Η εντολή πριν δύο χρόνια από τον γιο μου ήταν σαφής θέλω κάτι για το μάθημα της τεχνολογίας στο σχολείο, μπορείς να βοηθήσεις; Η απάντηση από μέρους μου ήταν θετική και ύστερα από δύο μέρες με την αγορά του μοντέλου από γνωστό κατάστημα στο "τρίγωνο" βρισκόμασταν μαζί στο εργαστήριο για την δεύτερη κοινή προσπάθεια να κατασκευάσουμε μαζί, (πατέρας και γιος) ένα μοντέλο. Η πρώτη είχε γίνει πριν δέκα χρόνια και κράτησε από την μεριά του μικρού, τότε, μια ώρα μέχρι να βαρεθεί τις οδηγίες μου και να με παρατήσει ! Για μένα όμως ήταν η αφορμή για την επιστροφή στον χώρο ύστερα από δύο δεκαετίες.
Η δεύτερη προσπάθεια μας αρκετά χρόνια μετά δεν κράτησε πολύ παραπάνω από την πρώτη, είχε την ίδια κατάληξη, με εμένα να προσπαθώ μόνος να ολοκληρώσω το μοντέλο σε ένα διάστημα μόλις πέντε ημερών για να παρουσιαστεί στην τάξη. Το μοντέλο είναι το Apollo Saturn V από το αρχαίο κιτ της Airfix σε κλίμακα 1/144 που παρ΄όλη την μεγάλη ηλικία των καλουπιών του παραμένει αξιοπρεπές με μέτρια εφαρμογή και "βασική" αποτύπωση των λεπτομερειών του "αυθεντικού" Με προσεκτική δουλειά μπορείς να έχεις ένα αξιοπρεπές και εντυπωσιακό σε μέγεθος αποτέλεσμα.
Το μοντέλο "σχεδόν" ολοκληρώθηκε μέσα σε πέντε μέρες με αρκετή πίεση εκτός από τους κινητήρες που απαιτούσαν αρκετή δουλειά και χρόνο και έμειναν στην άκρη.
Έχει γίνει χωρίς καμία βελτίωση, η βασική απόχρωση έγινε με λευκό γυαλιστερό σπρέυ της Humbrol με αρκετά καλά αποτελέσματα, με ακρυλικά της Gunze τμήματα του πυραύλου έγιναν με μια απόχρωση του λευκού προς το sand. Στην συνέχεια με την βοήθεια φωτογραφιών έβαψα τα μαύρα τμήματα του πυραύλου παραβλέποντας τις λάθος οδηγίες που δίνει η Airfix. Τα μικρά χρονικά περιθώρια που είχα δεν μου επέτρεψαν να ασχοληθώ με τις λεπτομέρειες σε βάθος. Το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό και την δουλειά του την έκανε όταν παρουσιάστηκε στην τάξη, σαν δείγμα των δυνατοτήτων του ανθρώπου και της τεχνολογικής εξέλιξης στα μέσα του προηγούμενου αιώνα
Επιστρέφοντας στο παρόν και έχοντας πείσει τον εαυτό μου σε μοντελιστική αποχή από νέες κατασκευές για λίγους μήνες, κοιτάζοντας το σχεδόν τελειωμένο μοντέλο θεώρησα ότι δεν θα είχα άλλη ευκαιρία για να ολοκληρώσω την κατασκευή του και πήρα την απόφαση να ξεκινήσω.
Αρχή με βάψιμο με Alclad chrome και κόλλημα στο service module των κινητήρων κατεύθυνσης αφού πρώτα ανοίχθηκαν με λεπτό τρυπανάκι οι κωνικές απολήξεις τους
ο κινητήρας ώσης του Command & Service Module CSM δυστυχώς χάθηκε στο "ταξίδι" του μοντέλου από το σπίτι στο σχολείο!! κάθε προσφορά για το αντίστοιχο κομμάτι από συνάδελφο θα ήταν καλοδεχούμενη!!
στην συνέχεια έχουν οι πέντε κύριοι κινητήρες F1 του πρώτου σταδίου S-IC του μεγαλύτερου πυραύλου που είχε κατασκευασθεί ποτέ εκείνη την εποχή (δεν ξέρω αν είναι μέχρι και σήμερα!) . Η εφαρμογή μέτρια προς χάλια!!
με την βοήθεια διαφόρων μεγεθών από λίμες και flex-i-file έφτασα σε ένα αποδεκτό αποτέλεσμα
ακολούθησαν οι πέντε κινητήρες J-2 του δεύτερου σταδίου S-II και ο ένας J-2 του τρίτου σταδίου S-IVB
Σχόλια, παρατηρήσεις, υποδείξεις, καλοδεχούμενες!!