Αποστολέας Θέμα: Βιβλία και ανακρίβειες!  (Αναγνώστηκε 1112 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Βιβλία και ανακρίβειες!
« στις: Δεκεμβρίου 05, 2006, 01:40:10 μμ »
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πολλές φορές αγοράζουμε βιβλία, και μάλιστα ακριβά βιβλία, με σκοπό να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας πάνω σε ιστορικά συμβάντα ή συγκεκριμένα μοντελιστικά θέματα. Τις περισσότερες φορές, για να μην πω πάντα, θεωρούμε τα αναγραφόιμενα ως δεδομένα, ιδίως όταν στηρίζονται σε φωτογραφικό υλικό. Αλλά πόσο σωστές είναι οι επεξηγήσεις των φωτογραφιών και γενικά τα αναγραφόμενα; Πάρτε παράδειγμα την παρακάτω φωτογραφία από το Images of war, Panzer divisions at war 1939 - 1945, Pen % Sword Books Ltd, ISBN 1-84415-433-5, σελίδα 67:

Στο πάνω αριστερό μέρος της φωτογραφίας η επεξήγηση υποστηρίζει οτι η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει τραβηχτεί στην Ακρόπολη! Κάτι τέτοιο είναι μάλλον δύσκολο γιατί είναι απίθανο το όχημα να μπόρεσε να ανεβεί μέχρι την Ακρόπολη και τα αρχαία που φαίνονται αν δεν με απατούν τα μάτια μου είναι οι Στήλοι Ολυμπίου Διός, στην Αθήνα μεν αλλά σίγουρα όχι στην Ακρόπολη!

Επίσης, στην Ιστορία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, 1ος τόμος, Raymond Cartier, τουλάχιστον στην αρκετά παλιά έκδοση που έχω εγώ, αναφέρετε ότι το USS Yorktown (CV 5) επλήγη από τα ιαπωνικά αεροσκάφη στις 04/06/1942 και αφού επέπλεε για ώρες βυθίστικε τελικά από φίλια τορπίλη!

Μήπως έχετε και εσείς υπ' όψη σας παρόμοιες περιπτώσεις;

Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
Απ: Βιβλία και ανακρίβειες!
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 05, 2006, 09:30:36 μμ »
Μια περίπτωση που έπεσε στην αντίληψή μου πρόσφατα... Η παρακάτω φωτογραφία βρίσκεται στην σελίδα 47 του Panzerwaffe at war (1) - Nuremberg to Moscow της Concord στο κεφάλαιο για τα Afrika Korps... Πιθανόν να έγραφαν οι πηγές του συγγραφέα οτι η φωτό είναι απο την Τρίπολη αλλά προφανώς δέν ήξερε οτι υπάρχει και άλλη εκτός απο αυτή της Λιβύης :!: (Υπόθεση κάνω - δέν ξέρω άν είναι στην Τρίπολη αλλά σίγουρα δέν είναι στη Λιβύη :twisted: Μπορεί κανείς να αναγνωρίσει το μέρος :?:)

Αποσυνδεδεμένος Pz-Panos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα
  • Homo Modelistus
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 07, 2006, 10:03:52 μμ »
Ενδιαφέρον (και τεράστιο) θέμα!

Όλοι λίγο πολύ θα έχουμε ακούσει για τη σειρά Panzer Colors της Squadron Signal των Culver & Murphy. Παρακάτω παρατίθεται μια λίστα με διορθώσεις σε πολλές λεζάντες φωτογραφιών από την εν λόγω σειρά βιβλίων.

http://mujweb.cz/www/tanks/Murphy.htm

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 07, 2006, 11:21:07 μμ »
[quoteΜπορεί κανείς να αναγνωρίσει το μέρος :?:)

[/quote]
μα φυσικά. είνι στη έξοδο προς Σπάρτη, εκεί που τώρα είναι το "88", η καλύτερη χασαποταβέρνα της Ελλάδος.
Σ.Σ.
ΥΓ. ψέμα ότι ξέρω που είναι, αλήθεια για το "88"

Tags: