Αποστολέας Θέμα: Επιλογή χρώματος με πινέλο  (Αναγνώστηκε 4571 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Respect

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Επιλογή χρώματος με πινέλο
« στις: Αυγούστου 17, 2013, 06:25:20 μμ »
Γειά σας, διάβασα αρκετά άρθρα και είδα και βίντεο, περι χρώματα/διαλυτικά κτλ.

Στο πρώτο μου μοντελό που φτίαχνω μου έδωσαν μπουκαλάκια

MATT.

Εκτός ένα μπουκαλάκι το γκρί είναι SATIN 127. Σε ένα βίντεο που είδα έλεγε ο μοντελιστής ότι τα satin και τα gloss σε σμάλτα δεν στρώνουν καλά με πινέλο ισχύει?
και διαλυτικό αυτό

Δυστηχώς δεν ήξερα και έβαλα διαλυτικό μέσα στο μπουκαλάκι του χρώματος αντί να το αραιώσω αλλού.

Διαβάσα αρκετά topics μερικά ήταν και παλιά (2010)

Δεν έχω αερογράφο και για αρκετό καιρό θα βάφω με πινέλο.

Έχω τις εξής ερωτήσεις:
Ποιας εταιρίας χρώματα είναι καλύτερα για πινέλο ? και τι είναι καλύτερα για πινελό σμάλτα ή ακρυλικά ?
Δεν μου έδωσε κάτι για γυάλισμα πριν περάσω τις χαλκομανίες και προτείνετε κάτι να το αγοράσω. Το περνάω μόνο τότε
για γυάλισμα η χρειάζεται και άλλη φορά?

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
Απ: Επιλογή χρώματος με πινέλο
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 17, 2013, 06:54:37 μμ »
Vallejo η απλη σειρα. Δεν υπαρχει αλλη χρωμα που να τα φτανει στο πινελο.

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 17, 2013, 07:30:03 μμ »
Θα συμφωνήσω και εγώ με τον Crow για τα Vallejo (σειρά Model Color). Ωστόσο η φίρμα, έχει πολύ λίγα χρώματα με αμιγώς αεροπορικά χρώματα, οπότε θα πρέπει να ψάξεις λιγάκι για το ποιό χρώμα θέλεις, κοιτώντας την απόχρωση και όχι το όνομα.
Αν θέλεις να τα αραιώσεις, θα χρησιμοποιήσεις είτε το διαλυτικό της εταρίας, είτε απιονισμένο νεράκι.

Εφόσον βάφεις με πινέλο, για το γυάλισμα, η παρκετίνη είναι μονόδρομος. Θα την περάσεις πριν τοποθετήσεις τα σήματα, αλλά και αφού τα τοποθετήσεις για να τα "ασφαλίσεις" αλλά και για να "τρέχει" καλύτερα το wash (αν κάνεις κάτι τέτοιο)  ::salut::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος Respect

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 18, 2013, 12:27:08 πμ »
Παιδία σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις με βοηθάτε πάρα πολύ!

Απο ακρυλικά είπατε το vallejo (Master Color)

Απο σμάλτα ποιά προτιμάτε ?

Για την παρκετίνη που αναφέρεις την περνάω σε όλο το ελικοφόρο ("CR.32 chirri"), σωστά?

Θα το παλέψω και με wash!

Το κάνω με λάδια ζωγραφικής ή με ακριλικά?, και θα το διαλύσω με νέφτι ζωγραφικής που είδα σε ένα βίντεο αντί τουρπετίνη η white spirit αν το κάνω με λάδια

Αν το κάνω με ακρυλικά θα έχει πρόβλημα με την παρκετίνη που έχω βάλει πριν για γυάλισμα ή όχι?

Αποσυνδεδεμένος xristosk

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 18, 2013, 12:36:27 πμ »

Θα σου προτεινα να μην χρησιμοποιεις σμαλτα , κυριως γιατι ειναι καρκινογονα , αλλα και γιατι δεν ειναι και η καλυτερη ποιοτητα .

Wash μπορεις θεωρητικα να κανεις και με ακρυλικα , το wash ειναι πολυ αραιωμενο χρωμα , αλλα το 90% των μοντελιστων χρησιμοποιουν λαδια , στρωνουν καλυτερα και δεν αφηνουν υπολειμματα .

Τα λαδια τα αραιωνεις με white spirit .  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 18, 2013, 12:38:19 πμ »
Φίλε μου καλώς ήρθες και καλές κατασκευές.
Επειδή βλέπω το έχεις πάρει πολύ ζεστά το θέμα θα ήθελα να σου δώσω 1-2 συμβουλές.
Μην βιάζεσαι... Ειδικότερα μην βιάζεσαι να τα κάνεις και να τα μάθεις όλα μαζί.
ʼρχισε από τα απλά με σωστές κολλήσεις, τριψίματα και κάλυψη των ατελειών των κολλήσεων, στοκάρισμα, προετοιμασία επιφανειών.
Μετά θα πας στο βάψιμο και πολύ αργότερα στα wash, στεγνά πινέλα και λοιπές τεχνικές παλαίωσης και weathering.
Από τις απαντήσεις σου διακρίνω ένα μικρό πανικό μέσα στον ενθουσιασμό σου και μπορεί εύκολα να απογοητευτείς όταν βιάζεσαι.
Πριν πάμε λοιπόν σε παρκετίνες, βερνίκια, washes κλπ, θα έλεγα να μελετήσεις και να ακολουθήσεις πρώτα τις τεχνικές συναρμολόγησης.

Για να απαντήσω όμως στην ερώτηση σου.  Από ακρυλικά για βάψιμο με πινέλο όπως είπαν οι προηγούμενοι, μόνο Vallejo.
Για σμάλτα, πολύ καλά για πινέλο είναι και τα Humbrol και τα Revell και τα Model Master.  Τα 2 πρώτα θέλουν οπωσδήποτε αραίωση με το δικό τους διαλυτικό για μέγιστη απόδοση, ακόμα και σε βάψιμο με πινέλο, τα Model Master δεν θέλω αραίωση για βάψιμο με πινέλο.
Και το διαλυτικό που πήρες όμως θα κάνει δουλειά μια χαρά.
Για τον καθαρισμό των πινέλων απλό άοσμο νέφτι ή αυτό που πήρες κάνουν μια χαρά.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος Respect

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 18, 2013, 01:17:19 πμ »
Καλως σας βρήκα  :)
Ωραία κατάλαβα φίλε!

Αυτή την κόλα μου δώσανε απο το μαγαζί που πήρα το κιτ

Δεν με βολεύει ιδιαίτερα το σίδερο που έχει γιατί σε μερικά κομμάτια βγαίνει έξω η κόλλα. Θα πάρω ενα πινέλο 4/0 να την περνάω με αυτό.

Η προτείνετε κάποια απο τις Humbrol Liquid Poly, Tamiya, Gunze Mr. Cement που έχετε δουλέψει, να έχει  το καπάκι της πινελάκι φυσικά!

Στόκο δεν έχω πρέπει να αγοράσω είδα εδώ στο forum πολλές μάρκες ποιον να πάρω?

Εγώ σκέφτομαι να αγοράσω υγρής μορφής στόκο αυτον εδώ

Μετά τον τρίβω με ντουκόχαρτο 2000 βαθμούς ?

Απλό άοσμο νέφτι απο χρωματοπωλείο αγοράζω?

Επίσης όταν λέτε την λέξη "αστρακώση" τι εννοείται?

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 18, 2013, 01:58:22 πμ »
H κολα που εχεις δεν ειναι και η πιο βολικη για να την απλωσεις με πινελο. Θα σου προτεινα να την κρατησεις για πιο ''χοντρες'' κολησεις και να παρεις και  υγρη. Θα σου προτεινα την μπλε της Gunze. Υποψην οτι στις υγρες βαζεις την κολα αφου ενωσεις τα κοματια. Αν η κολα που θα παρεις δεν εχει λεπτο πινελακι στο καπακι παρε ενα πινελο Νο1 γιατι τα πιο μικρα δεν κανουν σωστη δουλεια.  Στοκο για αρχη παρε σωληναριο γιατι αυτος στο βαζακι δεν κανει για μεγαλα κενα. Ντουκοχαρτα παρε 600,800,1000,1500 και αν βρεις και ακομα πιο ψιλα. Επισης παρε ενα καλης ποιοτητας white spirit ( η Durostik βγαζει εξαιρετικης ποιοτητας) και οχι νεφτι!
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Respect

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 18, 2013, 02:18:07 πμ »
Η υγρή κόλλα που λες ό,τι την απλώνω έχοντας ενώσει τα κομμάτια δεν αφήνει σημάδι μετά γύρω γύρω στο κομμάτι ?

Θα πάρω στόκο και σωληνάριο και βαζάκι γιατί κάνω μικρή κατασκευή τώρα και έχει μικρά κενά οπότε χρειάζομαι και αυτόν!

θα πάρω και white spirit για να καθαρίζω τα πινέλα και να αραιώνω τα λάδια

Τον στόκο με πόσους βαθμούς ντουκόχαρτο τον τρίβω?

αυτή ε?

Ηρακλειο Κρήτης

Αποσυνδεδεμένος orck

• .
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: .
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 18, 2013, 07:25:54 πμ »
Για τις κολλες δες παρακατω, την Tamyia δεν την βρηκα πουθενα στην Ελλαδα, την Gunze την εχει ο Καλφακης.
Και οι δυο συγκεκριμενες εχουν λεπτο πινελακι.

Product Review / Tutorial : Tamiya Extra Thin Cement & Mr.Cement S

ΥΓ Και εγω λαθος κολλαγα.
.

Αποσυνδεδεμένος Respect

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 18, 2013, 09:01:00 πμ »
Μάλιστα το είδα. Θα την αγοράσω να δω τι παίζει και στην πράξη.

Για αστάρωμα ποιο ακρυλικό να πάρω?

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 18, 2013, 09:16:58 πμ »
Για ασταρωμα μπορεις να παρεις ενα γκρι ασταρι για προφυλακτηρες αυτοκινητων η εναλακτικα το σπρευ της Humbrol. Eιναι και τα δυο  laquer και βρωμανε αλλα αωσμο ασταρι δεν θα βρεις. Το στοκο ξεκινας αναλογα την ποσοτητα του με 600αρι η 800αρι. Αφου εισαι απο Ηρακλειο Κρητης λογικα ψωνιζεις απο του Αντωνη στην Χανδακος. Ρωτησε τον να σου πει ποτε εχουν μαζωξη τα παιδια του συλογου Ηρακλειου για να πας και να τους γνωρισεις. Θα σε βοηθησουν σε πολλα πραγματα. Εχουν και site αλλα και φορουμ! www.ssmh.gr

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 18, 2013, 09:22:08 πμ »
Θα σου προτεινα να μην χρησιμοποιεις σμαλτα , κυριως γιατι ειναι καρκινογονα , αλλα και γιατι δεν ειναι και η καλυτερη ποιοτητα .
Εδώ θα ήθελα να διαλύσω έναν αστικό μύθο του μοντελισμού. Αγαπητέ Respect, ΟΛΑ τα υλικά μοντελισμού, με μόνη ίσως εξαίρεση το νερό της βρύσης, είναι βλαβερά για την υγεία και σαν τέτοια πρέπει ΠΑΝΤΑ να τα αντιμετωπίζεις. Εξυπνάδες του τύπου "δε φοράω μάσκα γιατί ψεκάζω με ακρυλικά" είναι μύθοι που ξεκίνησαν από ανθρώπους που έχουν τεράστια άγνοια της φύσης των υλικών που χρησιμοποιούν. Οπότε ΠΑΝΤΑ καλά αεριζόμενο χώρο, αν ψεκάζεις ΠΑΝΤΑ με την ανάλογη μάσκα, τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής και ασφαλείας και φυσικά λίγη μελέτη και ψάξιμο σχετικά με υλικά που χρησιμοποιείς για πρώτη φορά δεν κάνει κακό.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 18, 2013, 09:22:30 πμ »
Το Internet είναι μεγάλος δάσκαλος παιδιά.  Ψάξτε YouTube και θα βρείτε video που λύνουν κάθε απορία.  Step by step tutorials από το άνοιγμα του κουτιού μέχρι το τέλος.  Αν δε ξέρετε και Ιαπωνικά... τα video που θα βρείτε είναι καταπληκτικά!
Ξεφύγαμε όμως.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 18, 2013, 09:34:21 πμ »
Εδώ θα ήθελα να διαλύσω έναν αστικό μύθο του μοντελισμού. Αγαπητέ Respect, ΟΛΑ τα υλικά μοντελισμού, με μόνη ίσως εξαίρεση το νερό της βρύσης, είναι βλαβερά για την υγεία και σαν τέτοια πρέπει ΠΑΝΤΑ να τα αντιμετωπίζεις. Εξυπνάδες του τύπου "δε φοράω μάσκα γιατί ψεκάζω με ακρυλικά" είναι μύθοι που ξεκίνησαν από ανθρώπους που έχουν τεράστια άγνοια της φύσης των υλικών που χρησιμοποιούν. Οπότε ΠΑΝΤΑ καλά αεριζόμενο χώρο, αν ψεκάζεις ΠΑΝΤΑ με την ανάλογη μάσκα, τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής και ασφαλείας και φυσικά λίγη μελέτη και ψάξιμο σχετικά με υλικά που χρησιμοποιείς για πρώτη φορά δεν κάνει κακό.
+1000!

Αποσυνδεδεμένος xristosk

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #15 στις: Αυγούστου 18, 2013, 02:28:48 μμ »

Πως συμπερανες οτι ψεκαζω σε κλειστο χωρο και χωρις μασκα ???
Τα σμαλτα ειναι καρκινογονα εγω φταιω που το ανεφερα ????

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #16 στις: Αυγούστου 18, 2013, 02:34:13 μμ »
Αυτο γραφει ο Γιωργος,οτι ΚΑΙ τα σμαλτα αλλα και πολλα αλλα υλικα ειναι καρκινογωνα!

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #17 στις: Αυγούστου 18, 2013, 03:04:50 μμ »
Πως συμπερανες οτι ψεκαζω σε κλειστο χωρο και χωρις μασκα ???
Τα σμαλτα ειναι καρκινογονα εγω φταιω που το ανεφερα ????
Δε συμπέρανα τίποτα και δεν φταις εσύ που το ανέφερες και είναι όντως καρκινογόνα. Σε κάποιον όμως που ξεκινάει τώρα καλό είναι να λέμε όλη την αλήθεα και όχι μέρος αυτής. έτσι αν πχ του πω "μην τρως σουβλάκια γιατί παχαίνουν" μπορεί να συμπεράνει πως ο γύρος δεν παχαίνει και να φάει τρεις ψησταριές και να γίνει σαν και εμένα. Ετσι λοιπόν θεώρησα σωστό να δώσω την πλήρη προειδοποίηση και όχι μέρος αυτής.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Κ. Καριωτέλλης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #18 στις: Αυγούστου 18, 2013, 03:07:24 μμ »
φιλε respect αν μου επιτρεπεις μια πιο γενικη τοποθετηση σχετικα με τα υλικα, θα σου προτεινα να τα δοκιμασεις ΟΛΑ.
οτι και να σου προτεινουν τα παιδια ειναι κατα το ημιση σχετικο. σιγουρα υπαρχουν αποδεδειγμενα ''καλα'' υλικα αλλα κυριως ο καθε μοντελιστης θα σου προτεινει αυτο που τον βολευει καλυτερα  και εχει καταληξει εκει επειτα απο απειρους πειραματισμους.

ειναι συχνο φαινομενο στο χωρο μας αλλωστε οτι δυο εμπειροι μοντελιστες μπορει να φτιαξουν το ιδιο κιτ με εξισου εντυπωσιακο αποτελεσμα χρησιμοποιωντας τελειως διαφορετικα υλικα.
οπως επισης συμβαινει δυο συναδελφοι να φτιαξουν το ιδιο πραγμα με τα ιδια ακριβως υλικα και τροπο και το αποτελεσμα να ειναι τελειως διαφορετικο..

καλως ηρθες και καλη συνεχεια

Αποσυνδεδεμένος Respect

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #19 στις: Αυγούστου 18, 2013, 06:38:46 μμ »
Ωραία ωραία πολλές απόψεις και γνώμες σας ευχαριστώ!

CROW ευχαριστω τια το info, Ναι απο εκεί ψωνίζω αλλά το μαγάζι δεν έχει και πολλά είδη, έχει συγκεκριμένα πράγματα και αυτά που θέλω να αγοράσω τώρα θα τα κάνω online απο άλλο μαγαζί!

Θα τον ρωτήσω για την συνάντηση που είπες!

Για αστάρι να πάρω αυτό καλό είναι ?

http://www.fasmamodels.gr/index.php?main_page=product_info&cPath=8_109_111_138&products_id=8147

@Καριωτέλλης

Ναι σιγά σιγά με τον χρόνο, αν τα δοκιμάσω τώρα δεν θα καταλάβω καθόλου την διαφορά!

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #20 στις: Αυγούστου 18, 2013, 06:49:15 μμ »
Για ασταρι Humbrol θα παρεις το Νο1. Aλλα καλυτερο θα ηταν μα τα ιδια λεφτα να παρεις χρωματοπωλιου.

Αποσυνδεδεμένος Respect

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #21 στις: Αυγούστου 18, 2013, 07:16:36 μμ »
Θα πάρω το Νο1 που είπες και αλλη φορά το άλλο.

Τα spray της Humbrol είναι σμάλτα η ακρυλικά?

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #22 στις: Αυγούστου 18, 2013, 07:20:13 μμ »
Τα μεταλικα χρωματα δεν ειναι οτι καλυτερο για ασταρι. Ολα τα χρωματα σε σπρει ειναι laquer,ασχετα απο το τι γραφουν επανω.

Συνδεδεμένος SHAGRATHI

• Ανθλγός (ΜΧ) Σαουρίδης Δημήτριος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Florida
  • Civil Engineer - Project Manager
« Απάντηση #23 στις: Αυγούστου 18, 2013, 07:20:19 μμ »
Μάλιστα το είδα. Θα την αγοράσω να δω τι παίζει και στην πράξη.

Για αστάρωμα ποιο ακρυλικό να πάρω?

Ότι πιο λεπτόκοκο έχω χρησιμοποιήσει μαζί με το αστάρι της alclad (χρησιμοποιείτε για αστάρωμα σε επιφάνειες όπου μπαίνουν μετά μεταλλικά χρώματα για παράδειγμα που θέλουν όσο πιο λεία επιφάνεια γίνεται). Είναι ήδη αραιωμένο (δεν χρειάζεται αραίωση δηλ.) για να περνιέται απευθείας με αερογράφο, αλλά περνιέται εξίσου καλά και με πινέλο. Το humbrol είναι πολύ χονδρόκοκο σε σχέση με αυτό.

21ος ΛΜΧ, 21η ΤΘΤ Κομοτηνή.

Αποσυνδεδεμένος Respect

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #24 στις: Αυγούστου 18, 2013, 07:37:18 μμ »
Αυτό όμως φίλε μόνο απο εξωτερικό παραγγελεία και εγώ θα αγοράσω ήδη από 2 μαγαζία ελληνικά και θα έχω μεταφορικά 14euro. Δεν θέλω να δώσω άλλα στα μεταφορικά. Ίσως στο μέλλον το αγοράσω θα το έχω υπόψιν μου πάντως!

Tags: