Παναγιώτη,
Καταρχάς προσπάθησα να σε βρω αλλά ήταν δύσκολο διότι δεν σε γνωρίζω φυσιογνωμικά και ρωτούσα να με συστήσει κάποιος αλλά κυρίως διότι είχα υποχρεώσεις στο εμπορικό μου περίπτερο και λίγο χρόνο όταν ήταν ανοικτά για το κοινό.
Θα επικεντρωθώ αποκλειστικά στο διόραμα σου και όχι στο αεροσκάφος διότι δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στα Ιαπωνικά αεροσκάφη του Β΄ΠΠ αφενός και αφετέρου οι ικανότητες σου στο είδος είναι μακράν καλύτερες από τις δικές μου.
Θα είμαι αυστηρός μαζί σου για 4 λόγους:
Α. Το αεροσκάφος σου είναι κατά την μη-ειδική μου άποψη ένα μικρό αριστούργημα και άξιζε τοποθέτησης σε ανάλογης ποιότητας σκηνικό.
Β. Κατηγορία «Π» σημαίνει αυστηρή κριτική.
Γ. Θα ήθελα να δω από τα χέρια σου ένα εξαιρετικό κομμάτι του χρόνου γιατί πιστεύω πως έχεις την ικανότητα!
Δ. Όπως είπε και ο αγαπητός GIOMEF πήγες να δεις την ΑΕΚ.

Στο προκείμενο. Το διόραμα σου δεν πείθει από την πρώτη ματιά.
1. Η βασική μου παρατήρηση είναι πως όταν κάποιος αντικρίζει το διόραμα πιστεύει πως το έχουν κατασκευάσει δυο διαφορετικοί μοντελιστές! Ένας δημιούργησε το αεροσκάφος και ο άλλος το σκηνικό, έδαφος, βλάστηση κλπ. Το αεροσκάφος δεν έχει δέσει στο διόραμα.
2. Διόραμα σημαίνει αποτύπωση μιας ιστορίας ή αποτύπωση μιας φωτογραφικής σκηνής. Έχεις μια ιστορία αλλά δεν μας την λες ολοκληρωμένα. Υπάρχουν κενά στην τοποθέτηση των φιγούρων που δεν τραβούν τον παρατηρητή. Δεν υπάρχει μια αισθητικά και γεωμετρικά μελετημένη τοποθέτηση των φιγούρων. Σε συνέχεια του παραπάνω παρατηρούνται μεγάλοι κενοί χώροι που αφενός δεν σου χρησιμεύουν αφετέρου δείχνουν άδειοι! Πάνω σε αυτό θα πρότεινα μια πολύ μικρότερη βάση με διαφορετική προσέγγιση τοποθέτησης χωρίς να χάσει η σκηνή.
Επίσης υπάρχουν παράλληλες και κάθετες νοητές ευθείας πάνω στις οποίες έχουν τοποθετηθεί τα διάφορά στοιχεία του διοράματος που χαλούν την όποια προσπάθεια. Η γεωμετρική μελέτη των διάφορων στοιχείων είναι πολύ βασικό τόσο ως προς το οριζόντιο επίπεδο όσο και ως προς το κατακόρυφο. Οι πτέρυγες είναι σχεδόν παράλληλες με το χαντάκι και η άτρακτος σχεδόν παράλληλη με τα ίχνη στο χώμα, ενώ τα δέντρα και η βλάστηση είναι παράλληλα επίσης με το χαντάκι. Τέλος υπάρχουν γωνίες που το όχημα δείχνει άσχετο με το όλο σκηνικό.
Σε συνέχεια του παραπάνω σημειώνω πως μια διαφορετική προσέγγιση θα αναδείκνυε και την υπέροχη δουλειά που έχει γίνει στο εσωτερικό του αεροσκάφους.
Προτάσεις για την τοποθέτηση και το μέγεθος της βάσης:Το αεροσκάφος θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί σε πολύ μικρότερη βάση . Η αριστερή πτέρυγα θα έπρεπε να ήταν εκτός βάσης και το ρύγχος να βρίσκεται σχεδόν στην άκρη της βάσης. Θα προτιμούσα να έχει συμπαρασύρει και μερικούς θάμνους ή να έχει βρεθεί ανάμεσα σε αυτούς όταν το αεροσκάφος σταμάτησε. Επίσης μια κλίση δεξιά και μακριά από την τροχιά του αεροσκάφους θα έδιωχνε την ενοχλητική παράλληλη νοητή ευθεία ίχνους και ατράκτου. Περισσότερα επίπεδα. Τα επίπεδα δίνουν ατμόσφαιρα και αέρα! Ίσως εδώ να δοκίμαζες και άλλου σχήματος βάση ξεφεύγοντας από την ορθογώνια διάταξη.
3. Βλάστηση και έδαφος. Τα δένδρα σου είναι αφύσικα τόσο ως προς το σχήμα όσο και ως προς τα χρώματα. Νομίζει κάποιος πως είναι βιαστικά κατασκευασμένα. Δεν δίνουν την αίσθηση του ζωντανού. Κάποια μάλιστα μου δείχνουν εκτός κλίμακας. Το έδαφος δείχνει μονότονο και πολύ «στεγνό». Η φύση κατά την γνώμη μου είναι ένας πυλώνας που μπορεί να σου απογειώσει το διόραμα ή να σου το χαντακώσει! Απαιτεί ίση μεταχείριση με ένα αεροσκάφος ή ένα άρμα για να δέσει σε ένα σύνολο και να δείξει διόραμα.
Προτάσεις για την φύση:Μελέτησε την φύση με μια βόλτα. Παρατήρησε πόσα χρώματα και κοντράστ υπάρχουν. Φυσικά το σκηνικό δεν είναι στην Ελλάδα αλλά πάνω κάτω ένα λιβάδι στην Ασία μοιάζει πολύ με ένα στην Ελλάδα. Παρατήρησε τα δένδρα. Πως τοποθετεί η φύση τα φυλλώματα στον κορμό; Ο κορμός καταλήγει σε κλαδιά και αυτά καταλήγουν σε μικρότερα οπού βγαίνουν τα φύλλα. Προσπάθησε να βάλεις υφή στους κορμούς βάσει φωτογραφικού υλικού όπως θα έβαζες καλώδια σε ένα κινητήρα! Σκέψου την ιδέα να βάλεις επιλεκτικά ένα νερόλακκο. Ή χώμα που έχει βραχεί πρόσφατα. Γενικά εναλλαγή στο τοπίο και επικέντρωση στα χρώματα και τα κοντράστ. Συλλογή φυσικών υλικών. Τα καλύτερα διοραματικά υλικά βρίσκονται στην φύση!
Θα σου πρότεινα μια όμορφη εκδρομή στο Ναύπλιο να σε ξεναγήσω στον τρόπο που μαζεύω υλικά από την φύση. Δεν πάει ο νους σου πόσο χρήσιμα πράγματα συναντάμε καθημερινά και δεν το προσέχουμε! Ανοικτή πρόσκληση!
4. Ατμόσφαιρα! Βάλε τον εαυτό σου σε ένα αεροσκάφος που προσπαθεί να προσγειωθεί με πρόβλημα. Νιώσε την αγωνία και την ένταση του να πετάς με μεγάλη ταχύτητα χαμηλά προσπαθώντας να προσγειωθείς σε ένα χωράφι ενώ παρασύρεις πέτρες, φυτά και χώμα. Θα ήθελα περισσότερη φθορά στο αεροσκάφος δεδομένων των παραπάνω συνθηκών. Το αεροσκάφος δείχνει να έχει τοποθετηθεί με ακρίβεια στο τέλος του λιβαδιού και δείχνει ουσιαστικά εκτός του κινητήρα και του σκέλους άθικτο.
παρακάτω παραθέτω τις παρατηρήσεις του αγαπητού Ηλία Κορομπίλη που αν μη τι άλλο η παρουσία όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο τον καταξιώνει ως έναν από τους πλέον αξιοσέβαστους μοντελιστές.
Πρόκειται για έναν εξαιρετικό και ικανότατο μοντελιστή που θα ήθελα να είχε έρθει ώστε να έχω τη χαρά να μιλήσουμε για τη δουλειά του. Δυστυχώς δεν ήρθε, ελπίζω να τα πούμε του χρόνου. Προσωπικά την Κυριακή είχα διεξοδική συζήτηση με πάνω από 15 διαγωνιζόμενους από τις 10 το πρωί μέχρι και την ώρα που γινόταν η απονομή.
Για να μην μακρηγορώ, τα λάθη του:
1)Συμμετοχή στην κατηγορία Π. Βέβαια η συμμετοχή σ αυτήν την κατηγορία είναι επιλογή του διαγωνιζόμενου αλλά πρέπει να υπενθυμίσω ότι την κατηγορία αυτή (που η κριτική είναι αλύπητη) την φτιάξαμε κυρίως για να «ξεμπλοκάρουμε» τον διαγωνισμό από τους πολύπειρους και πολυβραβευμένους, να μείνει κανένα μετάλλιο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν νομίζω ότι ο κος Κουμπέτσος έχει σαρώσει τα χρυσά και BOS επι σειρά ετών ώστε να πάει σ αυτήν την κατηγορία, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στην Ε.
2)Το αεροπλάνο
-Η μετατροπή και ιδιοκατασκευή των διαφανών που έκανε δυστυχώς δεν πέτυχε. Ξέρω ότι είναι μια δυσκολότατη και επίπονη δουλειά που θα επιβραβευόταν στη Ε αλλά στην Π τα λάθη δεν συγχωρούνται. Οι αναλογίες στις διαστάσεις των παραθύρων του πιλοτηρίου είναι πιο «στενόμακρες» απο τις πραγματικές το ίδιο και η πίσω σειρά παραθύρων της μούρης καθώς και το σχεδόν τριγωνικό σχήμα στο επάνω παράθυρο της μπροστινής σειράς.
-Τα καλύμματα του αριστερού κινητήρα έχουν αφαιρεθεί (σαν να έχουν ξεβιδωθεί) αδικαιολόγητα. Δεν στέκει να έχουν ξηλωθεί επειδή το αεροπλάνο σύρθηκε λίγα μέτρα στη λάσπη με την έλικα και όλη την πλευρά ανέπαφη, ούτε να έφυγαν στον αέρα με τέτοιον επιμελή τρόπο. Ξέρω ότι ήθελε να μας δείξει τη δουλειά που έχει κάνει στον κινητήρα, αλλά τότε δεν έπρεπε να κάνει διόραμα με αυτό το σενάριο (αυτή η επιλογή, να το παρουσιάσει σαν διόραμα ήταν και το βασικό του λάθος)
3)Το διόραμα
-Έλλειψη «ευρήματος»
Kάθε διοραματική σκηνή πρέπει να έχει μια μικρή έκπληξη, μια έξυπνη ιδέα που θα προξενήσει κάποιο συναίσθημα στο θεατή και θα είναι εύκολα ορατή και αντιληπτή.
-Σενάριο.
Τη σκηνή της αναγκαστικής προσγείωσης από τότε που την θαυμάσαμε από τον S. Paine πριν 30+ χρόνια την έχουμε δεί χιλιάδες φορές. Όταν συμμετέχεις σε οποιονδήποτε διαγωνισμό οι κριτές κατά κανόνα είναι στο χόμπυ πολλές δεκαετίες, δεν είναι και η καλύτερη στρατηγική να τους δείχνεις τα ίδια και τα ίδια αν θες διάκριση.
-Σκηνοθεσία
Έλλειψη «κύριου άξονα θέασης» Αν και ένα διόραμα μπορεί να το δεί κανείς από πολλές γωνίες πρέπει να υπάρχει ένας κύριος άξονας προς τον οποίο να προβάλλεται η σκηνή. Εδώ είχαμε την μία πλευρά μπλοκαρισμένη από τα δέντρα, αναγκαστικά βλέπαμε την ουρά όχι το «πρόσωπο» του αεροσκάφους, και οι φιγούρες μας είχαν οι περισσότερες γυρισμένη την πλάτη. Ο θεατής από την φύση του θέλει να βλέπει πρόσωπα είτε «έμψυχα» είτα «άψυχα».