Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάπου κάποια αξιόπιστη αντιστοιχία ή «συνταγή» των χρωμάτων της **RAF** σε **Vallejo Model Air**.
Έχω ψάξει αρκετά, τόσο σε ξένα sites όσο και στο επίσημο της Vallejo. Έχω κατεβάσει και το PDF-οδηγό με τα σετ που τιτλοφορεί ως *RAF* (
http://www.little-cars.co.uk/RAF-CC090.pdf)).
Ωστόσο, σε ορισμένα χρώματα έχω κάποιες ενστάσεις, βασισμένες σε χρωματολόγια της RAF που βρήκα στο διαδίκτυο.
Για παράδειγμα, αντί του **Sky**, προτείνεται το **Grey 71.103**, το οποίο όμως είναι πολύ ωχρό και όχι αρκετά πράσινο, σε σχέση με το πιο «βεραμάν» Sky. Αυτό διορθώνεται σχετικά εύκολα με ανάμιξη **1/4** από το **Pale Green 095** (το χρώμα του κόκπιτ).
Αντί του **Dark Green**, προτείνεται το **US Dark Green 71.016**, το οποίο στην πράξη είναι πιο κοντά σε **Olive Drab** παρά στο ψυχρότερο κυπαρισσί της RAF.
Βέβαια, μπορεί να είμαι επηρεασμένος από τους κωδικούς της **Humbrol**, με τους οποίους έχουμε όλοι μάθει τόσα χρόνια, και τα χρωματολόγια που είδα ίσως να μην είναι σωστά φωτογραφημένα ή σκαναρισμένα, οπότε είναι λογικό να υπάρχουν αποκλίσεις.
Τα online χρωματολόγια της Vallejo, πάντως, είναι **τελείως αναξιόπιστα χρωματικά**.
Τυχαίνει, λόγω επαγγέλματος, να έχω πάντα καλιμπραρισμένη οθόνη, οπότε εμπιστεύομαι αυτό που βλέπω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι **κανείς δεν πρέπει να επιλέγει χρώμα Vallejo με βάση online ή έντυπο κατάλογο**, γιατί οι αποκλίσεις είναι μεγάλες -- σε σημείο που ένα ψυχρό χρώμα μπορεί να φαίνεται θερμό και το αντίστροφο.
Με βάση λοιπόν τη μοντελιστική εμπειρία, έχει βρεθεί κάποια πιο ακριβής αντιστοιχία, ώστε να μη γινόμαστε "color Nazis", αλλά τουλάχιστον να κινούμαστε **στο ίδιο γήπεδο** με το πραγματικό μοντέλο που βάφουμε;