Ψάχνοντας με αφορμή το θέμα σου στη βιβλιογραφία που είχα συγκεντρώσει παλιότερα με θέμα Geology and warfare υπάρχουν πέρα από επιστημονικές δημοσιεύσεις και πολλά βιβλία σχετικά με το θέμα... ειδικά από τον αμερικανικό εμφύλιο και μετά μέχρι τον β ππ αλλά και σήμερα είναι σημαντική η γεωλογία στα πεδία των μαχών... Παραθέτω μια εικόνα περιγραφικής στρωματογραφικής στήλης από τη περιοχή του Vimy της Γαλλίας

Μιλάμε για αργιλικά υλικά και
κιμωλία, (το loess είναι υλικό κλάσματος μm το οποίο σχηματίζει αποθέσεις στα μέτωπα παγετώνων όταν συγκρούονται με αυτά οι ισχυροί άνεμοι που το μεταφέρουν και το αποθέτουν μπροστά από αυτούς σε στρώματα) , κοκκομετρίας συστατικών κάτω των 1-2mm άρα εξηγείται πως το έδαφος λόγο των επιφανειακών έργων, των μετακινήσεων των στρατών, των βομβαρδισμών και των βροχών πολύ εύκολα μετατρεπόταν σε χυλό!

Προσωπικά, δεν θα χρησιμοποιούσα καθόλου άμμο στην λάσπη μου... Αυτά γενικά και αόριστα σαν backround στο θέμα καθώς δεν ξέρω τι θες να αναπαραστήσεις ακριβώς και σε ποια περιοχή και εποχή του χρόνου, πάντως ακόμη και για μια ξερή περίοδο κάτι στην κοκκομετρία και υφή του ελληνικού καφέ θα πλησίαζε αρκετά!
Ευχαριστώ για την κατανόηση σου στην πολυλογία μου...!