Αποστολέας Θέμα: Βάψιμο ξύλινης επιφάνειας  (Αναγνώστηκε 13828 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Ej_Drama

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Δράμα
  • modelclub.gr
Βάψιμο ξύλινης επιφάνειας
« στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 01:15:49 μμ »
Δε ξέρω αν κάνω καλα που αναρτώ εδώ αλλά η περιγραφή λέει "Ενότητα για τους λάτρεις των ξύλινων κατασκευών"

Σχετικώς πρόσφατα έχω αρχίσει κατασκευές-διοράματα χρησιμοποιώντας σαν πρώτη ύλη ξυλάκια παγωτού και μπάλσα. Δεν εχω πρόβλημα με τις κατασκευές αλλά πρέπει πλέον να περάσω στα βαψίματα. Η εμπειρία μου είναι η ίδια που έχουν και οι πολιτικοί μας με το καλο του πολίτη αυτής της χώρας. Έχω διαβάσει αρκετα σε ότι αφορά τα χρώματα. Παραθέτω μια εικόνα απο το υλικό που χρησιμοποιώ συν της γνωστης μπάλσας.

Click to see the original size.

Να τι εχω κάνει και χρειαζομαι τη βοηθεια για βάψιμο

Ενδεικτικα κάποιες διαφορετικες γωνιες και λεπτομέρειες
Click to see the original size.Click to see the original size.Click to see the original size.Click to see the original size.

Σημειώνω εκ των προτέρων ότι ο αερογράφος δεν είναι στο πρόγραμμά μου λόγω κόστους. Εκείνο που πιστεύω ότι πρέπει να μάθω είναι πως συμπεριφέρεται το κάθε χρώμα πάνω στο ξύλο. Βέβαια ως ξύλο είναι πολλά υλικά αλλά πιστεύω ότι εσείς που δουλεύεται πάνω σε ξύλα θα μπορούσατε να με οδηγήσετε προς την σωστή κατεύθυνση.

Εννοείτε ότι άμα δε πειραματιστώ δε θα μάθω αλλά τα χρώματα (και έγω δεί τα βιντεάκια του model club) και πως συμπεριφέρονται είναι κάτι που θα με καθοδηγήσετε. Καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι δουλεύεται με έτοιμα kit, που αναφέρουν ή προωθούν τα χρώματα τις κάθε εταιρίας αλλά εκείνο που ζητώ είναι η εμπειρία και η άποψη σας.

Τι χρώματα και πινέλα έχει δείξει η εμπειρία βαφής σε ξύλο ότι μπορεί να αναδείξει τη δουλειά σας?

ΥΓ Διαμένω στη πόλη της Δράμας και ορισμένες φορες επισκέφτομαι τη Θεσσαλονικη.

Αποσυνδεδεμένος Blackbeard

• Scale 1/48
  • *
    • modeldisplaycases
Απ: Βάψιμο ξύλινης επιφάνεις
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 01:24:21 μμ »
Θα μπορούσα να σου γράφω δυό μέρες για την βαφή του ξύλου... όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι εδώ στο mc...
Καλό θα ήταν όμως να μας δείξεις και κάποια κατασκευή σου...
Ετσι ίσως προσανατολισθούν και οι υπεύθυνοι για να βάλουν το θέμα στην σωστή του θέση...

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 02:49:44 μμ »
Το ξύλο προορίζεται να φαίνεται βερνικωμένο ή φθαρμένο παλαιωμένο κλπ;
Εάν πρόκειται για το 2ο, χρησιμοποιείς αραιωμένα ακρυλικά χρώματα. Για παλιό
ξύλο, πολύ διαλυμένο μαύρο-γκρι για να δημιουργήσεις το γνωστό ασημογκρί
του πολύ παλιού ξύλου. Μπορείς και να ποτίζεις το ξύλο μετά το γκρι με σκούρο καφέ
- πολύ διαλυμένο κι αυτό - σε διάφορα τμήματα ή και σε ολόκληρη τη σανίδα. Εννοείται
ότι όλη η δουλειά θα γίνει ΠΡΙΝ κοληθούν μεταξύ τους οι σανίδες για να μπουν σε τυχαία
σειρά και να επιτύχεις χρωματική ποικιλία. Γενικά θέλει πειραματισμό σε κάποια κομμάτια
πριν προχωρήσεις σε φουλ μοντέλο.

Edit  ::arrowred:: Μια δική μου κατασκευή με αυτή τη μέθοδο με λεπτό σανιδάκι για πέτσωμα
καραβιού κατάλληλα κομμένου και διαστάσεων 2 cm στην πλευρά που φαίνεται.

Κλίμακα Ν ή αλλιώς 1/144 - 1/160.

Αποσυνδεδεμένος Ej_Drama

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 03:48:17 μμ »
Έχω τροποποιήσει την αρχική μου ανάρτηση, βάζοντας φωτογραφίες με το τι ακριβως θέλω να βάψω

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εφαρμόσω σε αυτη τη φάση παλαίωση στο ξύλο, αλλα να φαίνεται σα φρεσκοβαμένη εξέδρα που την αράζουμε με θέα τη θάλασσα. Οπότε εκείνο που νομίζω ότι χρειάζομαι σε πρώτη φάση θα ήταν μια καθοδηγηση του τύπου πα΄ρε αυτα τα ακρυλικά χρώματα, από αυτή την εταιρεια, με αυτά τα πινέλα και δοκίμασε

Να με συγχωρέσει ο φίλος Stergios T, που αναδημοσιεύω μια δικιά του φωτο αλλά θέλω να επιτυχω κάτι σε τετοιο

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
Απ: Βάψιμο ξύλινης επιφάνειας
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 06:27:12 μμ »
Οι επιλογές για το ξύλο και το αποτέλεσμα που θέλεις είναι σχετικά εύκολες. Μπορείς να δοκιμάσεις ένα βερνίκι σε σπρέι, γυαλιστερό ή ματ ανάλογα με τα γούστα σου. Δεν έχει πολύ σημασία αν είναι ακρυλικό ή μη. Μπορείς να βρεις στο Πλαίσιο πιο καλλιτεχνικού τύπου ή σε χρωματοπωλείο. Και φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις βερνίκι πινέλου. Τα βερνίκια νερού είναι λίγο πιο ακριβά από τα βερνίκια διαλυτικού αλλά πιο εύχρηστα και δεν μυρίζουν τόσο πολύ. π.χ τα AQUAXYL VARNISH της Βιβεχρώμ για πινέλο και από χρωματοπωλείο ή το Marabu Spray Klarlack 150ml γυαλιστερό σπρέι στο Πλαίσιο.

Αποσυνδεδεμένος orck

• .
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: .
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 06:32:43 μμ »
Οι επιλογές για το ξύλο και το αποτέλεσμα που θέλεις είναι σχετικά εύκολες. Μπορείς να δοκιμάσεις ένα βερνίκι σε σπρέι, γυαλιστερό ή ματ ανάλογα με τα γούστα σου. Δεν έχει πολύ σημασία αν είναι ακρυλικό ή μη. Μπορείς να βρεις στο Πλαίσιο πιο καλλιτεχνικού τύπου ή σε χρωματοπωλείο. Και φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις βερνίκι πινέλου. Τα βερνίκια νερού είναι λίγο πιο ακριβά από τα βερνίκια διαλυτικού αλλά πιο εύχρηστα και δεν μυρίζουν τόσο πολύ.

Επειδη με ενδιαφερει και εμενα το θεμα θα μπορουσες να δωσεις παραδειγματα συγκεκριμενων προιοντων βαση της κατηγοριας τους που μολις αναφερες;
.

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 07:39:24 μμ »
Ενώ έστελνες το μήνυμα, είχα κάνει τροποποίηση και πρόσθεσα δύο παραδείγματα αλλά υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μάρκες. Πάντως δεν θέλει πολύ φιλοσοφία, όλα τα βερνίκια καλά είναι και ακολουθείς τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία για την αραίωση, το χρόνο στεγνώματος κλπ. Απλά ζητάς στο χρωματοπωλείο ένα βερνίκι ξύλου νερού (υδατοδιαλυτό) με την υφή που προτιμάς (γυαλιστερό, ματ, σατινέ-ημιματ). Βεβαίως τα βερνίκια μπορεί να είναι άχρωμα ή να έχουν και χρώμα μέσα ώστε να δώσουν έναν τονισμό. Και αυτό είναι θέμα προτίμησης.

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 07:42:34 μμ »
By the way, πολύ ωραία η κατασκευή! Ελπίζω όλα αυτά τα παγωτά να μην μεταφράστηκαν σε επιπλέον κιλά!

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 11:22:41 μμ »
Έχω τροποποιήσει την αρχική μου ανάρτηση, βάζοντας φωτογραφίες με το τι ακριβως θέλω να βάψω

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εφαρμόσω σε αυτη τη φάση παλαίωση στο ξύλο, αλλα να φαίνεται σα φρεσκοβαμένη εξέδρα που την αράζουμε με θέα τη θάλασσα. Οπότε εκείνο που νομίζω ότι χρειάζομαι σε πρώτη φάση θα ήταν μια καθοδηγηση του τύπου πα΄ρε αυτα τα ακρυλικά χρώματα, από αυτή την εταιρεια, με αυτά τα πινέλα και δοκίμασε

Να με συγχωρέσει ο φίλος Stergios T, που αναδημοσιεύω μια δικιά του φωτο αλλά θέλω να επιτυχω κάτι σε τετοιο

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Φίλε , μίλησες για κατασκευή διοραμάτων και όχι για βερνίκωμα ξύλου οπότε
και η παρεξήγηση.

Αποσυνδεδεμένος Ej_Drama

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 10:12:05 πμ »
Καταρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις και εξηγώ τι έχει γίνει μέχρι τώρα

όταν αναφέρθηκα σε διοράματα το εννούσα για το κοντινό μέλλον και εκείνο που θέλω να κάνω ειναι διοράματα κήπου και όχι ακριβώς όπως το εννοειτε εσιες οι επαγγελματίες. Είμαι γεωπόνος όποτε φαντάζεστε τι περίπου θέλω να κάνω. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα μπεί στον κηπο σε σημείο που δε βρέχεται για διακόσμηση

Για δοκιμή έχω πάρει απο μαγαζι με διοραματα εδω στη Δράμα σπρέι της Noch (http://www.noch.de/en/produktkatalog/artikel_detail_neu.php?shop_artikelid=5987224&navi_Kategorie1=&navi_Kategorie2=&navi_Kategorie3=&navi_Kategorie4=)
αλλά βάφει ομοιόμορφα και επιπλέον ενα ακόμη σπρέι για να ανοιξει λίγο το χρώμα. Το θέμα είναι ότι παραβάφει ομοιόμορφα ενώ φαντάζομαι με το πινέλο θα το ελέγω εγώ καλύτερα.

όσο για τα ξυλάκια τα γοράζω τα 100 τεμάχια 1,36 ευρώ, πολύ οικονομικότερα απο balsa αλλά κάποια στιγμή θα κάνω και αυτές τις κατασκευές KWSTA.

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 10:35:02 πμ »
όσο για τα ξυλάκια τα αγοράζω τα 100 τεμάχια 1,36 ευρώ
Πολύ ενδιαφέρον, και πού τα βρίσκει κανείς αυτά;

Αποσυνδεδεμένος Ej_Drama

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 10:46:00 πμ »
Σε βιβλιοπωλεία και είδη χειροτεχνίας αλλά τα βρίσκω σε τιμη 1,40ευρω τα 50 τεμάχια ε΄νω εγώ βρήκα σε εργοστάσιο που τα εισαγει τα 100 κομμάτια 1,36. Επίσης σε διάφορα μεγέθη, με διαφορετικό μήκος και πλάτος. Επιπλέον είναι της ίδιας ποιότητας τα ξυλάκια που χρησιμοποιούν στα barakia για τις αναδεύσεις των ποτών που στοιχίζουν τα 1000 κομμάτια 7-8 ευρω και βγαίνουν και αυτά σε διάφορες διαστάσεις. Από εδώ συγκεκριμένα http://openwindow.gr/store/index.php?target=categories&category_id=58
Αν σε ενδιαφέρει καλό είναι να πάρεις τηλέφωνο γιατί δεν έχουν ολα τα προιόντα στο site ή μπορώ να βοηθήσω εγώ καθώς μένω στη Δράμα και το εργοστάσιο είναι στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Βέβαια δεν είμαι ειδικός αλλά πιστεύω ότι αυτά τα ξυλάκια αναπαράγουν πιο καλά την αίσθηση της σανίδας στις κατασκευές

Αποσυνδεδεμένος Ej_Drama

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 10:53:03 πμ »
Όσο αφορά το βάψιμο με αποχρώσεις χρωμάτων στις κατασκευές μου δηλαδή ασ πούμε ότι θέλω να βάψω τις συγκεκριμένες καρέκλες σε χρώμα μπλέ ή πράσινο. Οπότε η πρόταση είναι να αγοράσω υδατοδιαλυτά ακρυλικά χρώματα στις αποχρώσεις που θέλω (μπορώ να έχω συγκεκριμένη πρόταση με βάση την εμπειρία σας???) και μετά με ένα άχρωμο βερνίκι για σφράγισμα?

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 11:59:25 πμ »
Προτείνω σμάλτα ματ αλλά και γυαλιστερά.

( Εγώ τα ξυλάκια τα έβρισκα στο Starbucks Coffee όταν
ακόμη ήταν ανοιχτό στο Μπουρνάζι . Τα έπαιρνα με τις χούφτες  :mrgreen: :mrgreen: )

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 06:09:04 μμ »
THX όλους για τις πληροφορίες.

Αποσυνδεδεμένος modelman

• Scale 1/48
  • *
  • gamersclub
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 07:10:27 μμ »
συγνώμη για το spam αλλά αυτά τα ξυλαράκια να βρίσκω και εγώ σε φαρμακεία...2,50 EUR  τα 100 ...πιστεύω να είναι τα ίδια....

Ο χρόνος είναι χρήμα, και τα χρήματα είναι τα μοντέλα ...

Αποσυνδεδεμένος orck

• .
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: .
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 18, 2013, 12:57:25 πμ »
Όσο αφορά το βάψιμο με αποχρώσεις χρωμάτων στις κατασκευές μου δηλαδή ασ πούμε ότι θέλω να βάψω τις συγκεκριμένες καρέκλες σε χρώμα μπλέ ή πράσινο. Οπότε η πρόταση είναι να αγοράσω υδατοδιαλυτά ακρυλικά χρώματα στις αποχρώσεις που θέλω (μπορώ να έχω συγκεκριμένη πρόταση με βάση την εμπειρία σας???) και μετά με ένα άχρωμο βερνίκι για σφράγισμα?

Αρκετοι λενε οτι τα Vallejo με πινελο ειναι τα καλυτερα χρωματα, δεν ξερω ακριβως τον λογο παρολο που εχω καποια χρωμτα. Ριξε μια ματια στις αποχρωσεις και αποφασισε μονος σου.
Επισης πιο φτηνα θα σου κοστισουν τα ακρυλικα που εχουν στα ειδη ζωγραφικης.
.

Αποσυνδεδεμένος Ej_Drama

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 18, 2013, 11:35:19 πμ »
Ναι και εγώ έχω διαβάσει αρκετα εδώ απο μέλη που ανάρτησαν πολλές πληροφορίες και είχε πει κάποιο παληκάγια τα vallejo. Όμως το θέμα μου είναι ότι σχεδόν τα περισσότερα που αφορούσαν τα χρώματα αφορούσαν βάψιμο για έτοιμα kit και σχεδόν πάντα για πλαστικά μοντέλα. Εγώ ενδιαφέρομαι να ψαξω για εμπειρίες μελών σε βάψιμο σε ξύλινες επιφάνιες.

Σε ότι αφορά τα σμάλτα, δε γνωρίζω κάτι οπότε αν θεωρείτε ότι είναι μια καλή επολογή για μένα θα το εκτιμούσ εν ειχα συγκεκριμένες προτάσεις με βάση την εμπειρία σας

Και ναι αυτά τα ξυλάκια είναι τα μεγαλύτερα που χρησιμοποειώ

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 18, 2013, 09:09:42 μμ »
Στα ξύλα είναι σχετικά απλά τα πράγματα με την έννοια ότι μπορείς να πάρεις υλικά από χρωματοπωλείο με το κιλό. Χρήσιμο είναι πάντα ένα αστάρι ξύλου ή ένα sealer (ας το πούμε ότι είναι κάτι σαν διαφανές αστάρι). Για τις ξύλινες βαρκούλες μου βάζω πρώτα ένα αστάρι ξύλου (για ευκολία αστάρι νερού) και μετά τρίβω ελαφρά με ένα ψιλό γυαλόχαρτο. Τέλος βάφω είτε με χρώμα πλαστικό (δηλ. ακρυλικό) χρωματοπωλείου (αυτό που βάφουμε τους τοίχους), είτε για ευκολία με σπρέι (όπως ακρυλικό Humbrol από μοντελιστικό κατάστημα ή Marabu από το Πλαίσιο) που μου δίνει ένα πιο "σκληρό" τελείωμα (κάπως σαν πλαστικοποιημένο).

Όσον αφορά τα σμάλτα, δεν έχεις κάποιο ιδιαίτερο λόγο να τα προτιμήσεις και μάλλον είναι τα λιγότερο κατάλληλα για ξύλινες κατασκευές (χρειάζονται οπωσδήποτε αστάρωμα).

Κάνει μια δύο δοκιμές και θα δεις ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά.

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 18, 2013, 10:56:47 μμ »
Κώστα το ακρυλικό ποτίζει το ξύλο και το μεταχειρίζεσαι κυρίως για staining. Το σμάλτο το πρότεινα σαν χρώμα
που θα πιάσει εύκολα αλλά και σαν αντοχή. Όπως είπες και παραπάνω κι εσύ βάζεις αστάρι δηλ. το sealer για να
πιάσει το ακρυλικό χρώμα. Με το σμάλτο δεν είναι απαραίτητο εκτός κι αν θέλει να τρίψει για να πετύχει λεία
επιφάνεια. Ας δοκιμάσει ο φίλος ότι του κάνει με 2 χρωματάκια απ' το μεν και το δε κι έτσι μπορεί να καταλήξει,
αλλιώς με το πληκτρολόγιο θ' αμπελοφιλοσοφούμε με τις ώρες.

Νομίζω ότι το παρόν σαν θέμα είναι πρώτης τάξεως τροφή για το troll.  ::glossa::

Tags: