Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή καλουπιών και χύτευση ρητίνης  (Αναγνώστηκε 4481 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Doctar Ulrich

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αρκαδία
  • modelclub.gr
Κατασκευή καλουπιών και χύτευση ρητίνης
« στις: Μαΐου 28, 2015, 09:03:42 μμ »
Θέλω να φτιάξω καλούπια  από κάποια πλαστικά κομμάτια στην 1/35. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θέλω να αντιγράψω σακίδια και αντιασφυξιογόνες μάσκες, αντικείμενα δηλαδή που έχουν λεπτομέρειες σε όλες της πλευρές εκτός από την πίσω. Διάβασα για πολλές τεχνικές με καλούπια ρητίνης και σιλικόνης, αλλά, πέρα από το ότι φάνηκαν να είναι αρκετά δύσκολες, τα υλικά ήταν κάθε άλλο παρά φθηνά. Κάπου διάβασα για καλούπια από πηλό ή πλαστελίνη, αλλά δεν κατάλαβα ακριβώς πως γίνεται. Αυτό που ρωτάω είναι αν υπάρχει κανένας εύκολος και όσο το δυνατόν πιο οικονομικός τρόπος για την κατασκευή των καλουπιών. Επίσης, πού μπορώ να βρώ ρητίνη καλής ποιότητας, αλλά και πάλι σχετικά φθηνή?Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! :D

Αποσυνδεδεμένος Νίκος Συρίγος

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Απ: Κατασκευή καλουπιών και χύτευση ρητίνης
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 28, 2015, 10:07:44 μμ »
γεια σου φιλε ενας φτηνος τροπος ειναι να χρησιμοποιησεις αυτο http://www.ebay.com/itm/281141641334 θα το βρεις και στην Ελλαδα και δε χρειαζεται να ρηξεις ριτινη αλλα βαζεις εποξικο στοκο. το βαζεις σε βρασμενο νερο και γινεται σαν τσιχλα και στεγνωνει σε λιγα λεπτα και το κανεις οσες φορες θες.

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 28, 2015, 10:42:34 μμ »
Το φτηνό είναι συχνά και ακριβό (δεν κάνεις τη δουλειά σου ή πετάς πολύ υλικό μέχρι να μάθεις να το χρησιμοποιείς). Το εύκολο είναι και ακριβό (αλλά αποδεικνύεται φτηνό αν κάνεις τη δουλειά σου σωστά και χωρίς να πετάξεις πολύ υλικό).

Μετά την φιλοσοφική εισαγωγή θα σου προτείνω τα εξής προϊόντα για τη δουλειά που θέλεις (σακίδια, μάσκες, κράνη στην 1/35):
- για το καλούπι silicon putty. Η τιμή ακριβή (23 ευρώ η πιο μικρή συσκευασία) αλλά ανακατεύεις ίση ποσότητα από τα δύο συστατικά που μπορεί να είναι όσο μικρή θέλεις, τα ζυμώνεις και φτιάχνεις καλούπι. Το καλούπι έχει πολύ καλή λεπτομέρεια και είναι ανθεκτικό σε πολλές χυτεύσεις. Δεν είναι επαναχρησιμοποιούμενο όμως (με την έννοια να το λιώσεις και να φτιάξεις αντίγραφο από άλλα αντικείμενο).
- για τη ρητίνη prochima sintafoam . 18 ευρώ η μικρότερη συσκευασία. Αλλά πάλι στρώνει καλά στις λεπτομέρειες χωρίς μεγάλο πρόβλημα με φυσαλίδες και δίνει αντίγραφο που τρίβεται ωραία για περαιτέρω διαμόρφωση. Σύνολο τα δύο υλικά 41 ευρώ που φτάνουν για πάρα πολλά αντίγραφα τέτοιων λεπτομερειών. Για αντίγραφα μεγαλύτερων αντικειμένων αλλάζει η απάντηση.

Το υλικό για καλούπι (ψάξτο με το όνομα Oyumaru π.χ. στο hobbygallery.gr) που σωστά πρότεινε ο συνάδελφος έχει το τεράστιο πλεονέκτημα ότι επαναχρησιμοποιείται αλλά δεν δίνει τόσο καλή λεπτομέρεια (καθώς κρυώνει συρρικνώνεται ελαφρά. Επίσης δεν αντέχει πολλές χυτεύσεις το ίδιο καλούπι (αλλά βέβαια ξαναχρησιμοποιείς το υλικό). Ο εποξικός στόκος είναι φτηνότερος από την ειδική ρητίνη αλλά θέλει κάποια εμπειρία για να σου βγει σωστά το αντίγραφο. Συνολικό κόστος 13 ευρώ. Και τα δύο υλικά απαντούν στο φτηνά αλλά όχι τόσο στο εύκολα.

Τα λέω από εμπειρία και έχοντας δοκιμάσει διάφορες λύσεις μέχρι να καταλήξω σε αυτά (και έχοντας σπαταλήσει χρήματα για υλικά που τώρα απλά έχουν μείνει στο στοκ μου). Βέβαια και οι πειραματισμοί με διάφορα υλικά είναι μέρος της διασκέδασης στο χόμπι μας.

Αποσυνδεδεμένος Νίκος Συρίγος

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 28, 2015, 11:39:52 μμ »
Το φτηνό είναι συχνά και ακριβό (δεν κάνεις τη δουλειά σου ή πετάς πολύ υλικό μέχρι να μάθεις να το χρησιμοποιείς). Το εύκολο είναι και ακριβό (αλλά αποδεικνύεται φτηνό αν κάνεις τη δουλειά σου σωστά και χωρίς να πετάξεις πολύ υλικό).

τα ειπες ολα φιλε Κωστη  :!: :!:

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 29, 2015, 02:45:13 πμ »
Spoiler (hover to show)

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 29, 2015, 10:36:35 πμ »
Ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σας! Όπως το βλέπω, λόγω απειρίας, το πιο πιθανό είναι πως θα καταφύγω  στα silicone putty και prochima sintafoam, αφού καθώς λέτε είναι πιο εύκολα στη χρήση.
Spoiler (hover to show)
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 29, 2015, 11:22:34 πμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 29, 2015, 11:24:36 πμ »
Ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σας! Όπως το βλέπω, λόγω απειρίας, το πιο πιθανό είναι πως θα καταφύγω  στα silicone putty και prochima sintafoam, αφού καθώς λέτε είναι πιο εύκολα στη χρήση.
Spoiler (hover to show)
Spoiler (hover to show)

Τηλεφώνησα στο κατάστημα και έχει διαθέσιμη μια συσκευασία silicon putty του ενός κιλού (500 + 500 γραμ.) στα 45 ευρώ αλλιώς θα φέρει τις μικρότερες στις 15 Ιουνίου. Το προϊόν της prochima φαίνεται να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.

Spoiler (hover to show)

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 29, 2015, 11:49:37 πμ »
Πολύ ωραία! Θα κάνω μια πρώτη δοκιμή με το silicone putty και θα δω τα αποτελέσματα! Και πάλι ευχαριστώ! ::salut::

Αποσυνδεδεμένος montelakias

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: κορυδαλος
  • Ότι αφήνουμε πίσω μας είναι τα έργα μας.
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 30, 2015, 09:20:58 μμ »
Πάντως αν θέλεις κοίταξε και εδώ http://www.aandreou.gr/index.php?option=com_mijoshop&route=product/category&path=73&Itemid=1407
Εγώ έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος σε σχέση τιμής απόδοσης. Έχω δοκιμάσει στο παρελθόν πολλά υλικά ψάχνοντας
ακριβός αυτό που ψάχνεις και εσύ δηλαδή φθηνότερες λύσης, και έτσι κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μόνο με RTV
και ρητίνη έχω ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Στον Ανδρέου έχω βρει καλές τιμές και ποικιλία υλικόν, η   ΣΙΛΙΚΟΝΗ WACKER Μ-1340 Α/Β πλαθούμενη σιλικόνη.
συμφέρει περισσότερο από την  silicone putty, με μόνο μειονέκτημα ότι μικρότερη συσκευασία είναι 2 κιλά 1+1 Α/Β.
Προσωπικά έχω χρησιμοποίηση τη χυτέυσιμη αφού έχω καταφέρει να φτιάξω καλούπι 3χ3 τετραγωνικά εκατοστά.

Χάρης

Tags: