Modelclub.gr Φόρουμ

Καταδρομικό "Петр Великий" Trumpeter 1/350 (Αναγνώστηκε 1084 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

gtdeath13

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
  • *
  • Scale 1/32
  • Μηνύματα: 10054
Καταδρομικό "Петр Великий" Trumpeter 1/350
Αύγουστος 26, 2014, 07:34:47 μμ
ΠΥΡΗΝΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΩΝ ΒΛΗΜΑΤΩΝ «ΜΕΓΑΣ ΠΕΤΡΟΣ»

Η πρώτη προσπάθεια είχε γίνει στην 1/700 με το πρώτο πλοίο της κλάσης, το Kirov...

Τότε είχα πει ότι θα επανέλθω με άλλο ένα αλλά στην 1/350...

Ήρθε λοιπόν η ώρα να γίνει αυτό.

Για αρχή βλεπετε το βιντεάκι να γουστάρετε:


Η κλίμακα θα είναι στην 1/350 και το κιτ θα είναι αυτό: http://www.trumpeter-china.com/a/en/product/ship/1_350_Series/2010/1127/1699.html

Το βελτιωτικό (Σωτήρη φέρτο το Σάββατο μην σου σπάσω το κεφάλι  ::violent1:: ::violent1:: ) αυτό: https://www.whiteensignmodels.com/p/WEM+1350+Kirov+Class+PE+35117/5186/

Φωτογραφίες του πλοίου εδώ: http://www.navsource.ru/photos/02/168/index.html

Πληροφορίες για την κλάση εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Kirov_class_battlecruiser και http://www.naval-technology.com/projects/kirov/ και http://www.military-today.com/navy/kirov_class.htm

Για το συγκεκριμένο πλοίο: http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_battlecruiser_Pyotr_Velikiy

Άλλο ένα βιντεάκι:
&feature=related και ένα ακόμα καλύτερο
&feature=related

Μπήκε ο θεμέλιος λίθος στην κατασκευή, ή μάλλον για να κυριολεκτώ, το θεμέλιο πόμολο...


Η βάση έχει εσωτερική διάσταση 80Χ20 ενώ το σκάφος είναι 72Χ10... Με το συμπάθειο...  :mrgreen: :mrgreen:

Ετοιμάστηκε το σκάφος, στοκαρίστηκε (προληπτικά περισσότερο, μιας και η εφαρμογή ήταν πολύ καλή), κολλήθηκε το κατάστρωμα (5 μέρη) αφότου αφαιρέθηκε από το μεσαίο κομμάτι η μέση που θα καλυφθεί από την υπερκατασκευή με σκοπό να έχω πρόσβαση στις βίδες που θα το συγκρατούν στην βάση.

Το κατάστρωμα κολλήθηκε για δύο λόγους: Πρώτον γιατί το σκάφος ήταν χαλαρό και δεν ήθελα να το βάψω έτσι και δεύτερον γιατί μπορούσα να έχω πρόσβαση στο εσωτερικό ακόμα και με το κατάστρωμα κολλημένο. Επίσης με κολλημένο το κατάστρωμα αποφεύγουμε τυχόν τριψίματα και στοκαρίσματα στο ήδη βαμμένο σκάφος εαν δεν εφαρμόζει καλά το κατάστρωμα.


Τα κομμάτια που έπρεπε να κολληθούν στο σκάφος ήταν, δύο θόλοι Α/Υ, τέσσερα παρατροπίδια, δύο stabiliser, αξονικά και έδρανα και τα πηδάλια. Οι προπέλες θα τοποθετηθούν μετά το βάψιμο.

Το σκάφος κοντεύει να τελειώσει. Μερικές φωτογραφίες του πραγματικού και μια φωτογραφία για το πως διόρθωσα με ΖΤΠ τις ράγες που έσβησα τρίβωντας την ένωση των καταστρωμάτων:
το βάψιμο του σκάφους ολοκληρώθηκε, με μια μικρή αστοχία στο μασκάρισμα που θα διορθωθεί αύριο, καθώς και κάποια άλλα συμμαζέματα...Το μοντέλο ασταρώθηκε με primer σε σπρέι της Humbrol.

 Έπειτα περάστηκε δύο χέρια barley grey 167 Humbrol το κατάστρωμα και οι πλευρές έως ένα σημείο χαμηλά στη γάστρα. Να σημειώσω εδώ ότι το κιτ είχε χαραγμένη ίσαλο γραμμή αλλά εξαφανίστηκε με τα τριψίματα και το βάψιμο.
Μετά μασκαρίστηκε το γκρι. Ένα χέρι παρκετίνη στα όρια της ταινίας μασκαρίσματος για να σφραγιστούν τυχών ατέλειες στην ταινία.
Η αστοχία στο μασκάρισμα έχει να κάνει με το ότι χρησιμοποιώ διαφανή μεμβράνη για να καλύψω τα χοντρά χοντρά σημεία, κι εκεί που πέρασε το χρώμα ήταν εκεί που έπιανα το μοντέλο. Επίσης έχω την εντύπωση ότι το white spirit διαβρώνει την μεμβράνη μερικώς. Στο επόμενο θα προσέξω περισσότερο.

Τα ύφαλα βάφτηκαν με 73 Humbrol, δεν το αλλάζω με τίποτα, εκτός από το αντίστοιχο hull red White Ensign που σπανίζει και κοντεύω να ξεμείνω. Δύο χέρια παρκετίνη τουλάχιστον, την πέρασα με πλατύ πινέλο 1 ίντσας.

Μασκαρίστηκαν τα ύφαλα και η μαύρη γραμμή περάστηκε με μαύρο ακρυλικό Revell. Ένα χέρι παρκετίνη, έπρεπε να περάσω και δεύτερο για να είμαι 1000% σίγουρος.

Μασκάρισμα πάνω στη μαύρη γραμμή για να βαφτεί η άσπρη με ακρυλικό λευκό της Gunze. Παρκετίνη για να δέσει το χρώμα και να μην το σηκώσει το ξεμασκάρισμα.

έβαψα το κατάστρωμα ένα χέρι να δω αν πέτυχα το χρώμα και έβγαλα και μερικές φωτογραφίες σε φυσικό φως. Το χρώμα μου αρέσει, θα διορθώσω την γραμμή στο πρόστεγο με στοκάρισμα και θα ξαναβάψω το κατάστρωμα. Μετά θα το μασκάρω και θα βάψω το ανοιχτό γκρι, διορθώσεις στο χρώμα των πλευρών και το κόκκινο του καταστρώματος ελικοπτέρου...Πώς να περάσετε ένα δημιουργικό πρωινό; Μασκάροντας το κατάστρωμα του Τσάρου...


Μερικά σενιαρίσματα και κοψίματα και το σκάφος πάει για ένα καλό παρκετίνωμα. Μετά θα μπουν επάνω τα τσουμπλέκια του καταστρώματος, παρκετίνη, πλυσιματάκι διακριτικό, σήματα, βερνίκωμα και στερέωμα στη βάση... Οι φωτογραφίες είναι με φλας...


Έχω ρίξει πολύ μελέτη στα βήματα της κατασκευής για να μην με παιδέψει...

Σήμερα προχώρησα στην συναρμολόγηση της υπερκατασκευής. Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη δομή, η οποία είναι αρκετά δύσκολο να αποδοθεί και ταυτόχρονα να είναι εύκολη στη συναρμολόγηση. Αυτό η κατασκευάστρια το έκανε ακόμα χειρότερο κάνοντας κάποια μέρη από διάφανο πλαστικό, προφανώς για να βοηθήσει όσους δεν βάφουν τα φινιστρίνια και τα άλλα ανοίγματα.

Αν και αρχικά σκεφτόμουν να δουλέψω κάθε κομμάτι ξεχωριστά, κυρίως για να τρίψω λεπτομέρεια που έπρεπε να αφαιρεθεί και να προστεθεί άλλη από φωτοχαραγμένα, αποφάσισα να μην το κάνω γιατί αν με παίδευε στην εφαρμογή μπορεί να μην είχα «λαβές» για να δέσω τα κομμάτια μεταξύ τους. Έτσι συναρμολογήθηκε ολόκληρη η υπερκατασκευή, ενισχύθηκε σε κάποια σημεία και προστέθηκε και η πυραμίδα με την τσιμινιέρα, γιατί, όπως σωστά αποδείχθηκε κατά την τοποθέτηση, φοβήθηκα ότι δεν θα πατάει καλά στο κατάστρωμα. Φανταστείτε λοιπόν να παιδεύω ένα κομμάτι με άπειρα ευαίσθητα φωτοχαραγμένα, όπως π.χ. τα ραντάρ, και να προσπαθώ να το εφαρμόσω στο κατάστρωμα... Προσοχή ήθελε και το ταίριασμα στους οδηγούς του κυρίου καταστρώματος, κάτι το οποίο πέτυχα εύκολα προσαρμόζοντας την υπερκατασκευή και ταιριάζοντας την όσο ακόμα δεν είχαν στεγνώσει οι κόλλες και είχα μπόσικα να δουλέψω... Επίσης τοποθετήθηκαν οι περισσότερες λεπτομέρειες στην κόντρα γέφυρα μιας και αυτή θα βαφτεί γκρι κι όχι πορτοκαλί. Το ίδιο θα γίνει και με όλες τις πλατφόρμες της πυραμίδας και τα ραντάρ.
Στη συνέχεια θα προσπαθήσω να συμμαζέψω ραφές και άλλες δυσμορφίες και μετά θα πέσει ένα αστάρι. Μετά θα αρχίσει να προστίθεται λεπτομέρεια στους μπουλμέδες μόνο, με τα παρελκόμενα επί των καταστρωμάτων να μπαίνουν μετά το βάψιμο των καταστρωμάτων, ενώ θα έχουν βαφτεί κι αυτά από πριν.

Ο Τσάρος κάθησε στο «θρόνο» του και είναι έτοιμος για παρκετίνες, σήματα και βερνίκια.

Η μόνη λεπτομέρεια που δεν μπήκε είναι οι προπέλες. Η Τρουμπέτα δίνει τετράφυλλες, που είναι σωστές για το πρώτο πλοίο της κλάσης αλλά όχι για τον τελευταίο, που είχε πεντάφυλλες προπέλες...Η πρόοδος είναι πολύ αργή αλλά σταθερή... Κάθε βήμα θέλει πολλή μελέτη πριν πραγματοποιηθεί.

Για παράδειγμα σκεφτόμουν να βάλω τις πλατφόρμες στην πυραμίδα αφότου έβαζα τις φωτοχαραγμένες κατακόρυφες σκάλες, αλλά αν το είχα κάνει αυτό θα είχαμε κλάματα. Ευτυχώς έβαλα τις πλατφόρμες πριν, οπότε και είδα ότι κάθονταν πιο ψηλά από ότι είχα σημαδέψει τις σκάλες.

Επιπλέον στοκαρίστηκαν κάποια σημεία και αφαίρεσα όλες τις κατακόρυφες σκάλες για να μπουν φωτοέτσια...

Τα περισσότερα φωτοέτσια θα μπουν στην πυραμίδα πριν το βάψιμο, μιας και δεν έχει πορτοκαλί επιφάνειες αλλά μόνο γκρι. Σκέφτομαι τώρα αν πρέπει να τα βάλω πριν το αστάρωμα ή μετά, μπας και πετύχω να μην πιάσουν πολύ χρώμα και παραμείνουν λεπτά, να μην «μπουκώσουν» τα φωτοχαραγμένα δηλαδή.

Αντίθετα, τα περισσότερα ψιλικοκό στην υπόλοιπη υπερκατασκευή, που μάλλον υπερπαραγωγή είναι, θα μπουν μετά το βάψιμο.Τέλος, σχετικά με το σχήμα της πυραμίδας και γενικότερα της υπερκατασκευής, για το πλοίο Μέγας Πέτρος είναι ολόσωστο εκτός από ένα τμήμα στο πίσω μέρος της γέφυρας, το οποίο θα έπρεπε να κάνει σκαλοπάτι σε ένα κατάστρωμα, αλλά πραγματικά η διαφορά είναι αμελητέα.

Μοντελιστική δουλειά τριών ημερών. Βλέποντας ότι η εφαρμογή της μεγάλης πυραμίδας είχε προβληματάκια, αποφάσισα να τοποθετήσω και την μικρή-πρυμναία πυραμίδα για να αποφύγω παρόμοια προβλήματα. Έπεσε λίγο στοκοτρίψιμο, μερικά γαλλικά και από το απόγευμα θα αρχίσουν να μπαίνουν και κάποια φωτοαποτέτοια...

Επίσης συναρμολογήθηκε το πυροβόλο και δύο τμήματα υπερκατασκευών. Κι εκεί ο στόκος ήταν απαραίτητος.
Ξεκίνησε λοιπόν το πάρτι:


Στην 1/200 είναι πιο εύκολο... Στην 1/700 δεν το ξανακάνω...

Επειδή οι σκάλες είναι δύο διαφορετικά πλάτη, αφότου έτριψα αυτές που ήταν από τα καλούπια, σημάδεψα με κόκκινο τις στενές και με πράσινο τις φαρδιές. Για να μην μπερδέψω που πάει τι... 

Προχώρησα λίγο ακόμα. Η υπερκατασκευή είναι πρόχειρα τοποθετημένη στο σκάφος, όχι κολλημένη. Το πορτοκαλί των καταστρωμάτων στην υπερκατασκευή μόλις περάστηκε, θέλει διορθώσεις, κοψίματα, μαζέματα. Μετά θα βαφτούν τα παράθυρα της γέφυρας, τα φινιστρίνια, τα λοιπά ψιλικοκό και μετά θα κολληθεί η υπερκατασκευή στο κατάστρωμα. Όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να κολληθούν θα τοποθετηθούν μετά, μιας και πρέπει να έχω χώρο για να «δέσω» την υπερκατασκευή στο σκάφος όταν θα την κολλάω, για καλύτερη εφαρμογή...
Το κατάστρωμα αφότου κολλήθηκε στο σκάφος απέκτησε μια αρνητική κύρτωση (δηλαδή το κέντρο είναι πιο χαμηλά από τις άκρες) καθ' όλο το μήκος του. Υποψιάζομαι ότι οι άκρες του σκάφους πιέζουν το κατάστρωμα προς τα μέσα. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί εύκολα με την τοποθέτηση εσωτερικών εγκάρσιων στηριγμάτων στην κάτω μεριά του καταστρώματος.

Αυτή η αρνητική κύρτωση έχει αποτέλεσμα την μη τέλεια εφαρμογή της υπερκατασκευής στο κατάστρωμα. Άρα άμα αποφύγετε την κύρτωση η υπερκατασκευή θα κουμπώνει άψογα. Έτσι θα μπορείτε να την τελειώσετε όλη πριν την τοποθετήσετε, ακόμα και τα ρέλια και τα σχοινιά. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να την βάψω και μετά να την κολλήσω, ενώ τα υπόλοιπα θα κολληθούν μετά, με αποτέλεσμα λόγω μεγέθους και βάρους να είναι λίγο μπίζουλη η όλη δουλειά...

Λίγη πρόοδος... Το decal με τις γραμμές του ελικοδρομίου είναι τραγικό, προτείνω αν κάποιος το φτιάξει να βάψει τις γραμμές... Προπέλες έβαλα αυτές που έδινε το κιτ, μιας και δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες... Στην τοποθέτηση ταλαιπώτησα λίγο το χρώμα και πρέπει να το συμμαζέψω...


 :arrow: Ολοκληρώθηκαν τα ψιλικοκό της γέφυρας και του πμ ιστού.
 :arrow: Τοποθετήθηκε το πυροβόλο.
 :arrow: Πρέπει να ξεσκονισθούν καλά τα καταστρώματα και να βαφτούν όλα τα ψιλικοκό που πάνε εκεί, τα οποία και ετοιμάστηκαν.
 :arrow: Πρέπει να διορθωθεί η μια προπέλα και να γίνει σωστά η ίσαλος γραμμή πίσω.

Πάμε γερά για την Έκθεση...
     

     

Σας το είπα, δε σας το είπα; Δεν είμαι καλά γιατρέ μου!!!  ::bioliicon:: ::bioliicon:: ::brancard:: ::brancard:: ::badgood:: ::badgood::

Hraklis_Poumaro

περισσότερα
  • Επισκέπτης
Μεγαλη λατρεια πλοιο και εξ ισου προσεχες κιτ,μολις φαγωθει το στοκ.
Προσεξε λιγο το Σκουρο γκρι των αισθητηρων σε αρκετα σημεια σου εχει ξεφυγει.Δωστου στοργη,βγαλτο μαναρι !!!

Και επειδη δε κρατιεμαι, αυτο το πλεουμενο φρουριο φερει ως οπλισμο :
20 P-700 επιφανειας-επιφανειας
128 ! 3κ95 ΤOR επιφανειας-αερος
128 !!!  S-300 επιφανειας-αερος
44 Gecko επιφανειας-αερος
4 Ανθυποβρυχιακους εκτοξευτηρες ρουκετων 254-305 mm
2 * 130 mm L70
10 τορπιλοσωληνες των 523 mm
6 CIWS
( Ενα πλοιο μονο της κλασσης kirov μεταφερει πιο πολλους αντιαεροπορικους πυραυλους απ οσους εχουμε σαν χωρα σε ρωσικα Ε/Α )

Symeon

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
  • *****
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • Μηνύματα: 2787
Πάμε γερά για την Έκθεση...
Για να δούμε..............