Αποστολέας Θέμα: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΑΚΕΤΑΣ  (Αναγνώστηκε 4309 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ThanosP

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Netherlands
  • modelclub.gr
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΑΚΕΤΑΣ
« στις: Ιανουαρίου 07, 2016, 01:25:23 μμ »
Ξεκινώντας την κατασκευή της 1ης μου μακέτας τρένων θέλω να καταθέσω την δική μου οπτική σχετικά με την αισθητική των μακετών.

Δεν είμαι μοντελιστής και δεν θεωρώ οτι γίνομαι με την ενασχόλησή μου αυτή, όμως με έχει βοηθήσει το οτι σαν Αρχιτέκτονας έχω ασχοληθεί αρκετά με μακέτες σπιτιών.

Έχω διαπιστώσει και επισημάνει σε 1-2 σχόλιά μου στο διαδύκτιο (κοιτάζοντας διάφορες μακέτες τρένων) οτι τις περισότερες τις βρίσκω κίτς θέλοντας μ' αυτό να τονίσω το πόσο φορτωμένες και κουραστικές στο μάτι είναι.
Και αυτό κατά την άποψή μου οφείλεται στην υπερβολική προσπάθεια του να περιλαμβάνονται όσο περισσότερα φυσικά στοιχεία γίνεται (δένδρα, θάμνοι, χόρτα, βράχια, χώματα, ποτάμια,  άνθρωποι, ζώα κλπ) μέσα σε ένα πολύ περιορισμένο χώρο, προσπαθώντας επιπλέον για την, όσο το δυνατόν πιο ακριβή, απόδοσή τους ωστε να μοιάζουν αληθοφανή. Νομίζω η φύση απλά ΔΕΝ αντιγράφεται. Αντιγράφονται τα ανθρώπινα τεχνικά δημιουργήματα (και όχι ο ίδιος ο άνθρωπος) δηλαδή τα βαγόνια, οι μηχανές, τα αυτοκίνητα, οι γέφυρες, τα σπίτια, οι γραμμές, τα κτιστά τούνελ...

Σε μία μακέτα βλέπεις υπέροχα τρένα να τρέχουν, να διασταυρώνονται, να αλάζουν γραμμή, να βγάζουν ήχο, να βγάζουν καπνό, να αναβοσβήνουν τα φώτα, να σταματούν, να ξεκινούν, να εξαφανίζοντε μέσα σε μία σκοτεινή τρύπα και μετά από λίγο να εμφανίζοντε κάπου αλλού, να αλάζουν τα σήματα κυκλοφορίας... Και την ίδια στιγμή στο τριγύρω περιβάλον τα πάντα είναι νεκρά. Τα δένδρα δεν τα κουνάει ο αέρας, το νερό δεν κυλάει κάνοντας θόρυβο, τα χρώματα δεν αλάζουν, τα ζώα και οι άνθρωποι δεν κουνιούνται δεν παράγουν ήχους και φωνές, το χιόνι δεν έρχεται ποτέ και μετά να ξαναφύγει...
Ούτως η άλλως η μακέτα τρένων είναι ένα ουτοπικό αποτύπωμα που ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει (τόσα μαζεμένα κατασκευάσματα δεν μπορούν να υπάρξουν σε τόσο μικρής έκτασης χώρο).

Γι'' αυτό την φύση πρέπει να την υποδεικνύουμε με πιο μινιμαλιστική (και ιδιαίτερη) μορφολογία ώστε να επισημαίνεται αλλά να μην υποβαθμίζεται.
Καλό είναι να παραδειγματιζόμαστε από τις μακέτες κτιρίων που κάνουν τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία παγκοσμίως όπου αποτυπώνουν, υπέροχου σχεδιασμού, κτίρια περιβαλόμενα από φύση σε πιο λιτή - αφαιρετική φόρμα.
Επίσης αυτό που διαπιστώνω είναι οτι ουσιαστικά δεν δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην υποδομή της μακέτας με αποτέλεσμα ενώ κάποιος αγωνίζεται για την οσο καλύτερη απόδοση μορφής π.χ. του νερού, ταυτόχρονα χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό και αισθητική, χρησιμοποιώντας ευτελή υλικά για την στήριξη του τραπεζιού και μην κρύβοντάς τα,  υποβαθμίζεται το όλον.

Περισσότερο ειλικρινείς βρίσκω τις μακέτες που έχουν μόνον τις κατασκευές με τα ξύλα και τις γραμμές, εστιάζοντας στο παιχνίδισμα των διάφορων διαδρομών των τρένων και μόνον σ' αυτό.

Προσπαθώ να καταλάβω την λογική της επιλογής αυτής ξέροντας και καταλαβαίνοντας παράλληλα ότι οι μοντελιστές λειτουργούν σαν μέλη κλάμπ με τους δικούς του κανόνες και είναι δύσκολη η αποδοχή καινοτομιών.

Προς το παρόν σας παραθέτω κάποιες φωτογραφίες της εκκίνησης.
Και έπεται συνέχεια...

Αποσυνδεδεμένος dionisios

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΜΟΣΧΑΤΟ
  • modelclub.gr
Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΑΚΕΤΑΣ
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 07, 2016, 03:22:53 μμ »
Καλημέρα
Καλό θα ήταν πριν συνεχίσουμε τη συζήτηση να ρίξεις μια ματιά εδώ ετσι σαν δειγμα
http://stummiforum.de/viewtopic.php?f=51&t=53094
http://www.paintiax.erazor-zone.de/modellbahnstudio/galerie/index.php
https://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/
carpe diem

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 08, 2016, 12:41:36 πμ »
Καλησπέρα και χρόνια πολλά!

Καλώς ήλθατε στο συγκεκριμένο forum και δη στον τομέα των τραίνων και καλή επιτυχία στο ξεκίνημα.

Διάβασα προσεκτικώς τα γραφόμενά σας . Δεν θα αποπειραθώ να σας αλλάξω γνώμη για κάποια πράγματα (είναι σαν να τσακώνονται δύο επισκέπτες μιας πινακοθήκης για το εάν είναι καλύτερα τα έργα του Πικάσσο ή του Βαν Γκογκ) .Αυτό είναι -και πρέπει να είναι - καθαρά υποκειμενικό , διότι η τέχνη μιλάει στον καθένα με άλλο τρόπο. Απλώς έχοντας διαβάσει και ασκηθεί πολύ πάνω στο αντικείμενο μπορώ να σας διαβεβαιώσω για κάποια θέματα που μάλλον δεν τα κατέχετε.

Πρωτίστως επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω , ότι η αρχιτεκτονική μακέτα δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον μοντελλισμό και τις μακέτες (διοράματα) εν γένει. Για να γίνω ακριβής το μόνο κοινό σημείο είναι η κλίμακα. Φτιάχνεται με άλλους τρόπους και για άλλους λόγους. Μοντελλιστικά μιλώντας η αρχιτεκτονική μακέτα -εξαιρουμένων των μακετών πλοίων- είναι ένα σκουπίδι. Προσοχή μιλάμε για την αρχιτεκτονική μακέτα, όχι για τα διοράματα μουσειακού επιπέδου. Φυσικά δεν είμαι εγώ που θα σας υποδείξω τι θα σας αρέσει ή όχι, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω από τεχνικής πλευράς.

Καθαρά υποκειμενικό είναι και το τι σου αρέσει να βλέπεις σε μία μακέτα. Στο υπάρχον forum οι άνθρωποι που γράφουν εδώ προσπαθούν να απεικονίσουν όσο πιο πιστά γίνεται την πραγματικότητα υπό κλίμακα. Οι περισσότεροι τα καταφέρνουν πολύ καλά. Εάν διαβάσετε κάποια άρθρα-παρουσιάσεις φίλων μοντελλιστών ίσως εισπράξετε αυτό που εισπράττω και εγώ. Τα τραίνα δεν πρέπει να διαφέρουν από αυτήν την προσέγγιση, παρόλο που τεχνικώς είναι πιο δύσκολο. Ένα άρτιο διόραμα τραίνου και μία τάβλα με γραμμές είναι τόσο διαφορετικά όσο η Σαγράδα Φαμίλια κι ένα σκυλόσπιτο, πιστέψτε με.

Πολλές μακέτες τραίνου είναι όντως υπερφορτωμένες . Έχετε απόλυτο δίκαιο. Όχι όλες, όχι οι σωστές. Επιτρέψτε μου να πω ότι έχετε ελλειπή κι εν τέλει λάθος εικόνα για το χόμπυ μας, διότι έχετε δει τις λάθος μακέτες. Είναι σαν να σπουδάζετε αρχιτέκτων (μιας και το αναφέρατε) και οι εικόνες που έχετε για την εφηρμοσμένη αρχιτεκτονική επιστήμη είναι τα διόροφα αυθαίρετα στην Λούτσα.
Οι μακέτες συχνά είναι υπερφορτωμένες και σε γραμμολογία. Στην πραγματικότητα -και εξαιρουμένων των σταθμών , επισκευαστικών κλπ.- το τραίνο είναι μέρος του τοπίου και όχι επικυρίαρχος αυτού.
Στην πράξη βεβαίως βλέπουμε μακέτες με γραμμές τύπου Allou Fun Park , δηλαδή πάνω, κάτω, δεξιά, όπου υπάρχει ελεύθερο ξύλο κοτσάρουμε και ένα δύο κλειδιά...Το τι μας αρέσει και τι όχι δεν χωρά εδώ.

Συμφωνώ απολύτως μαζί σας ότι η φύση δεν αντιγράφεται. Μπορείς να φτάσεις σε πολύ υψηλά επίπεδα κατασκευής , με υλικά και τεχνικές που είμαι σίγουρος ότι αγνοείτε, σε υφή ,ήχους, μυρωδιά , κίνηση, ρύση ,νέφωση αλλά ΔΕΝ μπορείς να αντιγράψεις το πραγματικό.

Συμφωνώ επίσης ,ότι στις μακέτες υπάρχει το φαινόμενο της συμπύκνωσης της πραγματικότητος. Δεν υπάρχει μακέτα scale (ακριβούς κλίμακος ) που να μπορεί να απεικονίσει επαρκώς έναν μεσαίο σταθμό με 3 παρκίδες. Θα χρειαζόταν 10+ μέτρα...
Ξεκινάμε λοιπόν από τη θεμελιώδη παραδοχή ότι τέλεια μακέτα δεν υπάρχει, αλλά μπορούμε να την προσεγγίσουμε κάνοντας τα λιγότερα λάθη. Αξίωμα του ανθρώπινου γένους και ορμέμφυτο της ανθρώπινης υπάρξεως , είναι αυτή η εξελικτική πορεία προς το τέλειο, προς το καλύτερο. Μιλώντας πάντα από κατασκευαστικής απόψεως, αυτό επιζητούμε,  διότι είπαμε ότι το αισθητικό μέρος είναι καθαρά υποκειμενικό.

Με βρίσκετε απολύτως σύμφωνο στο κομμάτι της υποδομής. Και πάλι όμως έχει να κάνει με την αισθητική και την αντίληψη για την λεπτομέρεια. Από τεχνικής απόψεως μία μακέτα πρέπει να είναι άρτια και στην υποδομή της αλλά επιτρέψτε μου επαναλάβω ότι έχετε δει τις λάθος μακέτες. Κορυφαίες μακέτες υπάρχουν και στα (ξενόγλωσσα) βιβλία και στα περιοδικά και στο Internet. Θέλει πολύ "σκάψιμο" για να ανακαλύψεις τα διαμάντια. 

Επί προσωπικού (και μιλώντας υποκειμενικά φυσικά) , δεν βλέπω τίποτε ειλικρινές σε μία τάβλα με γραμμές .Γιατί το ειλικρινές είναι το αληθές και το αληθές είναι -από θέση- το μοντελλιστικώς ορθό.

Και πάλι Χρόνια Πολλά, καλή αρχή στην κατασκευή σας .

Jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος ThanosP

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 09, 2016, 04:37:48 μμ »
Ούτως ή άλλως διευκρίνισα από την αρχή του κειμένου μου οτι δεν είμαι μοντελιστής και δεν προσδοκώ να αποκτήσω τέτοια ταυτότητα υποχρεούμενος να ακολουθώ απαράβατους κανόνες (που είναι άραγε από καταβολής του κόσμου?)

Τί πάει να πεί μοντελλιστικώς ορθό? Υπάρχει κάποια «βίβλος» του μοντελιστή? Και αν υπάρχει, έστω και άγραφη, μπορούμε να την παρακάμψουμε. Δεν βλάπτουμε κανένα. Το αντίθετο. Διευρύνουμε τους ορίζοντες.
Υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν στο φόρουμ υπάρχουν όμως απείρως περισσότεροι που απλώς επισκέπτονται το φόρουμ, κάποιοι πιθανόν από αυτούς με διαφορετική προσέγγιση στην έννοια μακέτα (δεν διεκδικώ τον τίτλο του μοναδικού αν και θα μου ήταν πολύ κολακευτικό). Το κείμενο είναι προσβάσιμο σε όλους για ανάγνωση αλλά πιθανόν να ενδιαφέρει αυτούς περισσότερο. Ο καθείς το βλέπει από την σκοπιά του και κρίνει ΜΟΝΟΝ για τον εαυτό του.

Όσον αφορά την σύγκριση της μακέτας της «τάβλας με τις γραμμές» με το «άρτιο» διόραμα δεν θεωρώ οτι είναι σαν το σπίτι του Φιντέλ (σκύλου μου) με τον ναό της Βαρκελώνης αλλά τα αυθαίρετα (που ανέφερες) της Λούτσας (με όλες τις κοινωνικοοικονομικοπολιτικές προεκτάσεις τους), με τις 90ς πολυτελείς «εργολαβικές» πολυκατοικίες (με θυροτηλεόραση και θέση αυτοκινήτου στην πιλοτή) της Αγ. Παρασκευής, του Αμαρουσίου κλπ άλλων μεσοαστικών υποτίθεται καλύτερου βιοτικού επιπέδου περιοχών (ας μην αναφέρω πιο είναι το πιο ενδιαφέρον).

Για την αναφορά στις Αρχιτεκτονικές μακέτες σκουπίδια δεν έχω να πώ τίποτα. Μένω άφωνος.

Για την αισθητική μπορώ να πώ οτι έχω καλή άποψη όχι για τον λόγο οτι την σπούδασα αλλά γιατί το πολυτεχνείο και οι καθηγητές, θέλοντας και μή, μου έκαναν (κοιτάζοντας τώρα πίσω) ένα (το μεγαλύτερο) καλό. Μου διεύρυναν τους στενούς ορίζοντες που είχα (και όλοι έχουμε) στην αρχή, πράγμα πολύ δύσκολο να γίνει από μόνο του.

Για μακέτες ξεκίνησα να ψάχνω στο διαδίκτυο και είδα 10, 20,30... βαρέθηκα γιατί όλες σε κατεύθυναν στο ίδιο πράγμα. Δεν χρειάζομαι θρησκευτικές κατευθύνσεις. Χρειάζομαι προκλήσεις. Μόνον μία μου προκάλεσε το ενδιαφέρον και την βρήκα εξαιρετική 

Ορμέμφυτο της ανθρώπινης φύσης είναι η εξέλιξη η καινοτομία και η πρωτοπορία. Όχι η εξέλιξη της αντιγραφής. Κανείς δεν έγινε διάσημος αντιγραφέας. Πολλοί πρωτοπόροι και καινοτόμοι δικαιώθηκαν μεταγενέστερα.

Η έννοια «μοντελλιστικώς ορθό» μου θύμισε ʼνθιμο.

Η αντιγραφή (καλή ή καλύτερη) είναι πάντα μια αντιγραφή.

Η δημιουργία μικρόκοσμου στενεύει του ορίζοντες.

Η εξέλιξη είναι πιο προκλητική από τον συντηρητισμό.

Καλή συνέχεια σ' αυτό που κάνεις και σε ευχαριστεί.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 09, 2016, 08:44:47 μμ »
Καλησπέρα
Αν αυτό το πράγμα το οποίο είδες στο YouTube σου έκανε εντύπωση (ένα τμήμα μιας μακέτας υπό κατασκευή η οποία θέλει μέλλον ακόμα για να λέγεται μακέτα και από την οποία βλέπουμε ένα πολύ μικρό τμήμα ) μάλλον δεν θεώρησες αξιόλογο  να ανοίξεις κάτι από αυτό που έστειλα, και χωρίς να θέλω να κάνω τον δικηγόρο η τον υπερασπιστή κανενός (αλώστε δεν τον χρειάζεται) νομίζω κάτι θα μπορούσες έστω για αρχή να αντιγράψεις από κάποιον άλλον .
Όσο για την καλή αισθητική (βλέποντας τις φωτώ που ανέβασες ) θα συμφωνήσω μαζί σου, μένω άφωνος.   
Νομίζω η εξελιξει αυτού του κόσμου βασίστηκε στις πράξεις των προηγούμενων και στη φαντασία των επόμενων
carpe diem

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 09, 2016, 11:14:07 μμ »
Ούτως ή άλλως διευκρίνισα από την αρχή του κειμένου μου οτι δεν είμαι μοντελιστής και δεν προσδοκώ να αποκτήσω τέτοια ταυτότητα υποχρεούμενος να ακολουθώ απαράβατους κανόνες (που είναι άραγε από καταβολής του κόσμου?)

Τί πάει να πεί μοντελλιστικώς ορθό? Υπάρχει κάποια «βίβλος» του μοντελιστή? Και αν υπάρχει, έστω και άγραφη, μπορούμε να την παρακάμψουμε. Δεν βλάπτουμε κανένα. Το αντίθετο. Διευρύνουμε τους ορίζοντες.
Υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν στο φόρουμ υπάρχουν όμως απείρως περισσότεροι που απλώς επισκέπτονται το φόρουμ, κάποιοι πιθανόν από αυτούς με διαφορετική προσέγγιση στην έννοια μακέτα (δεν διεκδικώ τον τίτλο του μοναδικού αν και θα μου ήταν πολύ κολακευτικό). Το κείμενο είναι προσβάσιμο σε όλους για ανάγνωση αλλά πιθανόν να ενδιαφέρει αυτούς περισσότερο. Ο καθείς το βλέπει από την σκοπιά του και κρίνει ΜΟΝΟΝ για τον εαυτό του.

Όσον αφορά την σύγκριση της μακέτας της «τάβλας με τις γραμμές» με το «άρτιο» διόραμα δεν θεωρώ οτι είναι σαν το σπίτι του Φιντέλ (σκύλου μου) με τον ναό της Βαρκελώνης αλλά τα αυθαίρετα (που ανέφερες) της Λούτσας (με όλες τις κοινωνικοοικονομικοπολιτικές προεκτάσεις τους), με τις 90ς πολυτελείς «εργολαβικές» πολυκατοικίες (με θυροτηλεόραση και θέση αυτοκινήτου στην πιλοτή) της Αγ. Παρασκευής, του Αμαρουσίου κλπ άλλων μεσοαστικών υποτίθεται καλύτερου βιοτικού επιπέδου περιοχών (ας μην αναφέρω πιο είναι το πιο ενδιαφέρον).

Για την αναφορά στις Αρχιτεκτονικές μακέτες σκουπίδια δεν έχω να πώ τίποτα. Μένω άφωνος.

Για την αισθητική μπορώ να πώ οτι έχω καλή άποψη όχι για τον λόγο οτι την σπούδασα αλλά γιατί το πολυτεχνείο και οι καθηγητές, θέλοντας και μή, μου έκαναν (κοιτάζοντας τώρα πίσω) ένα (το μεγαλύτερο) καλό. Μου διεύρυναν τους στενούς ορίζοντες που είχα (και όλοι έχουμε) στην αρχή, πράγμα πολύ δύσκολο να γίνει από μόνο του.

Για μακέτες ξεκίνησα να ψάχνω στο διαδίκτυο και είδα 10, 20,30... βαρέθηκα γιατί όλες σε κατεύθυναν στο ίδιο πράγμα. Δεν χρειάζομαι θρησκευτικές κατευθύνσεις. Χρειάζομαι προκλήσεις. Μόνον μία μου προκάλεσε το ενδιαφέρον και την βρήκα εξαιρετική 

Ορμέμφυτο της ανθρώπινης φύσης είναι η εξέλιξη η καινοτομία και η πρωτοπορία. Όχι η εξέλιξη της αντιγραφής. Κανείς δεν έγινε διάσημος αντιγραφέας. Πολλοί πρωτοπόροι και καινοτόμοι δικαιώθηκαν μεταγενέστερα.

Η έννοια «μοντελλιστικώς ορθό» μου θύμισε ʼνθιμο.

Η αντιγραφή (καλή ή καλύτερη) είναι πάντα μια αντιγραφή.

Η δημιουργία μικρόκοσμου στενεύει του ορίζοντες.

Η εξέλιξη είναι πιο προκλητική από τον συντηρητισμό.

Καλή συνέχεια σ' αυτό που κάνεις και σε ευχαριστεί.

Να είστε καλά , χρόνια πολλά!

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 09, 2016, 11:15:35 μμ »
Καλησπέρα
Αν αυτό το πράγμα το οποίο είδες στο YouTube σου έκανε εντύπωση (ένα τμήμα μιας μακέτας υπό κατασκευή η οποία θέλει μέλλον ακόμα για να λέγεται μακέτα και από την οποία βλέπουμε ένα πολύ μικρό τμήμα ) μάλλον δεν θεώρησες αξιόλογο  να ανοίξεις κάτι από αυτό που έστειλα, και χωρίς να θέλω να κάνω τον δικηγόρο η τον υπερασπιστή κανενός (αλώστε δεν τον χρειάζεται) νομίζω κάτι θα μπορούσες έστω για αρχή να αντιγράψεις από κάποιον άλλον .
Όσο για την καλή αισθητική (βλέποντας τις φωτώ που ανέβασες ) θα συμφωνήσω μαζί σου, μένω άφωνος.   
Νομίζω η εξελιξει αυτού του κόσμου βασίστηκε στις πράξεις των προηγούμενων και στη φαντασία των επόμενων

Νομίζω ότι χάνεις τον χρόνο σου....

Αποσυνδεδεμένος ThanosP

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 09, 2016, 11:38:05 μμ »
Καλό θα ήταν να μην υποδεικνύεις στους στους άλλους το αν και πώς χάνουν το χρόνο τους. Δεν τους τιμά. Το οτι είναι μομφή προς εμένα το προσπερνάω.

Αποσυνδεδεμένος charis

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Μαρούσι
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 10, 2016, 01:22:14 μμ »
Καλημέρα
Καλό θα ήταν πριν συνεχίσουμε τη συζήτηση να ρίξεις μια ματιά εδώ ετσι σαν δειγμα
http://stummiforum.de/viewtopic.php?f=51&t=53094
http://www.paintiax.erazor-zone.de/modellbahnstudio/galerie/index.php
https://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/
φοβερες δουλειές απο μετρ του είδους

Αποσυνδεδεμένος charis

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Μαρούσι
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 10, 2016, 01:26:51 μμ »
Ξεκινώντας την κατασκευή της 1ης μου μακέτας τρένων θέλω να καταθέσω την δική μου οπτική σχετικά με την αισθητική των μακετών.

Δεν είμαι μοντελιστής και δεν θεωρώ οτι γίνομαι με την ενασχόλησή μου αυτή, όμως με έχει βοηθήσει το οτι σαν Αρχιτέκτονας έχω ασχοληθεί αρκετά με μακέτες σπιτιών.

Έχω διαπιστώσει και επισημάνει σε 1-2 σχόλιά μου στο διαδύκτιο (κοιτάζοντας διάφορες μακέτες τρένων) οτι τις περισότερες τις βρίσκω κίτς θέλοντας μ' αυτό να τονίσω το πόσο φορτωμένες και κουραστικές στο μάτι είναι.
Και αυτό κατά την άποψή μου οφείλεται στην υπερβολική προσπάθεια του να περιλαμβάνονται όσο περισσότερα φυσικά στοιχεία γίνεται (δένδρα, θάμνοι, χόρτα, βράχια, χώματα, ποτάμια,  άνθρωποι, ζώα κλπ) μέσα σε ένα πολύ περιορισμένο χώρο, προσπαθώντας επιπλέον για την, όσο το δυνατόν πιο ακριβή, απόδοσή τους ωστε να μοιάζουν αληθοφανή. Νομίζω η φύση απλά ΔΕΝ αντιγράφεται. Αντιγράφονται τα ανθρώπινα τεχνικά δημιουργήματα (και όχι ο ίδιος ο άνθρωπος) δηλαδή τα βαγόνια, οι μηχανές, τα αυτοκίνητα, οι γέφυρες, τα σπίτια, οι γραμμές, τα κτιστά τούνελ...

Σε μία μακέτα βλέπεις υπέροχα τρένα να τρέχουν, να διασταυρώνονται, να αλάζουν γραμμή, να βγάζουν ήχο, να βγάζουν καπνό, να αναβοσβήνουν τα φώτα, να σταματούν, να ξεκινούν, να εξαφανίζοντε μέσα σε μία σκοτεινή τρύπα και μετά από λίγο να εμφανίζοντε κάπου αλλού, να αλάζουν τα σήματα κυκλοφορίας... Και την ίδια στιγμή στο τριγύρω περιβάλον τα πάντα είναι νεκρά. Τα δένδρα δεν τα κουνάει ο αέρας, το νερό δεν κυλάει κάνοντας θόρυβο, τα χρώματα δεν αλάζουν, τα ζώα και οι άνθρωποι δεν κουνιούνται δεν παράγουν ήχους και φωνές, το χιόνι δεν έρχεται ποτέ και μετά να ξαναφύγει...
Ούτως η άλλως η μακέτα τρένων είναι ένα ουτοπικό αποτύπωμα που ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει (τόσα μαζεμένα κατασκευάσματα δεν μπορούν να υπάρξουν σε τόσο μικρής έκτασης χώρο).

Γι'' αυτό την φύση πρέπει να την υποδεικνύουμε με πιο μινιμαλιστική (και ιδιαίτερη) μορφολογία ώστε να επισημαίνεται αλλά να μην υποβαθμίζεται.
Καλό είναι να παραδειγματιζόμαστε από τις μακέτες κτιρίων που κάνουν τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία παγκοσμίως όπου αποτυπώνουν, υπέροχου σχεδιασμού, κτίρια περιβαλόμενα από φύση σε πιο λιτή - αφαιρετική φόρμα.
Επίσης αυτό που διαπιστώνω είναι οτι ουσιαστικά δεν δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην υποδομή της μακέτας με αποτέλεσμα ενώ κάποιος αγωνίζεται για την οσο καλύτερη απόδοση μορφής π.χ. του νερού, ταυτόχρονα χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό και αισθητική, χρησιμοποιώντας ευτελή υλικά για την στήριξη του τραπεζιού και μην κρύβοντάς τα,  υποβαθμίζεται το όλον.

Περισσότερο ειλικρινείς βρίσκω τις μακέτες που έχουν μόνον τις κατασκευές με τα ξύλα και τις γραμμές, εστιάζοντας στο παιχνίδισμα των διάφορων διαδρομών των τρένων και μόνον σ' αυτό.

Προσπαθώ να καταλάβω την λογική της επιλογής αυτής ξέροντας και καταλαβαίνοντας παράλληλα ότι οι μοντελιστές λειτουργούν σαν μέλη κλάμπ με τους δικούς του κανόνες και είναι δύσκολη η αποδοχή καινοτομιών.

Προς το παρόν σας παραθέτω κάποιες φωτογραφίες της εκκίνησης.
Και έπεται συνέχεια...

ενδιαφερον να δούμε μια προσπάθεια για μια διαφορετική προσέγγιση εκτός της πεπατημένης.

Αποσυνδεδεμένος ThanosP

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 11, 2016, 03:56:15 μμ »
Εκτιμώ την, με την απάντησή σου, προσέγγιση του θέματος.
Και κάτι που ίσως δεν έγινε απόλυτα κατανοητό στους επισκέπτες. Η μακέτα δεν τελείωσε αλλά μόλις ξεκίνησε.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 11, 2016, 06:37:01 μμ »
Αν η μακέτα μόλις ξεκίνησε , από τον σχεδιασμό που βλέπω για αρχιτέκτονα περίμενα  πολύ περισσότερη φαντασία .
Κάνε μια προσπάθεια νομίζω ότι μπορείς ( για να έχει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον το παιχνίδι ) αν δεν, ζήτα βοήθεια νομίζω θα υπάρξουν αρκετοί.
Υπάρχουν και σχεδιαστικά προγράμματα ελεύθερα   http://www.xtrkcad.org/Wikka/HomePage
SCARM  http://www.scarm.info/index.php
Φιλικά Διονύσης
carpe diem

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 11, 2016, 06:54:51 μμ »
αυτο ειναι στα μετρα σου (για τις διαστασεις μιλω)
http://www.noch.com/en/product-categories/model-railways/large-preformed-layouts/layout-silvretta-80100.html
carpe diem

Αποσυνδεδεμένος ThanosP

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 11, 2016, 11:33:19 μμ »
Διονύση όταν σου φεύγει η τσατίλα μπορείς και γίνεσαι δοτικός (και με χιούμορ) για βοήθεια (και όχι μόνον ειρωνικός).
Εννοείται οτι, παρά την αμφιβολία σου, τα πρώτα λινκ που μου έστειλες τα είδα αυτοστιγμής. Απλώς ήταν κάτι που ήξερα ήδη.
Πρόγραμμα σχεδιασμού έχω ήδη και με ενδιέφερε μόνον για τις γραμμές. Τα υπόλοιπα τα έχω μέσα στο κεφάλι μου. Και φυσικά ούτε εγώ δεν είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα μιας και αποφάσισα να μην ακολουθήσω την πεπατημένη. Πιθανόν να μην αρέσει αυτό που θα κάνω (και πιθανόν να μην αρέσει και σε μένα) όμως θα το προσπαθήσω. Πρέπει να βρώ τρόπο να καλύψω αυτό που δεν με καλύπτει στο κλασικό. Έτσι κι αλλιώς έχω ξεφύγει στον αριθμό των γραμμών και καμία ρεαλιστική φύση δεν θα ταίριαζε μ' αυτό. Έχε λίγο υπομονή (κι εγώ μαζί) μερικούς μήνες.
Ευχαριστώ για την επιμονή σου. 
Μπορεί οι μοντελιστές να έχετε τα κολλήματά σας αλλά και μείς οι Αρχιτέκτονες έχουμε τα δικά μας (όπως σίγουρα θα ξέρεις). Το θέμα είναι τι ευχαριστεί στον καθένα να βλέπει κάθε μέρα.Αυτά προς το παρόν.
Καλό βράδυ
Θανάσης

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 13, 2016, 03:41:43 μμ »
Καταρχάς να ευχηθω καλη χρονια σε όλη την παρέα. Μπορεί να μην συμμετέχω ενεργά στο φορουμ το τελευταιο καιρο, αλλά προσπαθω κατα το δυνατόν να παρακολουθω τα δρώμενα.
Αγαπητέ φίλε Θανάση πολύ φιλικα θα έλεγα ότι τουλαχιστον με μπέρδεψες. Και με μπέρδεψες γιατί μάλλον και εσύ είσαι αρκετά μπερδεμένος.
Εξηγούμαι .
Σημειώνεις ότι θέλεις να φτιάξεις κατι πρωτοποριακό, να ξεφεύγει από τα κοινότυπα. Και μόνο αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με τα σχέδια που χρησιμοποιείς ( μιας από τις πολυφορεμενες μακετες της Marklin) όπου κάποια τρενάκια θα πηγαίνουν γυρο γύρο κυνηγώντας τις ουρές τους και σε μισή ώρα θα έχεις ζαλιστει βλέποντας τα. Και εγω  θα περίμενα απο εσένα κατι καλύτερο. Βέβαια έχεις σχετικά μικρο χώρο. Πάρε μερικές ιδέες http://www.carendt.com/micro-layout-design-gallery/ . Πολλές ιδέες για περιορισμένο χώρο με δυνατότητες για παιχνίδι.
Επίσης κατά την προσωπική μου άποψη, η αναπαράσταση της φύσης (και όχι αντιγραφη που βεβαίως δεν γίνεται) και κάποιοι εδώ είναι μάστορες, ουδεμία σχέση έχει με απλή ξυλεια με γραμμές.
Τέλος χωρίς αυτό να είναι προσωπική αιχμή για εσένα, το ότι κάποιος έχει σπουδάσει την αισθητική δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μου αρέσει εμενα, πχ Καλατράβα  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος ThanosP

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 14, 2016, 12:28:41 μμ »
Καλημέρα Γιάννη
Κατ' αρχάς να ξεκινώντας το οτι με θεωρείς μάλλον μπερδεμένο το παίρνω σαν "φιλοφρόνηση" γιατί είναι καλό οτι τίποτα δεν έχει κουμπώσει και σ' ολη την πορεία θα υπάρχει η πρόκληση του τι κάνω τώρα.

Δεν αναφέρω σε κανένα σημείο οτι θέλω και μπορώ να κάνω κάτι πρωτοποριακό. Η πρωτοπορία είναι κάτι που (πλέον) θαυμάζω και, μερικές φορές, ανθρώπινα ζηλεύω. Για να πρωτοπορήσεις και να καινοτομήσεις θα πρέπει να είσαι παντελώς απελευθερωμένος από στεγανά και προκαταλήψεις (δεν διεκδικώ αυτόν τον τίτλο αλλά προσπαθώ). Παρενθετικά, επειδή αναφέρθηκε σε προηγούμενες αναφορές, θέλω να τονίσω οτι η Σαγράδα Φαμίλια δεν είναι το αριστούργημα λόγο της κατασκευαστικής αρτιότητας (άλλωστε είναι στο μισό τελειωμένη 90 χρόνια μετά) αλλά λόγω της καινοτομίας στον σχεδιασμό του Γκαουντί για καθολικό ναό.

Το οτι αναφέρεις (όπως και άλλοι) οτι θα περίμενες κάτι καλύτερο από εμένα το αναιρείς στην επόμενη παράγραφό σου για την υποκειμενικότητα της αισθητικής. Θα έπρεπε δηλαδή, κατα το κοινώς λεγόμενο, να έχουμε τα ίδια γούστα.
Παρεμπιπτόντως (και είναι μεγάλη κουβέντα) να σε ενημερώσω οτι ΚΑΙ η αισθητική ΚΑΙ η τέχνη ΈΧΟΥΝ κανόνες και δεν είναι καθόλου υποκειμενικό. Εαν ενδιαφέρεσαι πιθανόν να μπορώ να σε παραπέμψω σε διδακτορικές διατριβές πάνω στο θέμα.

Για την ευκολία της "απόρριψης" της αισθητικής του Καλατράβα σου παραθέτω μερικές φωτογραφίες για να τις συγκρίνεις. Τα μεν είναι έργα τέχνης και τα άλλα κατασκευαστικά έργα. Τι τελικά θέλουμε?

Όλοι αυτοί οι μεγάλοι δημιουργοί "έχουν ξεφύγει",  που έλεγε και το σπότ της Vodafon, και είναι άνευ προσωπικής ουσίας να μπαίνουμε σε διαδικασία κριτικής (πέρα από το οτι καλύπτει προσωπικές ανασφάλειες του καθενός μας). Κάτι αντίστοιχο με το να προσπαθείς να κρίνεις έναν επιστήμονα του CERN (και έχω έναν τέτοιο φίλο εδώ στο ʼμστερνταμ) που ψάχνει το σωματίδιο του θεού.

Η αναφορά μου έχει ξεφύγει νομίζω αλλά δεν βλάπτει. Είναι σαν κι αυτό που λένε σε διάφορες εταιρείες "brain storming" που ένας προβοκάτορας πετάει κάτι αιρετικό μπάς και τσιμπίσουν οι άλλοι και βγεί καμιά καινούρια άποψη.

Και ας πώ δυό πράγματα για την μακέτα, πώς ξεκίνησα και που θα πάω.
Κατ' αρχάς δεν με ενδιέφερε πια μάρκα (και ούτε ήξερα οτι υπήρχαν διάφορες).
Ήθελα πυκνή γραμμολογία (η μανία του πρωτάρη), σε κάποιο σημείο 5 τουλάχιστον γραμμές παράλληλα, 3 τουλάχιστον γραμμές σε ταυτόχρονη μεγάλη είσοδο τούνελ και χρήση πολλών μεταλλικών γεφυρών (της σειράς Μ που μου άρεσαν πάρα πολύ)  στην δημιουργία του 2ου επιπέδου. Μίνιμαλ περιβάλλων χώρος και σε σχεδιασμό και σε χρώματα (άσπρο και αποχρώσεις του γκρί) , όλα πτυσσόμενα (το 2ο επίπεδο, τα τούνελ, το τραπέζι σε 3 τουλάχιστον μέρη, τα συρτάρια, τα ντουλάπια... όλα) για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετακινηθεί κομμάτι κομμάτι. Όχι μεγάλο ύψος (μαξ. 20 εκατ.) για να μπορώ με κάποιο υλικό (σπαστό κι αυτό) να το σκεπάζω. Και πολλά τρένα (τουλάχιστον 4 ταυτόχρονα). Εχουν να πέσουν τρακαρίσματα!!! 
Τι θα βγεί θα δούμε. Όπως λέμε και για τα σπίτια στο 1ο μαθαίνεις, το δεύτερο το πουλάς και στο τρίτο μένεις. Εγώ είμαι ακόμη στα θεμέλια του πρώτου.

Ευχαριστώ για τις ιστοσελίδες που μου στέλνετε αλλά τα ξέρω σχεδόν όλα ήδη.

Νεότερα στο μέλλον.
Σε χαιρετώ Θανάσης

Αποσυνδεδεμένος ThanosP

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #16 στις: Ιουνίου 09, 2016, 08:05:57 μμ »
Κατασκευές μεταλλικών εξεδρών, κολονών και τούνελ για την, πάνω σ' αυτά, στήριξη του επάνω επιπέδου, αποτελούμενου κυρίως από τις, καταπληκτικής αίσθησης, μεταλλικές γέφυρες της σειράς Μ. Κατόπιν ράμπες, επίπεδα και μεταλλικά  στέγαστρα.
Όλα αυτά χωρίς, έστω μία δοκιμή ηλεκτρικής σύνδεσης για τροχοδρόμηση. Δοκιμή μόνον με το τρένο του γιου μου με την μπαταρία και το τηλεκοντρόλ. Και το ηλεκτρικό πρόβλημα εμφανίστηκε (να δούμε πως θα το λύσουμε). 
Για να δούμε που θα μας βγάλει...
Συνεχίζεται...

Tags: