Αποστολέας Θέμα: Ξεκινημα με Mitsubishi A6M2b Zero Starter Set 1:72  (Αναγνώστηκε 2934 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος michalos

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΡΕΘΥΜΝΟ
  • modelclub.gr
Ξεκινημα με Mitsubishi A6M2b Zero Starter Set 1:72
« στις: Σεπτεμβρίου 24, 2013, 07:11:02 πμ »
Καλημέρα, ξεκινω τον μοντελισμο με το πρωτο μου μοντελο , διαλεξα κατι ευκολο για να δω αν το εχω καταρχας
Μου αρεσουν τοσο τα  αεροπλανα οπως και τα αρματα του WW2
Πηρα αυτο εδω το starter kit επειδη εχει τα βασικα μεσα για να ξεκινησω και ειναι οικονομικο (11,5 ευρω το πηρα)
http://pla.gr/catalog/product_info.php?cPath=21_25_45_35&products_id=3473
Το καλο ειναι οτι σου δειχνει ακριβως ενα-ενα τα βηματα για την κατασκευη οπως βλεπετε εδω τις εικονες με τα κομματια κ οδηγιες:
http://www.super-hobby.gr/products/Mitsubishi-A6M2b-Zero-Starter-Set.html
Εχω μερικες χαζες ερωτησεις :
1. τις μπογιες  τις αραιωνουμε ή τις χρησιμοποιουμε αδιαλυτες ?
2. ποσο χρονο χρειαζεται καθε κομματι να μεινει για να κολλησει ?

Αποσυνδεδεμένος SHAGRATHI

• Ανθλγός (ΜΧ) Σαουρίδης Δημήτριος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Florida
  • Civil Engineer - Project Manager
Απ: Ξεκινημα με Mitsubishi A6M2b Zero Starter Set 1:72
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2013, 10:49:05 πμ »
καλή αρχή. Ελπίζω να σου αρέσει και να συνεχίσεις γιατί είναι ωραίο χόμπυ. Από τη στιγμή που θα βάψεις με πινέλο και σου δίνει τις μπογιές το κιτ, ΠΙΣΤΕΥΩ χωρίς να ξέρω τί μπογιές είναι ότι τις χρησιμοποιείς ως έχουν αδιάλυτες δηλ. Κατά 99% έτσι θα είναι, δεν έχει λογική να σου δίνει πινέλο, μπογιές και να χρειάζεται να διαλυθούν, ειδικά σε starter set. Τώρα δες τις οδηγίες, και αν χρειάζεται σίγουρα θα το αναφέρει αν και δεν νομίζω, χτύπα αλύπητα όπως είναι 8). Η κόλλα είναι η κλασσική ψιλοπαχύρευστη αλλά συχνά χρήσιμη, με την οποία ξεκίνησα και εγώ, και οι περισσότεροι. Βάζεις λίγη ποσότητα στο πλαστικό, ενώνεις τα κομμάτια και κρατάς μέχρι να αρχίσει να λιώνει το πλαστικό. (μην τρομάζεις λιώνει και κολλάει). Παίρνει αρκετή ώρα, δεν είναι γρήγορη, αυτό έχει το καλό ότι αν κάτι κάνεις λάθος μπορείς να το ξεκολλήσεις και με λίγο τρίψιμο φεύγει το υπόλειμμα της κόλλας. Η κόλλες γενικά συμπεριφέρονται διαφορετικά στο περιβάλλον και στη θερμοκρασία, οπότε όλα είναι σχετικά, να ξέρεις πάντως ότι αυτή δεν κολλάει τα κομμάτια γρήγορα.
21ος ΛΜΧ, 21η ΤΘΤ Κομοτηνή.

Αποσυνδεδεμένος michalos

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2013, 11:28:06 πμ »
Ευχαριστω πολυ φιλε μου, μια απορια ακομα σχετικα με τα χρωματα :
το κουτι εχει μαυρο ,ασημι , καφε και ανοιχτο γκρι
http://www.super-hobby.gr/zdjecia/7/3/4/2422_1_afx55102_1.jpg
το αεροπλανο 90% ειναι ανοιχτο γκρι (σχεδον ασπρο) και μονο μπροστα στην μηχανη το καλυμα ειναι μαυρο , ο ελικας ειναι ασημι . 
Η ποσοτητα για να βαψω το 90% του αεροπλανου ειναι μονο ενα δοχειο. Ειναι αρκετο??
Επισης το καφε δεν βλεπω να υπαρχει καπου στο αεροπλανο γιατι το εβαλαν ???

Αποσυνδεδεμένος michalos

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2013, 04:51:53 μμ »
Και κατι ακομα :
τα μικρα κομματακια τα βαφω πριν να κοπουν απο το πλαστικο που τα κραταει ή πρωτα κολλαω και φτιαχνω τα βασικα σημεια και μετα τα βαφω?
Πχ τα κοματια στο πιλοτηριο τα βαφω ενα -ενα πρινα να κοπουν ή βαφω ολο μαζι το πιλοτηριο , μετα τους τροχους κτλ?

Αποσυνδεδεμένος Palanadine

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • Παναγιώτης-Δημήτριος Γρηγορίου
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2013, 05:57:48 μμ »
 Καλώς όρισες και καλή αρχή στο χόμπυ! Σου εύχομαι καλές κατασκευές!  ::salut::

Ευχαριστω πολυ φιλε μου, μια απορια ακομα σχετικα με τα χρωματα :
το κουτι εχει μαυρο ,ασημι , καφε και ανοιχτο γκρι
http://www.super-hobby.gr/zdjecia/7/3/4/2422_1_afx55102_1.jpg
το αεροπλανο 90% ειναι ανοιχτο γκρι (σχεδον ασπρο) και μονο μπροστα στην μηχανη το καλυμα ειναι μαυρο , ο ελικας ειναι ασημι . 
Η ποσοτητα για να βαψω το 90% του αεροπλανου ειναι μονο ενα δοχειο. Ειναι αρκετο??
Επισης το καφε δεν βλεπω να υπαρχει καπου στο αεροπλανο γιατι το εβαλαν ???

Το μόνο σημείο που βλέπω να έχει καφετί χρώμα στις οδηγίες είναι το προσκέφαλο του πιλότου, ίσως και η στολή του. Τα βάζουν για να τα έχεις μετά υποθέτω, δεν έχω πάρει ποτέ starter set. Το ένα δοχείο είναι υπεραρκετό πιστεύω, θα αραιώσεις και λίγο το χρώμα όταν βάψεις για να μην σου χτίσει. Μην ανησυχείς για το πόσο χρώμα μπαίνει και που σε κάθε μοντέλο, αργότερα θα ψάχνεις ένα συγκεκριμένο χρώμα για κάτι πολύ ψιλές λεπτομέρειες, και μετά θα κάνεις μήνες να ξαναχρησιμοποιήσεις....

Και κατι ακομα :
τα μικρα κομματακια τα βαφω πριν να κοπουν απο το πλαστικο που τα κραταει ή πρωτα κολλαω και φτιαχνω τα βασικα σημεια και μετα τα βαφω?
Πχ τα κοματια στο πιλοτηριο τα βαφω ενα -ενα πρινα να κοπουν ή βαφω ολο μαζι το πιλοτηριο , μετα τους τροχους κτλ?

Ανάλογα το κομμάτι και τη θέση του. Για παράδειγμα, κομμάτια που ενώνονται και σχηματίζουν κάτι μεγαλύτερο, όπως πχ πλαϊνά τοιχώματα πιλοτηρίου, τα κολλάς και μετά τα βάφεις. ʼλλα όπως τροχούς, σκέλη προσγείωσης και χειριστήριο, μπορείς να τα βάψεις μόνα τους πριν τα κολλήσεις.

Γενικά αποφεύγω να βάφω κομμάτια όσο είναι ακόμα στα πλαίσια, γιατί αφ'ενός έχουν ακόμα λίγο φλας και σημάδια από το καλούπι, αφ'ετέρου, όταν τα κόψω θα πρέπει να βάψω και το σημείο που ήταν κολλημένα στα πλαίσια.

Προσωπικά προχωράω το κάθε στάδιο συναρμολόγησης μέχρι του σημείου που βλέπω οτι δεν θα έχω πρόβλημα στο βάψιμο. Πχ απ'ότι βλέπω στο Zero, το πιλοτήριο το φτιάχνεις σε 3 στάδιο, στο πρώτο το κάθισμα, στο δεύτερο το πάτωμα με τον πίνακα ελέγχου, και στο τρίτο ενώνεις τα πρώτα δύο. Εγώ θα συναρμολογούσα το 1 και 2, θα τα έβαφα, και αφού τελείωνα, τότε θα τα ένωνα μεταξύ τους.

Καλή συνέχεια!
"We cannot direct the winds, but we can adjust the sails"

Αποσυνδεδεμένος michalos

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2013, 04:05:58 μμ »
Ευχαριστω για την βοηθεια ολων, εχω ξεκινησει την κατασκευη και εχω φτασει στην φαση που θελει τα decalls και ειναι ετοιμο
1,5 μερα μου εφαγε και για αρχη δεν ειναι και ασχημο αλλα οχι και κατι σπουδαιο οπως αυτα που βλεπω
Βασικα το προβλημα το ειχα στο μεγεθος του , εδω καλα - καλα δεν εβλεπα τις ροδες οχι και να τις βαψω και μεσα !
τωρα που αρχιζει και η πρεσβυωπια πρεπει να το κραταω μισο μετρο μακρια για να το βλεπω
Οποτε χωρις γυαλια και χωρις μεγανθυτικο φακο παλι καλα τα καταφερα.
Οποτε το επομενο σιγουρα θα ειναι 1/48 να βλεπω τι κολλαω και τι βαψω!

Αποσυνδεδεμένος michalos

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2013, 05:06:43 μμ »
Και εδω και με τα decalls

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Ignorantia juris non excusat.
  • Διαχειριστής
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Athens-Downtown
    • MC Hellenic Modelling Community
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2013, 05:47:47 μμ »
Το συνολικό αποτέλεσμα νομίζω οτι είναι αρκετά καλό. Εαν υπολογίσω οτι ειναι και πρώτη σου προσπάθεια πιστεύω οτι "το εχεις" και πρέπει σίγουρα να συνεχίσεις με το επόμενο.

Μελετώντας το τελειωμένο μοντελο, θα δεις και θα εντοπίσεις, τα σημεία που θα πρέπει να προσέξεις στο επόμενο (πχ το μασκαρισμα στην καλύπτρα, την ένωση στα φτερα μπροστά (το πανω με το κατω)) κλπ

Η κλίμακα, 1/72,  βοηθάει στο να φτιάξεις κατι γρήγορα και να μπορείς και καθε επόμενο μοντέλο να βελτιωθείς σε τεχνικές με σχετικα μικρο κοστος.

Η 1/48 απο την αλλη, ειναι πιο απαιτητική στο κατασκευαστικο κομμάτι (πιο μεγαλο μοντέλο - πιο πολλές οι λεπτομέρειες - πιο πολυ δουλειά και "δείχνει" και ολα τα τυχων κατασκευαστικα λάθη.

εαν αλλαξεις κλιμακα, οικονομικά καλες επιλογές (15-20 ευρω) και πολυ καλά κιτ (θέματα εφαρμογής και απλη κατασκευή) ειναι κάποια tamiya (bf109, corsaire F4U, fw190  ή  οι νεες κυκλοφορίες της airfix. (spitfire Mk.I, Pr XIX, bf109) ... φυσικα υπάρχουν και αλλα κιτ για ολα τα βαλάντια

Συνεχισε την προσπάθεια.  Η βοήθεια απο το φορουμ ειναι δεδομένη :wink:

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2013, 06:53:18 μμ »
 ::thumbleft:: ::keep_mod:: βουρ για το επομενο!.αν θα ξανακανεις αεροπλανο,δοκιμασε να βαψεις και το πλαισιο της καλυπτρας :wink:καλη συνεχεια!!

Αποσυνδεδεμένος SHAGRATHI

• Ανθλγός (ΜΧ) Σαουρίδης Δημήτριος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Florida
  • Civil Engineer - Project Manager
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2013, 07:02:05 μμ »
να ξέρεις, όχι..μάλλον να είσαι προετοιμασμένος ότι για να μασκάρεις τα τζάμια της καλύπτρας για να τη βάψεις μπορεί να σου πάρει όσο χρόνο για να κάνεις όλο το μοντέλο (αυτό που έφτιαξες όχι γενικά). Απλά το αναφέρω γιατί εκεί συνήθως υπάρχει απογοήτευση, φεύγουν καντήλια.. ::salut:: Πάντως συνέχισε μην το αφήνεις. Πάρε και 1/72 τα καινούρια αεροσκάφη είναι σχετικά μεγάλα λόγω μεγέθους οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα. Σιγά σιγά άρχισε να παίρνεις και τα υλικά/εργαλεία που θα βρεις στο φόρουμ όπου έχει πολλές αναφορές.  ::salut::
21ος ΛΜΧ, 21η ΤΘΤ Κομοτηνή.

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλάνδρι
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2013, 07:06:41 μμ »
Για 1ο είναι μια χαρά . Το 1ο δικό μου δεν μπορείς να φανταστείς πως ήταν (και τα τωρινά είναι ακόμα για κλάματα). Αν είσαι 45+ όπως εγώ ,θέλεις τουλάχιστον μεγενθυντικό φακό .Θα σε διευκολύνει πολύ. Αυτό που έχει σημασία όχι μόνο για σένα αλλά πιστεύω για όλους μας είναι ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙΣ και κάθε κίτ που τελειώνεις να κάθεσαι και να το χαζεύεις.

Συνέχισε δυνατά , τό'χεις ::salut::
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος michalos

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2013, 07:09:17 μμ »
::thumbleft:: ::keep_mod:: βουρ για το επομενο!.αν θα ξανακανεις αεροπλανο,δοκιμασε να βαψεις και το πλαισιο της καλυπτρας :wink:καλη συνεχεια!!

Αυτο γινεται και τωρα στο συγκεκριμενο αλλα πιο δυσκολα βεβαια !
Υποθετω οτι με μια ταινια σκεπαζω τα σημεια που δεν θελω να βαφτουν και με το πινελακι βαφω στο που ειναι το υπολοιπο αεροπλανο?

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2013, 07:41:42 μμ »
Ναι ακριβως.προσεχεις παντα τι σου δειχνουν οι οδηγιες στο βαψιμο.μπορει να θελει αλλο χρωμα το πλαισιο της καλυπτρας απ οτι ειναι το αεροπλανο ή αν εχει καμουφλαζ κτλ.κι οπως ειπες ,κοβεις ταινια ,την εφαρμοζεις καλα στα σημεια που δεν θελεις να βαφτουν, κ σε οτι περισσευει ,το περνας χρωμα με το πινελακι σου π προσεκτικα.Περα απο αυτα που θα σου λενε οι συναδελφοι εδω, μπορεις καθε φορα να βαζεις και στο google το ονομα του μοντελου που ετοιμαζεις και να βλεπεις φωτογραφιες απο ετοιμα σαν το δικο σου ή και απο τα πραγματικα που μπορει να σε βοηθουν στο βαψιμο πχ. σαν εξτρα βοηθεια

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2013, 08:00:41 μμ »
Πρώτο μοντέλο; Εγώ για να φτάσω εδώ χρειάστηκα 50+...

Λοιπόν, συνοψίζω, καθαρή και συμμετρική κατασκευή σωρίς τρεξίματα κόλλας, κάποια κομμάτια μάλλον ξέχασες να τα τοποθετήσεις (είναι τα 5Α και 6Α), πολύ όμορφο στρώσιμο σε ένα "ζόρικο" χρώμα χωρίς τρεξίματα ή "μπουκώματα" της γράμμωσης, σήματα τοποθετημένα όμορφα και συμμετρικά, άβαφη αλλά καθαρά κολλημένη καλύπτρα, γενικώς είναι μία αξιολογότατη πρώτη προσπάθεια. Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια!

Για τη συνέχεια δε θα σου πρότεινα να πάρεις 48άρια. Συνέχισε με 72άρια που είναι και πιο φτηνά και δεν θα είναι "βαριές" οι όποιες απώλειες οι οποίες σίγουρα θα συμβούν. Αν θες να σου προτείνω κάποια 72άρια εύκολα να ακονίσεις τις ικανότητές σου.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος michalos

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 06, 2013, 04:01:34 μμ »
Και μια προσπαθεια για βαψιμο της καλυπτρας..
επειδη ειναι τοσο μικροσκοπικα τα διακενα που πρεπει να καλυφτουν, σκεφτηκα τελικα να βαψω πρωτα τις καθετες λωριδες κ μετα οταν στεγνωσουν τις οριζοντιες.
Τωρα βλεπω καλυτερα! πηρα και ενα μικρο φωτιστικο γραφειου  του εβαλα και μια οικονομικη 60αρα λαμπα και βλεπω χ10 τωρα.
Πριν το εβλεπα με το φως του δωματιου μονο !
εδω φωτος απο το πειραμα που ξεκινησα ,ελπιζω να μην το καταστρεψω

και εδω τοπ ρωτο αποτελεσμα..not so good not so bad

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 06, 2013, 05:20:16 μμ »
Ωωωωω... Πολύ καλύτερος!...
Φυσικά και χρειαζόσουν λάμπα εκεί που δουλεύεις.  Με του δωματίου δεν γίνεται.
Αν μάλιστα επενδύσεις σε μια λάμπα φθορισμού με ενσωματωμένο μεγεθυντικό φακό τότε να δεις πόσο καλύτερα θα μπορείς να δουλεύεις.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Tags: