Αποστολέας Θέμα: TBF-1 Avenger, 1/72, ACADEMY (Αρχάριος στα....βαθιά)  (Αναγνώστηκε 1798 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος maylo

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • modelclub.gr
TBF-1 Avenger, 1/72, ACADEMY (Αρχάριος στα....βαθιά)
« στις: Αυγούστου 16, 2015, 01:26:58 μμ »
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους!

Μετά από 1+ κάτι χρόνια που παρακολουθώ το forum (παρακολουθούσα μόνο τα ξύλινα), τους τελευταίους 1-2 μήνες είπα να ρίξω και μια ματιά στις υπόλοιπες ενότητες, γιατί με ξύλινο δε με βλέπω να πιάνομαι (τουλάχιστον για την ώρα). Είπα λοιπόν να ξεκινήσω σιγά-σιγά και πέρασα μια βόλτα από το μοναδικό κατάστημα της Λάρισας (που έτσι πως έχουν τα πράγματα πρέπει να λέμε και ευχαριστώ που υπάρχει) και διάλεξα το μοντέλο του τίτλου στην 1/72!
Μαζί πήρα και μία Liquid Poly της Humbrol.
Και κάπου εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα.

Καταρχήν να πω ότι όλη τη μέρα χθες, έψαχνα να βρω κατά πόσο ισχύει η παραλλαγή που έχει στο κουτί του κιτ:

Μετά από πολλές φωτογραφίες και διάβασμα, αυτό που κατάλαβα είναι πως η συγκεκριμένη παραλλαγή (με το κίτρινο μπροστά και με αυτές τις χαλκομανίες) αφορά το TBM-3 (κατασκευαζόταν από την General Motors), που επιχειρούσε από το USS "Bunker Hill" CV-17 και είναι λίγο μεταγενέστερο του TBF-1 (Grumman).

Οι οπτικές διαφορές που κατάφερα να εντοπίσω είναι κυρίως στο ρύγχος όπου το TBM-3 έχει και κάτω άνοιγμα (σαν αεραγωγός μου φαίνεται αλλά δεν ξέρω πως λέγεται) και ακριβώς πίσω από τον κινητήρα που διαφέρουν τα ανοίγματα.

Οπότε το κίτρινο που δίνει το κιτ, στο μπροστινό μέρος, καθώς και οι χαλκομανίες με τα βέλη αφορούν το TBM-3 κι όχι το TBF-1.
Τώρα, η ποιο κοντινή παραλλαγή που μπόρεσα να βρω, που να αφορά το TBF-1 του κιτ και να έχει περίπου τις ίδιες χαλκομανίες είναι αυτή.

Η οποία έχει τα σήματα με το μπλε περίγραμμα (διάβασα ότι αυτό έγινε από τις 4 Σεπτεμβρίου 1943 και μετά) καθώς και την 3-χρωμη παραλλαγή:
-Non-Specular Sea Blue [FS 35042]
-Intermidiate Blue [FS 35164]
-Insignia White [FS 37880] (αλλού διάβασα για FS 37855)
Να πω εδώ ότι το post του gkontog σε σχετικό νήμα με βοήθησε πολύ!

Οπότε συνοψίζοντας μέχρι εδώ, λέω να κάνω την συγκεκριμένη παραλλαγή με τις ίδιες χαλκομανίες, αλλά να μην βάλω τα βέλη στο ουραίο και στο πάνω μέρος του δεξιού πτερυγίου. Στέκει σαν υλοποίηση ή είναι λάθος? ::Help2::

Τώρα περνώντας στο εσωτερικό, διάβασα το sticky thread που αφορά του χρωματισμούς των ελικοφόρων '41-'45 και το απόκομα που αφορά το TBF-1 αναφέρει:
 "Τα πρώτα μοντέλα TBF-1 & TBF-1C έρχονταν με 2 αποχρώσεις εσωτερικού, Bronze Green [FS 24050 ή FS 24052] μπροστά από το διάφραγμα, και με Interior Green [FS 34151] για το πίσω μέρος. Αργότερα, το Bronze Green αντικαταστάθηκε από το Dull Dark Green [FS 34092]"
Το θέμα είναι όμως πόσο αργότερα? Αν υποθέσουμε ότι το μοντέλο θα αφορά χρονικά ένα βομβαρδιστικό στα τέλη του 1943 αρχές του '44, με τι συνδυασμό θα πρέπει να βαφτεί?  ::Help2::

Όσον αφορά το μοντέλο της ACADEMY αν και είναι το πρώτο που πιάνω στα χέρια μου, δεν μου φαίνεται να είναι καλό... :?
Έκοψα χθες τα 2 μέρη της ατράκτου, τα φτερά (μπρος και πίσω) καθώς και το κομμάτι του κινητήρα, και από το dry fit που έκανα μάλλον θα χρειαστεί πολύς στόκος  :evil:

Το βασικό που με καίει είναι να σιγουρέψω τις αποχρώσεις, και να καταλήξω με την επιλογή χρωμάτων κι όλα τα υπόλοιπα γίνονται... :D

Καλώς σας βρήκα λοιπόν και καλή αρχή να έχω!

Αποσυνδεδεμένος dionisis79

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • IPMS 1317 Λέσχη Μοντελιστών Καρδίτσας!!!!!
Απ: TBF-1 Avenger, 1/72, ACADEMY (Αρχάριος στα....βαθιά)
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 16, 2015, 01:58:39 μμ »
Καλή αρχή με το μοντελάκι ! Επειδή το έχω φτιάξει θα σου πω ότι στην εφαρμογή δεν έχει τρελά θέματα ούτε χρειάστηκε πολύ στόκο. Σου παραθέτω και το link της δικής μου κατασκευής για να βοηθήσω .

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,29773.0.html
 ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος maylo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 16, 2015, 03:17:11 μμ »
Διονύση σ'ευχαριστώ! Τα θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο αεροσκάφος τα έχω ξεσκονίσει όλα... Το δικό σου είναι ακριβώς το ίδιο, οπότε θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο  :D Τώρα για την εφαρμογή, ίσως να φταίει που δεν έχω φτιάξει άλλο πλαστικό, οπότε δεν ήξερα τι να περιμένω...

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 17, 2015, 02:31:32 μμ »
Μιας και είναι το πρώτο σου αεροπλάνο, διάλεξε κάποιο με μονόχρωμη παραλλαγή.

Αποσυνδεδεμένος maylo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 17, 2015, 05:08:43 μμ »
Όταν λες να διαλέξω κάποιο με μονόχρωμη παραλλαγή, εννοείς πάνω σ' αυτό το μοντέλο ή να πάρω κάποιο άλλο που να έχει μονόχρωμη παραλλαγή?
Για το συγκεκριμένο, μονόχρωμη δε νομίζω να είναι έγκυρη, δεν ξέρω σίγουρα όμως  ::dontknow::
Η δίχρωμη όμως είναι σίγουρα έγκυρη με τα ίδια εθνόσημα στην παραλλαγή του ατλαντικού:
-Dark Gull Grey [FS 36231]
-Insignia White [FS 37880]
Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει και αυτή η παραλλαγή, και δείχνει και ευκολότερη στο βάψιμο!

Ίσως το βάψω έτσι τελικά, θα δείξει...
 Το θέμα είναι με το εσωτερικό, να χρησιμοποιήσω Bronze Green & Interior Green ή Dull Dark Green & Interior Green?

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, να πω ότι θα βάψω με πινέλο, οπότε και η επιλογή των χρωμάτων θα πρέπει να βοηθάει κατά το δυνατόν με το στρώσιμο...

Από ακρυλικά, έχω δει τους περισσότερους να προτείνουν Model Color της Vallejo για πινέλο και η αλήθεια είναι ότι θα τα προτιμούσα από τα enamel, κυρίως λόγω αναθυμιάσεων (δεν ξέρω πως μυρίζουν τα enamel :?:, αλλά άνοιξα λίγο το μπουκαλάκι της Liquid Poly και μύρισε όλο το δωμάτιο σε χρόνο ρεκόρ, ελπίζω να μην μυρίζουν έτσι κι αυτά ::glossa::).
Τώρα βέβαια, αν θα έχω καλύτερο αποτέλεσμα με πινέλο, με κάποιο enamel σε σχέση με τα Model Color, εννοείτε ότι θα τα προτιμήσω...
Εσείς τι λέτε :?:

Αποσυνδεδεμένος SHAGRATHI

• Ανθλγός (ΜΧ) Σαουρίδης Δημήτριος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Florida
  • Civil Engineer - Project Manager
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 17, 2015, 06:39:28 μμ »
Lifecolor ειτε πινελο ειτε αερογραφο σπερνει. Enamel old time classic humbrol, αλλα και vallejo ειναι πολυ καλα, και φυσικα gunze/tamiya που μυριζουν σαν enamel. Ενας παλιος θα σου πει enamel χωρις ασταρι...
21ος ΛΜΧ, 21η ΤΘΤ Κομοτηνή.

Αποσυνδεδεμένος maylo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 17, 2015, 11:21:20 μμ »
Μάλιστα, δηλαδή αν πάω σε ακριλικό (Lifecolor, Vallejo, κλπ) θα χρειαστώ οπωσδήποτε αστάρωμα  :?: ενώ με τα enamel μπορώ να το γλιτώσω...

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 18, 2015, 12:58:59 πμ »
Το αστάρωμα βοηθάει πέρα από το να στρώσει σωστά το χρώμα, στο να δεις τυχόν προβλήματα στοκαρίσματος και να κάνεις διάφορες μικροδιορθώσεις.
Δοκίμασε να πάρεις από τα Praktiker το γκρι αστάρι της Motip το οποίο έχει γύρω στα 7EUR.

Αποσυνδεδεμένος SHAGRATHI

• Ανθλγός (ΜΧ) Σαουρίδης Δημήτριος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Florida
  • Civil Engineer - Project Manager
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 18, 2015, 10:06:11 πμ »
Μάλιστα, δηλαδή αν πάω σε ακριλικό (Lifecolor, Vallejo, κλπ) θα χρειαστώ οπωσδήποτε αστάρωμα  :?: ενώ με τα enamel μπορώ να το γλιτώσω...

Ναι, σε κάποια μοντέλα με ρηχή γράμμωση αν τα ασταρώσεις, τότε χάνεις τη γράμμωση. Όταν χρησιμοποιείς enamel το αστάρι είναι περιττό, στα ακρυλικά απαραίτητο.
21ος ΛΜΧ, 21η ΤΘΤ Κομοτηνή.

Αποσυνδεδεμένος maylo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 18, 2015, 10:44:20 πμ »
Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ! Με βοηθάει αρκετά αυτό! Υπάρχει περίπτωση για αστάρι, να πάρω το Mr White Surfacer 1000 σε spray, με το σκεπτικό ότι είναι πιο λεπτόκοκο και ίσως να σώσω λίγο από την λεπτομέρεια. Το βρήκα στα 10EUR, τώρα βέβαια αν δεν αξίζει τα επιπλέον 3EUR θα πάρω αυτό που λες από τα Praktiker...

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 18, 2015, 01:17:14 μμ »
x10 για το Motip (Praktiker).

Και λεπτόκοκκο είναι και στρώνει τέλεια και συγχωρεί, από αρκετά έως πολύ, αν το "πνίξεις" το μοντέλο στο αστάρι, καθώς στεγνώνοντας εξαφανίζεται η οποιαδήποτε υπερβολή σε ποσότητα ανά σημείο. Χώρια που είναι και μισό λιτρο (500ml) στα 7EUR.
Επίσης, το ίδιο το αστάρι έχει άψογη πρόσφυση πάνω στο πλαστικό, πάρα πολύ καλή τα χρώματα πάνω του και δεν επιτίθεται στο πλαστικό παρότι είναι laquer based, ακόμα κι αν επιμείνεις και "πήξεις" το μοντέλο με αυτό :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος maylo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 18, 2015, 01:52:52 μμ »
Μάνο σ' ευχαριστώ για τη διευκρίνηση!  Θα το προτιμήσω απ ότι φαίνεται, γιατί το Mr White Surfacer είναι 170ml και το Motip όπως είπες 500ml  ::thanx::

Tags: