Αποστολέας Θέμα: MIG Filters και Pigments  (Αναγνώστηκε 3497 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος arian

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
MIG Filters και Pigments
« στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 11:15:07 πμ »
Θα ήθελα να ρωτήσω κάποιες απορίες  :oops: σχετικά με τα φίλτρα (filters) και τις σκόνες (pigments) του ΜIG. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχουμε έτοιμο το μοντέλο μας βαμμένο με σμάλτα ή ακρυλικά και περασμένο με ακρυλικό gloss βερνίκι ή μήπως matt βερνίκι αφού πρώτα θα περαστούν τα φίλτρα?. Η σειρά που ακολουθούμε στη συνέχεια είναι η παρακάτω:  :?:
(1) Περνάμε τα φίλτρα,
(2) Κάνουμε wash με λάδια ζωγραφικής,
(3) Περνάμε matt βερνίκι ακρυλικό,
(4) Περνάμε το pigment fixer με πινέλο και
(5) Χρησιμοποιούμε τα pigments με πινέλο όπου χρειαστεί για αναπαράσταση σκόνης (όχι λάσπης) και επιπλέον ξεθώριασμα του χρώματος.
Σωστά τα έχω στο μυαλό μου ή κάνω κάπου λάθος? Μήπως το 3ο βήμα μπορεί να αγνοηθεί λόγω του 4ου μιας και το fixer είναι matt βερνίκι πολύ αραιωμένο αν δεν κάνω λάθος? :? Το pigment fixer της MIG μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν τις σκόνες και όχι μετά? Και τέλος όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν με πινέλο?

Αποσυνδεδεμένος arian

• Scale 1/48
  • *
Απ: MIG filters και pigments
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 03:34:31 μμ »
Καμιά βοήθεια-απάντηση :?:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 03:41:36 μμ »
Θα σου πω τι κάνω εγώ αλλά επειδή στο θέμα άρματα είμαι ψιλοάσχετος περίμενε και τους πλέον αρμοδίους. Αφού βάψω τότε με τη σειρά:

- Παρκετίνη.
- Σήματα.
- Παρκετίνη πάνω από τα σήματα για προστασία.
- Φίλτρα, wash, λάδια, mapping, chiping.
- Αποφεύγω το ματ βερνίκι γιατί καταστρέφει τις τονικές διαφορές. Αλλωστε με τα φίλτρα και τα λάδια θα πρέπει να έχει ήδη ματάρει το μοντέλο.
- Σκόνες με πινέλο, φιξάρισμα αν χρειάζεται με ματ enamel βερνίκι αραιωμένο σε whit spirit, 30 βερνίκι/70 white spirit.

Και τελικά, προς μεγάλη μου έκπληξη, το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει με άρμα.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος ΖΑΦ

• ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΠΑΤΡΙΣ
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΧΙΟΣ - ΞΑΝΘΗ
  • ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΤΙΜΗΣΩ
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 03:47:46 μμ »
Εγώ πάντως ακουλουθώ την εξής σειρά:
(1) Περνάμε matt βερνίκι ακρυλικό
(2) Περνάμε τα φίλτρα
(3) Κάνουμε wash
(4) Χρησιμοποιούμε τα pigments με πινέλο όπου χρειαστεί
(5) Περνάμε το pigment fixer με πινέλο για να κάτσουν τα pigments
Αύτα απο μένα ελπίζω να βοήθησα λιγάκι .
 ::salut:: ::salut::
GOOD MORNING VIETNAM
Στέλιος

Αποσυνδεδεμένος arian

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 03:58:00 μμ »
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας :!: Φίλε ΖΑΦ περνώντας το fixer μετά τα pigments δεν εξαφανίζονται οι σκόνες? Μήπως αν πρώτα έμπαινε το fixer και από πάνω οι σκόνες αυτές στέκονταν εκεί και δεν αλλοιώνεται το εφφέ τους? Ή χρειάζεται και πάλι ένα χέρι με το fixer :roll: Επιμένω γιατί στο site της MIG γράφει το εξής για το fixer: ''This liquid can be added to the model first by brush before applying the pigments.'' Kαι αλλού διάβασα: ''Ιf you mix a small amount of fixer and pigments together then add it to the areas you want , leave it to dry it will end up matt and dusty , job done no need to seal it.'' Kαι για αυτό έχω λίγο μπερδευτεί :?

Αποσυνδεδεμένος ΖΑΦ

• ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΠΑΤΡΙΣ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 04:28:48 μμ »
Δεν το βάζω πριν τις σκόνες αλλά μετά.Πρώτα βάζω λίγο απο τις σκόνες εκεί που θέλω να βρωμιστέι :mrgreen: και μετά το fixer.
Λοιπόν μία φότο πριν το fixer

και μία μετά

::salut:: ::salut::
GOOD MORNING VIETNAM
Στέλιος

Αποσυνδεδεμένος ΖΑΦ

• ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΠΑΤΡΙΣ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 04:32:46 μμ »
Ξέχασα να σου πω ότι το fixer το βάζω με νοτισμένο πινέλο και ίσα-ίσα που το ακουμπώ επάνω ::salut::
GOOD MORNING VIETNAM
Στέλιος

Αποσυνδεδεμένος arian

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 04:38:34 μμ »
Ευχαριστώ φίλε ΖΑΦ για τις διευκρινίσεις και τις φώτο. Η τελική του μορφή είναι matt όταν στεγνώσει υποθέτω? Εννοώ ότι δεν χρειάζεται εκ νέου πέρασμα με matt βερνίκι?

Αποσυνδεδεμένος ΖΑΦ

• ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΠΑΤΡΙΣ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 04:43:56 μμ »
Εγώ περνάω βερνίκη μία φορά στην αρχή έτσι είχα διαβάσει και σε ένα άρθρο του MIG.Ναι οι σκόνες είναι ματ. ::salut::
GOOD MORNING VIETNAM
Στέλιος

Αποσυνδεδεμένος arian

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 04:55:07 μμ »
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε ΖΑΦ! ::salut:: Η τελική όψη λοιπόν των pigments με το fixer είναι matt :wink: Το αντίθετο λοιπόν το έχει δοκιμάσει κανείς :?: Πρώτα pigment fixer και μετά pigments :?: :roll:

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 05:01:29 μμ »
Δεν το κάνεις, διότι δεν ελέγχεις εύκολα την ποσότητα της πούδρας.
Όταν θα βάλεις και θα σκουπίσεις το περίσσευμα, τα φιξάρεις.
Βερνίκι πάνω στα πίγκμεντς τα κάνει να εξαφανίζονται. Συνήθως.

Αποσυνδεδεμένος Hummel Moss

• Μποζίνης Αθανάσιος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Das Reich
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 05:03:08 μμ »
Βασικά και σε ότι αφορά το θέμα φίλτρου , wash, pinwash κλπ,για άρματα/οχήματα να διευκρινίζουμε ότι είναι τεχνικές με κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και δυστυχώς , πολλοί κάνουν το λάθος να θεωρούν ότι όλες οι εν λόγω τεχνικές σε όλα τα μοντέλα , είναι απαραίτητες με κάποια ευλαβική σειρά και μηδενός εξαιρουμένου!...
Κατ'εμέ είναι λάθος αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι το να κάνεις weathering σε ένα όχημα βαμμένο με το βασικό του χρώμα  εξαρτάται απο διάφορες παραμέτρους.

Κι εδώ  θα αναφερθώ στο ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να έχω στον νού μου πρίν προχωρήσω σε οτιδήποτε παραπέρα.

1) εαν θέλω να περάσω λάδι με μορφή wash , pinwash, φίλτρα , σήματα κλπ πρέπει να έχω επιφάνεια ημιγυαλιστερή .Αυτό και εφ'όσω το βασικό σου χρώμα δεν είναι σμάλτου,  το πετυχαίνουμε εύκολα αν αντί να ψεκάσουμε σατινέ  βερνίκι πάνω απο το βασικό χρώμα, ;όταν κατά τον ψεκασμό του βασικού αναμείξουμε μέσα στο διάλυμα του χρώματος και λίγο gloss ή σατινέ βερνίκι.
Κάποια χρώματα με βάση το βινύλιο (πχ air vallejo, life colour) έχουν την τάση να εμφανίζουν σατινέ υφή απο μόνα τους , οπότε σε αυτή την περίπτωση μας λύνει τα χέρια .

2) αν έχω να περάσω σκόνες , η επιφάνεια μου πρέπει να είναι σχετικά ματ υφής διότι θα έχει πρόσφυση και θα συγκρατεί τις σκόνες που θα τοποθετήσω.

3) η δουλειά του φίλτρου  γίνεται για να μου αλλάξει την τονικότητα του χρώματος βάσης

4) η δουλειά του wash είναι να κάνει πιο έντονες τις εξάρσεις στην επιφάνεια μου προσδίδοντας έναν πιο σκούρο τόνο στο χρώμα βάσης γύρω απο αυτές.

5) η δουλειά του pinwash είναι να κάνει ακόμη πιο έντονες τις εσοχές στην επιφάνεια μου

6) τα pigments διαλυμένα σε white spirit έχουν μια κρίσιμη αναλογία (όπως την λέω εγώ) που σου αποδίδει έλεγχο κατά την εφαρμογή τους με πινέλο. Μεγάλη διαφορά στο θέμα ελέγχου των pigment έχει παρατηρηθεί , όταν μέσα στο καπάκι που έχουμε αναμήξει pigments και white spirit, ρίξουμε 3-4 σταγόνες fixer.
Εάν χρειστεί να ψεκάσουμε με αερογράφο πίσω απο το πινέλο που περιέχει διαλυμένο pigment, δεν χρειάζεται να είναι αυτό διαλυμένο με white spirit και fixer, αλλά αντ'αυτού διαλίστε το pigment με Hobby Color thinner ή (κατά προσωπική μου προτίμηση Χ20Α της Tamiya) και για του λόγου το αληθές δοκιμάστε να αφήσετε για 2-3 μέρες και μετά να προσπαθήσετε να το καθαρίσετε, ένα κυπελάκι που να περιέχει μέσα pigment ανακατεμένα με ενα απο τα παραπάνω thinner.

7) το ψέκασμα βερνικιού  αλλά ακόμη και λάκ μου "κατεβάζει" ένα τόνο στο βασικό (σκουραίνει) .Πρίν το κάνω λοιπόν, πρέπει να αναρωτηθώ, είναι αρκετά ανοικτό το βασικό μου χρώμα;;!!

8 ) δεν υπάρχει το υπερόπλο που θα έρθει στο τέλος να σου σφραγίσει όλη την δουλειά χωρίς να χαθούν  κάποιες  λεπτομέρειες απο όλες τις τεχνικές που εφάρμοσες πριν

9)πρίν εφαρμόσω κάτι απο τα παραπάνω συνιστάται να γίνονται δοκιμές, δοκιμές και ξανά δοκιμές , διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ζείτε στο κόσμο του reset (σαν εμένα!! :mrgreen:)...

Ως κεντρική ιδέα θα πώ ότι η εφαρμογή των παραπάνω τεχνικών γίνεται μόνο μετά απο λογική σκέψη και προσωπική επιθυμία για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού.Η απλή εφαρμογή τους χωρίς να ξέρουμε ή να έχουμε κατασταλάξει για το πιο αποτέλεσμα επιθυμούμε, θα καταλήγει πάντα να έχουμε ένα σχετικά μέτριο αποτέλεσμα (ασχετο με αυτό που επιθυμούσαμε απο την αρχή) και η οποιαδήποτε επιτυχία θα οφείλεται σε  καθαρή τύχη. 

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 05:11:03 μμ »
Βασικά και σε ότι αφορά το θέμα φίλτρου , wash, pinwash κλπ,για άρματα/οχήματα να διευκρινίζουμε ότι είναι τεχνικές με κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και δυστυχώς , πολλοί κάνουν το λάθος να θεωρούν ότι όλες οι εν λόγω τεχνικές σε όλα τα μοντέλα , είναι απαραίτητες με κάποια ευλαβική σειρά και μηδενός εξαιρουμένου!...
Κατ'εμέ είναι λάθος αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι το να κάνεις weathering σε ένα όχημα βαμμένο με το βασικό του χρώμα  εξαρτάται απο διάφορες παραμέτρους.
Η απλή εφαρμογής τους χωρίς να ξέρουμε ή να έχουμε κατασταλάξει για το πιο αποτέλεσμα επιθυμούμε, θα καταλήγει πάντα να έχουμε ένα σχετικά μέτριο αποτέλεσμα και κυρίως απο καθαρή τύχη.

Σωστός σε όλα.
Πειραματιζόμενοι βρίσκουμε την τεχνική για την κάθε περίπτωση.

Αποσυνδεδεμένος BasilisG

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Πειραιας
  • modelclub.gr
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 03, 2016, 01:28:41 μμ »
Παιδια παιζει καποιο ρολο αν θα βαλω mig pigment fixer η enamel τυπο fixer τελοσπαντον πανω σε vallejo pigment?
 :oops: :oops:

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 03, 2016, 05:05:51 μμ »
Παιδια παιζει καποιο ρολο αν θα βαλω mig pigment fixer η enamel τυπο fixer τελοσπαντον πανω σε vallejo pigment?
Σε γενικές γραμμές όχι.

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος BasilisG

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #15 στις: Απριλίου 03, 2016, 05:18:58 μμ »
Eυχαριστω.Ας δοκιμασω white spirit πρωτα βεβαια γιατι ειναι και λιγο τσιμπιμενα τα fixer  :twisted:

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #16 στις: Απριλίου 03, 2016, 05:28:59 μμ »
...
- Σκόνες με πινέλο, φιξάρισμα αν χρειάζεται με ματ enamel βερνίκι αραιωμένο σε white spirit, 30 βερνίκι/70 white spirit.
...
Αραιωμένο βερνικάκι, όπως είχε γράψει κι ο Γιώργος παραπάνω :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος zithon-tasos

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
  • «ΕΠΙ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΑΝΕΜΩΝ»
« Απάντηση #17 στις: Απριλίου 03, 2016, 11:03:30 μμ »
Στο σκόνες του migπαντως που δοκίμασα σκετο white spirit , δείχνει να κάνει δουλειά.

REMOVE BEFORE DIVE

Αποσυνδεδεμένος BasilisG

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #18 στις: Απριλίου 03, 2016, 11:48:06 μμ »
 :wink: Καλο αυτο..Προσωπικα ρωταω γιατι εχω περασει pigment τα φορεια ενος βαγονιου και αυτα ταραζονται στο χουφτωμα πιο πολυ απ'ολο το βαγονι.Επιβαλεται το φιξαρισμα.
 :arrow:Σχετικη φωτο εχω ανεβασει στο thread τρενα

Αποσυνδεδεμένος BasilisG

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 08, 2016, 07:38:25 μμ »

Και επειδη ηθελα να ειμαι σιγουρος...Εστειλα μαιλ στην vallejo για το fixer της ΑΚ και μετα απο 10 λεπτα μου απαντησαν...Τι καλοι ανθρωποι. ::kerasma::
Οριστε η επισημη απαντηση

"Dear Bill,
Thanks for contacting us and hello from Spain.

Although we are not "friends" with the producer you mentioned  in your email what they use as pigment fixer is basically Turpentine or a similar solvent and yes ,the Vallejo pigments can be fixed with this enamel/solvent based fixer. Do not inhale too much...

Regards"

Tags: pigments