Αποστολέας Θέμα: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48 (επιστροφή από τη ζώνη του λυκόφωτος)  (Αναγνώστηκε 1279 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

  • Scale 1/48
  • *
  • Μηνύματα: 688
  • Age: 54
  • Τόπος: Αθήνα
καλησπέρα,
το παρόν αποτελεί τη συνέχεια μιας αποτυχημένης μου συμμετοxής στο Group build "Pacific War". Για όποιον θέλει να δει την εως τότε εργασία παραπέμπω στο παλιό τόπικ : http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,21093.0.html

έκτοτε το κακόμοιρο το παράτησα σε κάποιο κουτί, μετά πρόσθεσα μερικές λεπτομέρειες πέρσι το καλοκαίρι, και τέλος πρόσφατα το ξανάπιασα σε μια τελική προσπάθεια να το ολοκληρώσω. Τολμώ να πω ότι πλέον τρέφω βάσιμες ελπίδες ότι θα φτάσω στο βάψιμο σύντομα και δεν θα γίνει ένα μοντέλο-παράδοξο του Ζήνωνα  :mrgreen:

  λοιπόν ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από την ως τώρα εργασία, η αρίθμησή τους αποτελεί συνέχεια του παλιού τόπικ.

30.Click to see the original size. , 31.Click to see the original size. , 32.Click to see the original size. , 33.Click to see the original size.
34.Click to see the original size. , 35.Click to see the original size. , 36.Click to see the original size. , 37.Click to see the original size.

-φωτ.30,31. οι κάννες του κιτ είναι μέτριες απότε αγοράστηκαν μεταλλικές από την Master που είναι πολύ καλύτερες. Η τρύπα όμως ήταν κάπως ρηχή οπότε με ένα τρυπανάκι και στη συνέχεια μία ψιλή κωνική λίμα τη βάθυνα περισσότερο.
-φωτ 32,33,34. ο σωλήνας pitot του κιτ αντικαταστάθηκε από άλλο που έγινε με δύο σωληνάκια 0.4mm 0.6mm περασμένα το ένα μέσα στο άλλο. Στο σημείο που ενώνονται το παχύτερο λιμαρίστηκε για να δοθεί το σχήμα που φαίνεται σε φωτό του πραγματικού. Το μήκος του σωλήνα pitot σύμφωνα με το βιβλίο της Model Art ήταν 529mm, επομένως στο μοντέλο κολλήθηκε με μήκος 11mm.
-φωτ. 35,36,37. Η Hasegawa μας δίνει την επιλογή αν θέλουμε να αφαιρέσουμε τα πλαστικά φώτα στα ακροπτερύγια και το rudder και να τοποθετήσουμε τα παρεχόμενα σε διαφανές πλαστικό. Πριν τα κολλήσω στη θέση τους άνοιξα εσωτερικά μικρές τρύπες στις οποίες έβαλα ελάχιστο κίτρινο χρώμα για να φαίνεται σαν να υπάρχει μέσα το λαμπάκι.
-επίσης στη φωτ. 35 (με το βελάκι) η εγκοπή που χωρίζει το πηδάλιο κλίσης από την πτέρυγα ανοίχτηκε με πριονάκι 0.1mm της Hobby Design, το ίδιο έγινε σε όλα τα αντίστοιχα σημεία των πτερύγων. Τα πιο παχιά πριονάκια που πολλοί μοντελιστές χρησιμοποιούν συνήθως δημιουργούν πολύ φαρδύ (για την κλίμακα) χώρισμα, το 0.1mm πιστεύω είνια το πλέον κατάλληλο.
-στη φωτ.37  το άνοιγμα του πίσω τροχού ήταν αρκετά κακοσχηματισμένο (ίσως ελλάτωμα στο δικό μου κιτ) οπότε διορθώθηκε με προσθήκη φύλλου πλαστικού, στόκο και κατάλληλο λιμάρισμα.


38.Click to see the original size. , 39.Click to see the original size. , 40.Click to see the original size. , 41.Click to see the original size.
42.Click to see the original size. , 43.Click to see the original size. , 44.Click to see the original size. , 45.Click to see the original size.
στις παραπάνω φωτογραφίες φαίνονται κάποιες βελτιώσεις που έγιναν στις φωλέες και τα σκέλη του συστήματος προσγείωσης με βάση φωτό του πραγματικού από μουσεία και restoration sites. Στο παλιό τόπικ στη φωτ.23 το σκέλος είχε κοπεί στα δύο, το μπράτσο του αμορτισέρ αντικαταστάθηκε από μεταλλικό σωληνάκι, προτιμώ αυτή τη λύση από το βάψιμο με ασημί χρώμα. Ο σωλήνας των φρένων έγινε από σωληνάκι 0.4mm και μέσα περάστηκε σύρμα 0.2mm. Επίσης από λωρίδες λεπτού πλαστικού και ζτπ. προστέθηκαν τα στηρίγματα που συγκρατούν τα καλύμματα των φωλέων  πάνω στα σκέλη.
στη φωτ.33 μαζί με το σωλήνα pitot φαίνεται και ο βραχίονας έκτασης-ανάσυρσης του σκέλους, στο μέσο του σκαλίστηκε με τον κόφτη ώστε να φαίνεται ότι αποτελείται από δύο τμήματα. Στις φωτ.43,44 φαίνεται το ελατήριο που έπιανε πάνω στο βραχίονα το οποίο έγινε από συρματάκι 0.15mm.
-φωτ.45. στο εσωτερικό των φωλέων προστέθηκαν μερικές σωληνώσεις. Στα σημεία (α) ανοίχτηκαν δύο τρύπες που φαίνονται σε φωτό του πραγματικού αλλά στο κιτ δεν υπήρχαν. Στο (β) προστέθηκε ένα μεταλλικός σωλήνας που φαίνεται να βγαίνει στην κάτω πτέρυγα περνώντας μέσα από την αριστερή φωλέα (άγνωστη η χρησιμότητά του). Στο (γ) το χείλος της εισαγωγής λέπτυνε με λιμάρισμα.

κάθε σχόλιο ή παρατήρηση καλοδεχούμενα
συνεχίζεται...

Αποσυνδεδεμένος Sernak

  • Scale 1/35
  • *
  • Μηνύματα: 1713
  • Τόπος: Που είπες;;
Απ: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48 (επιστροφή από τη ζώνη του λυκόφωτος)
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 22, 2015, 10:42:29 πμ »
ʼψογος καί πολύ κατατοπιστικός!!!! Σίγουρα θα κρατήσω τις φωτογραφίες σου σαν σημείο αναφοράς για όταν ξεκινήσω καί γω το δικό μου (αφού πρώτα βέβαια το αγοράσω όταν θα υπάρχει χρήμα!) ΑΛΛΑ πιστεύω είναι ένα καλό σημείο αναφοράς όσο αφορά τα πάχη των καλωδιώσεων του ΣΠ στην 1/48 καί για άλλα Ιαπωνικά αεροσκάφη των ίδιων περίπου διαστάσεων.

Συνέχισε το!!!! ::thumbleft::
There are only two types of aircraft, fighters and targets.

Αποσυνδεδεμένος John1981

  • Scale 1/144
  • *
  • Μηνύματα: 75
  • Age: 45
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
Απ: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48 (επιστροφή από τη ζώνη του λυκόφωτος)
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 22, 2015, 05:04:13 μμ »
Απίστευτή δουλειά και απο θέμα λεπτομέρειας και απο θέμα παρουσίασης. Η παρουσίαση σου και στα δυο threads για την συγκεκριμένη κατασκευή δίνει πολλά καινούρια τουλάχιστον για μένα που είμαι αρχάριος εργαλεία στην φαρέτρα.

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

  • Scale 1/48
  • *
  • Μηνύματα: 688
  • Age: 54
  • Τόπος: Αθήνα
Απ: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48 (επιστροφή από τη ζώνη του λυκόφωτος)
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 23, 2015, 02:03:07 πμ »
   ευχαριστώ κύριοι, χαίρομαι που σας αρέσει η παρουσίαση, ελπίζω και όσα δείχνω να φανούν χρήσιμα. Sernak αν και όποτε το ξεκινήσεις γράψε μου να σου πω 2-3 σημεία που πρέπει να προσέξεις στο συγκεκριμένο κιτ, ή ρίξε μια ματιά στο παλιό τόπικ. Τώρα σχετικά με πάχη σωληνώσεων κλπ. δεν είναι και απόλυτα μεγέθη, αυτό που μετράει κυρίως είναι (αν έχεις μια καλή φωτό του σημείου από πραγματικό) να ταιριάζουν έστω και με το μάτι τα σχετικά μεγέθη, πχ. η αναλογία πάχους του καλωδίου των φρένων σε σχέση με το πάχος του σκέλους προσγείωσης στο μοντέλο να δείχνει παρόμοια με αυτή στο πραγματικό.

  μικρή συνέχεια με επιμέρους λεπτομέρειες :
46.Click to see the original size. , 47.Click to see the original size. , 48.Click to see the original size. , 49.Click to see the original size.
-φωτ.46, παρατηρήστε πόσο λεπτή είναι η ακμή στα φλαπς στο πραγματικό. Στην ένωση ατράκτου-φλαπς υπήρχε μια μικρή μεταλλική λωρίδα που την καλυπτε (φωτ47 στον κύκλο), στο κιτ δίνεται κάπως χοντρή οπότε λέπτυνε με το σχετικό τρίψιμο.
-φωτ.48, η ακμή στο κάτω μέρος της ατράκτου εκτείνεται αρκετά πίσω στο κιτ, οι φωτό του πραγματικού μου έδιναν την εντύπωση ότι "σβήνει" πιο κοντά, οπότε την μείωσα μειώνοντας ταυτόχρονα και το "φούσκωμα"  που την ακολουθεί.
-φωτ.49, πίσω από το πιλοτήριο τοποθετείται ένα ορθογωνικό διαφανές κομμάτι που έχει ένα οβάλ παραθυράκι. Στο πραγματικό η γράμμωση ήταν μόνο στις πράσινες γραμμές όπως δείχνω στη φωτό, ενώ οι κόκκινες πρέπει να στοκαριστούν.

50.Click to see the original size. , 51.Click to see the original size. , 52.Click to see the original size. , 53.Click to see the original size.
54.Click to see the original size. , 55.Click to see the original size.
-φωτ.50 εδώ μία φωτό από μουσείο, φαίνονται (α) οι μοχλοί εσωτερικά της καλύπτρας, (β) το πάχος του θωρακισμένου αλεξινέμιου (70mm), το οποίο βρήκα σε φωτό από restoration (φωτ.51).
-φωτ.52,53,54,55 Μπροστά από το αλεξινέμιο υπήρχε ένας αεραγωγός (φωτ.50 (γ))που σκεπαζόταναπό ένα μικρό κάλυμμα, παρατηρήστε ότι δεν εφάπτεται αλλά έχει ένα μικρό κενό με την καλύπτρα. Ο αεραγωγός έγινε από ένα μικρό κομμάτι πλαστικού ενώ το κάλυμμα από λεπτό μεταλλικό φύλλο που πήρε το κατάλληλο σχήμα μετά από ένα μικρό παίδεμα.

56.Click to see the original size. , 57.Click to see the original size. , 58.Click to see the original size.
-φωτ.56,57 η κεραία του κιτ αντικαταστάθηκε από άλλη που έφτιαξα ως εξής. πρώτα βρήκα ένα κατάλληλο κομμάτι από πλαίσιο παλιού φωτοχαραγμένου σετ, το έκοψα στο κατάλληλο μήκος και το κόλλη σα σε ένα φύλλο πλαστικού 0.14mm. Στη συνέχεια πρόσθεσα ένα μικρό τριγωνικό κομάτι στην εγκοπή της φωτ.56, κόλλησα άλλο ένα φύλλο πλαστικού και το σύνολο το πέρασα με 500η στόκο gunze. Μετά από τρίψιμο έφτασα στο αποτέλεσμα της φωτ57.
-φωτ.58  Στο πάνω μέρος του κάθετου σταθερού πρόσθεσα ένα μικρό κομμάτι από περισσεύματα φωτοφαραγμένου σετ με μια μικρή τρύπα, εκεί πιάνει το νήμα της αντέννας.

59.Click to see the original size. , 60.Click to see the original size. , 61.Click to see the original size.
-σε σάιτ από restoration βρήκα μία φωτό που δείχνει πως ήταν εσωτερικά η βάση της έλικας και ο δίσκος του κώνου όπου φαίνεται μια σειρά από τρύπες περιμετρικά. Αυτές ανοίχτηκαν στο αντίστοιχο κομμάτι του κιτ το οποίο σκαλίστηκε για να πάρει το σχήμα που φαίνεται στη φωτό του πραγματικού. Τα χείλη των ανοιγμάτων του κώνου τρίφτηκαν για να λεπτύνουν και να δείχνει έτσι πιό λεπτος.
-φωτ.61 παλιότερα είχα αγοράσει τον κινητήρα homare της Neomega ο οποίος βγήκε μερικά πρόχειρα καλούπια για να χρησιμοποιείται σε κιτ με κλειστό cowling. Ένα από αυτά έχει συναρμολογηθεί εδώ περιμένοντας την προσθήκη ωστηρίων ράβδων μπουζοκαλωδίων κλπ.

62.Click to see the original size. , 63Click to see the original size. , 64.Click to see the original size.
- στα πηδάλια ύψους-βάθους αντικατέστησα το μεντεσέ που κινούσε τα μικρά πτερύγια με δύο καμμάτια παλιού φωτοχαραγμένου σετ (πρόκειται για τους γάντζους από deck κινητήρα jagdtiger στην 1/35).

μένουν κάποιες λεπτομέρειες στο cowiling και στον κινητήρα, ελπίζω να τις ολοκληρώσω την ερχόμενη εβδομάδα και να αξιωθώ να ρίξω χρώμα στο μοντελάκι σύντομα...
 ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Corto

  • Scale 1/35
  • *
  • Μηνύματα: 1725
  • Τόπος: San Mateo, CA
Απ: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48 (επιστροφή από τη ζώνη του λυκόφωτος)
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 23, 2015, 02:11:37 πμ »
 ::salut:: Φανταστική παρουσίαση και μεράκι - καλή συνεχεια και στο βάψιμο!
Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

Αποσυνδεδεμένος Alan Gelo

  • Scale 1/48
  • *
  • Μηνύματα: 819
  • Wie ein Floh...aber oho!
Απ: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48 (επιστροφή από τη ζώνη του λυκόφωτος)
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 23, 2015, 05:10:23 μμ »
Βασίλη έπρεπε να μας προειδοποιήσεις να αγοράσουμε ψωμί πριν ποστάρεις!!! :mrgreen: :mrgreen:

Πολύ καλή (ποιοτική και ποσοτική) δουλειά, με προσοχή σε μικρά πράγματα (και όχι μόνο) που θα κάνουν την διαφορά στο τέλος!

Μόνες παρατήρησεις τα κίτρινα φώτα πλοήγησης που κανονικά ξέρω οτι είναι κόκκινο και πράσινο/μπλέ (αριστερά και δεξιά αντίστοιχα) και τα trim tabs που πρέπει να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από τα πηδάλια ύψους/βάθους (δεν διακρίνω εάν τα πηδάλια είναι κατεβασμένα, εάν δεν είναι πάσο!)

Καλή συνέχεια!!

 ::salut::

Αποσυνδεδεμένος mixalis

  • Scale 1/35
  • *
  • Μηνύματα: 1917
  • Age: 63
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ (ΚΑΛΑΜΑΚΙ)
  • modelclub.gr
Απ: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48 (επιστροφή από τη ζώνη του λυκόφωτος)
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 24, 2015, 08:46:50 πμ »
Μή τό παρατήσεις πάλι!! Ή δουλειά σου δέν τό αξίζει  ::thumbleft::

Tags: