Αποστολέας Θέμα: Titanic''s Lifeboat της Artesania Latina  (Αναγνώστηκε 1795 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ptsetsonis

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
Titanic''s Lifeboat της Artesania Latina
« στις: Σεπτεμβρίου 25, 2017, 04:24:22 μμ »
Χαιρετώ τα μέλη του forum, καθώς αυτή είναι η πρώτη μου δημοσίευση εδώ, και παράλληλα σας ευχαριστώ για την μεγάλη βοήθεια που δίνετε σε όλους εμάς που ξεκινάμε την κατασκευή ξύλινου μοντέλου με τις τόσες πληροφορίες, τεχνικές ή παραπομπές σε βιβλία, άρθρα ή videos που βρίσκουμε μαζεμένα στο modelclub.gr

Ολοκλήρωσα μετά από ενάμιση μήνα ενασχόλησης το "εισαγωγικό" στον κόσμο του ξύλινου μοντέλου Titanic's Lifeboat της Artesania Latina (scale 1/35), και έχοντας βγάλει κάποιες photos κατά τη διάρκεια του "χτισίματος" της βάρκας θα ήθελα -και με την άδεια σας- να παρουσιάσω την όλη κατασκευή από την δική μου οπτική του αρχαρίου, με σκοπό να βοηθήθουν όσοι νέοι στον χώρο θα την επιχειρήσουν.

Εννοείται πως δεν θα περιγράψω τεχνικές αλλά απλώς θα αναφέρω ποιές τεχνικές ακολούθησα.

Από το ξεκίνημα της "εύκολης" αυτής βάρκας (που σημειωτέον είναι ένα clinker, χτισμένο δηλαδή με μια κλασσική δυτικοευρωπαική τεχνοτροπία όπου το τα πηχάκια του πετσώματος της γάστρας δεν τοποθετούνται απλώς το ένα πλάι στο άλλο αλλά το ένα "καβαλάει" το επόμενο), συνάντησα προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν, μου δημιουργήθηκαν δεκάδες απορίες, έκανα λάθη ... και μπήκα πολλές φορές στον "πειρασμό" να ανοίξω νέο θέμα στο forum για να ρωτήσω ένα σωρό ερωτήσεις. Προτίμησα κάθε φορά να ψάχνω τα ήδη υπάρχοντα θέματα και έτσι πολλές ερωτήσεις μου απαντήθηκαν.

Το Titanic's Lifeboat, ενώ είναι αντικειμενικά μια εύκολη κατασκευή, εν τούτοις κατάλαβα από την αρχή πως μπορεί να προβληματίσει πολλές φορές τον αρχάριο.
Κατ'αρχάς, οι οδηγίες που περιέχονται στη συσκευασία είναι συχνά τουλάχιστον λακωνικές και σε καμία περίπτωση δεν εξηγούν το πως αλλά απλώς περιγράφουν (με φωτογραφίες ευτυχώς) τα στάδια του χτισίματος.
Tip : Στο net κυκλοφορεί το ίδιο το manual της κατασκευής σε pdf μορφή και βοηθάει πολύ για να ζουμάρει κανείς τις photos που στο φυλλάδιο είναι αρκετά μικρές.
Στο ίδιο το μοντέλο, όλα τα ξύλινα μέρη είναι προδιαμορφωμένα ή κομμένα όπως ακριβώς συμβαίνει και στα δύσκολα πολύπλοκα πλοία και οι τεχνικές που θα ακολουθήσει κάποιος είναι ακριβώς οι ίδιες και άρα για τον αρχάριο άγνωστες και τουλάχιστον απαιτητικές. Τέλος, όπως κατάλαβα από την αρχή, ακόμα και σ'αυτό το "εύκολο" μοντέλο έχουμε να αντιμετωπίσουμε πέραν της απειρίας μας, ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα : την ανυπομονησία μας και τελικά την βιασύνη ...

Ευχαριστώ και πάλι τα μέλη του forum για την τόσο σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο modelclub.gr στον χώρο το μοντελισμού !

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
Απ: Titanic''s Lifeboat της Artesania Latina
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2017, 04:58:58 μμ »
  Φίλε ptsetsonis , καλησπέρα . Σε καλωσορίζω στην παρέα μας .
  Από αυτό που βλέπω φαίνεται μια πολύ όμορφη και καθαρή δουλειά , αλλά θέλουμε και άλλες φωτό .
  Αντώνης . ::salut::

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2017, 06:31:34 μμ »
Αντώνη, σ'ευχαριστώ -εγώ λέγομαι Παναγιώτης παρεπιπτόντως.
Ασφαλώς θα ανεβάσω σύντομα κι άλλες photos , αφού πρώτα φωτογραφίσω το μοντέλο  :wink:

Εχω πάντως ήδη κάποιες ετοιμάσει.

Θα συνεχίσω πολύ σύντομα μια μικρή παρουσίαση των σταδίων της δουλειάς (με πρόχειρα στημένες photos που έβγαζα κάθε φορά), με τα όσα προβλήματα αλλά και τα λάθη μου -που φαίνονται στο τελικό αποτέλεσμα..

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2017, 08:09:35 μμ »
Όμορφο κιτ και καλή εισαγωγή στα ξύλινα μοντέλα. Και εμένα αυτό ήταν το πρώτο μου ξύλινο μοντέλο. Έχει τις δυσκολίες του αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει εύκολα το μοντελιστή.
Βλέπω ότι έχεις ένα πετύχει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα και τα όποια λάθη δεν τα βλέπω με την πρώτη ματιά.
Καλή συνέχεια.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2017, 08:21:42 μμ »
Σ'ευχαριστώ !

Η κατασκευή μου ήταν απλώς μια "ολοκληρωμένη" κατασκευή αρχαρίου στο πρώτο του μοντέλο, και η γι αυτό η περιγραφή μου θα είναι σύντομη εστιάζοντας περισσότερο στις δυσκολίες που συνάντησα, αλλά και στα λάθη που είναι εύκολο να γίνουν.

Και αρχίζω με το πρώτο στάδιο :

Την προσαρμογή των νομέων εγκάρσια στην καρίνα.
Στην περίπτωση μας αυτή είναι μια πολύ εύκολη υπόθεση, αφού οι νομείς έχουν μικρό άνοιγμα και γενικά διαστάσεις έτσι ώστε να μην απαιτείται ουσιαστικά έλεγχος ως προς την ορθή γωνία που θα πρέπει να σχηματίζουν με την καρίνα.
Ο μόνος έλεγχος που χρειάζεται είναι η εξασφάλιση του ότι εχουν όλοι πατήσει σωστά μέσα στο θηλύκωμα της καρίνας και άρα έρχονται όλοι στο ίδιο ύψος. Πατώντας πάνω τους ένα ίσιο αντικείμενο, χάρακα κ.λ.π. βλέπουμε εύκολα αν κάποιος εξέχει από τους υπόλοιπους και με λίγη πίεση διαπιστώνουμε πως πράγματι έχει περιθώριο να καθήσει και άλλο μέσα στην καρίνα.

Αμέσως μετά ακολουθεί το τρίψιμο των νομέων έτσι ώστε να πατήσουν ύστερα πάνω τους τα πηχάκια της γάστρας.
Αυτή είναι και η πρώτη φορα που ο αρχάριος βουτάει μόνος .. στα βαθειά. Θα πρέπει να τρίψει αρκετά τους νομείς για να δόσει σωστή κλίση ώστε να καθήσουν εφαπτόμενα από πάνω τα πηχάκια της γάστρας, αλλά και να αποφύγει το υπερβολικό τρίψιμο πετώντας χρήσιμο υλικό από τον νομέα.
Το υπερβολικό τρίψιμο ουσιαστικά είναι που με "φόβησε", γιατί στην αρχή δεν κατάλαβα πόσο είναι το "πολύ" , αλλα βρήκα πως υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και αυτή είναι η εξής :
Το να μην αλλοιώσω τη γεωμετρία της γάστρας όπως αυτή προκύπτει από το άνοιγμα κάθε ενός από τους νομείς. Ετσι αποφάσισα σε κάθε περίπτωση να αφήσω άθικτη (ή πάντως με ελάχιστο τρίψιμο) την ακμή του κάθε νομέα που βρίσκεται πιο κοντά στην μέση της βάρκας, την ίδια ώρα που έτριβα δίνοντας σχήμα την ακμή που βρίσκεται πιο κοντά στην πλώρη/πρύμνη.

Και θα ακολουθήσει σύντομα το χτίσιμο της γάστρας. Με πολλά λάθη και αμαρτίες !
Επανέρχομαι σύντομα..

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2017, 04:22:36 μμ »
Και συνεχίζω με το planking.
Εδώ, μετά από διάβασμα, youtube videos κ.λ.π. άρχισα να τοποθετώ τα πηχάκια, δοκιμάζοντας τεχνικές και ..κάνοντας λάθη.

Αρχικά, αγόρασα ένα μηχανικό bender (αυτό σαν πένσα) που "τσακίζει" εσωτερικά το πηχάκι δίνοντας κλίση. Θεώρησα πως θα με διευκολύνει και πως θα κάνω καθαρή και ελεγχόμενη δουλεία..
Λάθος! Θα πρέπει να τσάκισα/έκοψα κατά λάθος τουλάχιστον 3 πηχάκια, ενώ στην προσπάθεια μου να πειραματιστώ με τα ήδη χαλασμένα κομμάτια διαπίστωσα πως μου είναι πολύ δύσκολο να πετύχω σωστές καμπύλες, ενώ σε μεγαλύτερες κούρμπες κατέληγα να αχρηστεύω τα πηχάκια.

Στη συνέχεια, βρήκα ένα παλιό ηλεκτρικό κολλητήρι, και αφού του έβγαλα την μπροστά ακίδα, άρχισα αν δουλεύω ζεσταίνοντας τα πηχάκια πάνω στο καυτό κυλινδρικό του στέλεχος αφού πρώτα τα έβαζα μεσα σε δοχείο με νερό για λίγη ώρα. Πλάνισα και ένα κομμάτι ξύλο φτιάχνοντας καμπύλα καλούπια και ήμουν έτοιμος για λύγισμα.
Με αυτή την τεχνική κατάφερα να έχω αρκετά καλά αποτελέσματα, είχα όμως μια ανεπιθύμητη παρενέργεια. Το εσωτερικό από τα πηχάκια κάθε φορά καιγόταν και μαύριζε (μυρίζοντας ωραία πάντως :) και ενώ τοποθετόντας τα στο τέλος δεν φαινόταν τίποτα, η όλη εικόνα μου θύμισε.. αποκαίδια και όχι χτίσιμο βάρκας, οπότε.. αγόρασα κανονικό ηλεκτρικό λυγιστήρι (αυτό με το βαρελάκι  μπροστά), αφού όμως πρώτα εξάντλησα τις πιθανοτητες να καταφέρω να διαμορφώσω το υπάρχον κολλητήρι μου σε κάτι αντίστοιχο ελλείψει χρήσιμης σαβούρας στην αποθήκη μου..
Με την βοήθεια λοιπόν του ηλεκτρικού κουρμπαδόρου (sic) συνέχισα με καλύτερα αποτελέσματα την τοποθέτηση του πετσώματος.

Εκεί όμως που τα κατάφερα ακόμα καλύτερα και το ευχαριστήθηκα περισσότερο ήταν όταν τελειώνοντας το πέτσωμα έπρεπε να κλείσω τη γάστρα με δύο ξύλα που επειδή εξείχαν των νομέων θα έπρεπε να συναντήσουν το ένα το άλλο (τα σκούρα καφέ πηχάκια της photo της βάρκας).

Η τοποθέτηση έπρεπε να είναι ιδιαίτερα ακριβής και τα πηχάκια αφου κουρμπαριστούν/κοπούν να τοποθετηθούν/ελεγθούν ταυτόχρονα πανω στη βάρκα.
Εκεί άλλαξα για τρίτη φορά τεχνική (η photo είναι από δοκιμές) : πήρα το ίχνος της κούρμπας πάνω στη βάρκα μετρώντας τις αποστάσεις των νομέων από τον άξονα και στη συνέχεια σχεδίασα τις 2 καμπύλες γραμμές σε μία κόλλα χαρτί (αυτό γίνεται και με ειδικό εύπλαστο "χάρακα" από καουτσούκ). Στη συνέχεια κάρφωσα καρφιά οικοδομής πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια με οδηγό την σχεδιασμένη καμπύλη και τοποθέτησα τα πηχάκια (που εν τω μεταξύ είχα για λίγη ώρα αφήσει μέσα σε δοχείο με νερό για να μουλιάσουν).

Αφήνοντας τα στη συνέχεια στον ήλιο για 2-3 ώρες (ήθελα να είμαι σίγουρος πως όταν τα βγάλω απο τη ..μέγγενη δεν θα χάσουν την καμπυλοτητα τους), τα εφάρμοσα στη βάρκα και με λίγο τρίψιμο στις άκρες, κόλλημα και ... όπως ξαναείπα το ευχαριστήθηκα! Με ακρίβεια, Ομορφα και Καθαρά ! Δεν το περίμενα αυτή η τεχνική να μου κάτσει τόσο καλά !

Σαν αρχάριος την είχα βγάλει απ'το μυαλό μου κι ενώ είχα διαβάσει γι'αυτή. Δεν ήθελα να "μπλέξω" με την αργή διαδικασία του μουλιάσματος και του στεγνώματος, τώρα όμως που είδα τόσο καλά αποτελέσματα όχι μόνο πιστεύω πως αξίζει αυτή η μερακλίδικη τεχνική αλλά πια δεν ξέρω αν και που θα χρησιμοποιήσω πάλι τον ηλεκτρικό κουρμπαδόρο...

Και τώρα πάμε στις ..αμαρτίες που λέγαμε!
Οπως είπα, ήδη ξεκινώντας κατάφερα να χαλάσω ήδη μερικά πηχάκια (basswood) στις δοκιμές. Φτάνοντας στην τέταρτη σειρά πετσώματος είδα με φρίκη πως τα πηχάκια όταν πλησίαζαν τα ποδοστάματα (εξ'αιτίας και του clinker τρόπου χτισίματος) απομακρύνονταν σταδιακά από τους τελευταίους νομείς !!
(Το ίδιο λάθος υπάρχει ακόμα και στο φυλλάδιο της Artesiana αλλά στα πάνω πηχάκια -photo).

Παρά την φρίκη μου και θεωρώντας πως πρέπει να ακουμπάνε όλα τα πηχάκια στουν νομείς (σε clinker και μάλιστα μικρή γάστρα όπως αυτή, δυσκολεύει το πράγμα) πήρα την απόφαση και ξήλωσα (!) το πέτσωμα..
Την ίδια ώρα συνειδητοποίησα πως τα εναπομείναντα πηχάκια του kit δεν θα με φτάσουν για τη γάστρα. Μετά από λίγη έρευνα σε καταστήματα της Αθήνας είδα πως δεν υπήρχε basswood σε μοντελιστικά μαγαζιά (τέλη Αυγούστου) και.. έκανα την αμαρτία μου :

Πήρα balsa 1.5mm από το Πλαίσιο και το έκοψα σε σανίδες και μ'αυτή ολοκλήρωσα τη γάστρα!

Τώρα, απο την εμπειρία μου με balsa πηχάκια, τα βρήκα αρκετά ευαίσθητα σε σημείο να κάνουν σημάδι στα σημεία που τους ασκείς πίεση (με μανταλάκια ή κλιπς) στο κόλλημα. Επίσης εμφανίζουν κάτι μικροσκοπικές τριχούλες κατα το τρίψιμο/λείανση. Αν βαφτεί, όπως έδω, δεν βλέπω πρόβλημα στο αποτέλεσμα, δεν ξέρω όμως αν θα φανεί καλά ή όχι σε απλό βερνίκωμα.
Είναι βέβαια αρκετά εύπλαστα και πάμφθηνα αλλά αυτό δεν ξέρω αν συνάδει με την κατασκευή πλοίου που προορίζεται για βιτρίνα.

Κατά τα άλλα, η κατασκευή της γάστρας στο Titanik's Lifeboat ολοκληρώνεται σχετικά εύκολα, αν απλώς σημειώσουμε πάνω σε κάθε νομέα 11 ίσα τμήματα (όσα και τα πηχάκια της γάστρας) ώστε να έχουμε ακριβή εικόνα από που θα περάσουν αυτά. Απ'αυτή τη διαίρεση προκύπτει επίσης η ανάγκη τα πηχάκια (πλάτους 7mm) να στενεύουν σταδιακά (στο πάνω μέρος τους κάθε φορά) πλησιάζοντας τα ποδοστάματα καταλήγοντας ακόμα και στα 4mm στις άκρες.

Δύο ακόμα παρατηρήσεις που θυμάμαι:

Αυτό που με δυσκόλεψε επίσης στην όλη διαδικασία ήταν να υπολογίζω κάθε φορά το σωστό κόψιμο των ξύλων του πετσώματος στις άκρες τους (πλώρη/πρύμνη). Πρέπει να χάλασα άλλα 2-3 πηχάκια, γιατί ενώ αρχικά τα έκοβα επίτηδες λίγο μεγαλύτερα σε μήκος από το επιθυμητό, στη συνέχεια προσπαθώντας να πετύχω τη σωστή ακμή εκεί που συναντούν το ποδόσταμα τα έκοβα ή τα "γυαλοχαρτάριζα" περισσότερο από οσο έπρεπε.. Θέλει λοιπόν λίγη προσοχή από τον "νέο" μοντελιστή, εκτός κι αν έχετε αρκετά πηχάκια για πέταμα ;)

Και το δεύτερο σημείο που θέλει προσοχή είναι πως κατα τη διαδικασία του κολλήματος οι άκρες στην πλώρη/πρύμνη μετατοπίζονταν ελαφρά και δε το έβλεπα παρα μόνο αφού έβγαζα τα clips που τις σκέπαζα για να τις στερεώσω. Ετσι στις photos όπου έχει "κοντινό" από πλώρη/πρύμνη φαίνονται αυτές οι ασυμμετρίες στα τελειώματα...

(Και μέσα στην πάλη μου να τελειώσω την περιπετειώδη γάστρα, έβγαλα μόνο μία photo αφού τέλειωσε η κατασκευή της...)

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2017, 03:13:51 μμ »
Στη συνέχεια ακολουθώντας κατά γράμμα τα στάδια κατασκευής στο manual της Artesiana, διαμορφώνουμε το εσωτερικό της γάστρας και το κατάστρωμα με τους αποθηκευτικούς χώρους του (ως λαζαρέτα τα ξέρω, τουλάχιστον για τα ιστιοπλοϊκά) και τους πάγκους.

Τελειώνουμε κι αυτό το στάδιο τοποθετώντας την κουπαστή σου σκάφους. Εδώ, αν έχετε ακολουθήσει την γεωμετρία των νομέων (ακουμπώντας κάθε πηχάκι του πετσώματος πάνω τους) θα διαπιστώσετε πως τα προδιαμορφωμένα κομμάτια της κουπαστής από το kit της Artesiana σχηματίζουν όταν τα ενώσουμε μία αρκετά πλατιά πλώρη/πρύμνη, όπως δηλαδή θα σχηματιζόταν η γάστρα αν το πέτσωμα απομακρυνόταν σταδιακά από τους τελευταίους νομείς (πιο εύκολο κατασκευαστικά για clinker αλλά όπως ήδη πιο πάνω έγραψα, κατά την αποψη μου λάθος), οπότε θέλει γυαλοχαρτάρισμα στο σημείο εφαρμογής τους για να την μαζέψουμε.

Μου έχει δημιουργηθεί και μία απορία σχετικά με το μοντέλο και είναι η εξής : Διαμορφώνοντας το ψευδοπάτωμα (δεν έχω υπ'όψη μου άλλη ορολογία) η Artesiana το περνάει με μαύρο χρώμα και από πάνω του τοποθετούμε το κατάστρωμα αφήνοντας μάλιστα επίτηδες κενά 1mm (ίσως λίγο μεγάλο και εκτός κλίμακας) ανάμεσα στις σανίδες του.
Ολο αυτό δείχνει πως το ψευδοπάτωμα περνιέται στην πραγματικότητα με πίσσα για να σφραγίσει εκεί το εσωτερικό της γάστρας. Εκεί καταλήγουν και τα νερά που έρχονται από το deck. Το θέμα μου είναι πως δεν έχω βρεί, ούτε και σε photos των πραγματικών Lifeboats, κάποιες πλευρικές τρύπες για να φεύγουν τα νερά. Το κρατάω ως ερωτηματικό για την ώρα...

Τελικό στάδιο θα είναι το βαψιμο και οι διαμόρφωση των εξαρτημάτων του καταστρώματος...

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2017, 05:23:25 μμ »
Welcome to the club.
Θα παρακολουθώ τη συνέχεια της κατασκευής σου.
Βλέπω ότι ψάχνεις τη λεπτομέρεια και δίνεις λύσεις. Αυτό είναι σημαντικό και θα σε βοηθήσει σε επόμενες πολύπλοκες κατασκευές.
Η εικόνα της λέμβου δείχνει μια κατασκευή χωρίς κακοτεχνίες ή ατέλειες.
Το λευκό χρώμα εξωτερικά μου φαίνεται λίγο άγριο ή είναι θέμα φωτογράφισης ?
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γιώργος

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2017, 06:31:42 μμ »
Γιώργο , έχεις δίκιο για τα λευκά πηχάκια της γάστρας. Η άγρια υφή τους έχει να κάνει με το ότι είναι μπάλσα το ξύλο. Εκεί που χρειάστηκε κόψιμο/τρίψιμο  χάνει αμέσως την (πιο) λεία εργοστασιακή του εμφάνιση. Και αυτές οι ατέλειες έμειναν μέχρι τέλους (όπως θα αναφέρω αμέσως μετά) γιατί λόγω clinker γάστρας δεν τόλμησα να βάλω στόκο (και τελικά δεν ξέρω αν μπαίνει σε αυτή την γάστρα)

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2017, 04:57:57 μμ »
Η συνέχεια λοιπόν είναι η προετοιμασία της γάστρας για βάψιμο. Επειδή, όπως προανάφερα, δεν μπόρεσα να στοκάρω το πέτσωμα για να μην αλλοιωθούν οι χαρακτηριστικές βαθμίδες του clinker, πέρασα atlacol πάνω από κάποιες ατέλειες (κυρίως τοπικά βαθουλώματα λόγω υπερευαισθησίας του balsa) ώστε να σφραγιστούν.
Ακολούθησε ένα χέρι sealer ξύλου, λίγο τρίψιμο και πάλι ένα δεύτερο χέρι. Τα πινέλα και ότι άλλο χρειαστεί, καθαρίζονται με διαλυτικό νίτρου. Τόσο το sealer όσο και το διαλυτικό έχουν πολύ έντονες μυρωδιές (και πιθανώς βλαβερές αναθυμιάσεις) οπότε η δουλειά έγινε σε εξωτερικό χώρο (αλλοιώς μαζί με το διαλυτικό νίτρου πάρτε και μια μάσκα εργασίας από το χρωματοπωλείο).
Στη συνέχεια η βάρκα περνιέται 2 ή 3 καλύτερα χέρια άσπρο χρώμα αφού προστατευτεί το πάνω σκούρο πηχάκι με χαρτοταινία μασκαρίσματος. Αφού πρώτα στεγνώσει το άσπρο, βάφουμε το πάνω μέρος προσέχοντας να βάλουμε ταινία μασκ. στο κάτω μέρος του (2mm το πολύ) ώστε να μείνει άβαφο και να κολλήσει κατόπι από πάνω το ζωνάρι.

Κατόπιν, το ζωνάρι (σκούρο ξυλάκι 2x2mm) αφού καμπυλωθεί σωστά, κολλάει στη θέση που αφήσαμε άβαφη ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο τμήμα. Εδώ, χρειάστηκε να προκατασκευάσω το σημείο της ένωσης των ζωναριών κολλώντας ένα μικρό κομματάκι από το ίδιο σκούρο ξύλο κάθετα πάνω στις ακμές του ενός ζωναριού.

Οταν ήμουν πλέον σίγουρος ότι τα δύο ζωνάρια διατρέχουν σωστά την γάστρα κάτω από την κουπαστή και τελικά συναντιώνται ακριβώς κάτω από το κοράκι στην πλώρη/πρύμνη, τότε μόνο τα κόλλησα ένα-ένα στην βάρκα. Η διαδικασία του κολλήματος ήταν απαιτητική... και για να την καταφέρω προτίμησα να κολλήσω με ατλακόλ βάζοντας όμως σε κάποια σημεία (όπως στις άκρες) ελάχιστη κυανοακλυλική για να μπορέσω να απομακρώνω εγκαίρως τα χέρια μου και να ελένξω γρήγορα το αποτέλεσμα.
Δεν το αναφέρω σαν πατέντα, και δεν ξέρω αν ήταν χωστός ο χειρισμός μου, αλλά με αυτόν τον τρόπο κατάφερα ένα καθαρό αποτέλεσμα σε ένα σημείο της κατασκευής που γύρω του ήταν ήδη βαμμένες επιφάνειες.

Να αναφέρω επίσης πως πριν τα βαψίματα είχα ήδη περάσει το εσωτερικό της βάρκας με άχρωμο ματ βερνίκι.

Η κατασκευή τελειώνει με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και θέλει την πρέπουσα προσοχή για να μην φαίνονται τα σημεία κόλλησης στις μικροκατασκευές.
Ενα ωραίο τρύκ που είχα διαβάσει (πιθανώς σε αυτό το site αλλά δεν κατάφερα να ξαναβρώ τη δημοσίευση) και εφάρμοσα, ήταν να περάσω το μαλακό καφέ σκοινι της Artesiana με ατλακόλ και αφού απομακρύνω με το χέρι την επιπλέον κόλλα (περνώντας σιγά-σιγά όλο το σκοινί μέσα από αντίχειρα και δείκτη) το άφησα να στεγνώσει.
Το αποτέλεσμα ήταν αξιοπρεπέστατο και πολύ καλό στην υφή. Θυμίζει πια κάβους που σκληρύνανε απ'την αλμύρα και όχι κλωστή κεντήματος. Επιπλέον, δουλεύεται και πιο εύκολα και διατηρεί το σχήμα που του δίνεις !

Τέλος, να κλείσω με ένα θεματάκι που είχα απορία για το πως άραγε θα μπορούσε να γίνει καλύτερο. Ηταν το δέσιμο των κουπιών πάνω στους πάγκους.

Εκεί, περασα ένα κομμάτι κλωστή κάτω από τον πάγκο και γύρω από το κουπί, και στο σημείο ένωσης έβαλα κυανοακρυλική και έκοψα το επιπλέον. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν να είναι εμφανής η κόλληση από κοντά. Θα υπήρχε άρα κάποιος καλύτερος τρόπος ή ίσως θα έπρεπε να διαλέξω την "καλή" πλευρά της βάρκας και να κολλήσω από την άλλη πλευρά και πλάγια στο κουπί αντί για από πάνω;

Αυτά τα λίγα από την πρώτη μου μοντελιστική περιπέτεια, σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την ανταπόκριση !
Παναγιώτης

Tags: