Αν μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει...
Με την εγκατάσταση των γραμμών στην μακέτα αποφάσισα να δοκιμάσω την λειτουργία των τρένων πάνω σ' αυτές.
Έχω τον controller Marklin 6021 και έναν transformer 52VA. Τα συνέδεσα με τον (απλό) τρόπο που υποδεικνύουν και τοποθέτησα, ενδεικτικά, πάνω στις γραμμές 4 από τις μηχανές που έχω. Ενώ γνώριζα περίπου τα νούμερα με τα οποία, υποτίθεται, πρέπει να κινηθούν, τίποτα από το φυσιολογικό δεν συνέβη. Μία προχωρούσε μόνη της και οι υπόλοιπες τίποτα.
Πήρα λοιπόν τον controller , πήρα, ενδεικτικά, και 2 μηχανές και πήγα στο κατάστημα που τα αγόρασα για να διαπιστώσω τι φταίει.
Στο κατάστημα δοκιμάσαν τις μηχανές, την μία (ψηφιακή) στο νούμερο που έγραφε το βιβλίο της και την άλλη (Δέλτα ψηφιακή) στο νούμερο που επιλέξαμε εμείς. Και δούλευαν σωστά. Αμέσως μετά αντικατέστησαν το (ολόιδιο) controller τους με τον δικό μου. Η λειτουργία δεν ήταν καλή. Κάνανε επανεκκίνηση του controller και επίσης βάλανε στην επιλογή on (όπως ακριβώς και στον δικό τους) το ένα από τα 4 διακοπτάκια που έχει στην πίσω πλευρά του ο controller (στην αρχή ήταν και τα 4 ανοιχτά). Μετά από αυτά ο controller δούλεψε κανονικά με τις 2 μηχανές μου στα νούμερα που έπρεπε.
Επιστρέφοντας σπίτι συνέδεσα τον controller με τον μετασχηματιστή μου, τοποθέτησα στις γραμμές όλες τις μηχανές (12 τον αριθμό) και άνοιξα το κύκλωμα. Με το άνοιγμα (έχοντας στο 0 τον διακόπτη ταχύτητας και μην έχοντας επιλέξει κανένα νούμερο) άρχισαν να τρέχουν οι 4 από τις 12 (οι 2 μάλιστα ήταν αυτές που είχαμε δοκιμάσει στο κατάστημα). Τις βγάζω από τις γραμμές και επιλέγοντας με τη σειρά νούμερα από το 01 έως το 80 προσπάθησα να δώ σε ποιά και άν κινούνται οι υπόλοιπες 8 μηχανές. Τελικά σε 3 νούμερα κινήθηκαν οι 3 από τις 8 μηχανές και οι άλλες 5 τίποτα.
Δεν ξέρω τι ακριβώς να επιχειρήσω.
Ίσως πρέπει να δοκιμάσω στη θέση on κάποιο άλλο από τα διακοπτάκια πίσω από τον controller? Μήπως φταίει ο μετασχηματιστής? Μπορεί η τόσο πυκνή γραμμολογία με διαφόρων ειδών γραμμές (συνδυασμός μεταχειρισμένων, καινούργιων, σειράς Μ, σειράς c). Και αν υπάρχει πρόβλημα στην γραμμολογία γιατί οι 3 μηχανές δουλεύουν κανονικά?
Από το κατάστημα που τους ρώτησα μου λεν οτι δεν καταλαβαίνουν γιατί και μου πρότειναν να κάνω μία δοκιμή δημιουργώντας μία απλή γραμμή ενός κύκλου και να δοκιμάσω μία μία τις μηχανές.
Προφανώς χρειάζομαι την γνώμη ενός έμπειρου που θα το έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν.
Ευχαριστώ


