Αποστολέας Θέμα: Xρώματα για βαφή αυτοκινήτων  (Αναγνώστηκε 12088 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ78

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Bari Italia και Χανια
Xρώματα για βαφή αυτοκινήτων
« στις: Αυγούστου 19, 2009, 03:55:47 μμ »
Αγαπητοί μου φίλοι επειδή έψαξα σε αυτήν εδώ την ενότητα για το συγκεκριμένο θέμα θα ήθελα τα φώτα των αμαξάδων για την βαφή και τα χρώματα που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για την βαφή των αυτοκινήτων.
Ο λόγος είναι ότι έχω στην κατοχή μου μερικά μοντέλα που θα ήθελα να φτιάξω απλά έχω κάποιες ιδέες στο μυαλό μου τις οποίες και θα εκθέσω εδώ και φυσικά θα περιμένω τις γνώμες σας!

1)Φυσικά η πρώτη μου σκέψη είναι τα μοντελιστικά χρώματα (κυριως Tamiya ) αλλά και μιά άλλη εταιρία δεν θυμάμαι τώρα το όνομα της που αντιγράφει τα πραγματικά χρώματα αυτοκινήτων!(μεγάλη ψαγμενιά την είδα κάπου εδώ μέσα)

2)Χρώματα κανονικά αυτοκινήτων

Εδώ τώρα θα ήθελα τα φώτα σας δηλαδή να γίνω πιο σαφής....Αφού λοιπόν έχουμε τρίψει καθαρίσει στοκάρει και ασταρώσει το αμάξωμα μας και είμαστε έτοιμοι για βαφή.
1)Βάφοντας με τα μοντελιστικά χρώματα :
α) Αν είναι σμάλτου περιμένουμε να στεγνώσει κατόπιν ψεκάζουμε gloss βερνικάκι (έναμελ και αυτό??) βάζουμε τα decals (εάν υπάρχουν) και ξαναψεκάζουμε με gloss βερνίκι και τέλος περνάμε με την γυαλιστική κρέμα compound της Τamiya για έξτρα γυάλισμα???
β)Αν είναι ακρυλικά κάνουμε την ίδια διαδικασία μόνο που το βερνίκι μας είναι και αυτό ακρυλικό???Εδώ θέλω να διευκρινίσω συγκεκριμένα για τα χρώματα της Tamiya που και καλά είναι ακρυλικά αλλά ξέρουμε ότι συνδυάζονται με διαλύτη πολυουρεθάνης σε αυτά μπορώ να περάσω έναμελ βερνίκι????

2)Βάφοντας με χρώματα κανονικά αυτοκινήτου να χρησιμοποιήσω το δικό τους διαλύτη ή άζαξ ή ότι δήποτε άλλο για ακριλικά καθώς και το βερνίκι να είναι αυτό που χρησιμοποιήται στα  κανονικά αυτοκίνητα ή ένα μοντελιστικό ακριλικό????   

Αυτά τα ολίγα για να μπορέσω να καταλάβω εαν η σκέψεις μου είναι σωστές..Περιμένω απόψεις και γνώμες  ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut::
FLY LOW HIT HARD

Αποσυνδεδεμένος Speedst3r

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Γιάννης
Απ: Xρώματα για βαφή αυτοκινήτων
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 20, 2009, 02:36:12 πμ »
Φίλε μου για χρώματα αυτοκινήτων,κάποια τελείως βασικά πράγματα θα βρεις εδώ :

http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2002/03/stuff_eng_tech_car_paint.htm

Never ride faster than your angel is able to fly...

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 20, 2009, 10:44:06 πμ »
 ::icon_thumright:: ::icon_thumright::
FLY LOW HIT HARD

Αποσυνδεδεμένος natna

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλκιδική - Καβάλα
  • Πάνος - Pashion for model cars!
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 22, 2009, 02:14:44 πμ »
    Σε χρωματοπωλείιο αυτοκινήτων θα βρείς ότι θες από απόχρωση.
Κάνεις μια έρευνα για τον κωδικό χρώματος του αληθινού αυτοκινήτου και πας και το ζητάς με τον κωδικό του. Επίσης μπορείς να το κοιτάξεις και στο χρωτατολόγειο της εταιρίας χρωμάτων.
    Τα χρώματα νίτρου έχουν καταργηθεί πλέον. Όλοι λόγω οδηγίας της ΕΕ αλλάξανε σε υδατοδιαλυτά, τα οποία και δεν μυρίζουν.
Το κακό είναι ότι ανάλογα με το χρωματομηχανή του καταστήματος μπορεί κατ' ελάχιστον να βγάλει το χρώμα που θες σε ποσότητα 100-250 ml. Μαζί θα πρέπει να αγοράσεις και το διαλυτικό του γιατί το ιξώδες είναι μεγάλο και ο αερογράφος δε θα καταφέρει να το ψεκάσει...

Yπάρχουν 2 κατηγορίες χρωμάτων αυτοκινήτων:
α) Τα 2πλής,  στα οποία μετά το αστάρι, περνάς το χρώμα και έπειτα βερνίκι.
β) Τα 3πλής, στα οποία μετά το αστάρι περνάς το υπόστρωμα, μετά την πέρλα ή τον χαμαιλέοντα και στο τέλος βερνίκι.
Η μεταλλική νιφάδα είναι  πιο έντονή αν ψεκαστεί "αχνιστά" από μεγαλύτερη απόσταση. Στην περίπτωση αυτή το μέταλλο κάθεται πιο όρθιο στην επιφάνεια του χρώματος και ξεχωρίζει περισσότερο αφού περαστεί το βερνίκι.
Χωρίς βερνίκι το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι ματ και το μέταλλο (αν υπάρχει) δε φαίνεται καθόλου.

Βερνίκια ακρυλικά: είναι βολικά γιατί δε θέλουν σκληρυντές κτλ, βγαίνουν σε σπρευ ενώ μπορούν να ψεκαστούν με την αντίστοιχη διάλυση και από αερογράφο.
Τρελό μειονέκτημα το γεγονός ότι σε υψηλή θερμοκρασία μαλακώνουν και γίνονται ευαίσθητα σε γρατσουνιές και αποτυπώματα, ενώ το οινόπνευμα τα διαλύει :cry:

Ουρεθάνης  2Κ με σκληρυντή:  βρωμάει τρελά και είναι καρατοξικό. Κάνει σούπερ επιφάνεια και σπάει η συσκευασία  εύκολα. Σήμερα έδωσα 11,5 ευρώ για 250 ml βερνίκι με τον σκληρυντή του. 

Yδατοδιαλυτά βερνίκια με τον σκληρυντή τους:   γίνεται πέτρα και δε βρωμάει! Κάνουν πολλά λεφτά αφού δεν βγαίνουν σε μικρές συσκευασίες. Ρώτησα σήμερα για τέτοιο βερνίκι της Lechler Ιταλίας και για 1 λίτρο με τον σκληρυντή του μου ζήτησε ο χρωματοπώλης  46 ευρώ! Σημειωτέον ότι δε σπάει εύκολα η συσκευασία αφού ο σκληρυντής "πεθαίνει" γρήγορα αφού ανοιχθεί το δοχείο...

Τέλος θα πρέπει να αναφέρω ότι τα βερνίκια 2 συστατικών, υδατοδιαλυτά και μη, είναι πολύ πιο ανθεκτικά από τα ακρυλικά και δεν επηρεάζονται από το οινόπνευμα.

Αν θες μικρές μοντελιστικές συσκευασίες για πραγματικά χρώματα αυτοκινήτων και βερνίκια, η zeropaints έχει μεγάλη γκάμα και μπορείς να τα βρείς από το http://www.hiroboy.co.uk
Tόσα πολλά ωραία μοντέλα... Τόσο τεμπέλης εγώ...

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 24, 2009, 12:15:53 μμ »
Φίλε natna σε ευχαριστώ πολύ!!!Για αρχή σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω χρώμα από χρωματοπωλείο και ακριλικό βερνίκι.Αν και πιστεύω η καλύτερη λύση είναι το ακρυλικό βερνίκι με τον σκληρυντή τους.
Θα πειραματιστώ εν καιρώ και θα ποστάρω τα αποτελέσματα μου!!!! ::salut:: ::salut::
FLY LOW HIT HARD

Αποσυνδεδεμένος φωτης Κατσικαρος

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 20, 2014, 08:55:43 πμ »
Kαλημερα σε ολους. Δεν ασχολουμαι με το μοντελισμο και ο λογος που εγγραφηκα ηταν για να θεσω μια ερωτηση σε εσας, ως πλεον ειδικοι σε θεματα βαφων και χρωματων αεριογραφου.
Θελω να βαψω ενα ποδηλατο τοπικα σε μικρα σημεια που εχει φυγει το χρωμα, προκειμενου να μην πειραξω ολο το χρωμα, μιας και αυτο ειναι πολυ καλο, αν ληφθει υποψη οτι το ποδηλατο ειναι 35ετιας και εχει πανω αυτοκολλητα και χαλκομανιες που πλεον δεν βρισκονται.
Εχω στη διαθεση μου εναν αεριογραφο απο ενα φιλο μοντελιστη εδω στο Βολο, ο οποιος εχει μπεκ 0,2 mm.
το ερωτημα μου ειναι διττο: 1. Μπορω να βαψω με αυτον τον αεριογραφο, χρησιμοποιωντας χρωμα αυτοκινητου, υδατοδιαλυτο, το οποιο φυσικα θα αραιωσω με ειδικο διαλυτικο; το εχει κανει καποιος εδω περα?
2. Αν δεν μπορει να γινει κατι τετοιο, μπορω , αφου φυσικα ασταρωσω τα σημεια που θελουν βαφη, να χρησιμοποιησω χρωματα μοντελισμου-enamels νομιζω τα λετε- ή θεωρειται οτι δε θα ''δεσουν'' με το διπλανο χρωμα λογω διαφορετικης υφης και θα ρχισουν να αποκολλωνται με το πρωτο χτυπημα?
Εννοειται φυσικα οτι στο τελος θα περαστει βερνικι 2 συστατικων σε ολο το πλαισιο.
Παρακαλω, οποιος μπορει να με βοηθησει, καλοδεχουμενος

Αποσυνδεδεμένος φωτης Κατσικαρος

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 20, 2014, 10:28:07 μμ »
update!!!!

Αποσυνδεδεμένος takis

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 22, 2014, 11:47:14 πμ »
μαλλον δυσκολα θα περσει το χρωμα απο τον αερογραφο

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 22, 2014, 06:36:20 μμ »
Μια μεγάλη δυσκολία θα είναι να βρεις ακριβώς την ίδια απόχρωση ώστε να μην φαίνεται το μπάλωμα.

Αποσυνδεδεμένος takis

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 23, 2014, 06:39:04 μμ »
ισως και να το ταιριαξει αν και δεν ειναι απλο

τωρα για βαψεις με χρωμα αυτοκινητου υπαρχουν πιστολια βαφης τυπου αερογραφου αλλα για μια φορα ισως δεν σε συμφερει να αγορασεις κατι τετοιο

Tags: