Αποστολέας Θέμα: Ξεκινάω αργά αλλά σταθερά...(ελπίζω)  (Αναγνώστηκε 3674 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αγία Παρασκευή
  • modelclub.gr
Ξεκινάω αργά αλλά σταθερά...(ελπίζω)
« στις: Ιουνίου 18, 2012, 08:37:26 μμ »
Καλησπέρα σε όλους,

Μετά από πολύ καιρό μελέτης και προβληματισμού για το αν θα χρησιμοποιήσω τις παλιές lima που είχα, τι κλίμακα, μέγεθος κλπ ξεκίνησα την προσπάθεια για τη μακέτα με αργά βήματα αφού οι καιροί είναι δύσκολοι σε διάφορα επίπεδα.

Η κλίμακα θα είναι ΗΟ με γραμμές Roco Geoline και το μέγεθος είναι 250x140 ενώ δεν προορίζεται για να έχει πολύ "κίνηση", 2-3 μηχανές και αυτές μελλοντικά.

Η κατασκευή έγινε (mdf 8μμ και η βάση με ξύλα από το stock) και έχει μπει στο χώρο της.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής βέβαια χρησίμευσε και για "παιχνίδι"  άλλου τύπου...  :lol:

Οι απαραίτητες τρύπες για την καλωδίωση από κάτω έγιναν, οι γραμμές μπήκαν βάση σχεδίου από το wintrack και η κατάσκευή για το πάνω μέρος της μακέτας πιστεύω θα τελειώσει μέσα στη βδομάδα γιατί και εδώ παλεύω με κάποια κομμάτια mdf που ήδη έχω.   
Το πρώτο που αγοράστηκε για το σκηνικό  είναι μια γέφυρα της vollmer προέκυψε όμως ένα μικρό πρόβλημα με την κλίση αφού από το 3 που την είχα υπολογίσει, λόγω ύψους της γέφυρας (10cm) πάει 3.8 με 4%. 

Και τώρα ξεκινάνε οι ερωτήσεις...
Η γέφυρα είναι πλαστική και φαντάζομαι θα πρέπει να κάνω την παλαίωση πριν τη βάλω στη μακέτα. Αν έχω καταλάβει σωστά ξεκινάω με wash με μαύρο χρώμα; Σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω και εδώ αλλά και μελλοντικά για βράχους κλπ ακρυλικά χρώματα υδατοδιαλυτά (είναι σε σωληνάριο). Είναι σωστή επιλογή ή θα έχω πρόβλημα στα βαψίματα;

Ας ξεκινήσουμε με τα χρώματα και βλέπουμε γιατί η κατασκευή της βάσης, λόγω έλλειψης χρόνου κυρίως, θα πάρει καιρό ακόμα.

Ευχαριστώ πολύ και ελπίζω σε βοήθειά σας καθότι είμαι εντελώς αρχάριος.  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
  • modelclub.gr
Απ: Ξεκινάω αργά αλλά σταθερά...(ελπίζω)
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 18, 2012, 10:18:52 μμ »
Χάλασες το παιχνίδι των παιδιών  :lol:
Αντε καλή αρχή. Αν κρίνω από την δική μου βάση πρέπει η κατασκευή σου να είναι ιδιαίτερα βαριά !!
Εισαι εντάξει από σταθερότητα ?? Μήπως πρέπει να δέσεις κι άλλο τα πόδια??
Βάλε ροδάκια όπωσδήποτε είναι απαραίτητα !!

Α, δείξε μας και το σχέδιο  ::salut::

φιλικά

Γιάννης Μπ.

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2012, 05:04:46 μμ »
Καλησπέρα και πάλι,

Αφού το άφησα το θέμα να ωριμάσει το καλοκαίρι (κοινώς δεν έκανα τίποτα), την τελευταία βδομάδα ασχολήθηκα με το βάψιμο της γέφυρας. Και μετά από αρκετό παίδεμα καθότι είναι η πρώτη φορά που κάνω κάτι τέτοιο, βγήκε το παρακάτω.

Αυτό που έκανα ήταν αρχικά βάψιμό με γκρι μετά wash μαύρο, λευκό και σιένα και κάπου εκεί έχασα τη μπάλα και άρχισα και κάτι dry brush λευκό και σιένα
Τα χρώματα που δοκίμασα είναι ακρυλικά και επειδή δεν έχω δουλέψει με τίποτα άλλο δε ξέρω αν θα ήταν καλύτερο ή χειρότερο το αποτέλεσμα με λάδια για παράδειγμα. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το τι διορθώσεις θα μπορούσα να κάνω και αν πρέπει να τα σφραγίσω με κάποιο βερνίκι στο τέλος.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2012, 05:40:24 μμ »
Είναι φανερό , ότι μέχρι ένα σημείο τα πήγες πολύ καλά.
Όπως όμως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων και σε όλους μας ανεξαιρέτως στην αρχή , γίνεται ένα λάθος που δεν έχεις την εμπειρία να το "μαζέψεις" ή καλύτερα την εμπειρία να μην το διαπράξεις.
Στην προκειμένη περίπτωση το λάθος που βλέπω είναι το dry brush που έχεις κάνει.
Πιο συγκεκριμένα , είχες αφήσει στο πινέλλο παραπάνω χρώμα από ότι έπρεπε για το dry brush με αποτέλεσμα να "βάψεις" αντί να τονίσεις τις εξοχές της πέτρας.Το φαινόμενο της "λευκάνσεως" του βράχου, της πέτρας ,του τοίχου κλπ είναι πρακτικώς το νερό και τα στοιχεία της φύσεως που φθείρουν και αποχρωματίξουν ό,τι εξέχει.Σκέψου λοιπόν τις τρίχες του πινέλλου σαν τις σταγόνες της βροχής...
Επίσης απόφυγε να χρησιμοποιείς το "ξερό" λευκό , αλλά "σπάστο" σε sand ή πολύ ανοικτό γκρι.
Επί του πρακτέου, εγώ θα προσπαθούσα να "ξεβγάλω" το λευκό είτε με τρίψιμο, είτε με σφουγγάρι και νερό είτε με απανωτά washes "βρώμας",είτε με αερογράφο είτε με σκόνες αγιογραφίας.(Διαλέγεις ένα από τα παραπάνω ή και όλα....).
Στο τέλος σφραγίζεις με ακρυλικό ματ βερνίκι.

Επί προσωπικού βάφω τα πάντα με απλό πλαστικό χρώμα.(τουλάχιστον το βασικό χρώμα και τα washes).
Ακρυλικά και σμάλτα χρησιμοποιώ μόνο με τον αερογράφο με ποσοστό 5% και 95% αντιστοίχως.
Λάδια έχω χρησιμοποιήσει μόνο στους πίνακες ζωγραφικής για background που παρουσίασα προ ημερών. Τα θεωρώ δύσχρηστα αλλά κάνουν ωραίους "λεκέδες"  στα μοντέλλα όταν αραιωθούν καλά.
Για μένα : "μείνε" στα ακρυλικά και δοκίμαζε τις τεχνικές σου πολλές φορές πριν τις εφαρμόσεις στο κανονικό μοντέλλο.

Καλή συνέχεια (η οποία είναι αναμενόμενη και δεδομένη ::salut::)

Jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος Πάνος

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 22, 2012, 01:14:21 πμ »
Φιλε τα παρατησες? Βαλε καμια φωτο να δουμε!
Ποιο σχεδιο διαλεξες τελικα? :D

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 22, 2012, 08:28:38 μμ »
Ίσα ίσα που είναι και πολύ "παραγωγική" περίοδος  :lol:

Όσον αφορά τη γέφυρα, ακολούθησα τις οδηγίες του Δημήτρη και έμεινα ικανοποιημένος  από την άλλη πλευρά της. Επίσης φτιάχνω βράχια και δοκιμάζω χρώματα και ξεκίνησα και παραγωγή γύψινων κομματιών για το εσωτερικό των τούνελ.
Αυτή την περίοδο ασχολούμαι με την ξυλοκατασκευή αλλά επειδή αλλάζω συνέχεια γνώμη και δε με ικανοποιεί το αποτέλεσμα είμαι στο ράβε-ξήλωνε. Συν ότι το μέγιστο που ασχολούμαι τις μέρες που μπορώ είναι 1-1.30 ώρα και αυτό σε ώρες που οι γείτονες δε θα εκτιμήσουν τον ήχο της σέγας και των λοιπών εργαλείων.

Οπότε μόλις με το καλό τα προχωρήσω θα ανεβάσω και φώτο για όλα.

::salut::

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 05, 2012, 04:11:18 μμ »
Καλησπέρα,

Προχώρησα με την παλαίωση των εισόδων των τούνελ και ανεβάζω φωτογραφία (αν και δε βοηθάει πολύ) για τις παρατηρήσεις σας μήπως το παραέκανα με το βάψιμο.
Επόμενο βήμα είναι να τα τοποθετήσω στη μακέτα για να προχωρήσω με το βουνό από πάνω τους.
Και επί τη ευκαιρία ανεβάζω και την προσπάθεια για την παλαίωση της γέφυρας.

Αν δε χρειαστεί κάποια διόρθωση στα χρώματα (που θα είναι ειδικά για το portal η 50ή  :)) να τα περάσω με ματ βερνίκι ή δε χρειάζεται;

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 05, 2012, 04:19:59 μμ »
Η είσοδος του τούνελ φαίνεται πολύ καλή. Τα κάγκελα στη γέφυρα επίσης. Το πετρώδες της γέφυρας
έχω την εντύπωση ότι θέλει περισσότερα και ακανόνιστα washes. Με το ίδιο στυλ θα κάνεις και τρεξίματα.

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 06, 2012, 06:05:20 μμ »
Κώστα ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις. Θα κάνω τις αλλαγές στη γέφυρα και μετά θα τα περάσω και βερνίκι που λέει και ο Δημήτρης πιο πάνω για να προχωρήσει λίγο το έργο γιατί έμεινα πολύ καιρό στα ξύλα.

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Απ: Συνεχίζω αργά αλλά σταθερά...(ελπίζω)
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 14, 2013, 07:44:57 μμ »
Καλησπέρα και πάλι μετά από καιρό,

Είπα να ξεσκονίσω λίγο το θέμα βάζοντας μερικές φωτογραφίες από κάποια κομμάτια που ήδη έχουν γίνει για να μου πείτε και τη γνώμη σας.

Καταρχήν λόγω απειρίας  έμεινα αρκετό καιρό στα ξύλα με αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά (λόγω αναποφασιστικότητας και βιασύνης  :mrgreen:) να τα αφήσω όπως τα είχα φτιάξει ενώ τώρα βλέπω αρκετά πράγματα που θα έπρεπε να είχα κάνει διαφορετικά  ::eusa_wall::

Στη μια πλευρά που έχω ξεκινήσει, ακολουθώντας τη μέθοδο με γυψόγαζες έγινε το βουνό και τα βράχια τα έκανα με αλουμινόχαρτο.

Μετά από ένα βασικό γκρι ανοιχτό,το πέρασα αρκετά χέρια με αραιωμένη όμπρα και μετά με μαύρο. Συνέχισα με dry brushing ώχρα, γκρι και σπασμένο λευκό αλλά επειδή δεν έμεινα ικανοποιημένος το ξαναπέρασα καφέ μετά πάλι λευκό και γενικά το πέρασα μερικά χέρια...
Στο τέλος έπεσε και χωματάκι από τον κήπο( κοσκινισμένο και λίγη ώρα στο φούρνο για να μη βρεθεί και πανίδα στο βουνό  :))

Στο ενδιάμεσο επιχείρησα και ένα γεφυράκι από dow αλλά τείνω προς το να μη το βάλω έτσι όπως είναι και να κάνω ένα καινούριο.

Όποιος θέλει και δύναται μπορεί να σχολιάσει προς βελτίωση των παραπάνω

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 15, 2013, 10:00:56 πμ »
Τα βράχια είναι πάρα πολύ καλά!Κάποια λεία κομμάτια θα τα έκανα λίγο πιο τραχειά, αλλά και πάλι είναι θέμα προσωπικού γούστου.
Η τελευταία φωτογραφία με τα βράχια και με το χώμα είναι εξαιρετική.Είναι από τα καλύτερα αποτελέσματα που έχω δει.
Όταν πέσει και η υπόλοιπη φύση θα είναι εκπληκτικό.
Και το γεφυράκι δεν είναι άσχημο.Μιας και κατέχεις όμως την τεχνική με τους γύψους, γιατί δεν δοκιμάζεις να "σκαλίσεις" πάνω σε γύψο την πέτρα?

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 17, 2013, 09:49:10 πμ »
Δημήτρη ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου.
Όντως και εμένα κάποια κομμάτια στα βράχια δε μου άρεσαν και σε μερικά σημεία το σκάλισα όσο μπορούσα.
Όσον αφορά το γεφυράκι αργότερα θα δοκιμάσω όπως λες.

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 17, 2013, 02:46:53 μμ »
Κώστα ένα μεγάλο μπραβο για την προσπάθεια σου και το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Τι σύστημα χρησιμοποιείς?? dcc ? αν ναι ποιο?
Δείξε μας και μια πανοραμική φωτό ή το σχέδιο.

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 18, 2013, 11:09:58 πμ »
Γιάννη ευχαριστώ πολύ.
Το multimaus της Roco έχω αν και δεν έχω ασχοληθεί πάρα πολύ (προγραμματισμό κλπ) γιατί μετά το στήσιμο των γραμμών το έτρεξα πολύ λίγο και ξεκίνησα το βουνό.

Το σχέδιο είναι αυτό που βλέπεις και παρόλο που πέρασα πολύ χρόνο πειραματιζόμενος και σχεδιάζοντας στο wintrack, δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος και από την πρώτη στιγμή που το έφτιαξα έχω στο μυαλό μου να αλλάξω το πάνω κομμάτι. Το σημείο που είναι πορτοκαλί είναι το 2ο επίπεδο και με κόκκινο τα σημεία που έχω δώσει ρεύμα. 

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι πιο πολύ με ενδιαφέρει να ασχοληθώ με τις διάφορες κατασκευές πάνω στη μακέτα από τη διαδρομή καθεαυτή.  :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 05, 2014, 12:45:01 πμ »
Μετά από πολλούς μήνες επανέρχομαι στο θέμα για να σας δείξω τι έκανα αυτό το διάστημα. Κάποια έχουν γίνει εδώ και καιρό αλλά δεν είχα τραβήξει καθόλου φωτογραφίες γι΄αυτό παραθέτω κάποιες ενδεικτικά για να κινήσω και το θέμα.

Καταρχήν έπεσε φύση στο βουνό και μπήκαν δέντρα. Όλα τα δέντρα τα έχω φτιάξει εγώ με διάφορες τεχνικές και υλικά όπως και το γεφυράκι που έχει γίνει με βάση από mdf, γύψο και στόκο

Έκανα και προσπάθεια να σκυρώσω αλλά οι geoline δε βοηθάνε πόσο μάλλον όταν είναι η πρώτη φορά που το κάνεις  :lol:
Πάντως εδώ δεν έχει τελειώσει το κάτω κομμάτι (φαίνεται κιόλας στο βάψιμο στα βράχια) ενώ ακόμα έχω ενδοιασμούς για το αν πρέπει να σκυρώσω το κομμάτι της γραμμής που είναι πάνω στη γέφυρα

Και τέλος το θέμα με το εκκλησάκι που έγινε πάνω σε κομμάτι dow. Η πέτρα έγινε με γύψο, τα παγκάκια με συρματάκια συρραπτικού και μπάλσα και το χώμα με...χώμα από τον κήπο  :mrgreen:

Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος δυστυχώς είναι πολύ περιορισμένος και όλα προχωράνε πολύ αργά. Αλλά νομίζω ότι η ευχαρίστηση όταν κάνεις κάτι μόνος σου δε συγκρίνεται με το έτοιμο.  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος kdapab

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #15 στις: Απριλίου 05, 2014, 04:20:32 μμ »
Πάρα πολύ καλό το εκκλησάκι. Βάλε και κανένα λαμπάκι μέσα. Μη βάζεις χαλίκι στη γέφυρα, άστην έτσι.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #16 στις: Απριλίου 05, 2014, 08:19:28 μμ »
Μια χαρά πας!
Τα βράχια είναι πολύ καλοβαμμένα. Ίσως τα δέντρα στο βουνό να θέλουν λίγο δουλίτσα. Τα μεγάλα στην εκκλησία είναι πολύ καλοφτιαγμένα! 
Σκύρο μην ρίξεις στις γραμμές πάνω στην γέφυρα. Είναι λάθος. ::thumbleft::

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #17 στις: Απριλίου 05, 2014, 10:35:14 μμ »
@kdapab
Ευχαριστώ πολύ! Έχω βάλει λαμπάκι,είναι από την πλευρά που  κάθονται οι 2 παππούδες και δε φαίνεται. Κάποια στιγμή θα βγάλω και μια βραδινή για να φανεί μαζί με τις λάμπες.

@JIMMY.K
Δημήτρη ευχαριστώ πολύ. Ο λόγος που σκεφτόμουν να βάλω σκύρο είναι γιατί δε μου αρέσει πολύ όπως φαίνεται σκέτη η συγκεκριμένη γραμμή αλλά τελικά θα το αφήσω έτσι όπως μου είπατε.

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #18 στις: Απριλίου 07, 2014, 11:53:15 πμ »
Μπράβο ρε Κωστή, συνέχισε έτσι.
Μου αρέσει που προσπαθείς να κανεις πράγματα δικά σου, όπως τα δέντρα, ακόμα και αν δεν είναι τέλεια είναι όμως φτιαγμένα από εσένα. Σίγουρα είναι καλλίτερα από κάποια έτοιμα .
Τα βράχια ειναι όντως πολύ καλά.

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 11, 2014, 10:27:45 πμ »
Ευχαριστώ πολύ Γιάννη.
H αλήθεια είναι ότι πέραν του οικονομικού λόγου, μ' αρέσει να δοκιμάζω να φτιαχνω μόνος μου ότι μπορώ έστω και αν προχωράει αργά  όλη η κατασκευή.

Αποσυνδεδεμένος pit7hellas

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Πειραιας
  • modelclub.gr
« Απάντηση #20 στις: Απριλίου 13, 2014, 12:21:14 μμ »
Φιλε μου το εργο που εχεις κανει ειναι απλα πανεμορφο!!!! ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #21 στις: Απριλίου 14, 2014, 09:54:45 πμ »
Φιλε μου το εργο που εχεις κανει ειναι απλα πανεμορφο!!!! ::salut:: ::salut:: ::salut::

Ευχαριστώ πολύ!  :oops:

Tags: