Το F-16XL ,κατα την ταπεινη μου γνωμη παντα,ειναι το απολυτο F-16 και ενα απο τα πιο ικανα-και ομορφα-σχεδια που βγηκαν στην Αμερικη.
Γι αυτο και δεν μπηκε σε παραγωγη!

Σε ενα παραλληλο συμπαν ομως ,οχι μονο μπηκε σε παραγωγη αλλα προχωρησε και σε αλλες εκδοσεις.
Οταν διαγωνιζοταν το F-15E το ονομαζαν F-16E (τωρα Ε και διθεσιο F ονομαζουν τα α/φη των ΗΑΕ)
Θεωρουμε λοιπον (για αλλη μια φορα

) οτι το XL προκριθηκε και ενατχθηκε ως F-16E.
F-16F η διθεσια εκδοση,αυτα ειναι τα αντιστοιχα των F-16A/B
Η αναβαθμιση ηρθε γρηγορα με το F-16G Wild Weasel και μετα τα Η/ΗΒ και Ι/ΙΒ
Το Ι/ΙΒ ειναι η Ισραηλινη εκδοση,ενω τα Η/ΗΒ (τι συμπτωση!) Ελληνικα,και κατ'επεκταση ,εξαγωγικη εκδοση ισως.
Σε αντιθεση με τα Ε/F τα Η/ΗΒ και Ι/ΙΒ εχουν κινητηρα τον GE-100 ως εκ τουτου νεο αεραγωγο και εισαγωγη bigmouth,νεα ηλεκτρονικα και συστημα IFF στο ρυγχος,ικανοτητα μεταφορας νεων "εξυπνων" οπλων,μεγαλυτερη βαση καθετου σταθερου και αλλα πολλα.
Τα παντα ολα δηλαδη.
Στο μοντελο τωρα.
Ως αγαπημενο α/φος ειχα παντα το νου μου να το βρω,ωσπου ενας φιλος που ψωνιζε απο εξω ,κυριως περιεργα θεματα,ξετρυπωσε την Attic models,μια Αμερικανικη (αν θυμαμαι καλα) σπιτικη εταιρια που αναμεσα σε καποια αλλα (X-29,Lavi) εβγαζε και το XL σε μονοθεσια και διθεσια εκδοση.
Για να γινει πληρες το μοντελο χρειαζοταν ενα F-16A Hasegawa (ή Ακαντεμυ το οποιο ηταν αντιγραφο-κακο-της χασε)
Στην περιπτωση μου ηταν Ακαντεμυ
Απο το πλαστικο παιρνεις κωνο ρανταρ,αεραγωγο,ουρα και καθετο σταθερο καθως και ΣΠ
Ουσιατικα δηλαδη θα το ελεγε κανεις convertion kit
Τοτε λοιπον επεσα με τα μουτρα (επεδειξα ευπρεπη συμπεριφορα και δεν το εκανα Ελληνικο) αλλα η ρητινη που επρεπε να αφαιρεθει κοβοντας-τριβοντας ηταν υπερβολικα πολυ για 3ο μου ρητινενιο κιτ (και 1ο μετατροπης) με αποτελεσμα να μεινουν πολλα σημεια με κενα και σκαλοπατια.Αδιαφορο! Ειχα F-16XL 48ρι

Μετα απο τοσα χρονια ομως (πανω απο 8 ) και καποιες αβαριες,κυριως ομως καταστροφης του καμουφλαζ ...για διαφορους λογους,αποφασιστηκε να του γινει ενα reset.
Στην αρχη σκεφτομουν κατι ηπιο,μονο ξεβαμα-βαψιμο αλλα ξερετε πως ειναι αυτα τα πραγματα.Οταν αρχισεις η κατηφορα δεν εχει τελειωμο.
Ετσι ξεβαψα με φορνετ

Αρχισε να πεφτει οσο τριψιμο δεν εριξα τοτε (για πολυυυυυυυυυυυ ακομα τριψιμο)
Στην πορεια (του τριψιματος) αποφασισα να αλλαξω καποια απο τα πλαστικα κομματια (τα γκρι στις φωτο) με νεα ,σαν ανανεωση.
Ετσι προεκυψε η ιδεα νεας εκδοσης με GE και bigmouth (οχι οτι δεν ειχα P&W και απλο αεραγωγο) και ολα τα αλλα καλουδια που ξεθαψα απο τα spares
Ακομα τριβω φυσικα η συνεχεια ομως δεν αργει
Φυσικα Ghost.......να δοκιμασω και το νεο 240 Humbrol