. Θα ήθελα κάτι που να είναι περισσότερο του μοντελιστικού ενδιαφέροντος.

Πώς ανοίγω αυτά τα αρχεία (με 3d Builder και DAZ δεν τα κατάφερα); Πώς τα τροποποιώ - σε πρώτο επίπεδο κλίμακα, σε δεύτερο στάση κλπ. Θα πρέπει να οργανώσεις κανά διαδικτυακό σεμινάριο...

Αποσυνδεδεμένος stratos

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑ...
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 09, 2016, 08:48:43 πμ »
Αγαπητοί φίλοι

τώρα δεν θέλω να παρεξηγηθώ και πάλι (να μην με λέτε 'να το rich kid που μας πουλάει μούρη' και μουτζώνετε όλοι μαζί), πιστέψτε ότι θα ήθελα να μεταφέρω μόνο εμπειρία. Οπότε αν θέλετε να ρωτήσετε και για κοπτικούς εκτυπωτές Sillhouette Cameo και Sillhouette Curio καθώς και 3d PENs ρωτήστε και μπορεί να λάβετε (αν ξέρω). Και τώρα που θυμήθηκα από το σχόλιο για Photo etched προηγουμένως σας έγραψα ότι μπορεί ενδεχομένως ΝΑ ΜΗΝ μπορούμε να κόνουμε σκάρα αλλά αν ιδέτε εδώ, ο κοπτικός Curio κάνει στιππλινγ αρκετά λετομερές για 1:35 νομίζω που με oils και shades στις λακουβίτσες (δεν έχω δοκιμάσει αν τρυπάει τον χαλκό - μπορεί), φτιάχνει και σχάρες για άρματα: https://www.silhouetteamerica.com/shop/silhouette-curio-cat/CURIO-TOOL-STP1
Καλημέρα και ευχαριστούμε για την παρουσίαση.
Επειδή βλέπω πως αγχώνεσαι, δε νομίζω πως κανένας σε καταριέται ή νομίζει πως πουλάς μούρη με τον εκτυπωτή σου. :wink:
Χόμπι είναι..άλλος έχει μοντέλα άφτιαχτα για μιά ζωή (και συνεχίζει να αγοράζει) και άλλος μπορεί να μαζεύει λεπτό λεπτό να πάρει ένα κίτ... ::salut::

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Ignorantia juris non excusat.
  • Διαχειριστής
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Athens-Downtown
    • MC Hellenic Modelling Community
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 09, 2016, 01:21:37 μμ »
 πολύ χρήσιμες πληροφορίες για ενα θέμα που σίγουρα θα μας απασχολήσει πολυ στο μελλον.

ενα πολυ καλο "ιντερνετικο σεμινάριο" που ειχα παρακολουθήσει πρόσφατα ειναι και αυτο >>  https://alison.com/courses/how-to-use-a-3D-printer

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 09, 2016, 04:56:55 μμ »
Στην πρόσφατη Athencon η Ελληνική εταιρεια 3D Hub πρόσφερε δωρεάν δείγματα της δουλειάς της
(μπορούσες επιτόπου να σκαναριστείς και να βγαλεις τη φατσα σου σε καρικατούρα με σώμα)
όπως αυτοί οι Βούδες με κεφάλια Batman, Yoda, Darth Vader ....

::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος manos68

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #17 στις: Δεκεμβρίου 09, 2016, 08:24:24 μμ »
Για εκείνους που δεν διαθέτουν το χρόνο ή το χρήμα για την αγορά 3D εκτυπωτή υπάρχει και η λύση του Shapeways όπου μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στην σχεδίαση δικού σου αντικειμένου σε αντίστοιχη εφαρμογή, αποστολή του αρχείου στο Shapeways εκτύπωσή του στους πιο εξελιγμένους 3D εκτυπωτές που έχει και αποστολή της "εκτύπωσης" πίσω σε εσένα ταχυδρομικώς με την ανάλογη χρέωση - κόστος εκτύπωσης συν μεταφορικά -  ή εναλλακτικά διάθεση του μοντέλου που έχεις σχεδιάσει, στο site προς εκτύπωση και αγορά του από τρίτους ενδιαφερόμενους, πληρώνοντας σε στην τιμή που ορίζεις εσύ σε συνεργασία με το Shapeways. Οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι απεριόριστες για τον κάθε που ενδιαφέρεται, είτε βλέποντας το σαν χόμπυ ή σαν καθαρό κέρδος. Αρκετοί ερασιτέχνες σχεδιαστές έχουν ανοίξει μικρά καταστήματα μέσα στο site η δε προσφορά σχεδίων προς εκτύπωση είναι απίστευτη σε αριθμό και ποικιλία.
Η εμπειρία μου από την εταιρεία, σαν αγοραστής μόνο, είναι εξαιρετική τόσο όσο αφορά την εγγραφή, την επικοινωνία, τις παραγγελίες, τις αποστολές, όσο και σε αντίστοιχες προσφορές που κάνει ανά διαστήματα.
Παραθέτω φωτογραφίες από αγορά που έκανα από ερασιτέχνη σχεδιαστή με ποιότητα εκτύπωσης Frosted Extreme Detail
Click to see the original size.  Click to see the original size.   Click to see the original size.
Click to see the original size.  Click to see the original size.  Click to see the original size.
Click to see the original size.  Click to see the original size.

Αλέξιε η ενασχόλησή σου με το αντικείμενο και ο χρόνος που έχεις αφιερώσει είναι άξιος συγχαρητηρίων και η πρόθεσή σου να προσφέρεις αυτές τις γνώσεις και την εμπειρία σου στους συνάδελφους μοντελιστές αξιέπαινη  ::thumbleft::

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 10, 2016, 12:10:14 μμ »
Πολλά πράγματα από αυτά που γράφεις δεν τα κατάλαβα. Π.χ. τι είναι οι κοπτικοί εκτυπωτές; Νομίζω ότι κόβουν μόνο βινύλιο-χαρτί ή κάνω λάθος.

Οι κλασσικοί τύπου Cameo κόβουν χαρτί, χαρτόνι, οντουλέ, μακετόχαρτο κλπ. αλλά ο Curio που είναι πιό τελευταίο μοντέλο κάνει μέχρι και χαλκογραφία (μέτριο ανάγλυφο) και τρυπητά, χαρακτικό σε διαφανές PVC (αυτό που γίνεται αδιαφανές για επιγραφές/μπρελόκ κλπ. Η χρησιμότητα τους σε μας είναι ΚΥΡΙΩΣ σε αυτούς που παίζουν με τα χάρτινα μοντέλα που είναι πανδύσκολα για εύκολο και γρήγορο κόψιμο με ακρίβεια και σε αυτούς που φτιάχνουν δικά τους decals, μάσκες και αυτοκόλλητα όπως εγώ. Ειδικά δε με το μακετόχαρτο μπορείτε με ευκολία και ακρίβεια να φτιάξετε στελέχη διοραμάτων και τραίνων όπως αφανή υποστηρίγματα, γεμίσματα, τοίχους, σπίτια κλπ. Δεν συζητώ βέβαια πόσο ωραίο είναι αν έχεις παιδιά να φτιάχνουν από παζλ μέχρι ότι νάναι. Αν είναι ένας λόγος να επενδύσει κανείς σε έναν τέτοιο, είναι σίγουρα τα παιδία (ή η προσκοπική ομάδα, η σχολική ομάδα κλπ.). Όρεξη να έχεις

Πάντως δες λίγο το site τους για τα συστήματα αυτά: https://www.silhouetteamerica.com/shop/machines
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #19 στις: Δεκεμβρίου 10, 2016, 12:25:40 μμ »
Τα site με τα 45.000 μοντέλα είναι ακριβώς το πρόβλημα - είναι πολλά και δεν βγάζω άκρη. Θα ήθελα κάτι που να είναι περισσότερο του μοντελιστικού ενδιαφέροντος.
Μου κάνει εντύπωση που δεν βρήκες τίποτα εκτός και αν έχεις απόλυτα συγκεκριμένο είδος διοραμάτων που φτιάχνεις. Αλλιώς αντικείμενα σαν βαρέλια, σακιά, τοίχους έτοιμους, πλακόστρωτα, φωτιστικά δρόμου, παγκάκια εποχής, σύγχρονα κάγκελα δρόμων και Αμπλοκ, τεπόζιτα, jerrycans, κασόνια, ammobox κλπ. δεν μπορεί να μην σου χρειάζονται. Βέβαια αν θέλεις ένα ή δύο από αυτά, με ένα κιτ από μαγαζί καλύπτεσαι μια χαρά (άλλο 10 EUR και άλλο 500 EUR - μείον την χαρά της δημιουργίας μέχρι να γεννηθεί το σχέδιο σου).
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 10, 2016, 04:19:52 μμ »
Μου κάνει εντύπωση που δεν βρήκες τίποτα εκτός και αν έχεις απόλυτα συγκεκριμένο είδος διοραμάτων που φτιάχνεις. Αλλιώς αντικείμενα σαν βαρέλια, σακιά, τοίχους έτοιμους, πλακόστρωτα, φωτιστικά δρόμου, παγκάκια εποχής, σύγχρονα κάγκελα δρόμων και Αμπλοκ, τεπόζιτα, jerrycans, κασόνια, ammobox κλπ. δεν μπορεί να μην σου χρειάζονται. Βέβαια αν θέλεις ένα ή δύο από αυτά, με ένα κιτ από μαγαζί καλύπτεσαι μια χαρά (άλλο 10 EUR και άλλο 500 EUR - μείον την χαρά της δημιουργίας μέχρι να γεννηθεί το σχέδιο σου).

Δεν είναι ότι δεν βρήκα κάτι, αλοίμονο. Είναι ότι είναι χαωτικό αλλά και τα μοντέλα είναι πολύ γενικά (Βαρέλια, σακιά, τοίχους, φωτιστικά τα φτιάχνω και scratch). Επιπλέον δεν μπορώ να καταλάβω σε τι κλίμακα μπορούν να τυπωθούν και πώς μπορώ να τα προσαρμόσω στο μέγεθος που θέλω μέσα από 3d πρόγραμμα. Όταν εννοώ πιο εξειδικευμένο, εννοώ αν υπάρχει κάποιο site που για παράδειγμα να μπορώ να βρω τον τάδε κινητήρα του τάδε αεροσκάφους σε 1/35 (από μοντελιστή για μοντελιστή) και όχι generic, αν έγινα κατανοητός.

ʼλλο παράδειγμα: τις φιγούρες που έχει το archive3d, πώς μπορώ να τις αλλάξω (στάση) και να τις προετοιμάσω για 1:35 ώστε να τις δώσω σε ένα μαγαζί να μου τις τυπώσει.

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #21 στις: Δεκεμβρίου 10, 2016, 08:03:46 μμ »
Δεν είναι ότι δεν βρήκα κάτι, αλοίμονο. Είναι ότι είναι χαωτικό αλλά και τα μοντέλα είναι πολύ γενικά (Βαρέλια, σακιά, τοίχους, φωτιστικά τα φτιάχνω και scratch). Επιπλέον δεν μπορώ να καταλάβω σε τι κλίμακα μπορούν να τυπωθούν και πώς μπορώ να τα προσαρμόσω στο μέγεθος που θέλω μέσα από 3d πρόγραμμα. Όταν εννοώ πιο εξειδικευμένο, εννοώ αν υπάρχει κάποιο site που για παράδειγμα να μπορώ να βρω τον τάδε κινητήρα του τάδε αεροσκάφους σε 1/35 (από μοντελιστή για μοντελιστή) και όχι generic, αν έγινα κατανοητός.

ʼλλο παράδειγμα: τις φιγούρες που έχει το archive3d, πώς μπορώ να τις αλλάξω (στάση) και να τις προετοιμάσω για 1:35 ώστε να τις δώσω σε ένα μαγαζί να μου τις τυπώσει.
ʼρα το πρόβλημα σου κυρίως είναι με το σοφτγουέριον. Γιατί τη δουλειά αυτή την κάνει το slicer που θα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις το τελικό αρχείο. Περισσότερα σε άλλη απάντηση που θα στήσω περί λογισμικού
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #22 στις: Δεκεμβρίου 10, 2016, 09:29:58 μμ »
ʼρα το πρόβλημα σου κυρίως είναι με το σοφτγουέριον. Γιατί τη δουλειά αυτή την κάνει το slicer που θα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις το τελικό αρχείο. Περισσότερα σε άλλη απάντηση που θα στήσω περί λογισμικού

Ναι, ναι, ακριβώς αυτό. Περιμένω με ανυπομονησία, που λένε!

Αποσυνδεδεμένος jim40

• Τζαλαχάνης Δημήτρης
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γιαννιτσά
  • go ahead punk make my day
« Απάντηση #23 στις: Δεκεμβρίου 12, 2016, 08:50:38 μμ »
Αλέξη, έχεις ανάψει φωτιές. Ευτυχώς δεν μας παρακολουθούν οι γυναίκες μας εδώ μέσα  :mrgreen: :mrgreen:

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #24 στις: Δεκεμβρίου 13, 2016, 11:27:03 πμ »
Καμία τέτοια πρόθεση... το πρόβλημά σας πάντως μου φαίνεται είναι ότι δεν έχετε ΙΧ χώρο στο σπίτι (μέγα λάθος)
Με εκτίμηση
Αλέξης

Tags: