Αποστολέας Θέμα: HMS Victory by Constructo  (Αναγνώστηκε 17195 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος argyris_

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Απ: HMS Victory by Constructo
« Απάντηση #100 στις: Οκτωβρίου 28, 2014, 02:23:00 μμ »
Τι εννοείς; Εγώ μια χαρά τα βλέπω μέχρι εδώ.  :?: :?: :?: :?:
Οι σκαλιέρες θα έπρεπε να δένουν στη θέση (1) αντί της θέσης (2)
Click to see the original size.

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Moderator
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #101 στις: Οκτωβρίου 28, 2014, 02:33:34 μμ »
Τώρα κατάλαβα. Έχεις δίκιο...  ::thumbleft:: ::read2:: ::read2::

Πώς σκοπεύεις να το διορθώσεις; Ή θα το αφήσεις έτσι;

Αποσυνδεδεμένος argyris_

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #102 στις: Οκτωβρίου 30, 2014, 10:32:26 πμ »
Τώρα κατάλαβα. Έχεις δίκιο...  ::thumbleft:: ::read2:: ::read2::

Πώς σκοπεύεις να το διορθώσεις; Ή θα το αφήσεις έτσι;
Αν το εντόπιζα στην αρχή της δουλειάς αυτής θα το διόρθωνα σίγουρα.
αλλά αυτή τη στιγμή με ολοκληρωμένο αυτό το τμήμα θα το αφήσω έτσι,
καθώς νομίζω ότι δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα... (ελπίζω δηλαδή!)

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #103 στις: Οκτωβρίου 30, 2014, 11:06:07 πμ »
Οι σκαλιέρες θα έπρεπε να δένουν στη θέση (1) αντί της θέσης (2)
Είσαι σίγουρος;
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος argyris_

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #104 στις: Οκτωβρίου 30, 2014, 11:44:02 πμ »
Είσαι σίγουρος;
Αυτή τη στιγμή δεν έχω την φωτό από το κιτ μου, αλλά σε όποιο σχέδιο έχω κοιτάξει δείχνουν να δένονται στο τετράγωνο κατάρτι (θέση 1), το δεύτερο τμήμα είναι στρογγυλό.

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #105 στις: Οκτωβρίου 30, 2014, 12:11:19 μμ »
Αυτή τη στιγμή δεν έχω την φωτό από το κιτ μου, αλλά σε όποιο σχέδιο έχω κοιτάξει δείχνουν να δένονται στο τετράγωνο κατάρτι (θέση 1), το δεύτερο τμήμα είναι στρογγυλό.
Σωστά, είναι τετράγωνο στην περίπτωση σου.
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος argyris_

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #106 στις: Νοεμβρίου 07, 2014, 09:22:48 πμ »
Ολοκληρώθηκε το στάδιο με τις σκαλιέρες και πέρασα στα stays. Τα mizzen stay είναι κανονικά τοποθετημένα, ενώ τα main mast είναι πρόχειρα, γιαυτό και είναι χαλαρωμένα.

Θα ήθελα να ρωτήσω  για ένα mizzen mast που δεν καταλαβαίνω πως και που δένει. Ενώ όλα δείχνουν να ξεκινάνε με ένα loop γύρω από το κατάρτι και να καταλήγουν μέσω ενός block σε ένα eyebolt, το συγκεκριμένο δείχνει απλά να καταλήγει στο μπροστά κατάρτι και να δένει σε αυτό (?)
Πρόκειται για αυτό με τον αριθμό (2) στο σχέδιο.
Click to see the original size. Click to see the original size.
Σε άλλα σχέδια που έχω κοιτάξει δεν υπάρχει ακριβώς αυτό το σχοινί..!

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #107 στις: Νοεμβρίου 08, 2014, 11:50:02 πμ »
Το σκάφος σου φαίνεται πολύ όμορφο.
Έχεις περιθώριο να χαλάσεις όλα τα χαμηλά shrouds και να κάνεις άλλα περνώντας τα από το σωστό σημείο στα κατάρτια...;  :oops: 
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος argyris_

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #108 στις: Νοεμβρίου 08, 2014, 11:57:35 πμ »
Σε ευχαριστώ!
Στα χαμηλά shrouds δένονται τα futtocks, τα οποία συνδέονται με τα μεσαία shrouds, τα οποία συνδέονται με ψηλά shrouds!  :D :D
Όποτε μόλις μου είπες να τα κάνω όλα απο την αρχή!!! Θα μείνω σε αυτό που είπες ότι φαίνεται όμορφο  :oops:

Έχεις κάποια ιδέα για την απορία μου με το stay?

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #109 στις: Νοεμβρίου 08, 2014, 12:52:21 μμ »
Σε ευχαριστώ!
Στα χαμηλά shrouds δένονται τα futtocks, τα οποία συνδέονται με τα μεσαία shrouds, τα οποία συνδέονται με ψηλά shrouds!  :D :D
Όποτε μόλις μου είπες να τα κάνω όλα απο την αρχή!!! Θα μείνω σε αυτό που είπες ότι φαίνεται όμορφο  :oops:

Έχεις κάποια ιδέα για την απορία μου με το stay?
Μάλλον όχι..
Περίμενε (ίσως) το Βασίλη !!  :wink:
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος argyris_

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #110 στις: Νοεμβρίου 10, 2014, 09:31:37 μμ »
Θα μπορούσε κάποιος να εξηγήσει την χρήση του footrope στα δοκάρια;

Αποσυνδεδεμένος acewwi

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Patra - Volos
« Απάντηση #111 στις: Νοεμβρίου 10, 2014, 09:37:45 μμ »
Διάδρομος για να πατούν οι ναύτες όταν μαζευούν - δένουν τα πανιά στα ιστία.
Σπύρος

Αποσυνδεδεμένος argyris_

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #112 στις: Νοεμβρίου 10, 2014, 11:27:35 μμ »
Διάδρομος για να πατούν οι ναύτες όταν μαζευούν - δένουν τα πανιά στα ιστία.
Σπύρος

Σε ευχαριστώ πολύ Σπύρο ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #113 στις: Νοεμβρίου 12, 2014, 10:12:17 πμ »
Χαιρετώ. Επιτρέψτε μου...

Stay=Στάτζος =Αντιστήριξη καταρτιού
mizzen stays=Στάτζοι του τελευταίου καταρτιού
mizzen mast= Δεν είναι αυτό που περιγράφεις αλλά συνήθως το τελευταίο προς την πρύμνη κατάρτι (Mast)
main mast είναι το κύριο κατάρτι (μεσαίο) ενώ εδώ περιγράφεις μάλλον κάποιο main stay (κύριο στάτζο)
shrouds=Ξάρτια
futtocks=Τμήματα νομέων
footrope=Πασαδούρος (διαβάθρα)

Θα ήθελα να ρωτήσω  για ένα mizzen mast που δεν καταλαβαίνω πως και που δένει.
Δες πάλι τα σχέδια σου. Πιθανόν πρόκειται για κάποιο stay (στάτζο) κι όχι για σχοινί (μαντάρι) (halliard) των στραλιών) (διαμήκη πανιά ανάμεσα στα κατάρτια)  που περνάει από block (μακαρά) και καταλήγουν σε ένα eyebolt (μάπα-κρίκο).

Εκτιμώ πως αυτό που βλέπω ως σχοινιά που περνάνε από μακαρά και καταλήγουν σε μάπα είναι απλοποίηση στάτζου μανταριού και καργέλι (καργέλι κατεβάζει το πανί ενώ το μαντάρι το ανεβάζει)

Θεωρώ πως πρέπει να κάνεις τις αλλαγές που σου υπέδειξε ο Βαγγέλης για τις ξαρτόριζες (parasartia στα Ιταλικά /// chain plates στα Αγγλικά).
Δεν είναι δύσκολο ν' αλλάξεις θέσεις στα καρφάκια που τις στηρίζουν και να κλείσεις τις τρύπες με λίγο στόκο ή μία λεπτή φλοίδα ξύλου που θα καλύπτει 2-3 μαζί, στα ίδια σημεία και από τις δύο πλευρές του μοντέλου για να δείχνει στοιχείο κατασκευής.
Εκεί όπου υπάρχει άνοιγμα πυροβόλου μπορείς την ξαρτόριζα να την κάνει κοντύτερη (να στηρίζεται επάνω από το άνοιγμα) και πάλι και στις δύο πλευρές του μοντέλου....
Καλή συνέχεια
Ευχαριστώ
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

Αποσυνδεδεμένος argyris_

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #114 στις: Νοεμβρίου 12, 2014, 10:41:10 πμ »
Θανάση σε ευχαριστώ για τις υποδείξεις των ελληνικών όρων

Όντως η διατύπωση της ερώτησης μου για το στάτζο του τελευταίου καταρτιού ήταν λάθος (με το mizzen mast, εννοούσα το mizzen stay). Έτσι το έχω αντιμετωπίσει τελικά, διαμέσου μακαρά το έδεσα σε μάπα, ακολουθώντας την λογική και των υπολοίπων στάτζων.

Φοβάμαι μήπως με το στόκο ή με την φλοίδα ξύλου φαίνεται περισσότερο το "μπάλωμα" που θα γίνει.. θα το δοκιμάσω όμως.

Σχετικά με την ξαρτόριζα πάνω από το άνοιγμα είναι κάτι που γίνοταν στις κατασκευές πλοιών; ή είναι μια τεχνική που μπορεί να γίνει στα μοντέλα για να διορθώσει την αστοχία αυτή; γιατί είναι καθαρά αστοχία μου στην κατασκευή από απροσεξία στις θέσεις των deadeyes (αυτό δεν μου το μετάφρασες! :lol: )

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #115 στις: Νοεμβρίου 12, 2014, 05:16:30 μμ »
'Οπως θα δείς στα παρακάτω σχέδια, η κοντή (ή και καθόλου με προϋποθέσεις) ξαρτόριζα των deadeyes (μπιγοτών ή τριόπων)  συνηθιζόταν για αντίστοιχης τάσης σταθερά άρμενα. Πχ παραξάρτια (Πίσω απο τα ξάρτια)
Δεν θα έλεγα ότι ήταν πρακτική για ξάρτια και για τέτοιου μεγέθους σκάφος.
Επιπλέον εδώ έχουμε συγκεκριμμένο σκάφος και χωρίς απο τα σχέδια να προκύπτει, ότι υπήρχε τέτοια εφαρμογή.
Έχεις να καλύψεις μία "αστοχία" και η δική μου είναι μόνο μία πρόταση...
Εσύ θα πρέπει να επιλέξεις ό,τι θεωρείς οπτικά καλύτερο.
Thx
...

Αποσυνδεδεμένος argyris_

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #116 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 08:00:30 μμ »
Καλησπέρα, θα ήθελα λίγη βοήθεια από όποιον μπορεί!
στην φωτογραφία έχω σημειώσει με κόκκινο κύκλο το πέρασμα ενός σχοινιού από μια θηλιά στην άκρη ενός πανιού. Το πέρασμα αυτό πρέπει να είναι απλή ή πρέπει να δένεται το σχοινί με το πανί στο σημείο εκείνο;

Αποσυνδεδεμένος xristos2

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: peiraias
  • modelclub.gr
« Απάντηση #117 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 08:41:57 μμ »

δεν εχεις καταλαβει καλα το σχεδιο. κατι τετοιο πρεπει να κανεις. το πανω σκοινι που εχει θηλια ειναι για να μαζευουν το πανι προς τα πανω. το κατω, για να τεντωνουν το πανι προς τα κατω

απο,http://www.shipmodels.com.ua/eng/models/elite/le_ambiteux/index.htm

Αποσυνδεδεμένος argyris_

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #118 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 08:51:18 μμ »
δεν εχεις καταλαβει καλα το σχεδιο. ...

Κάτι πιο συγκεκριμένο..;
Το συγκεκριμένο πανί είναι στην πλώρη.
Δεν έχει δεμένο block στην γωνία του πανιού..

Αποσυνδεδεμένος argyris_

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #119 στις: Δεκεμβρίου 05, 2014, 05:54:02 μμ »
Τα σχέδια από το κιτ μου για άλλη μια φορά με έχουν μπερδέψει... ασχολούμαι με τα σχοινιά που κατευθύνουν τα πανιά. Από το σχετικό σχέδιο (σχ.1) καταλαβαίνω ότι αυτά περνούν από το block στο δοκάρι και μετά δένουν κάπου στο κατάστρωμα. Όμως από άλλες βιβλιογραφίες (σχ.2) βλέπω ότι μετά το block περνούν και από άλλα block που βρίσκονται στο οριζόντιο επίπεδο πάνω από το δοκάρι. Κάτι που μου φαίνεται λογικό καθώς τα σχετικά blocks δεν περιγράφονται πουθενά στα σχέδια από το κιτ. Επομένως το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό στο σχ.3; το block στο δοκάρι είναι από την μπροστά ή από την πίσω μεριά του πανιού;

Σχ.1 Click to see the original size. Σχ.2 Click to see the original size. Σχ.3 Click to see the original size.

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #120 στις: Δεκεμβρίου 06, 2014, 06:05:03 μμ »
Προσωπικά θα ακολουθούσα την ιστιοφορία που μου δίνει το κιτ, για να ακολουθήσεις την πραγματική ιστιοφορία που είχε το πραγματικό πλοίο ίσως αυτό να μην είναι εφικτό και σίγουρα θα διαφέρει από ότι παρουσιάζεται στο κιτ, άλλωστε βλέπεις διαφορά και από εταιρεία σε εταιρεία στην ιστιοφορία για το ίδιο πλοίο.
Κάθε νούμερο που βλέπεις, για παράδειγμα το νούμερο 96 στην φωτογραφία 1 που έχεις επισυνάψει θα πρέπει κάπου να υπάρχει το αντίστοιχο νούμερο στο σχέδιο που δείχνει τα δεσίματα, υπάρχει τέτοιο σχέδιο;
Η φωτογραφία 2 που επισυνάπτεις είναι παρμένη από βιβλίο και δεν δείχνει την ακριβή ιστιοφορία που είχαν στο συγκεκριμένο πλοίο, απλά δείχνει μια γενική ιστιοφορία που αρκετές φορές ήταν διαφορετική ανάλογα με το πλοίο. Για την ακριβέστατη ιστιοφορία του Victory (η οποία έχει αλλάξει ανά καιρούς σε διάφορα σημεία) και εάν θέλεις να την ακολουθήσεις θα πρέπει να κάνεις έρευνα περί αυτού και για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που θέλεις να αποδώσεις.
Προσωπικά και πάλι δεν θα έμπλεκα σε αυτόν τον κυκεώνα, γιατί όπως γράφω παραπάνω και είμαι σίγουρος ότι στα κιτ ποτέ οι εταιρείες δεν έχουν αποδώσει τις κάθε αυτού πραγματικές ιστιοφορίες.   
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

Αποσυνδεδεμένος argyris_

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #121 στις: Δεκεμβρίου 06, 2014, 06:13:50 μμ »
Κατανοητό αυτό που λες αλλά έτσι θα έμεναν "κενά" τα blocks στο οριζόντιο επίπεδο, γιατί ενώ στο αναλυτικό σχέδιο του κιτ για τα κατάρτια δείχνει ότι υπάρχουν τα συγκεκριμένα blocks, στα σχέδια για την ιστιοφορία δεν αναφέρονται πουθενά τα περάσματα των σχοινιών από αυτά (ίσως να μην το έκανα κατανοητό καλά). Γιαυτό το λόγο ψάχνω πως θα γίνει το πέρασμα μέσα από αυτά...

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #122 στις: Δεκεμβρίου 07, 2014, 07:32:12 μμ »
Χαιρετώ.
Αργύρη, για να μπορέσει η συζήτηση να γίνεται κατανοητή, θα πρέπει να προσπαθήσεις να είσαι περισσότερο σαφής ή έστω να αναφέρεις την Αγγλική ορολογία που δίνεται στο kit και για τα μέρη στα οποία αναφέρεσαι.
'Έτσι λοιπόν κι αν καταλαβαίνω σωστά το σχέδιο της ιστιοφορίας του kit που έχεις (σχ.1), δείχνει μακαράδες στα δοκάρια αντένες από τους οποίου περνάνε τα buntlines (μέτζα) και leech lines (σεραπινέλια) και στην συνέχεια καταλήγουν στο κατάστρωμα...
Εδώ δεν μας λες αν στο δικό σου σχέδιο υπάρχει οριζόντιο επίπεδο Κουρζέτα ή κόφα κάτω από το οποίο υπάρχουν «blocks» μακαράδες. Μιλώντας παρακάτω για «κενά» blocks θεωρώ πως ναι υπάρχει...
ʼρα το ερώτημα σου κι όπως το καταλαβαίνω είναι,
α) γιατί δεν υπάρχει δεύτερη σειρά απο μακαράδες κάτω από την κόφα όπως έχεις δεί σε άλλα σχέδια (σχ.2)...(?) και
β) αν θα πρέπει στον εξαρτισμό του μοντέλου σου να περιλάβεις τους μακαράδες κάτω από την κόφα, αν κι αυτό δεν υποδεικνύεται από το σχέδιο...(?)
Αργύρη, ο Βασίλης σου απάντησε πολύ σωστά. Αν ξεκινάς με ένα σχέδιο πρέπει και να καταλήξεις με αυτό, το ίδιο...Δεδομένο θα πρέπει να είναι το σχέδιο του kit και το τι δείχνουν άλλα σχέδια δεν θα πρέπει να σε αφορά παρά μόνο συμβουλευτικά. Οι ιστιοφορίες δεν ήσαν κάτι στάσιμο, αλλά όπως όλα στην πορεία του χρόνου αλλά και κατά τόπους, κάτι  μεταβλητό και προσαρμόσιμο...
Η γνώμη μου είναι κι αφού (αν) έχεις μακαράδες κάτω από την κόφα, να τους χρησιμοποιήσεις χωρίς να προσθέσεις επόμενη σειρά (αν δεν υπάρχει). Ενδεχομένως το ότι δεν περιγράφονται στο σχέδιο ιστιοφορίας ή δεν υπάρχει δεύτερη σειρά, να είναι παράληψη ή και επιλογή απλοποίησης. Αν τους χρησιμοποιήσεις ναι τότε θα πρέπει οι μακαράδες να βρίσκονται στο πρόσθιο μέρος της αντένας.
  Οι μακαράδες βρίσκονται κάτω από την κόφα και επάνω από το πρώτο πανί (τον τρίγκο) γιατί αυτό ως μεγάλο και βαρύ, απαιτεί περισσότερους συνδυασμούς από απλούς μακαράδες επάνω στην αντένα...Θα δείς ότι σε μικρότερα πανιά δεν υπάρχουν επιπλέον μακαράδες αφού δεν υπάρχουν και κόφες επάνω από κάθε πανί....
Καλή συνέχεια
Thx

Αποσυνδεδεμένος argyris_

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #123 στις: Δεκεμβρίου 08, 2014, 11:37:04 πμ »
Ζητώ συγγνώμη αν δεν έγινε κατανοητή η διατύπωση της ερώτησής μου.
Το κιτ μου έχει κόφα στην οποία έχουν τοποθετηθεί μακαράδες. 2 σε κάθε γωνία του - 8 συνολικά, είτε μονοί είτε διπλοί, όπως έδειχνε το αναλυτικό σχέδιο του κιτ. Γιαυτό το λόγο δημιουργήθηκε η απορία με ποιο τρόπο περνάνε από εκεί τα σχοινιά.
Επίσης στο σχέδιο του κιτ της ιστιοφορίας (σχ.1) οι μακαράδες στις αντένες φαίνονται να είναι στην πίσω μεριά του πανιού, κάτι που με μπέρδεψε περισσότερο (πως από το πίσω μέρος της αντένας, θα πάει στο μπροστά μέρος της κόφας- αυτό δηλαδή που σχεδίασα στο Σχ.3)
Πλέον καταλαβαίνω ότι οι μακαράδες είναι μπροστά από το πάνι στις αντένες, για να οδηγήσουν το σχοινί στους μακαράδες στην κόφα.

Κάτι συμπληρωματικό: η άκρη της διακεκομμένης γραμμής (σχ.1) δένει στην αντένα ή στο πάνω μέρος του πανιού;

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #124 στις: Δεκεμβρίου 08, 2014, 06:56:45 μμ »
Αργύρη αν και βρίσκεσαι ήδη στην 5η σελίδα της κατασκευής σου, θα αδικήσω τον Stergios αν δεν σε στείλω να διαβάσεις το καλοσόρισμα μου στην δική του κατασκευή...
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,18580.0.html
Φιλικά
Thx

Tags: